Zanimljivosti

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Zanimljivosti

Post od Palma »

20 neverovatnih činjenica o ljudskom telu

Mnoga od najuzbudljivijih otkrića na svim poljima nauke vezana su upravo za ljudsko telo.

Slika
Od lanca DNK to atoma unutar naših ćelija, ljudsko telo predstavlja izvor neverovatnih naučnih čudesa.

1. Slepo crevo
Smatra se delom tela koji je izgubio svoju funkciju pre više miliona godina. Povremeno dolazi do infekcije i zapaljenja slepog creva. Međutim, nedavno je otkriveno da je slepo crevno vrlo korisno za bakterije koje pomažu u funkcionisanju probavnog sistema.

2. Superveliki molekuli
Sve što nas okružuje sačinjeno je od molekula, koji se razlikuju u veličini, od prostih parova atoma, kao što je molekul kiseonika, do složenih organskih struktura. Ali, najveći molekul u prirodi nalazi se u našem telu. Reč je o hromozomu 1. Normalna ljudska ćelija ima 23 para hromozoma u svom jedru, a svaki po jedan veoma dugi molekul DNK. Hromozom 1 je najveći, budući da sadrži oko 10 milijardi atoma, koji predstavljaju skup informacija šifriranih u molekulu.

3. Broj atoma
Teško je pojmiti koliko su sićušni atomi koji sačinjavaju naše telo sve dok ne pogledamo koliko ih ima. Odrasla osoba ima 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 atoma, ili sedam hiljada kvadriliona.

4. Gubitak krzna
Možda je teško za poverovati, ali mi imamo približno sličan broj dlaka na našem telu kao i šimpanze, jedino što su naše dlake beskorisne i tanane da su gotovo nevidljive. Ne zna se tačno zbog čega smo izgubili svoje zaštitno krzno. Pretpostavka je da je to pomoglo ranim ljudima da se lakše znoje, ili da bi onemogućilo da nas napadaju paraziti kao što su vaši ili krpelji, ili možda čak zbog toga što su naši preci bili delimično vodeni organizmi.

5. Jeza

Slika

Naježena koža predstavlja ostatak naših evolucionih predaka. Koža dobija tzv. guščji izgled kada se naježimo jer dolazi do grčenja sićušnih mišića oko osnove korena dlake. Kada se gusta dlaka naježi, postaje bolji izolator jer ima više vazduha između dlaka. Ali, kako su dlačice na čovekovom telu sićušne, koža dobija izgled koji liči na guščju kožu.

Naježimo se kada smo uplašeni, kada nam je hladno ili kada nešto jako emocionalno preživljavamo. Mnogi sisari se naježe kada su uplašeni, tada igledaju krupnije i opasnije za neprijatelja. Čovek je nekada imao sličnu odbrambenu funkciju naježene kože.

6. Strah od svemira
Ako je verovati naučno-fantastičnim filmovima, ukoliko bi se čovek našao u otvorenom svemiru bez zaštitnog odela dogodile bi se užasne stvari. Međutim, to je uglavnom fikcija. Istina je da bi bilo neugodno dok se vazduh unutar organizma širi, ali ljudsko telo ne bi eksplodiralo, kao što smo imali prilike da vidimo u holivudskim filmovima. Iako tečnost i u vakuumu ključa, krv se održava pod pritiskom unutar krvotoka. I pored toga što je u kosmosu jako hladno, čovek ne bi izgubio tako brzo toplotu. Kao što su nam i termos boce pokazale, vakuum deluje i kao izolator. U svemiru jedino vlada nedostatak vezduha.

7. Kolaps atoma
Atomi koji sačinjavaju naše telo uglavnom predstavljaju prazan prostor, ali uprkos tome što ih ima toliko mnogo, bez tog prostora čovek bi bio sabijen na vrlo malu zapreminu. Ako bi nestao sav prazan prostor, naše telo zauzelo bi kocku dimenzija manjih od jednog 500-tog dela centimetra.

8. Elektromagnetsko odbijanje
Atomi koji sačinjavaju materiju nikad se ne dodiruju. Što bliže dođu jedan drugom, dolazi do veće odbojne sile između naelektrisanja njegovih sastavnih delića. To je kao da pokušavamo da privučemo dva snažna magneta jedan drugom, severni pol severnom polu. To se čak odnosi i na predmete koji izgledaju kao da se dodiruju. Kada sedimo u fotelji, mi je zapravo ne dodirujemo, već lebdimo iznad nje, usled odbijanja među atomima. Ova elektromagnetna sila je daleko jača od sile gravitacije - oko milijardu milijardu milijardu milijardu puta jača. To možete i vi pokazati - držite magnet za frižider blizu frižidera i polako ga pustite. Elektromagnetna sila iz malog magneta nadjačaće silu privlačenja cele Zemlje.

9. Zvezdani prah prahu

Slika

Svaki atom u našem telu star je miljiardama godina. Vodonik, najčešći element u univerzumu, koji čini veći deo čovekovog tela, nastao je u “velikom prasku” pre 13,7 milijardi godina. Teži atomi, kao što su ugljenik i kiseonik, nastali su pre 12 i sedam milijardi godina i proširili se vaseljenom kada su zvezde eksplodirale. Neke od tih eksplozija bile su toliko snažne da su i same proizvele elemente teže od gvožđa. To znači da su komponenete u našem telu zaista prastare: mi smo, zapravo, zvezdana prašina.

10. Kvantni nivo
Jedna od misterija nauke jeste kako nešto naizgled čvrsto i uspravno, kao što je čovekovo telo, može da bude sačinjeno od čestica koje se čudno ponašaju, to jest od kvantnih čestica, kao što su atomi i njihovi delovi.
Elektroni kruže po specifičnim orbitama. Oni ne mogu postojati nigde između tih orbita, ali mora da postoji “kvantni skok” između njih. Štaviše, kao kvantne čestice, elektroni postoje pre kao skup verovatnoća nego kao specifične lokacije.

11. Crvena krvna zrnca
Mnogi misle da crvena boja krvi potiče od gvožđa, ali njegovo prisustvo je koincidencija. Crvena boja krvi potiče od činjenice da je gvožđe okruženo krugom atoma hemoglobina zvanog porfirin, i ta struktura “kriva” je za boju. Nijansa crvene boje vašeg hemoglobina zavisi da li u njemu ima kiseonika. Tamo gde je prisutan kiseonik, on menja oblik porfirina, što crvenim krvnim ćelijama daje jaču nijansu.

12. Virusi se šire kao virusi

Slika

Zvuči iznenađujuće, ali ne potiče sva količina korisnog DNK u našim hromozomima od evolutivnih predaka. Nešto od našeg DNK pozajmili smo sa strane. Naša DNK uključuje gene najmanje osam retrovurusa. To je vrsta virusa koji koriste ćelijske mehanizme za kodiranje DNK kako bi preuzeli ćeliju. U nekom trenutku ljudske istorije, ovi geni inkorporirani su u ljudski DNK. Ovi virusni geni u DNK danas igraju važnu ulogu u ljudskoj reprodukciji, iako su potpuno tuđinski našim genetskim precima.

13. Drugi oblik života
Ako bismo izbrojali ćelije u organizmu, videlo bi se da ima više bakterijskog nego ljudskog života u nama. Ljudskih ćelija ima oko 10 biliona, a bakterijskih deset puta više. Neke od njih ne čine nikakvu štetu, a neke od njih su korisne.

14. Grinje na trepavicama
Kod starijih ljudi dolazi do pojave grinja na trpavicama. Ta sićušna stvorenja žive od starih ćelija kože i sebuma koji proizvode folikule dlake. Obično su bezopasne, mogu da porastu do trećine milimetra, i nevidljive su golim okom.

15. Detektori fotona
Oči su vrlo senzitivni organi, sposobni da detektuju samo nekoliko fotona svetlosti. Čovek može golim okom da vidi sazvežđe Andromeda, najbližu galaksiju našem Mlečnom putu. Ali, “najbliže” je relativan pojam i u međugalaktičkom prostoru. Andromeda je, naime, udaljena 2,5 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Kada su fotoni svetlosti koji su pogodili naše oko započeli svoje putovanje, u kosmosu nije postojao čovek.

16. Šest čula

Slika

Uprkos tome što su nam rekli, mi imamo u stvari šest čula. Evo jednostavnog primera. Stavite ruku na udaljenost od nekoliko centimetara od vrućeg gvožđa. Nijedno od naših pet čula ne govori nam da će nas usijanog gvošže opeći. Ali, mi ipak možemo da osetimo da je gvožđe vruće sa određene udaljenosti a da ga pri tom ne dodirujemo. To se događa zahvaljujući ekstra čulu - senzorima za toplotu u našoj koži. Slično tome, možemo da detektujemo bol ili da shvatimo da li smo okrenuti naopačke.
Još jedan brzi test. Zatvorite oči i dodirnite nos. Ne koristite pet čula da biste dodirunuli vrh nosa, već tzv. propriocepciju, to jest osećaj gde se nalaze delovi tela jedan u odnosu na drugi. To je polu-čulo, koje kombinuje znanje iz mozga o tome šta rade mišići, sa osećanjem veličine i oblika tela.

17. Stvarna starost
Kao kod pilića, i ljudski život se stvara iz jajeta. Ipak postoji značajna razlika između ljudskog jajeta i kokošijeg, koja drastično utiče na našu starost. Ljudska jajašca su sićušna. Ona su, napokon, samo jedna ćelija i obično su prečnika oko 0,2 milimetra. Vaše jajašce formirano je u vašoj majci - ali ono što iznenađuje jeste da je ono formirano kada je ona još bila embrion. Formiranje vašeg jajašceta, i polovine vašeg DNK koji dolazi od vaše majke, može se smatrati prvim trenutkom vašeg postojanja. I to se događa pre nego što je vaša majka rođena. Recimo da je vaša majka imala 30 godina kada je vas rodila. To znači da vi imate 48 godina u trenutku kad punite 18 godina.

18. Uticaj epigenetike
Obično mislimo da su geni kontrolišući faktor koji određuje kako će svako od nas izgledati, ali geni su samo majušni deo DNK. Donedavno se smatralo da je ostalih 97 odsto samo otpad, ali sada znamo i da epigenetika - proces koji se odvija izvan gena - takođe ima veliki uticaj na naš razvoj. Neki delovi imaju svrhu da kontrolišu “paljenje” i “gašenje” gena, ili učestvuju u programiranju proizvodnje ostalih ključnih sastojaka. Dugo vreme je bila nepoznanica kako je moguće da je oko 20.000 gena dovoljno da se odredi kakvi ćemo biti. Naučnici su otkrili da je i ostalih 97 odsto od DNK podjednako bitno u našem razvoju.

19. Svesno delovanje
Izgleda da naša svest nezavisno postoji i govori našem telu šta treba da radi. U stvarnosti, mnogo veći je uticaj nesvesnog. Neki zadaci postaju automatski kroz praksu, tako da nam više nije potrebno da razmišljamo o osnovnim pokretima. Ovim procesom rukovodi se iz jednog od najprimitivnijih delova mozga. Ipak, čak i potpuno jasna svesna akcija, kao što je podizanje nekog predmeta, izgleda da ima neku prethodnicu u nesvesnom, pri čemu se mozak “pali” pre nego što donesemo odluku da krenemo u akciju. Postoji neslaganje o tome kada svest igra svoju ulogu, ali nema sumnje da dugujemo našem nesvesnom delu mnogo više nego što bismo želeli da dozvolimo.

20. Optičke varke

Slika

Slika sveta koju “vidimo” je veštačka. Naš mozak ne proizvodi sliku na način kako to radi kamera na primer. Umesto toga, mozak konstruiše model sveta iz informacija koje smo dobili merenjem svetlosti, oblika, ivica, oblina.... To olakšava mozgu da oslika prazan “list”, zonu u mrežnjači u kojoj postoji optički nerv. Mozak, takođe, “smiruje” sliku koju daju brzi pokreti očiju koji se nazivaju “sakadama”, dajući lažnu prestavu kompletne ujednačene slike.
Ali, suština ovog procesa jeste da se naše oči daju lako prevariti. Telvizija, film i optičke varke rade tako što pogrešno navode mozak da “misli” ono što oči vide. Zbog toga se i Mesec čini većim nego što jeste i zbog toga izgleda da varira u veličini: prava optička veličina Meseca slična je rupi koju napravimo na papiru uz pomoć bušilice za papir na udaljenosti dužine ruke.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Zanimljivosti

Post od Palma »

KOJI STE TIP HRKAČA: Testera, bušilica ili Dart Vejder?

Hrkanje nastaje kao posljedica alergija, umora, prekomjerne tjelesne težine, slabog sna, ali i niza drugih razloga

Slika

Tipovi hrkanja zavise od problema koji ih prouzrokuju. Kako bi se čovjek riješio problema, potrebno je da najprije prepozna tip hrkanja koji mu je svojstven i koji prouzrokuje noćne “serenade”, a tek onda da pokuša da ga se riješi.

Testerisanje
Najčešći uzrok intenzivnog i glasnog hrkanja propraćenog vibracijom je prekomjerna težina. Višak masnog tkiva u području vrata ometa rad disajnih puteva, zbog čega nastaju zastoji u disanju, kao i hrkanje. Tada glasne žice vibriraju kako vazduh ulazi u pluća. Najbolji “lijek” za ublažavanje ovog tipa hrkanja je mršavljenje. U pomoć mogu da priskoče i jastuci namijenjeni sprečavanju hrkanja. Oni podupiru vrat i glavu i sprečavaju pritisak na disajne puteve, kao i propadanje jezika u grlo.

Zvižduk
Muškarci koji hrčući zvižde ne mogu da dišu na obje nozdrve, imaju slabije čulo mirisa i ispuštaju zvižduke dok hrču iako nos nije začepljen. Najčešći uzrok ovog tipa hrkanja je anatomska deformacija nosa. Zbog toga je jedna nozdrva uža od druge i kroz nju vazduh ne može slobodno da prolazi. Čest uzrok su i polipi u nosu koji mogu smanjiti čulo mirisa. Ako je neprijatnost mala, problem se može riješiti spavanjem na boku ili stomaku, kao i sprejom koji sadrži malu količinu steroida koji proširuju nozdrve. Ukoliko je problem veći, jedino trajno rješenje je operacija kojom bi se uklonile smetnje.

Pijano hrkanje
Ovaj tip hrkanja obično se javlja nakon koje čašice više, pa ga zato nazivaju i pijanim hrkanjem. Takođe, podstiču ga i cigarete, jer utiču na sinuse i zatvaranje disajnih puteva. Hrkanje nastaje zbog smanjene aktivnosti mišića, pa jezik pada dublje u grlo i vazduh prolazi otežano. I kod pijenja i kod pušenja disajni putevi mogu da oteknu i da se suze. Lijek za ovaj tip hrkanja je izbjegavanje alkohola dva do tri sata prije spavanja ili korišćenje sprejova za ovlaživanje grla.

Bušilica
Ekstremno glasno hrkanje posljedica je čestog buđenja tokom noći, kao i velikog umora nakon buđenja. Uzrok je apneja, ozbiljno stanje koje zahtijeva pomoć ljekara. Tkivo u grlu se u ovom slučaju znatno oštećuje, a nakratko se prekida i disanje. Apneja može biti okidač visokog krvnog pritiska i srčanog udara, a najveći rizik prijeti ljudima koji često piju alkohol, uzimaju tablete za smirenje, ali i onima sa prekomjernom tjelesnom težinom. Za umjerenu apneju predlaže se promjena životnog stila, a kod težih slučajeva obavezno je nošenje maske s kiseonikom koja organizam snabdijeva vazduhom usljed prekida disanja.

Dječje hrkanje
Oko deset odsto djece hrče, a najčešći uzroci su infekcije zbog kojih dolazi do blokade disajnih puteva. Uzrok, takođe, mogu biti povećani krajnici, ali i rast lobanje. Hrkanje je najčešće privremeno i liječenje se ne preporučuje.

Sezonsko hrkanje
Najčešći uzrok hrkanja koje se javlja samo u određenim periodima tokom godine su alergije na prašinu, polen ili životinjske dlake. Nakon kontakta sa alergenom, histamin u krvi se pretjerano luči i stvara sluz koja začepljuje nos. Lijek protiv hrkanja je liječenje alergije, obično antihistaminicima, kapima i sprejovima za nos.

Hrkanje poput Darta Vejdera
Tip hrkanja koji nalikuje govoru lika iz “Ratova zvijezda”, Dartu Vejderu, tipično je za ljude s uskom i malom uvučenom bradom. Takvo hrkanje je grlato i oštro, a čovjek koji ovako hrče je obično mršav ili umjerene tjelesne težine. Postoje uređaji koji mehanički sprečavaju upadanje brade, te tako sprečavaju hrkanje i začepljenost disajnih puteva.
(Izvor: 24sata.hr)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Zanimljivosti

Post od Palma »

Boli vas glava? :-???

Seks je najbolji lek protiv glavobolje

Seks je bolji od lekova u lečenju glavobolje, tvrde nemački naučnici, ističući da ova aktivnost izaziva lučenje endorfina, prirodnog telesnog analgetika koji, delujući na centralni nervni sistem, smanjuje, pa čak i potpuno eliminiše bol.

Slika

Tim neurologa sa Univerziteta u Minsteru otkrio je da seksualna aktivnost može da umanji ili potpuno ukloni pojedine vrste migrene.

"Umesto da koristite migrenu kao razlog za odbijanja seksa, bilo bi bolje da se prepustite vođenju ljubavi koje može da bude efikasnije sredstvo protiv glavobolje od analgetika", navodi se u studiji "Uticaj seksa na idiopatske glavobolje", objavljenoj u časopisu "Cefalalgia".

Istraživanje je pokazalo da je kod više od polovine pacijenata seks umanjio bolove izazvane migrenom, a da je kod svakog petog bol potpuno nestala.

Studijom je bilo obuhvaćeno 400 pacijenata koji boluju od migrene ili obične glavobolje. Ispostavilo se da se obe grupe osećaju bolje nakon seksa.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Zanimljivosti

Post od Upravnik »

Preselimo ovde priču o kanabisu

Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od tanja »

:-??? Ni ova prethodna tema nije bila loša...joooj što me nešto boli glava... #-o ;)
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Zanimljivosti

Post od aleksey »

 
joooj što me nešto boli glava... #-o ;)
Ćiro, brate... biće da si prozvan... :o
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Što se ti javljaš, kad je Ćira prozvan? :-???
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od tanja »

;) Prozvan...Sedi, 1! Sreća što ga nema na forumu #:-S
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Zanimljivosti

Post od Upravnik »

E moraću da ga nateram da se učlani. :p
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od tanja »

Kako sam ja naivna, ja sam mislila da si ti moj drug... :ymtongue:
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Zanimljivosti

Post od Upravnik »

Ako ima ovde neko naivan, onda sam to ja. :)
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

A kako neko ćuti...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Neverovatni trikovi da se rešite štucanja, zubobolje...

Ako vam se često dešava da štucate po nekoliko minuta, ili volite da se najedete pre spavanja, postoje neverovatni trikovi kojima možete da zavarate mozak i rešite se trenutne neprijatnosti.

Iako vam se može učiniti kao šašava ideja, ako vas svrbi grlo, počešite uvo. Stimulacijom nerava u uvetu stvara se refleks u grlu koji izaziva spazam mišića i smiruje svrab.

Takođe, levo uvo bolje „hvata“ muzičke tonove tako da nemojte pojačavati ton, nego okrenite levu stranu glave ako ne čujete dobro televizor. Međutim, ako na žurci ili prilikom razgovora telefonom ne čujete vašeg sagovornika, poslužite se desnim uvetom jer ono bolje „hvata“ brzi govor.

Ako imate problema sa slabom bešikom, razmišljajte o vezi i partneru jer je naučno dokazano da takva razmišljanja skreću pažnju mozga sa bešike. A kada želite da “ometete” mozak i ne osećate bol prilikom primanje injekcije, sve što treba da uradite jeste da se nakašljete. Naučnici kažu da kašalj podiže nivo pritiska u vašem kičmenom kanalu, što ograničava osećaj bola na putu do vašeg mozga.

Kada sledeći put budete imali zapušen nos ili bol u sinusima, pritisnite jezikom gornje nepce dok u isto vreme prstom pitiskate prostor između obrva. Lekari tvrde da nakon 20 sekundi dolazi do pomeranja raone kosti što oslobađa zapušenje i čisti nos.

Isti postupak će vas spasiti i od “smrzavanja mozga” koje se dešava kada jedete sladoled. “Smrzavanje mozga” se dešava zato što se nervi na gornjem nepcu previše ohlade pa vaš mozak misli da je hladno celom telu. Tada dolazi do pregrevanja organizma zbog čega vas zaboli glava.

Krv iz nosa možete zaustaviti tako što ćete komad pamuka staviti na gornje desne, odmah ispod nosa i pritisnuti ga. Većina krvi prilikom krvarenja iz nosa dolazi iz zida hrskavice koji deli nos, tako da pritiskom na to mesto zaustavljate krvarenje.

Kada vas boli zub uzmite led i njime trljajte šaku, tačnije deo kože između palca i kažipsta jer u tom delu postoje nervi koji stimulišu mozak da blokira bol u ustima.

Ako ste se prejeli pre spavanja i muči vas stomak, lekari savetuju da legnete na levi bok jer je u tom položaju vaš stomak niži od jednjaka što onemogućava stomačnu kiselinu da dođe do grla, pa nećete dobiti gorušicu. Ako posle jela počnete da štucate palcem i kažiprstom pritisnite deo iznad obrva i ubrzo će prestati.

Sledeći put kada vam utrne ruka, mašite glavom levo-desno i trnci u ruci će proći. Do trnjenja ruke dolazi zbog stezanja nerava u vratu pa je razgibavanje tih nerava lek za ruku. Kada vam utrne noga, dolazi do stezanja nerava u donjem delu tela tako da morate da ustanete i hodate da bi oslobodili nogu.

Svaki lekar će vas prvo posavetovati da ne treba da pijete, ali ako vam se desi da se toliko napijete da soba počne da vam se vrti, stavite ruku na nešto stabilno. Alkohol razređuje krv u delu uveta koji se zove kupula koji reguliše ravnotežu. Kada stavite ruku na nešto stabilno dajete mozgu drugu referentnu tačku, što vam pomaže da “zaustavite sobu “.

Za sve one koji žele duže da rone zadržavajući dah neophodno je dobro da se pripreme. Umestio jednog dubokog uzdaha savetuje se više kratkih. Time ćete dobiti dodatnih 10 sekundi.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Zanimljivosti

Post od Upravnik »

Takođe, levo uvo bolje „hvata“ muzičke tonove tako da nemojte pojačavati ton, nego okrenite levu stranu glave ako ne čujete dobro televizor.
Tačno sam znao. A žena mi kaže da sam gluv k'o top. :roll:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Doktor Haus spasao nemačkog pacijenta

Jedna epizoda čuvene američke serije "Doktor Haus" pomogla je nemačkim lekarima da spasu život pacijentu obolelom od srčane insuficijencije, piše danas britanski medicinski časopis Lanset (Lancet) na svom sajtu na internetu.

Slučaj 55-godišnjeg Nemca, koji je oboleo od neobjašnjive srčane insuficijencije, bio je nerešiv, dok se specijalista sa Univerzitetske klinike u Marburgu Jirgen Šefer nije setio jedne epizode "Doktora Hausa" u kojoj se pominje sličan slučaj čiji je uzrok bolesti bilo trovanje kobaltom.

"Tražeći uzrok simptoma pacijenta i sećajući se jedne epizode Doktora Hausa koji je ovde korišćen u pedagoške svrhe, posumnjali smo na trovanje kobaltom", rekao je Šefer i dodao da pacijent nije imao ranije srčanih problema već proteze na oba kuka.

Posle sumnje na trovanje, lekari su snimile kukove i otkrili tragove odpada metala u predelu kuka, a rezultati analize krvi i urina su potvrdili prisustvo kobalta i hroma, metala koji se koriste za izradu proteza.

Šefer je rekao da je poznato da trovanje kobaltom može da izazove kardiomiopatiju, ali se to odnosilo samo na radnike koji su u neposrednom kontaktu s tim metalom.

"Kada je pacijentu zamenjena proteza izlečeno mu je i srce", rekao je Šefer, dodajući da dobro smišljena televizijska serija može da spasi život, ne samo da bude zabavnog i edukativnog karaktera.

Serija "Doktor Haus", koga glumi Britanac Hju Lori, govori o bolničkom lekaru Gregoriju Hausu koji koristi nekonvencionalne metode i često nailazi na nerazumevanje svojih mladih saradnika. Lori je za ulogu Hausa dobio dva Zlatna globusa.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Podrigivanje, pljuvanje i puštanje vetrova imaju i svoje dobre strane

Podrigivanje, grickanje noktiju, pljuvanje, puštanje vetrova i druge navike za koje nas od malih nogu uče da su ružne i da treba da ih se rešimo, imaju i neke pozitivne uticaje za naš organizam, potvrdili su doktori.

Grickanje noktiju

Grickanje noktiju je navika koju ima mnogo ljudi i koje svi žele da se reše. Ali prema navodima imunologa izgleda da je grickanje noktiju dobro jer “osim kad su vam prljave ruke, bakterije s kojima dolazimo u susret kada grickamo nokte nam pomažu pri jačanju imunog sistema”.

To je zato što naš imuni sistem ima memoriju i pamti kako da se izbori sa svakom bakterijom sa kojom se sreo. Kada po drugi put sretne istu bakteriju, on iz memorije ispušta oružje, memorijske limfocite, koji znaju da se bore protiv nje.

Podrigivanje

Iako nekulturan, glasan podrig štiti želudac od kiseline. Zvuk koji se čuje prilikom podrigivanja dolazi od naleta gasa koji prolazi kroz zalistak jednjaka na dnu grla, i čini da zalistak vibrira. Gas nastaje od nekoliko supstanci. Pored toga što sadrži vazduh koji gutamo kada jedemo, on takođe sadrži i ugljen dioksid. On nastaje prilikom mešanja kiseline u želucu sa alkalnom žuči.

Određene masne namirnice, poput čipsa i kremastih soseva, alkohola i pušenja preuveličavaju taj proces, koji se zove duodeno-želudačni refluks. Ispuštanje tog gasa, tj. podrigivanje, je normalan deo varenja i njegovo zaustavljanje može da izazove dosta problema, jer ako ne podrignete gas ostaje u stomaku i može doći do gorušice i bolova u grudima.

Puštanje vetrova

Doktori objašnjavaju da je, iako krajnje nekulturno, puštanje vetrova veoma bitno da bi izbacili gasove koji se skupljaju u crevima, a koji nastaju zbog fermentacije proteina i ugljenih hidrata. Puštanje vetrova, koje se obično dešava 6 sati nakon jela, olakšava bolove nastale zbog nadutosti creva.

Krckanje prstiju

Krckanje prstiju izaziva jezu i neprijatan osećaj onima koji to slušaju, ali pored iritantnog zvuka nema nikakvih loših posledica za zdravlje zglobova, nego čak i povećava njihovu fleksibilnost, objašnjavaju reumatolozi. Zvuk koji čujemo nastaje zbog pucanja vazdušnih džepova koji se formiraju u sinovijalnoj tečnosti, koja se nalazi oko svakog zgloba u ljudskom telu.

Jelo u krevetu

Suprotno od onog što vam je majka rekla, jedenje u krevetu pomaže varenju zato što varenje zavisi od aktiviranja parasimpatičkog nevnog sistema, tačnije od dugačkog živca koji se zove pneumogastricki.

Svaki stres ometa aktiviranje tog živca i zaustavlja varenje. Doktori kažu da “kada jedete u žurbi, ili ako ste prilikom jela stresirani ili nervozni, dolazi do problema sa varenjem i drugih gastričkih simptoma, kao što je nadutost”.

Saveti doktora su da jedemo u relaksiranom okruženju i da damo sebi vremena da uživamo u obroku. A najbolje mesto za tako nešto je krevet, zato što smo tamo sigurno opušteni. Ali i u krevetu morate paziti da se ne savijate i pritisnete stomak , što opet može izazvati loše varenje.

Pljuvanje

Pljuvanje je sigurno jedna od najodvratnijih ljudskih navika, ali doktori kažu da je nekad korisno jer nam pomaže pri disanju.

Prilikom normalnog disanje kroz nos, grejemo vazduh koji unosimo, što ga čini vlažnijim, i telo tada apsorbuje kiseonik efikasnije. Međutim, lekari kažu da prilikom vežbanja i povećane fizičke aktivnosti obično dišemo doboko na usta, i vazduh se tada ne greje, pa hladan vazduh dolazi do zadnjeg dela grla.

Tada stupa na scenu odbrambeni mehanizam tela koji se štiti stvaranjem zapaljenja. Iako to zapaljenje nije štetno, ono izaziva stvaranje novog sloja pljuvačke koja štiti grlo od hladnog vazduha. Tako da je tada potrebno da se ispljune ta pljuvačka, da ne bi ometala pravilno disanje.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

VELIKO MEDICINSKO OTKRIĆE

Osječka liječnica Renata Vukadin otkrila lijek za depigmentaciju kože - bolest vitiligo


Nakon devet godina od početka postupka i 1.000 izlječenih pacijenta dr. Renata Vukadin, specijalistica dermatovenerologije u KBC-u Osijek registrirala je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo svoj izum, a riječ je o ljekovitoj masti za liječenje vitiliga.

Recimo kako je Vitiligo autoimuna bolest koja se manifestira neestetskim mrljama po tijelu, a sam naziv dolazi od latinske riječi vitelus, što znači šarenilo teleće kože. Ova liječnica s ovom bolešću kod pacijenat susretala se još kao mlada liječnica, kada je započela s radom u svojoj, tada prvoj privatnoj dermatološkoj ordinaciji u Bugojnu.

- Tada u okolini od 250 kilometara nije bilo ni jednog dermatologa i nisam imali koga pitati, nego sam svoje pacijente morala liječiti kako sam znala. Stoga sam počela istraživati kakve terapije za vitiligo uopće postoje u svijetu i shvatila da ih zapravo nema. Pronašla sam jednu studiju, koja je rađena 1970., u SAD-u, i krenula sam tražiti postoji li krema koja bi imala bar donekle taj omjer supstanci koji bi se pokazao učinkovit kod liječenja vitiliga. Pronašla sam dvije kreme i to jednu srpskog i jednu slovenskog proizvođača i miješanjem te dvije krema dobila sam lijek koji se pokazao izvrsnim na tada 17 prvih pacijenta u Bugojnu - prisjeća se dr. Vukadin.

No, kada je dr.Vukadin zbog rata odselila iz Bosne, novi dom pronašla je u Vinkovcima, a pacijenti su je molili da reaktivira svoj recept za kremu, ali kreme s kojima se ona nekada koristila više nije bilo na tržištu.

- Tako sam našla dvije kreme austrijskih proizvođača koje su imale slične sastojke i kombinacijom koju sam osobno smislila sada mogu reći da pacijente liječim već 28 godina. Prije devet godina pacijenti su mi sami dali ideju i pitali zašto je ne patentiram, što sam, eto, i učinila - kaže dr. Vukadin. Recimo kako je dr. Vukadin shvatila da su zapravo za najbolje liječenje vitiliga bolje što manje koncentracije sastojaka koje se nalaze u kremama koje je kombinirala, a mazanje s ovom kremom, koju danas prema recepturi dr.Vukadin proizvode u ljekarnama, već nakon mjesec dana pokazuje prve rezultate. “Postoji jedna službena krema koja košta 300 kuna i kako na njoj službeno piše - daje rezultate nakon 12 mjeseci, a jedno pakovanje dovoljno je za mjesec dana. Što znači da ćete za rezultate morat čekati godinu dana i potrošiti više do 3.000 kuna. Moja krema stoji oko 120 kuna i također izdrži mjesec dana, ali nakon dva mjeseca vi gotovo više i nemate smetnji”, napominje dr. Vukadin.

Inače, ova liječnica napominje kako je po pitanju ove bolesti najgore izlaganje suncu, koje se mora izbjegavati, a od nje pati jedan do dva posto populacije. “Nakon što smo dobili patent idemo prema farmakoindustriji, prvi pregovori već su obavljeni, a riječ je o kremi koja bi se prodavala ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi. Stoga bi farmaceuti trebali biti zainteresirani za njezinu proizvodnju. Moja osobna želja je da osječka bolnica postane referentni centar za vitiligo, jer smo uistinu prvi prema rezultatima u Hrvatskoj. S obzirom na to da do mirovine imam još pet godina, cilj mi je kroz to vrijeme patentirati i kremu za skelodermiju, također autoimunu bolest, a ideja za rješenje ovog problema već imam - kaže ova simpatična liječnica.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Biljka koja ubija rak za samo 16 sati!

Kinezi su otkrili da se artemisinin bori protiv raka grudi, tako što ubija 98% kancerogenih ćelija u našem organizmu.

"Lajf Sajents" se detaljnije pozabavio ovom biljkom, koja je inače derivat "svit vormvuda" što u prevodu znači slatki pelin. Kada se artimisinin konzumira sam, smanjuje 28 % ćelija raka grudi, a u kombinaciji sa gvožđem uspeva da uništi rak u potpunosti.

Bitno je naglasiti da je artemisinin bezopasan za zdrave ćelije organizma.

Kineska medicina je toliko bogata, jer pored ove svrhe artemisinina, i pre nekoliko hiljada godina ga je koristila protiv malarije. Parazit malarije ne može opstati sa artemisininom, jer je bogat gvožđem.

"Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju ćelijskog kruga raka grudi i predstavlja kritičan put kojim artemisinin kontroliše rast produktivinih ćelija raka", kažu istraživanja laboratorija za rak Univerziteta u Kaliforniji.

Gvožđe se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u detaljenju ćelija. Normalne ćelije takođe imaju ove receptore, ali one kancerogene ih imaju u većim količinama i zato je dobro kombinovati gvožđe i artemisinin.

Kako izveštava bosanski portal haber.ba do sada je ovaj ekstrat bilo teško nabaviti po povoljnim cenama, ali pošto je došlo do ekspanzije ove biljke moglo bi se očekivati da će i cena biti dostupnija.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

RAK JE IZLJEČIV OD 1923.: Ovo su lijekovi koji ubijaju rak - pomogli su tisućama ljudi da prežive!

Danas u svijetu u kojemu medicina nevjerojatno napreduje svaki dan, sve je više bolesnih i umrlih od navodno neizlječivih oboljenja poput raka. No s druge strane zahvaljujući virtualnom svijetu i tome da se informacije šire brže nego ikada prije svjedoci smo tisućama ljudi iz cijeloga svijeta koji su uspjeli pobijediti rak u onom trenutku kada se medicina pokazala nemoćnom. U pitanju su najteži oblici malignih oboljenja koje su ljudi jednostavno izlječili, preboljeli kao i svaku drugu bolest na svijetu. Lijek za rak postoji, a za to otkriće još je 1923. godine njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg dobio Nobelovu nagradu, a to se danas potpuno namjerno ignorira jer bolest raka od kojeg oboljevaju milijuni ljudi itekako je potrebna farmaceutskoj industriji kojoj nije u interesu rak spriječiti i izliječiti nego upravo suprotno, cilj je što više bolesnih koji će se liječiti dugo i u korist megalomanske zarade i naravno na uštrb čovjeka.

Ono što navodi i dr. Warburg, a što je važno za napomenuti je to da oboljenje od raka ne dolazi ni od kuda već je za ukorijenjivanje te bolesti potreban cijeli niz okolnosti koje su se poklopile. Rak dolazi u područje oslabljenog imunološkog sustava, u toksičan organizam i u organizam u kojemu se očituje velika kiselost te mala količina hranjivih vrijednosti. S obzirom da se zna uzrok raka, zna se i lijek i to ne samo jedan već cijeli niz lijekova o kojima svjedoče na tisuće ljudi koji su rak pobjedili uz njihovu pomoć. Neki od ovih lijekova su i znanstveno potvrđeni pa krenimo redom.

Soda bikarbona

Soda bikarbona zasigurno je najpopularniji oblik liječenja raka, a njenim korištenjem u kombinaciji s limunovim sokom izliječili su se brojni ljudi. Čudotvornost sode bikarbone je u tome što ona od tijela stvara alkalnu sredinu, odnosno sredinu u kojoj rak ne može rasti. Ona ubija kiselost organizma pa je raku nemoguće preživjeti. Velik broj ljudi uspio je samo uz korištenje sode bikarbone te malih promjena u prehrani izliječiti i najteža maligna oboljenja.

Ulje Kanabisa – Cannabis sativa subsp. sativa var. Indica

Drugi najpopularniji alternativni lijek za rak je zasigurno ulje kanabisa koji je kod nas nažalost ilegalan. Kanabinoidi u ulju Kanabisa ubijaju stanice raka. I to je jednostavno tako. Činjenica je da je 90 posto ljudi koji su rak liječili uljem kanabisa rak i izliječili u potpunosti. Neki su čak rak u komadima ispljuvali na ruke. Brojna svjedočanstva ljudi potvrđuju i znanstvene studije koje su ustanovile da je ulje kanabisa iznimno ljekovito i djelotvorno u borbi protiv malognih oboljenja.

Ulje lana i mladi neiscijeđeni sir

Dr. Johanna Budwig, njemačka liječnica i bio-kemičarka je žena koja je osmislila prirodni način liječenja raka sa učinkom od 90% izlječenja u razdoblju od 50 godina. Kombinacija lanenog ulja i mladog neiscijeđenog sira donosi tijelu esencijalne masne kiseline i lipo-proteine ​​koje reduciraju tumore i obnavljaju zdravlje.

Graviola

Graviola je čudotvaorna biljka koja je postala totalni hit nakon što je nekoliko ljudi javnosti predočilo svoja svjedočanstva o čudotvornom ozdravljenju od teških oblika raka. To je biljka koja je najpoznatija po svojem djelovanju na stanice raka. Prema procjenama stručnjaka, graviola selektivno ubija stanice raka i do 10.000 je jača od lijekova za kemoterapiju. Prema laboratorijskim testovima jednog američkog proizvođača lijekova, ekstrakt biljke graviole ubija maligne stanice 12 vrsta karcinoma.
Među njima su karcinom debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Spojevi stabla graviole i do 10.000 su jači od adriamicina koji se obično koristi u kemoterapiji. Za razliku od konvencionalnih lijekova, graviola ne šteti zdravim stanicama, a učinkovito ubija stanice karcinoma.

Biljni čaj Essiac

Originalna mješavina čaja je stari recept Indijanaca domorodaca koji se u ovoj populaciji koristio stotinama godina. Kanadska medicinska sestra je od Indijanaca saznala za njihovu čajnu recepturu koju je počela dijeliti s pacijentima koji su se borili s rakom, nakon čega su se pacijenti počeli nevjerojatno brzo oporavljati i liječiti. Čaj je kombinacija nekoliko antikancerogenih biljaka i biljaka koje čiste tijelo. Sve što pacijenti trebaju uraditi je uzimati ovaj čaj nekoliko puta na dan.

Mrkva

Ann Cameron je uspjela izliječiti rak u četvrtoj fazi samo sokom od mrkve, bez kemoterapije, zračenja i promjena u prehrani. Nakon operacije tumora debelog crijeva u trećoj fazi, situacija se pogoršala i rak je krajem 2012. metastazirao na pluća, čime se našla u četvrtoj, terminalnoj fazi bolesti. Preporučili su joj kemoterapiju, bez obzira što joj nije mogla produljiti život. Ona je to odbila, a kako je proučavala alternativne metode liječenja, naišla je i na podatak o Ralphu Cole, koji je izlječio svoj rak sokom od mrkve, u količini od cca. 2 kg mrkve dnevno. Tako je započela svoj put ozdravljenja, ispijajući istu količinu. Usput je ponekad na tri, četiri dana zaboravljala na sok, a usto je jela redom svu hranu, čak ponekad i nezdravu. Dakle, jedina promjena u njenom životu je bio taj sok od mrkve. U siječnju 2013., nakon osam tjedana svakodnevnog ispijanja soka, CT je pokazao da su kancerogeni tumori prestali rasti, došlo je do malog smanjenja tumora i natečenosti limfnih čvorova. U ožujku 2013., nema novih tumora, nema natečenih limfnih čvorova, a postojeći tumori se i dalje smanjuju. U srpnju 2013., rak je nestao, svi natečeni limfni kancerogeni čvorovi su se vratili u normalu. Nakon osam mjeseci ispijanja soka od mrkve, rak je u potpunosti nestao. Njenu priču prenijeli su svi svjetski mediji, no ona nije jedini primjer, ima ih mnoštvo.

Sjemenke marelice

Vitamin B17 ili amygdalin je prvi put otkriven 1830.g. u gorkom bademu. Ernst T. Krebs. Jr. (1912 – 1996) je bio kemičar koji je prvi promovirao amygdalin kao lijek protiv raka početkom 1950 godine. Od amygdalina je napravio polusintetički destilat nazvavši ga vitaminom B17 ili laetrile. Danas se često pod imenom leatrile ili vitamin B17 smatra i sam amigdalin u prirodnom obliku nađen u košticama marelice, jabuke i ostalim prirodnim izvorima ovog vitamina. Poznato je da ljudi koji svaki dan konzumiraju ove sjemenke, od raka ne oboljevaju, a isto tako velik je broj svjedočanstava ljudi koji su ovim sjemenkama rak iskorijenili iz svoga tijela.

Izdanci brokule

Ovo povrće je vrlo značajno zbog svojih antikancerogenih svojstava. Izdanci brokule u sebi sadrže sulforofane koji ne samo da ubijaju stanice raka već i zaustavljaju njihov rast i širenje po tijelu i to za mnoge vrste raka.

Uz nabrojane lijekove, lijekova u prirodi je još vrlo mnogo. Neki su se ljudi rak izlječili sirovom prehranom, neki kurkumom i đumbirom. Poznati su nam slučajevi ljudi koji su rak izlječili i uz pomoć prirodnog meda kao i slučajevi koji su rak izlječili uz pomoć albanskog čistog petroleja no svima je zajedničko jedno; medicina nije imala odgovor pa su mnogi odustali od u nekim slučajevima smrtonosnog liječenja kemoterapijom.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11144
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

USTANITE I ZNAĆETE KAD ĆETE UMRETI: Ako ne možete da uradite ovo, crno vam se piše...

Klaudio Gil Araijo, lekar iz Brazila tvrdi da je otkrio jednostavan test koji, za samo nekoliko sekundi, može da predvidi koliko nam je godina života još ostalo

Pitanje koje muči najveći broj ljudi, naročito kada dođu u određene godine – koliko ću još živeti, možda je dobilo odgovor.

Klaudio Gil Araijo, lekar iz Brazila tvrdi da je otkrio jednostavan test koji, za samo nekoliko sekundi, može da predvidi koliko nam je godina života još ostalo. Klaudio Araijo je lekar koji već godinama radi sa pacijentima koji imaju problema sa koordinacijom i ravnotežom. Na ideju da napravi test koji bi na osnovu pokretljivosti izračunavao koliko je osobi još godina života ostalo došao je upravo posmatrajući svoje pacijetne, naročito one starije, koji su imali problema sa ravnotežom, ustajanjem ili dodavanjem predmeta.

Njegova osnovna ideja je bila da motiviše one koje je lečio da poprave svoju opštu kondiciju tako što će im plastično objasniti kako ona utiče na njihovo zdravlje.

Test je trebalo da bude što jednostavniji i što razumljiviji. Zbog toga je Araijo zajedno sa još nekoliko kolega razvio test "ustajanja i sedanja" („sitting-rise test” ili skraćeno SRT) koji ne zahteva nikakvu opremu i može se sprovesti u kućnim uslovima za svega nekoliko sekundi.

Šta je potrebno da uradite?
– Obucite što komotniju odeću i bosi stanite na ravnu površinu sa dosta prostora oko vas.
– Bez oslanjanja sedite u turski sed.
– Pokušajte da ustanete bez korišćenja ruku, kolena ili laktova.

Slikag

Test ukupno nosi 10 poena – 5 za sedanje i 5 za ustajanje. Svaki put, tokom vežbe, kada se oslonite na ruke ili kolena da biste održali ravnotežu prilikom sedanja ili ustajanja skinite 1 poen od ukupnog zbira. Pola poena se oduzima svaki put kada izgubite balans ili osetite da ćete pasti.

Ova vežba deluje kao nešto prilično osnovno u dijagnostifikovanju, ali dr Araijo tvrdi da na osnovu toga može da predvidi dužinu života svojih pacijenata.

On je testirao više od 2.000 osoba starosti između 51 i 80 godina. pacijenti koje su imali rezultate manje od 8 su imali duplo više šanse da umru na narednih šest godina. Oni koji su na testu imali manje od 3 poena imali su čak pet puta više izgleda da umru u istom periodu.

U globalu, svaki poen na SRT testu smanjuje stopu smrtnosti za 21 odsto, tvrdi dr Araijo u studiji koju je objavio "European Journal of Cardiology".

Istraživanje je izvedeno samo na starijim ljudima, pa rezultati ne važe u istoj meri ako su u pitanju mlađe osobe. Ipak, Araijo se nada da test može da posluži kao indikator opšteg zdravlja za sve.

Ako ste mlađi od 50 godina, a imate problema sa izvođenjem vežbe iz SRT testa, to može biti prvi znak opasnosti i zvono za uzbunu. Razmislite o svojoj kondiciji i stanju u kome se nalazi vaš organizam.
Onda je Popović umro pre 30 godina. A bilo mi je nešto sumnjivo...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost