Mitovi o zdravlju

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Mitovi o zdravlju

Post od Palma »

10 mitova o zdravlju - Otkrivamo pravu istinu!

Celog života slušate razne zdravstvene savete i pridržavate ih se bez mnogo razmišljanja. Ali, koliko u njima ima istine?

1. Kora hleba je mnogo zdravija od središnjeg dela
Istina: Pre nekoliko godina nemački naučnici su otkrili da se tokom pečenja u hlebu stvara nova vrsta antikancerogenog antioksidanta, koga u kori ima mnogo više nego u sredini. Zapravo, najzdraviji je hleb od integralnog brašna i integralnih žitarica - s korom ili bez nje - jer je bogatiji hranljivim materijama, prvenstveno biljnim vlaknima, nego beli hleb.

2. Ako izađete napolje mokre kose, sigurno ćete se prehladiti
Istina: Biće vam hladnije nego da ste osušili kosu, ali vlažna kosa ne predstavlja nikakvu pretnju za zdravlje. Brojna istraživanja iznova potvrđuju da su osnovni uzročnici prehlade virusi i bakterije. Osim toga, istraživači kažu da osećaj hladnoće ne slabi imunitet.

3. Konzumiranje ribe povećava inteligenciju
Istina: Kada su u pitanju deca od tri ili četiri godine, to zaista jeste tačno. Riba, a naročito masna (sardine, losos, tuna), bogata je omega-3 masnim kiselinama, uključujući DHA (dokosaheksenoična kiselinu). DHA je naročito važna u prve dve godine života za razvoj mozga, kognitivnih sposobnosti i vida. Istraživanja pokazuju znatan napredak u povećanju vokabulara i sposobnosti poimanja kod četvorogodišnjaka koji su svakodnevno uzimali DHA u obliku suplementa. Osim u ribi, DHA se nalazi u orasima, avokadu i u ulju repice.

4. Preko glave se gubi oko 75 odsto telesne toplote
Istina: Ova procena je izvedena verovatno na osnovu veličine bebine glave, koja je procentualno mnogo veća u odnosu na telo nego glava odraslog čoveka. Zato je važno da bebina glava bude pokrivena u hladnim danima (to objašnjava i one simpatične kapice koje im se stavljaju u porodilištu). Što se tiče odraslih, reč je o 10 odsto telesne toplote. Osim toga, toplota se gubi sa bilo kog otkrivenog dela tela (stopala, ruku, šaka, lica...), pa nošenje kape nije ništa važnije od, na primer, nošenja rukavica.

5. Jedna jabuka dnevno dovoljna je za održavanje zdravlja
Istina: Šaka borovnica je još efikasnija zaštita od bolesti. Ovo bobičasto voće je prava hranljiva bomba - bogata antioksidantima i biljnim vlaknima. Konzumiranje različitih vrsta voća i povrća može da spreči pojavu brojnih hroničnih bolesti, kao što su srčana oboljenja, hipertenzija i dijabetes.

Slika

6. Štucavica prestaje kada vas neko uplaši
Istina: Mnoge tradicionalne metode, kao što su zaustavljanje disanja ili ispijanje vode, nisu medicinski dokazane. Ipak, jedan trik bi mogao da upali: Progutajte kašičicu kristal šećera. Sudeći prema naučnim testovima, ova taktika se pokazala uspešnom kod 19 do 20 ljudi.

7 Sat vremena nakon obroka ne smete da plivate
Istina: Slobodno zaplivajte! Iako se krv nakon jela sliva iz mišića u digestivni sistem, to vas ipak neće onesposobiti za fizičku aktivnost, niti će izazvati grčeve u nogama. Bićete nešto sporiji, zbog kratkotrajnog manjka energije, i to je sve.

8. ”Nahranite” prehladu, “izgladnjujte” groznicu
Istina: U oba slučaja treba da jedete i pijete, a potom da pijete još malo. Optimalna hidratacija organizma od velikog je značaja tokom bolesti, jer se tada gubi dosta tečnosti. Ipak, eksperti napominju da ne treba uzimati preparat za dehidrataciju koji sadrži elektrolite, osim ako dehidratacija nije posledica čestog povraćanja ili dužeg proliva.

9. Progutana žvakaća guma dugo se zadržava u želucu
Istina: Nema razloga za brigu - tečnost će preneti žvakaću gumu kroz sistem za varenje i biće izbačena za dan ili dva. Iako se žvakaća guma ne razgrađuje lako u digestivnom sistemu, verovatno neće izazvati bolove.

10. Šolja toplog mleka uspavljuje
Istina: Mleko sadrži malu količinu triptofana (ista vrsta amino-kiseline nalazi se u ćuretini), pa biste morali da popijete galone ovog napitka da biste se uspavali. Mnogo je bitniji ritual uspavljivanja, u kojem je toplo mleko samo deo procesa i više ima placebo efekat.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Mitovi o zdravlju

Post od Palma »

NAUKOM PROTIV PREDRASUDA: 10 mitova o ljudskom telu

Postoje duboko ukorenjena uverenja o ljudskom telu koja se prenose s kolena na koleno. Od malena slušamo savete naših baka i mama, učitelja, pa čak i lekara, za koje smo sigurni da su dobri za nas, ali nisu naučno utemeljeni

Slika

Dlake rastu gušće nakon brijanja
Vrlo je rašireno uverenje da brijanje dlačica uzrokuje da one ponovno narastu gušće i čvršće. To ne može biti tačno jer brijanje uklanja samo mrtve dlačice na površini kože i ne utiče na tip rasta.

Čitanje u polumraku kvari vid
Kada čitate u slabo osvetljenoj prostoriji, oči se naprežu malo više nego inače, ali nema naučnog dokaza da ćete dugoročno naštetiti svom vidu. Polumrak će uzrokovati brži umor očiju i suvoću, ali bez posledica, osim ako stalno čitate u mraku.

Opasno je buditi mesečara
Veruje se da je opasno buditi osobu koja mesečari, ali zapravo je gora opcija pustiti ga na miru jer se može povrediti. Najbolje je otpratiti ga natrag do kreveta jer se tako neće osećati dezorijentisano i zbunjeno.

Potrebno nam je 8 sati sna
Iako stručnjaci tvrde da nam je svaku noć potrebno barem osam sati sna kako bismo mogli normalno funkcionisati tokom dana, to se ne odnosi na sve. Nekim ljudima dovoljno je manje sna.

Alkohol ubija moždane ćelije
Nakon noći opijanja često vam se čini da ne razmišljate normalno? Alkohol nije štetan, osim ako ne pijete čisti etil-alkohol, nećete naštetiti moždanim ćelijama.

Moramo piti 8 čaša vode
Savet se odnosio na tečnost, a ne samo na vodu. Ljudskom telu je potrebno puno tečnosti, ali i unosom hrane i drugih napitaka, a ne samo vode.

Super fit znači super zdrav
Bavljenje sportom je zdravo, ali preterivanje u vežbanju uzrokuje zdravstvene probleme. Profesionalni sportisti su pod velikim rizikom zbog različitih povreda, ali nisu samo oni u opasnosti. Ako vežbate svakodnevno duže od dva sata, veća je mogućnost za nastanak hroničnog umora, nesanice, depresije, problema s menstrualnim ciklusom i smanjene seksualne želje.

Gojimo se zbog sporog metabolizma
Pretpostavlja se da brži metabolizam uzrokuje sagorevanje više kalorija. No gojaznost nije uzrokovana samo brzinom metabolizma, već i drugim faktorima kao što su nezdrava ishrana, nedostatak vežbanja i drugo.

Mokra kosa zimi priziva prehladu
Iako se veruje da hladnoća uzrokuje nastanak prehlade, ne postoji povezanost između njih. Veća je verovatnoća da se zimi ljudi zaraze u zatvorenim prostorima jer prenose viruse jedni na druge. Stručnjaci čak tvrde da hladno vreme pomaže jačanju imuniteta za budućnost.

Visok zaštitni faktor štiti od raka kože
Sredstva za zaštitu od sunca štite kožu od nastanka opekotina i preuranjenog starenja, ali nisu dovoljna i potpuna zaštita od nastanka raka kože. Kada provodite vreme na suncu, obavezno koristite sredstva koja sadrže zaštitu od UVB i UVA zraka, a tokom najačeg sunca (od 11 do 16 sati) držite se hladovine.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost