Vesti

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Vesti

Post od branko »

Naučnici uspeli da “isključe” hromozom koji izaziva Daunov sindrom

Daunov sindrom (DS) je genetski poremećaj koji se javlja kao rezultat postojanja dodatnog hromozoma, nazvanog hromozom 21. Dodavanjem gena nazvanog XIST ljudskim matičnim čelijama sa Daunovim sindromom, američki naučnici su “ućutkali” dodatnu kopiju hromozoma 21, što predstavlja značajan proboj u pravcu lečenja ovog poremećaja genskom terapijom.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Masačusetsa uspeli su da spreče razvoj DS u ljudskim ćelijama u laboratoriji, i smatraju da bi taj proboj u doglednoj budućnosti mogao da omogući i lečenje ovog poremećaja, koji se odlikuje ometenošću u razvoju različitog stepena, kakterističnim fizičkim izgledom, i većom skonošću čitavom nizu oboljenja, a jedan je od najčešćih urođenih poremećaja.

Genska terapija se već koristi za lečenje medicinskih problema koji proizilaze iz prisustva jednog defektnog gena, ali sada je prvi put postalo moguće da se isključi i delovanje čitavog hromozoma, dodavanjem gena XIST, koji tokom prirodnog razvoja ćelije isključuje jedan od dva X hromozoma prisutna kod ženskih embriona (da bi nastao embrion muškog pola).

Istraživači su, međutim, sada ustanovili da ovaj gen na isti način može da se iskoristi i za isključivanje dodatne kopije hromozoma 21, koja je prisutna kod Daunovog sindroma.

Ovaj pomak čini gensku terapiju Daunovog sindroma realnijom nego ikad, ali do njene konkretne primene će svakako morati da proteku još mnoge godine ispunjene istraživanjima.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Rusi napravili vakcinu protiv raka i već je koriste

Naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je deo sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku, razvili su vakcinu protiv raka koja pacijentima produžava život, izjavio je Itar-Tasu direktor instituta profesor Vladimir Kozlov.

Vakcina je uspešno prošla klinička istraživanja, a trenutno se daje pacijentima u trećoj i četvrtoj fazi bolesti navodno im produžujući život za više od dva puta od očekivanog.

„Izvlačimo dendritske ćelije iz ljudskog tela i punimo ih antigenima. Dendritske ćelije ih zatim procesiraju i potom ih ubrizgavamo u pacijenta. Kada se nađu u organizmu bolesne osobe ove ćelije izazivaju snažnu reakciju imunog sistema i aktivno se bore protiv tumora“, tvrdi Kozlov.

Kreacija instituta nije „klasična vakcina“ koja se koristi da bi se sprečila bolest, već je u pitanju terapija, naglasio je profesor Kozlov.

Vakcina je efikasna protiv nekoliko vrsta raka – dojke, prostate i debelog creva.

Međutim, profesor naglašava da ne treba očekivati opštu vakcinu za maligne tumore, pošto oni ne mogu biti pobeđeni samo jednom metodom. Zajedno uz dendričke ćelije, postoje i druge ćelije koje se bore protiv raka, tako da treba iskoristiti sva sredstva. Potreban je koktel koji će u potpunosti promeniti imuni sistem kako bismo postigli takav efekat, tvrdi profesor za Itar-Tas.

On napominje da su korišćeni i drugi tipovi terapije, kao što su hemoterapija i terapija zračenjem, kao i da bi tretman trebalo prilagođavati svakom slučaju pojedinačno.

Po njegovim rečima, institut trenutno radi i na drugim preventivnim vakcinama, koje bi uskoro trebalo da budu predstavljene.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Holandski neurolog: Pušenje u trudnoći uvećava šanse da će dete biti gej

Dik Švab, profesor neurobiologije na Univerzitetu Amsterdam, tvrdi da je pušenje tokom trudnoće povezano sa razvojem deteta, te da utiče na to da li će ono postati gej, kao i na koeficijent inteligencije, piše britanski “Telegraf”.

Ako žene puše, ili su pod stresom tokom trudnoće, to može da utiče na seksualnost i inteligenciju deteta, tvrdi Švab.

Smatra se da način života žene ima uticaj na njihovu decu – konzumiranje alkohola, droga, čak i boravak u zagađenoj sredini, uticaće na dete u kasnijem dobu njegovog života.

Švab kaže da konzumiranje alkohola i droga tokom trudnoće može smanjiti inteligenciju deteta, dok uzimanje veštačkih hormona i pušenje mogu povećati šanse da će žensko dete kad poraste biti lezbijka ili biseksualka.

Takođe se smatra da će šanse da će dečaci biti gej porasti ako imaju stariju braću, što je možda odgovor imunog sistema majke na muške hormone sa svakim rođenim sinom.

- Uzimanje nikotina i amfetamina tokom trudnoće povećava šanse da će majka dobiti ćerku lezbijku – izjavio je Švab za “Sandej tajms”.

- Trudnice koje su pod stresom takođe će, verovatno, imati homoseksualnu decu oba pola, jer njihov povišen nivo kortizola, hormona stresa, utiče na proizvodnju polnih hormona kod fetusa – objasnio je on.

Švab je ukazao da mozak fetusa počinje da se razvija nakon dve nedelje, a unošenje toksina u organizam ima uticaj na njegov razvoj. Studije su pokazale da su žene koje su uzimale estrogen između 1939. i 1960. godine, da smanje mogućnost pobačaja, imale veću šansu da rode devojčicu biseksualne ili homoseksualne orijentacije.

- Kod žena koje mnogo piju, ćelije koje je trebalo da migriraju mozgom fetusa, možda u potpunosti napuste mozak – istakao je Švab.

On je rekao da je način života samo jedan od uticaja, da genetika ima najvažniju ulogu, a da je istraživanje pokazalo da je razvoj mozga tokom trudnoće direktno povezano sa životnim stilom u kasnijem dobu, preneo je britanski “Telegraf”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Stiže vakcina protiv raka pluća

Kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks” nabavljena je za prvih 30 pacijenata i uskoro će početi da se primenjuje u Srbiji, saznaje “Blic”.

Reč je o prvih 1.680 jedinica ove terapije, koje će za naše pacijente biti besplatne. Dogovoreno je da se tretman cepivom sprovodi u tri bolnice: u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Kamenici, saznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Ugovor će, kako nam je rečeno, biti potpisan naredne nedelje, jer su se kubanska i srpska strana saglasile oko svih detalja saradnje, koja je najavljena prilikom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića ovoj zemlji.

Prvi u Evropi

Detalje je s kubanskim kolegama utanačila delegacija Ministarstva zdravlja.
Ugovorene količine biće dovoljne za kompletan tretman terapije na godišnjem nivou za prvih 30 pacijenata, za koje se dodatnom dijagnostikom utvrdi da mogu da budu podvrgnuti tretmanu.

Vakcina usporava rast malignih ćelija i malignitet prevodi u hronično stanje
Time je obezbeđena primena ovog leka, koji je dao dobre rezultate kod više od 3.500 pacijenata na Kubi. Srbija je prva zemlja u Evropi gde se primenjuje “cimavaks”.

Vakcina je trenutno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, gde bi trebalo da prođe procedure kako bi bila registrovana u Srbiji.

- Do registracije, kako pacijenti ne bi gubili vreme, u početku ćemo je davati u okviru kliničke studije. Oformljena je i komisija, koja trenutno radi na tome kako će studija izgledati - objašnjava dr Zafir Murtezani, internista onkolog u KBC Bežanijska kosa i lekar koji će raditi na ovoj vakcini.

Nije čudesni lek

Stručnjaci smatraju da je dobro što u zemlju stiže vakcina koja je potencijalno efikasna, ali, nažalost, ne za sve pacijente.

Dr Murtezani objašnjava da vakcina nije čudotvorni lek koji će uništiti karcinom. Ona može da uspori ili spreči rast malignih ćelija i njihovo umnožavanje i malignitet prevede u hronično stanje.

- Vakcina se daje u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, ali je efikasna samo ako tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje epidermalnog faktora rasta i ako je on povećan u cirkulaciji pacijenta. Davaće se samo pacijentima koji su već primali hemioterapiju i kod kojih je ova terapija dala nekog efekta - navodi Murtezani.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Nema razloga za iracionalnu paniku pred Koronavirusom : stari antimalarik iz 1934. Hlorokvin + Cink definitivno inhibiraju virus

Slikahttps://medium.com/@savesightmd/an-old- ... fd6a0843bc

:)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Antivirusni arsenal se popunjava novim svetlim oružjem: „Remdesivir” i „Aktemra” dokazano deluju protiv Koronavirusa i u najtežim slučajevima

Remdesivir

Slika

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20032896v1

https://www.elsevier.com/__data/assets/ ... r-2020.pdf

Actemra

Slika

https://www.thelancet.com/journals/lanc ... xt?rss=yes

http://www.chictr.org.cn/showprojen.aspx?proj=49409

:)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Farmaceutika svakim danom pronalazi nova sredstva u borbi protiv COVID-19: Favipiravir (Avigan) pomaže i u najtežim slučajevima

Slika

Japanski antivirusni lek Favipiravir (poznat takođe i pod komercijalnim nazivom Avigan) je nakon primene na 340 pacijenata obolelih od virusa COVID-19 potvrdio svoju sposobnost eleiminisanja dalje replikacije virusa kod pacijenata i signifikantno poboljšanje pulmonarne funkcije kod respiratorno kritičnih bolesnika tretiranih ovim medikamentom.

https://techcrunch.com/2020/03/18/japan ... al-trials/

Što bi Djed Ilija onomad rekao: „Živjet će ovaj narod.”

;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Kombinovana terapija antimalarikom Hidroksihlorokvinom i antibiotikom Azitromicinom efektivno skraćuje opstanak virusa u ljudskom organizmu

Najnovija studija francuskih naučnika pod rukovodstvom prof. dr Didijea Raula sa Mediteranskog kliničko-bolničkog instituta za infenktivne bolesti pri Medicinskom fakultetu u Marseju, čiji su rezultati objavljeni u referentnom naučnom časopisu „International Journal of Antimicrobial Agents”, pruža dokaz da kombinacija starog i znanog antimalaričnog medikamenta Hidroksihlorokvina (poznatog i pod komercijalnim nazivom „Plakvenil”) i antibiotika Azitromicina (poznatog i pod komercijalnim nazivima „Citromaks” i „Acitrocin”) može biti naročito delotvorna u tretiranju pacijenata obolelih od Koronavirusa COVID-19, budući da efektivno skraćuje vreme postojanja virusa u organizmu pacijenata.

Istraživački tim je sproveo studiju na 30 pacijenata koji su dokazano bili zaraženi virusom COVID-19, tretiravši 20 pacijenata hidroksihlorokvinom, kombinacijom Hidroksihlorokvina i Azitromicina, uporedivši dobijene rezultate kod tretiranih osoba sa kontrolnom grupom od 10 osoba koja uopšte nije bila tretirana ma kojim od navedenih medikamenata.

Rezultati su pokazali da je uprkos činjenici da je terapija Hidroksihlorokvinom već sama po sebi efektivna, kombinacija navedenog leka sa antibiotikom Azitromicinom još delotvornija za značajnu efektivnu marginu:

Slika

Rezultati studije pokazuju da je virus COVID-19 primenom kombinovane terapije navedenim preparatima bio u potpunosti eliminisan iz tela pacijenata 5 dana nakon započinjanja navedenog terapeutskog tretmana.

Originalni naučni članak dostupan je ovde:

https://www.mediterranee-infection.com/ ... I_IJAA.pdf

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Kako već nisi u timu imenjaka Kona?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Već sam angažovan u timu dr Hajela Obeidata. Zadatak mi je da pronalazim manje poznate naučne radove zagubljene u Publish or Perish hiperprodukcionoj akademskoj džungli. No to nije problem - dr Kon... et al. takođe može/mogu da ih čita/čitaju - svi su odreda javno dostupni.

Evo, npr. rezimea najnovijeg istraživanja dr Kolengodea Ramanatana objavljenog u jednom od najprestižnijih stručnih medicinskih časopisa na planeti (The Lancet) o efikasnim terapeutskim tretmanima teškog akutnog respiratornog sindroma (koji se javlja u najtežim slučajevima obolelih od COVID-19, a koji zapravo i odnosi živote osoba sa manje efikasnim imunološkim sistemom):

Slika

Kao što se da videti, antibiotici se ipak daju (nasuprot razvikanoj neefikasnosti istih protiv virusnih obolenja!) radi sprečavanja pojave sekundarnih bakterijskih i gljivičnih (!) obolenja koja prosto nahrupljuju u slučaju kada je pulmonarna ventilacija kod pacijenata nedovoljna. Takođe je važno napomenuti da su kortikoidi (primenjivani zbog postojanja upale) u ovom slučaju direktno kontraindikovani.

Originalni naučni rad dostupan je ovde:

ttps://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2 ... 20)30127-2

Pošto sada respiratora imamo dovoljno, red je da njima obezbeđeni postupak vantelesne membranske oksigenacije koristimo na najefikasniji mogući način.

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Opet si se zaključao u ostavu?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Nisam. Održavam svetionik, pa sam se malčice zadržao.

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Znao sam.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Milo mi je. U međuvremu evo i vesti o ostvarenim rezultatima dr Vladimira Zelenka iz Njujorka o efektima lečenja COVID-19 primenom Hidroksihlorokvina

Dr Vladimir Zelenko, Orindž Kaunti - Njujork: Hidroksihlorokvinom tretirao 699 pacijenata obolelih od COVID-19

Umrlih pacijenata: 0

Intubiranih pacijenata: 0

Hospitalizovanih pacijenata: 4
P.S: U SAD neki teško oboleli pacijenti bili su izlečeni KADA SU NA VLASTITI ZAHTEV (lekari se nisu usuđivali da to urade samoinicijativno!) tretirani Hidroksihlorokvinom (više od 70 godina poznatim antimalaričnim medikamentom):Stoga se u slučaju da Vam je COVID-om 19 ugrožen život ne ustežite da od lekara ZAHTEVATE TRETMAN koji Vam može spasiti život. Zapamtite: pacijent po važećem Zakonu o pravima pacijenata ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica.

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Profesor dr Didije Raul objavio je rezultat nove kliničke studije efektivnosti Hidroksihlorokvina koja je obavljena na 1.061 pacijentu

Rezultati trodnevnog tretmana kombinacijom preparata Hidroksihlorokvin – Acitromicin kod dijagnostifikovanih pacijenata potvrdili su sledeće:

1. Kardiotoksicitet nije opserviran;

2. Potpuno virološko izlečenje postignutoo je kod 973 pacijenta (91,7 %);

3. Loš ishod opserviran je kod 46 pacijenata (4,3 %) [5 pacijenata u uzrastu od 74 do 95 godina je umrlo (0,47%) ; 10 pacijenata je prebačeno na odeljenje intenzivne nege; 31 pacijent je zahtevao 10 ili više dana tretmana radi izlečenja]Rekapitulacije najnovije naučne studije dostupne su na niže navedenim adresama:

https://www.mediterranee-infection.com/ ... 0_vD1v.pdf

https://www.mediterranee-infection.com/ ... 4_2020.pdf

P.S. - Karta zemalja u kojima jeoficijelno preporučena ova terapija kod dijagnostifikovanih pacijenata:

Slika

Srbija se iz nekih nepoznatih razloga na njoj ne nalazi. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Kinezi više neće jesti kučiće: Uvode se nove mere!

Iako je nama nezamisliva činjenica da su Kinezi jeli pse i njih smatrali za stoku, a poznato je da je to naziv za životinje koje se mogu uzgajati radi ishrane ili dobijanja mleka, krzna…, sada za sve one kojima je ovo užasavajuće, stižu lepe vesti! Kinezi će kučiće od sad moći da gaje isključivo kao kućne ljubimce!

Ovo je odgovori Kineskih stručnjaka na pandemiju koja je krenula baš iz ove zemlje.

“Što se tiče pasa, sa napretkom ljudske civilizacije, brigom javnosti za zaštitu životinja i njenom ljubavi prema njima, psi su se ”specijalizovali” za to da postanu prijatelji ljudi, a u svetu nisu smatrani stokom, pa ih regulativa u Kini neće svrstati u stoku”, saopštilo je Kinesko ministarstvo.

Na snagu je stupila i zabrana uzgoja, prodaje i konzumiranje divljih životina. Kineske vlasti su poništile sve važeće licence za to. Pored toga, oni su najavili da bi ove izmene mogle postati trajne.

Studija genetskog koda “2019.-nCoV” otkriva da je novi virus najuže povezan s dva uzoraka koronavirusa sličnih SARS-u iz Kine, u početku sugerišući da bi i njen izvor mogao biti slepi miš.

Vuhan, prestonica centralne kineske provincije Hubei, označen je kao prvo žarište iz koga se u svet preneo Korona virus. On je od 23. januara bio praktično izolovan od sveta zbog pandemije virusa korona, a pre samo nekoliko dana ovaj grad je opet otvoren.

Ova odluka je ohrabrujuća za sve ljubitelje pasa.

U Kini je ishrana psima već nekoliko godina unazad opala jer je i samim Kinezima ova navika postala neprihvatljiva. Naravno, mnogi tradicionalisti će se odupirati ovakvoj odluci ali sigurni smo da će biti sve manje uznemirujućih fotografija i vesti o masovnim ubijanjima pasa za potrebe spremanja hrane.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Nakon Trampovih optužbi o kreiranju COVID-19 u Vuhanu, SZO tvrdi: “Virus je prirodnog porekla, to je naučno potvrđeno…”

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majkl Rajan ponovio je da ta ustanova veruje da novi koronavirus ima prirodno poreklo.

Rajan je na taj način odgovorio na izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da je video informaciju da je koronavirus možda nastao na institutu za virologiju u kineskm gradu Vuhanu.

Rekao je da su timovi SZO slušali “iznova i iznova” mnoge naučnike koji su istraživali sekvence gena i koronavirus i da su “uvereni da ima prirodno poreklo”.

Tramp je juče rekao da je uveren da koronavirus potiče s institutu za virologiju u Vuhanu, a potom je ponovo kritikovao odgovor SZO u ranoj fazi epidemije.

Većina naučnika veruje da se novi koronavirus pojavio krajem 2019. na pijaci u Vuhanu na kojoj su prodavane razne egzotične životinje i da je prešao na ljude sa neke od njih.

Odbor SZO za epidemiju koronavirusa preporučio je danas da se ona i dalje smatra globalnom zdravstvenom pretnjom, što je najviši nivo upozorenja.

Zaraza koronavirusom potvrđena je širom sveta kod više od 3.380.000 ljudi, od kojih je preminulo više od 238.000.

(Beta)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

BIRN: Država krila broj mrtvih od korone, ukupno 632 umrla

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244 – saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

Prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih poslednjih dana prošle nedelje kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novoobolelih, piše BIRN na sajtu javno.rs.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom “Izveštaj za Vladu”, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

U KBC Dragiša Mišović broj umrlih je “smanjen” za 55 (39 zvanično saopšteno, 94 u informacionom sistemu), KBC Zemun zvanično ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih (razlika od 56), dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više – ukupno 59 mrtvih.

U ostalim bolnicama razlike su nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata (zvanično saopšteno 33, u bazi 50), za KBC Kragujevac je zvanično rečeno 23, dok u sistemu ima 31 (razlika osam), itd. Za 29 pacijenta nije navedeno u kojoj su bolnici izdahnuli.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja meseca.

Upravo je poslednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla SMS poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se “približavamo scenariju iz Italije i Španije”.

Prvi smrtni slučaj u bazi registrovan je 19. marta. Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom aprila kada je u proseku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pokazuju podaci iz informacionog sistema.

Dvanaestog aprila preminule su 23 osoba, dok je zvanično saopšteno šest. Dan kasnije krizni štab je saopštio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. aprila kada je rečeno da je petoro priminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20 – za 15 više.

BIRN je u više navrata pokušao da kontaktira nadležne iz ministarstva zdravlja, članove kriznog štaba, direktore bolnica i Instituta Batut kako bismo saznali šta je uzrok velike razlike između zvanično saopštenih podataka i onih koji se nalaze u informacionom sistemu Covid19, kao i ko je odlučivao koji će se brojevi zvanično predstaviti javnosti. Niko od njih nije odgovorio na pozive.

Na pozive BIRN-a nisu se javljali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef njegovog kabineta Nikola Pandrc i viša savetnica pri kabinetu predsednice Vlade Srbije Svetlana Jovanović. Za BIRN je odbio da priča direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Niš Miodrag Vrbić. Pozivima novinara BIRN-a nisu se odazvali dr Vladimir Đukić, direktor KBC Dragiša Mišović, član kriznog štaba dr Predrag Kon, direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović i epidemiolog iz Niša Branislav Tiodorović.

Podaci iz informacionog sistema u koje je BIRN imao uvid sadrže redni broj pacijenta, datum rođenja pacijenta kao i kolone koje se odnose na rezultate testa svakog od njih, datum poslednjeg pozitivnog testa, datum smrti i naziv bolnice, odnosno kliničkog centra u kome je pacijent preminuo. Novinari nisu imali pristup ličnim podacima ovih pacijenata.

U poslednjoj koloni pod nazivom „Potvrdilo Min zdravlja” na pedeset mesta uz podatke o pacijentima stoji oznaka „Da”. BIRN je nekoliko puta zvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ali se on nije javljao niti je odgovorio na našu sms poruku u kojoj smo zahtevali da nam objasni šta je značenje ove kolone u pomenutoj tabeli.

BIRN je uradio detaljnu analizu podataka iz informacionog sistema, selektujući lica koja su preminula i čiji je rezultat testa označen kao pozitivan.

Među podacima se nalazi ukupno 1081 preminula osoba čiji se rezultati testa vode u jednom od sledećih statusa: pozitivan na koronu (632), negativan (355), nepoznat (83), uzorak nije pronađen (8), neodređen (2), dok je u jednom slučaju kolona bila prazna.

Odugovlačenje Batuta
Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji 15. marta, pa do njegovog ukidanja 6. maja, građani Srbije imali su priliku da na redovnim konferencijama za štampu članova kriznog štaba saznaju najnovije informacije o epidemiji virusa korona.

Nakon što su konferencije ukinute uz objašnjenje da „je smanjen interes javnosti”, građani i mediji su pozvani da najnovije informacije prate preko sajta Covid19 na kome se objavljuju podaci iz informacionog sistema koji je uspostavljen Zaključkom Vlade radi lakšeg izveštavanja o novoj bolesti.

Zbog sumnje javnosti da su brojevi višestruko veći od zvanično objavljenih, kao i nemogućnosti lokalnih medija da saznaju stanje u svojim mestima, BIRN je 8. maja 2020. godine uputio Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Institutu Batut.

Važna obaveštenja na oglasnoj tabli ispred Batut-a
U zahtevu smo tražili da nam se na osnovu podataka iz informacionog sistema Covid19, kojim ovaj institut upravlja, dostave podaci o ukupnom broju preminulih od virusa korona, u kojoj bolnici su umrli, kog su pola bili i koliko su imali godina.

Institut Batut tražio je maksimalni zakonski rok od 40 dana kako bi nam dostavio tražene podatke, o čemu je BIRN prethodno pisao. Odgovor Batuta stigao je pet nedelja nakon što smo poslali zahtev, poslednjeg dana predviđenog roka, 16. juna, na kraju radnog vremena.

Batut je dostavio podatke zaključno sa 1. junom i oni su bili istovetni informacijama koje su se nalazile na sajtu Covid19 i svakodnevno se ažurirale.

U odgovoru koji je potpisala v.d. direktorka Batuta Verica Jovanović stajalo je da su od početka epidemija do prvog dana juna u Srbiji od virusa umrla 244 pacijenta.

BIRN je prošle nedelje od direktorke Batuta pokušao da sazna zbog čega im je bio potreban rok od 40 dana da bi prepisali podatak koji je već bio na sajtu, kao i zbog čega dolazi do ogromne razlike u brojevima.

V.d direktorka Batuta Verica Jovanović javila se u četvrtak ujutru 18. juna na poziv novinarke BIRN-a, ali je odbila da odgovori na naša pitanja. Kasnije tog dana, novinarka BIRN je bez najave otišla u Institut gde je uspela da na kratko sretne direktorku Instituta. Ona je ponovo odbila da odgovori na naša pitanja rekavši da će moći da nas primi tek u ponedeljak 22. juna i to u prisustvu advokata.

Novinarka BIRN-a pojavila se u zakazano vreme u Batutu, ali je sekretarica direktorke novinarku obavestila da je direktorka previše zauzeta.

“Imajte razumevanja, ona sedi ovde od jutra do mraka!” rekla je sekretarica direktorke.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4648
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Lek protiv holesterola efikasno deluje protiv Koronavirusa

Najnovija studija dr Jakova Nehmijasa i dr Benjamina Tev-Overa sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu utvrdila je da je postojeći antilipidni lek „Fenofibrat”, koji se već decenijama koristi u terapiji hipertrigliceridemije sa ili bez niskog HDL holesterola, u stanju da u znatnoj meri redukuje posledice infekcije KOVID-om 19 na nivo onih koje se javljaju kod obične prehlade.

Slika

Istraživački tim pod njegovim rukovodstvom je uočio da pomenuti virus menja metabolizam lipida u plućima tako što smanjuje mogućnost razlaganja masti, stvarajući tako granularne lipidne depozite u plućima.

Fenofibrat ponovo pokreće proces razgradnje lipida putem reaktivizacije segmenta DNA koji je blokiran od strane virusa.
Linkovi do originalne vesti dostupni su ovde:

https://www.pharmaceutical-technology.c ... -covid-19/

https://medicalxpress.com/news/2020-07- ... ovid-.html

Ova studija pruža objašnjenje za već opaženu činjenicu da su pacijenti sa visokim nivoima šećera i holesterola izloženi naročitom riziku od KOVID-19.
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost