Vesti iz nauke i tehnike

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4502
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Vesti iz nauke i tehnike

Post od Bibliotekar »

Novi, nauci prethodno nepoznati vidovi rastinja na planeti Zemlji, predstavljaju relativno česta otkrića u botanici, ali otkriće jednog potpuno nepoznatog biljnog roda (genus) je uistinu retko otkriće. A upravo takvo jedno otkriće učinili su Karmen Uloa iz Botaničke bašte savezne države Misuri (Missouri Botanical Garden) i njene kolege Danijel Nikrent sa Univerziteta Južni Ilinoj, Karolin Vajtford iz Muzeja istorije prirode u Londonu, te Danijel Keli sa Triniti koledža u Dablinu.

Drvo koje je dobilo ime Hondurodendron urceolatum prvi put je primećeno 2004. godine prilikom naučne ekspedicije u nacionalnom parku El Kusuko, lociranom u planinskoj regiji Sijera de Merendon na severozapadu Hondurasa. Tokom 2006. i 2008. godine uspešno su prikupljeni dopunski primerci tajanstvene biljke, čija se filogenetsko-srodstvena klasifikacija pokazala kao izuzetno složena. Bilo je, naime, potrebno uložiti pune dve godine intenzivnih proučavanja u određenje genetičkih markera nepoznatog rastinja, kako bi se konačno odredilo njegovo mesto u biljnoj sistematici i sledstveni položaj na filogenetičkom stablu. Utvrđeno je da drvce pripada porodici Aptandraceae, čiji se predstavnici mogu naći ne samo u Južnoj Americi, već i u Africi, Aziji i Indoneziji.

Od svojih srodnika ovo se drvo, međutim, razlikuje čitavim nizom osobenosti. Njegova visina iznosi preko 12m, cvetovi su izrazito malih dimenzija (manji od 2 mm!), a pojavljuju se na zasebnim izbojcima. Plod prosečnog obima od 2 cm po svojoj strukturi nalikuje orahu. Lokalno stanovništvo ga naziva „gvajaba” zbog njegove sličnosti sa plodom guave (Psidium guajava). On je jestiv, ali se zbog srazmerno retke zastupljenosti ne eksploatiše kao namirnica, premda ga pojedine vrste južnoameričkih sisara vrlo rado konzumiraju.

Slika

Plod drveta Hondurodendron urceolatum

Vredno je napomenuti da je uprkos generalnom utisku javnosti o konstantnom opadanju broja biljnih vrsta usled uticaja čoveka na postojeće eko-sisteme planete, tokom 2009. otkriveno čak 145 biljnih vrsta koje su bile nepoznate u nauci.
Originalna vest nalazi se ovde:

http://www.bioone.org/doi/abs/10.3417/2009040

A detaljan botanički izveštaj u PDF formatu (obim dokumenta premašuje 3 MB!) o pomenutom otkriću dostupan je ovde:

http://www.plantbiology.siu.edu/faculty ... endron.pdf

Kako stvari za sada stoje, izgleda da još mnogo toga na ovoj planeti tek treba da bude otkriveno. :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4502
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Bibliotekar »

Frankenšvajn – bezmirisna eko-svinja!

Svojevremeno žustro i štedro davana obećanja naučnika o vrlom novom svetu, koji će na opštu polzu čovečanstva i planete biti unapređen zahvaljujući blagodatima genetičkog inženjerstva, konačno se, izgleda, ostvaruju! Najnoviji rezultat kreativnog napora tima genetičara pod rukovodstvom prof. dr Riča Mokije sa kanadskog univerziteta Gvelf (Ontario) – bezmirisna eko-svinja – obećava zaista mnogo.

Frankenšvajn izgleda, zvuči i poseduje isti ukus kao i svaka obična svinja. Ali ovaj genetički modifikovani eko-vepar je modifikovan tako da bude jeftiniji i ekološki usavršeniji, pri čemu njegov izmet sadrži manje fosfora i time predstavlja manji rizik po naše reke, potoke i jezera.

Slika

Ovaj naučno-istraživački objekat na kojem je rađeno preko deset godina genetski je usavršen tako da bolje koristi raspoloživi fosfor u hranivu. Fosfor, naime, predstavlja gradivni element svinjskog skeleta, zuba i ćelijskih membrana tkiva, a unosi se u svinjski organizam posredstvom cerealilja koje ga sadrže u onom obliku u kojem se on do sada nije mogao u potpunosti iskoristiti u gradivnim procesima obrazovanja telesne mase svinje. Upravo je zbog toga sve do sada i bilo potrebno da se u intenzivnom uzgoju svinja hranivu redovno pridodaje poseban enzim – fitaza – kako bi raspoloživi fosfor iz bilja koje čini osnovu krmiva bio svarljiv u probavnom traktu svinja. No ti enzimatski dodaci svinjskoj prehrani nisu bili u stanju da dekomponuju sve organoforsforne lance u hranivu, tako da je veliki deo fosfora uzrokovao konstantnu dijareju intenzivno prehranjivanih svinja i time prouzrokovano obilje neugodnih mirisa, te – što je još važnije – odlazio nepromenjen u svinjske ekskremente zagađujući vodotokove i uzrokujući eksplozivan rast algi u njima, koji je pak sa svoje strane konzumirao enormne količine u vodotokovima raspoloživog kiseonika, te time i sledstvenu eutrofizaciju vodotokova, pretvrajući ih u bare i mrtvaje bez prisustva riba i ostalih kiseonički zahtevnih viših organizama.

Genetičkom modifikacijom organizam novog vepra je modifikovan tako da sam proizvodi potrebne količine fitaze i to tako što je gen za proizvodnju ovog enzima preuzet iz standardnog „radnog konja” celokupne genetike – gram-negativne bakterije Escherichia coli – i dodat genetičkom materijalu standardne pasmine Jorkširske svinje. Da bi se osigurala nasledna prenosivost gena koji je odgovoran za produkciju fitaze, bakterijski gen je pre samog ubacivanja u DNK svinje prethodno kombinovan sa genom kućnog miša (Mus musculus).

U evaluacionim testovima Eko-vepar se pokazao sposobnim da apsorbuje više fosfora iz raspoloživog hraniva u odnosu na standardne primerke pasmine, a njegovi ekskrementi su sadržavali znatno manje potencijalno toksične supstance, uz paralelno smanjenje obima defekacije i korespodentno umanjenje olfaktornog opterećenja okoline.

Ispostavilo se i da je meso ove genetski modifikovane vrste svinje identično po svojoj strukturi i organoleptičkim kvalitetima mesu standardne Jorkširske svinje, spoljni izgled životinje je takođe istovetan, a isto tako i karakteristični oblici ponašanja životinje.

Kanadska vlada je dala dozvolu za proizvodnju i uzgoj ove vrste svinja u laboratorijskim uslovima, a za par godina se očekuje i uvođenje genetski modifikovane svinje u masovnu produkciju.

Originalna vest, poštovane dame i gospodo, prezentovana je ovde:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... smell.html

Apropo: mislim da ćemo morati uskoro da promenimo neke oblike do sada standardne frazeologije. Izreka „prljav kao svinja” očigledno će uskoro morati da bude izbačena iz našeg vokabulara. :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4502
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Bibliotekar »

Aeronautička senzacija - Čengdu J-20, kineski lovac pete generacije!

Mesecima su na stručnim Internet – forumima, poštovane dame i gospodo, kolale priče o postojanju fotografija tajanstvenog kineskog vojnog aviona – prve „nevidljive” borbene letelice 5 generacije koja je konstruisana i napravljena van okvira tradicionalnih vazduhoplovnih super-sila, Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije. Ali sve do sada potvrde tih priča jednostavno nije bilo.

Glasine o postojanju novog kineskog borbenog aviona počele su da se šire tokom 2009. godine, kada je kineski general He Veirong na konferenciji za štampu najavio testiranje „novog nevidljivog lovca” koji bi mogao da uđe u naoružanje „u narednih 10 godina”, ali ni tada nikakve faktičke potvrde ove tvrdnje nisu bile prezentovane. Kolale su glasine da su fotografije koje se odnose na ovu letelicu nakratko bile dostupne na Internetu tokom septembra 2010, i to na svega par par kratkih sati, a da su ih potom neki nepoznati (pretpostavlja se državni!) cenzori uklonili. No 25. decembra protekle 2010. godine sve sumnje u verodostojnost postojanja fotografija koje se odnose na dotičnu misterioznu letelicu trajno su otklonjene. Fotografije su dospele na svetski razapetu mrežu i ostale su na njoj. Ovoga puta zvanično prezentovane od državne kineske novinske agencije Hsin-hua, čime je otklonjena svaka sumnja u verodostojnost vesti koja je izazvala svojevrsnu senzaciju u aeronautičkim krugovima širom planete, a koja sada definitivno glasi: Kina kao treća po redu zemlja na ovoj planeti zaista poseduje stvarni primerak aviona-lovca pete generacije – avion Čengdu J-20.

Slika

Chengdu J-20

U prvim analizama dostupnih fotografija ističu se neuobičajeno velike dimenzije letelice (dužina trupa iznosi cca 22 m) u poređenju sa postojećim avionima pete generacije (F 22 ima dužinu trupa od 18 m, dok ruski T-50 ima dužinu od 20 m). Stručnjaci procenjuju da povećane dimenzije aviona predstavljaju odraz većih unutrašnjih spremišta za gorivo i komora za nošenje ubojnog tereta, što sugeriše veći dolet kineske letelice u odnosu na postojeće konkurente i nešto nižu agilnost iste u borbenim manevrima, premda sa potencijalno većim kapacitetom za nošenje „inteligentih” ofanzivnih oružanih sistema povećanog dometa (nove samonavođene rakete vazduh-vazduh i projektili za dejstvo po zemaljskim, odnosno pomorskim ciljevima).

Slika

Čengdu J-20 - ponos kineske vazduhoplovne industrije

Stručnjaci su uočili konstruktivne karakteristike koje su već poznate na prethodno pomenutim avionima pete generacije (vektorisani turbinski izduvnici, pokretni stabilizatori), no ujedno i neke arodinamičke novine (upotreba kanarda, primena tzv. lambda-krila). Za sada se ne zna koji tip motora pokreće ovaj avion, premda su iznete pretpostavke da je u pitanju ruski Saturn AL 117 S (isti tip motora koji je predviđen i za ruski T-50), dok neki stručnjaci smatraju da je u pitanju autohtona kineska konstrukcija WS – 15. Čini se da ovu drugu tezu potkrepljuju dobro dokumentovane evaluacije koje dokazuju da je Kina tokom niza decenija uspešno kopirala i dalje unapređivala čitav niz sovjetskih gasno-turbinskih konstrukcija na svojim avionima, te da sa strateškog aspekta nije verovatno da bi Kinezi dopustili da jedan esencijalno važan nacionalni oružani sistem bude zavisan od inostranih isporuka ključnih komponenti, kao što su avionski motori.

Ono što je, međutim, mimo ovih nepoznanica izvesno jeste činjenica da monopol na proizvodnju najsavršenijih oružanih sistema današnjice i sutrašnjice više definitivno nije isključivo u rukama tradicionalnih i već etabliranih posednika vojne moći i inovativnih tehnologija (primera radi, treba reći da kod nas vazda za primer isticane zemlje Evropske Unije uopšte ne poseduju letelicu koja bi mogla da predstavlja ekvivalent ovoj konstrukciji!).

A u to da će pomenuti pomak u posedovanju sofisticirane vojne tehnologije imati upliva i na geopolitičku kartu sveta zaista ne treba ni najmanje sumnjati. To je samo pitanje vremena.
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4502
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Bibliotekar »

Bakterija je odgovorna za aterosklerozu

Naučno-istraživački tim sa Stomatološkog fakulteta Kolumbija univerziteta u Njujorku pod rukovodstvom dr Emila Kozarova, identifikovao je specifičnu bakteriju koja verovatno ima ključnu ulogu u vaskularnoj patogenezi, tačnije aterosklerozi ili popularno poznatom „zakrečavanju krvnih sudova” – jednom od najčešćih uzročnika smrti širom sveta.

Puno razumevanje uloge bakterijskih infekcija u razvoju ove kardiovaskularne bolesti bio je veoma izazovan, pošto istraživači sve donedavno nisu bili u mogućnosti da izoluju živuće bakterije iz aterosklerotičnog tkiva krvnih sudova. No koristeći uzorke aterosklerotičnog tkiva dobijene sa Departmana za hirurgiju i Multidisciplinarnog kancerološkog centra Kolumbija univerziteta, tim dr Kozarova je uspeo da izoluje aterosklerotične naslage (tzv. plak) iz tkiva 78-godišnjeg muškarca koji je prethodno pretrpeo srčani udar. Koristeći metodologiju ćelijske kulture i analize genoma zarad identifikacije potencijalno prisutnih bakterija, članovi tima su utvrdili postojanje mikroorganizma Enterobacter hormachei, koji se pokazao otpornim prema čitavom nizu antibiotika.

Komparativnom analizom segmenata iz zdravih i obolelih delova arterijskih zidova utvrđeno je da se bakterija javlja u velikom broju isključivo u obolelim delovima krvnih sudova, dok njeno prisustvo uopšte nije registrovano u zdravim delovima tkiva. Ovi podaci sugerišu da u osnovi aterosklerotični proces koji dovodi do teških kardiovaskularnih oboljenja sa smrtnim ishodom zapravo počiva na bakterijskoj infekciji, koja može biti inicirana sistemskim širenjem bakterija kroz različite „kapije” u vaskularnom zidu – posredstvom intestinalne infekcije. Podaci potvrđuju prethodne studije tima dr Kozarova u kojima je identifikovano prisustvo periodontalnih bakterija u karotidnoj arteriji, što ukazuje na mogućnost da bakterijsko zapaljenje zubnog korena može predstavljati svojevrsnu bakterijsku „kapiju” ka kardiovaskularnom sistemu.

Dospevši u krvotok bakterija prodire u zidove krvnih sudova gde stvara sekundarnu infekciju, koja pak dovodi do formiranja aterosklerotičnih naslaga. Zarad testiranja ideje da bakterije predstavljaju inicijatora vaskularne patogeneze, tim dr Kolarova namerava da u daljem postupku izoluje zivuće primerke bakterija sa vaskularnih zidova pacijenata sa dijagnostifikovanom aterosklerozom.

Istraživači takođe nameravaju da prouče potencijalno veoma zabrinjavajući model tzv. fagocitarne diseminacije bakterija, koji je već demonstriran od strane tima dr Kozarova, a po kojem bakterije dospevaju u krvotok posredstvom tzv. fagocitarne internalizacije. U okviru tog procesa fagociti, varijanta belih krvnih zrnaca odgovorna za eliminaciju štetnih organizama, apsorbuje bakteriju vrste Enterobacter hormaechei, no ista ne biva odmah uništena. Dospevši u krvotok bakterija koristi fagocit kao svojevrsnog „Trojanskog konja” kako bi kolonizirala udaljena telesna odredišta. Ovaj metod bakterijske diseminacije može predstavljati veliki problem za pacijente i lekare, jer štićena fagocitarnom ovojnicom bakterija postaje neosetljiva za antibiotike, pa tako i biva sposobna da izvrši iniciranje inflamatornog procesa koji dovodi do ateroskleroze, koja pak u konačnoj instanci može dovesti do infarkta ili apopleksije.

Istraživači se nadaju da će prethodno pomenuti nalazi pospešiti dalje studije bakterijskih inflamatornih procesa kao izvorišta kardiovaskularnih oboljenja.

Originalna vest, poštovane dame i gospodo, dostupna je ovde:

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 131753.htm
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Palma »

Prvo mesto za solarni punjač

Solarni punjač, izum grupe beogradskih studenata, osvojio prvo mesto na takmičenju za Evropsku nagradu za obnovljivu energiju u kategoriji potrošnje.

Grupa beogradskih studenata koja je izumela solarni punjač za mobilne telefone, "Strouberi drvo", osvojila je prvo mesto na takmičenju za Evropsku nagradu za obnovljivu energiju, u kategoriji potrošnje.

U konkurenciji 310 projekata iz cele Evrope, projekat je najpre ušao u uži izbor od 27 finalista.
Nagrada će biti uručena večeras na ceremoniji u Briselu. Za tu priliku, javni solarni punjač postavljen je ispred zgrade Evropskog parlamenta, tako da građani Brisela ove nedelje imaju priliku da svoje mobilne telefone dopune pomoću izuma srpskih studenata.

Beogradski studenti koriste svoj izum da bi ljudima pokazali na koji način se sve može iskoristiti solarna energija. "U Srbiji su ljudi, ipak, malo više oduševljeni, jer je cela ideja i koncept nov i nepoznat našim ljudima", kaže jedan od studenata Miloš Milisavljević.
"Ovde su manje-više čuli, ali i dalje se iznenađuju, i dalje je komentar da je ideja sjajna i da može biti jako korisna", navodi Milisavljević.

Solarni punjač iz Obrenovca nije bilo moguće preneti, pa su studenti morali da u kratkom roku instaliraju novi.
"Uspeli smo da napravimo novi punjač i da ga namontiramo ovde u Briselu, tako da i građani Brisela i predstavinici Evropske komisije i Evropskog parlamenta mogu da vide ono što smo doneli da im pokažemo", kaže Milisavljević.

Beogradski studenti su pobedili u konkurenciji 300 sličnih projekata, kao najmlađi i jedini finalisti izvan EU.
"To je predivan primer, jer je solarna energija upotrebljena za punjač mobilnih uređaja, koji na neki način postaje mesto okupljanja, pre svega, mladih. Nadamo se da će nagrada za projekat beogradskih studenata doprineti njegovoj promociji ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi", kaže Patrik Lambert, direktor Evropske agencije za konkurentnost i inovacije.

Za tim 20-godišnjaka iz Srbije, čiji simbol je jagoda, bio je ovo uspešan evropski početak.
"Jagoda je simbol voća koje prvo sazreva u proleće i na neki način simbol našeg početka i naše mladosti, jer svi u timu imamo oko 20 godina, i predstavlja ono što mi, zapravo, jesmo", rekla je studentkinja Kristina Nikolić.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Palma »

CERN: Sudar snopova čestica rekordne snage

Naučnici evropskog istraživačkog centra CERN saopštili su danas da su izvršili sudar snopova čestica rekordne snage, što je presudno za napredak njihovog programa za otkrivanje misterija univerzuma.

Nova faza eksperimenta obavljena je rano jutros, kada su u Veliki sudarač čestica Hadron (Hadronski kolajder - LHC) ubačeni za šest procenata gušći zraci nego prilikom postavljanja prethodnog rekorda u američkoj laboratoriji Fermilab prošle godine.

Svaki sudar u Hadronovom tunelu dužine 27 kilometara na švajcarsko-francuskoj granici stvara simulaciju Velikog praska, odnosno trenutka u kojem je pre 13,7 milijardi godina nastao svemir. Sudarom gušćih snopova čestica nastaje više materijala koji naučnici mogu da analiziraju.

„Intenzitet zraka je ključ za uspeh LHC-a, pa je ovo veoma važan korak. Veći intenzitet znači više podataka, a više podataka znači veći potencijal za otkrića. Vlada opipljivo osećanje da smo na pragu novog otkrića”, izjavio je Serđo Bertoluči, direktor istraživanja u CERN-u.

Portparol CERN-a izjavio je da je u poslednjih sedam dana sakupljeno više podataka nego u prethodnih devet meseci i da su dobijene informacije pohranjene na nekoliko hiljada kompjuterskih diskova.

LHC je najveća eksperimentalna mašina u istoriji, a njegova gradnja koštala je 10 milijardi dolara. Izvođenje eksperimenata u ovom postrojenju počelo je krajem marta 2010. godine. (Srna, Mondo)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Palma »

Plastika koja se sama popravlja

Naučnici sa Univerziteta u Klivlendu u Ohaju uspeli su da naprave plastiku koja se "sama popravlja", a koja se koristi za uklanjanje ogrebotina na raznovrsnim materijalima, na pohabanim cipelama ili ogrebanom automobilu, na primer.

Štaviše, nije bitno ni koliko puta je mesto oštećetno, jer se preko njega ova specijalna plastika može stavljati više puta. Ovo će naročito obradovati one koji imaju probleme prilikom parkiranja, kada im se često dešava da ogrebu automobil.

Tašne, nameštaj, prozori, drveni podovi, pa čak i naočare mogu biti opet kao novi. Ova originalna plastika sposobna za transformaciju napravljena je od dugih lanaca ugljovodonika međusobno zalepljenih uz pomoć metalnih čestica.

Kada do ovakve plastike dopru ultravioletni zraci, ugrejanih metal topi okolnu plastiku, koja potom popunjava ogrebotine i šupljine. Kada se svetlo ukloni, naneta plastika se vrati u čvrsto stanje.

Naučnici su koristili lampu sličnu onoj koju koriste zubari za učvršćivanje plombe. Uskoro bi ovakvim lampama mogle biti snabdeve i automehaničarske radionice i praonice automobila.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10913
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od branko »

Šta je ovo?

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10913
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od branko »

Izložen mozak Alberta Ajnštajna

Mozak slavnog fizičara Alberta Ajnštajna izložen je u filadelfijskom muzeju Muter (Mutter). Radi se o 45 delova Ajnštajnovog mozga koje je Tomas Harvi proučavao nakon njegove smrti.

Ajnštajnov mozak uklonjen je iz tela nakon njegove smrti 1955. Naučnici su s vremenom otkrili da je Ajnštajnov mozak imao 73 odsto više glijalnih ćelija. Danas se zna da je njihova funkcija hranjenje neurona. Što mozak više deluje i što je njegova misaona funkcionalnost kompleksnija, i on proizvodi više titraja među neuronima. Pri tom se proizvodi i više glijalnih ćelija.

Ajnštajnov mozak, kažu naučnici, na mikroskopskoj nivou bio je znatno mlađi od njegove dobi. Krvne žile, takođe. Osim toga, otkriveno je da je njegov mozak bio 15 odsto širi od proseka. Upravo u tim delovima mozga smešteni su centri odgovorni za kompleksno matematičko razmišljanje i zamišljanje pokreta, piše livescience.com.

Budućnost uvek dođe na vreme

Ajnštajn se smatra osnivačem kvantne fizike, teorije relativiteta i jednim od najinteligentnijih ljudi u istoriji čovečanstva. Tokom svog života objavio više od pedeset naučnih radova. Objavio je i nekoliko radova koji se ne bave naukom , uključujući O cionizmu, Zašto rat? (1933, zajedno sa Zigmundom Frojdom kao koautorom), Svet kako ga ja vidim i Izvan mojih poznih godina.

Ajnštajn je bio naučnik, ali mrzeo je naučnu fantastiku. Smatrao je da je ona iskvarila čistu nauku. Rekao je da nikada ne razmišlja o budućnosti - ona uvek dođe na vreme. Tvrdio je da je važno nikad ne prestati postavljati pitanja. Niko ne zna koje su Ajnštajnove poslednje reči jer ih je izgovorio na nemačkom jeziku, a njegova bolničarka nije razumela nemački. Umro je u 76. godini.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10913
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od branko »

KANADA SE POVUKLA IZ PROTOKOLA IZ KJOTA

Kjoto ne pokriva zemlje s najviše emisija gasova, SAD i Kinu, tvrde u Torontu

MONTREAL - Kanada je u postala prva zemlja koja se povukla iz Protokola iz Kjota o smanjenju emisija gasova staklene bašte, uz ocenu da taj sporazum "ne funkcioniše" i da "platforma iz Durbana" predstavlja pravi put za borbu protiv klimatskih promena.

Po povratku sa konferencije o klimatskim promenama u Južnoj Africi, kanadski ministar ekologije Piter Kent obrazložio je tu odluku činjenicom da Kanada rizikuje kaznu od 14 milijardi dolara ako ostane potpisnica Protokola iz Kjota.

Protokol iz Kjota potpisan je 1997, a na snagu je stupio 2005. i jedini je pravni okvir koji zemlje obavezuje na ograničenje emisija gasova staklene bašte koji su krivac za globalno zagrevanje. Prema tom sporazumu, Kanada se obavezala da do 2012. smanji emisije tih gasova za šest odsto u odnosu na 1990, ali se to nije dogodilo.

Govoreći o konferenciji u Durbanu, Kent je kazao da dokument sa tog skupa "predstavlja put kojim se može napredovati". Kjoto "ne pokriva zemlje sa najviše emisija (gasova staklene bašte), SAD i Kinu, zbog čega ne može da funkcioniše", kazao je kanadski ministar novinarima u Otavi.

Protokol iz Kjota "nije put prema globalnom rešenju klimatskih promena, već je prepreka", dodao je Kent. Kina je izrazila žaljenje zbog povlačenja Kanade iz Protokola iz Kjota i ocenila da je ta odluka "u suprotnosti s naporima međunarodne zajednice".

Učesnici međunarodne konferencije u Durbanu usvojili su u nedelju plan za postizanje opšteg sporazuma svih zemalja do 2015. godine o smanjenju emisije štetnih gasova. Cilj je da taj sporazum, čija pravna strana još nije definisana, stupi na snagu do 2020. godine.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4502
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Bibliotekar »

Smrt se kreće brzinom od 3 km/h

Poštovane dame i gospodo – nedoumica više nema. Australijski naučnici su ustanovili kojom brzinom je potrebno da ide čovek kako bi u doslovno utekao Strašnome Kosaču (Smrt). No da bi to ustanovili oni su ponajpre morali da odrede njegovu brzinu kretanja.

Brzina hodanja predstavlja, naime, uobičajenu meru fizičkih kapaciteta starijih ljudi, koja je do sada u više nezavisnih naučnih studija pokazala svoju relevantnost. Analizirajući raspoložive naučne rezultate, članovi australijskog naučnog tima su ustanovili da rizik od smrti raste sa smanjenjem brzine hodanja. Štaviše, veza između sporosti hoda i mortaliteta bila je konzistentna u svim etničkim grupama i iskazivala je direktnu korelaciju brzina-posledica.

Slika

Iako je veza između brzine hoda i mortaliteta dobro i pouzdano dokumentovana, biološko objašnjenje ovog fenomena još uvek nije poznato. Australijski tim je stoga kao operacionalnu pretpostavku za svoju studiju uveo hipotezu o sustizanju čoveka od strane Smrti. Ukoliko bi se, dakle, mogla ustanoviti brzina kretanja Smrti ljudi bi mogli da je izbegnu idući većom brzinom, ostavši tako van njenog domašaja, a što je važno sa stanovišta javnog zdravlja.

Analiziravši podatke o 1705 ljudi u uzrastu počev od 70 godina pa naviše koji su prikupljeni u okviru istraživačkog projekta CHAMP rađenog u Sidneju, a u okviru kojeg je pak polovina participanata predstavljala osobe rođene u Australiji, dočim su ostali predstavljali imigrante iz Italije, Velike Britanije, Grčke i Kine, specijalisti su posetili pomenute subjekte i izvršili faktičko merenje brzine njihovog hoda, a potom načinili pauzu od 5 godina pre druge posete. Brzina hoda merena je posredstvom štoperice koja je beležila prelazak markirane razdaljine od 6m iz dva pokušaja, uz korekciju skopčanu sa visinom ispitivanih subjekata, a shodno pravilima standardizovanog Testa kardio-vaskularnog kapaciteta.

Nakon druge posete subjektima koji su učestvovali u eksperimentu ispostavilo se da je u navedenom periodu 266 participanata umrlo.

Komparacijom postignutih rezultata sa listom smrtnih slučajeva utvrđeno je da su preživeli svi oni subjekti koji su prilikom testiranja hodali brzinom od 1,36 m/sec (3 milje na čas, cca 5 km/h) ili većom, što je indiciralo da ni jedan čovek koji je bio u stanju da hoda tom brzinom nije imao susret sa smrću, odnosno da nije bio u njenom dohvatu, pošto je ta brzina za nju nedostižna. Daljom evaluacijom podataka utvrđeno je da se Smrt zapravo kreće brzinom od 0,82 m/sec (3 km/h).

Originalni naučni izveštaj o ovom istraživanju koji je publikovan u prestižnom stručnom medicinskom časopisu British Medical Journal dostupan je ovde:

http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7679

Sada znate šta Vam je činiti. ;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10913
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od branko »

Tebi je džabe...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4502
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Bibliotekar »

Oh, ni brige: u današnje vreme vladavine opšte nezaposlenosti uslužne delatnosti osobito trpe:

Slika

:twisted:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10913
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od branko »

Ja ću te stići...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Palma »

Smak svijeta, ali ovaj put ZNANSTVENO (Nadam se da će ovo izazvati našeg Biblija da se javi!) :-*

Osam scenarija kojih se i stručnjaci boje

Vjerojatno već svi znaju da je 2012. proglašena godinom u kojoj će svijet kakav znamo prestati postojati. Do navodnog smaka svijeta ostalo nam je nešto manje od 340 dana i dok neki zbijaju šale na račun Majanskog kalendara , drugi izražavaju stvarnu zabrinutost oko Apokalipse.

No, ukoliko uzmemo u obzir da su Maje pogriješile i da 21.12.2012. neće biti posljednji dan čovječanstva na Zemlji , možda biste željeli pročitati kako bi svijet zaista mogao završiti. Internetska stranica Wired napravila je popis realnih scenarija o kojima biste se trebali brinuti.

1. SUPERVULKAN
Šanse da potres otvori sve rasjede na Zemlji su zanemarive, tvrdi seizmolog Thorne Lay sa Sveučilišta Kalifornija u Santa Cruzu. Razlog tome je što je energija potresa povezana s dužinom rasjeda koji se otvara tijekom događaja. Npr. potres magnitude 9,1 koji je 2004. na Sumatri izazvao tsunami koji je ubio gotovo 300 tisuća ljudi stvorio je rasjed od 1450 kilometara u zoni subdukcije - najduži ikada zabilježeni za jedan potres.

No, zone kritičnih rasjeda na Zemlji, srećom, nisu kontinuirane te manje tektonske ploče zaustavljaju nastavljanje puknuća,
No, druge bi nam geološke opasnosti mogle donijeti fatalnu katastrofu.

Moguće jest da doživimo gigantsku erupciju, poput erupcije supervulkana koji leži ispod Nacionalnog parka Yellowstone u SAD-u. Taj je vulkan već imao ogromne erupcije u prošlosti, dvije posljednje prije dva milijuna i prije 640 tisuća. Danas bi slična takva uništila velik dio Sjeverne Amerike.

Gigantske erupcije dovode do masovnog izumiranja, uključujući i ono dinosaura od prije 65 milijuna godina. Zahvaljujući ispuštanju sumpora, ugljičnog dioksida i pepela mogu utjecati na promjenu klime koja pak utječe na kolaps hranidbenog sustava.

Krater supervulkana u Yellowstoneu u posljednjih deset godina uzdigao se za 25,4 centimetara upućujući da se lava ubrzano nakuplja. Trenutačno samo ispušta paru kroz malene 'ventilacijske otvore', no još nije poznato je li se priprema za novo 'preuređenje' Zemlje.

2. PAD ASTEROIDA
Asteroidi se najčešće nalaze na popisu nebeskih tijela koja bi mogla udariti u Zemlju. Jedan takav, širok 15 kilometara udario je u područje meksičkog poluotoka Jukatan te izazvao izumiranje dinosaura prije 65 milijuna godina.

Znanstvenici su 2004. najavili kako 300-metarski steroid Apophis ima dvopostotnu šansu da 2029. udari u Zemlju. Srećom, kasnije su ponovljena mjerenja te je vjerojatnost 1:250,000.

Međutim, NASA očekuje kako svakih 100 godina asteroid širi od 60 metara udari u Zemlju. Udar bi mogao uzrokovati lokalnu katastrofu poput poplava, uništenja cijelih gradova i poljoprivrede.

Svakih 100,000 godina Zemlju pogodi kilometarski asteroid, a oni stvaraju probleme na globalnoj razini. Kisele kiše bi ubile biljke, prašina bi blokirala sunce, a uslijedile bi vatrene oluje.

Do sada je otkriveno oko 900 od 1000 očekivanih asteroida od jednog kilometra koji presijecaju Zemljinu orbitu. No, nemoguće je otkriti baš svaki.

3. SUDAR S KOMETOM
Na komete se često zaboravlja kada se priča o svemirskim prijetnjama.

Hartley 2 je 20. listopada prošle godine prošao unutar 11 milijuna kilometara od Zemlje što je najbliži prolaz u nekoliko stoljeća.

Kometi se svemirom kreću brzinom od 160,000 kilometara na sat, a mogu se dodatno ubrzati zbog Zemljine gravitacije. Osim toga, vrlo ih je teško pronaći jer su vrlo mračni objekti u svemiru. No, kada se Zemlji približi na 627 milijuna kilometara Sunce ga ugrije i komet dobije prepoznatljiv sjajan rep.

Znanstvenici se trude otkriti komete što dalje od Zemlje, čak i na Jupiterovoj stazi, no ukoliko im se jedan uspije provući neće biti previše opcije, već poznati Brucea Willisa da ponovo okupi ekipu.

4. APOKALIPSA ALGI
Prema geobiologu Joeu Kirschvinku, još jedan veliki problem za Zemlju skriva se u vrlo malom pakiranju. Upozorava na mogućnost da bi alge kremenjašice - vrsta alga koje nastanjuju vlažne površine, rijeke, jezera, oceane i tlo, mogle izmijeniti Zemljinu atmosferu.

Ovi mikrobi žive od goriva proizvedenog fotosintezom prilikom koje vodu pretvaraju u vodik i kisik, kojeg pak udišu drugi organizmi. No, kada ne mogu koristiti vodu ili druge supstance u okolišu, poput željeza ili vodika, alge odabiru sol - natrijev-klorid, a tada kao otpadak stvaraju smrtonosan - klor.

Ako ih nitko ne dira i ne ometa njihov rast, alge bi kroz par milijuna godina mogle uništiti cijeli ekosustav Zemlje zahvaljujući kloru.

5. SMRTONOSNA ZARAZA
Ptičja gripa, H5N1 virus, izazvala je pravu paniku prije par godina. No, sada postoji i 'nabrijana' verzija virusa koji se, za razliku od običnog, može prenositi zrakom. Stvorili su ga američki i nizozemski znanstvenici u laboratoriju.

No, hoće li nas to ubiti? Vjerojatno ne.

Jedan virus ne može izbrisati sve živo sa Zemlje jer je, srećom, bioraznolikost dovoljno velika da neki od organizama razvije otpornost. Čak je i novi laboratorijski soj virusa H5N1, koji ima samo pet mutacija, dovoljno sličan drugim verzijama ptičje gripe da bi se ljudi mogli obraniti.

Za čovječanstvo bi bio smrtonosan virus koji ubija vrlo brzo - kroz tjedan dana i manje. Ako ćemo imati nešto više vremena naš će se imunološki sustav polako početi braniti. Virus bi također morao zaraziti veliku većinu populacije istovremeno.

6. SAMOUBILAČKA SUPERNOVA
Supernove su najsnažnije eksplozije u svemiru i može se usporediti s istovremenom eksplozijom nekoliko puta 10 na 48 nuklearnih bojnih glava.

Srećom, jedna od vrsta supernova, u kojoj se jezgra zvijezde uruši sama u sebe, događa se jednom u stotinu godina i to vrlo daleko od Zemlje - između 16,5 i 33 svjetlosne godine pa ne može učiniti nikakvu štetu.

Kada bi se supernove nasumično dešavale u našoj galaksiji, Zemlja bi ih mogla očekivati svakih 5 milijardi godina. Ali s obzirom da se one okupljaju u galaktičkim krakovima, Zemlja se nalazi na udaljenosti od 10 paraseka od neke supernove svakih 100 milijuna godina.

Supernove ne proizvode smo impozantne filmske efekte, već i x zrake, kozmičke zrake i gama zrake. Ovaj ubitačan koktel više je nego dovoljan da izazove pomor na Zemlji ukoliko se dogodi preblizu. Zračenje bi uništilo ozon, a time bi se količina ultraljubičastih zraka koje se probijaju na Zemlju rapidno povećala. Stope raka kože bi se povećale, bakterije i planktoni bi počeli masovno odumirati, a Zemlja bi zbog toga ušla u novo ledeno doba.

7. ORBITALNO UNIŠTENJE
Način na koji planeti orbitiraju oko Sunca sasvim je zgodan kandidat za Zemljino uništenje.

Jupiter je najmasivniji planet u našem sustavu, a kao takav 'priteže' orbite svih ostalih planeta. Tijekom milijuna godina, ovaj plinoviti div promijenio je orbitu malenog Merkura toliko da se njegova orbita oko Sunca počela sve više 'rastezati'

Kako se njegova orbita mijenja, tako Merkurov pad u Sunce postaje sve izgledniji. Taj bi scenarij još bio prihvatljiv, jer alternativa je mnogo gora. Merkur bi u jednom trenutku mogao 'iskočiti' iz svoje orbite i zaletjeti se ravno na Veneru. Uništenje ta dva planeta napravilo bi kaos u cijelom sustavu, a moglo bi, tvrdi astronom UCSC-ja Greg Laughlin, dovesti do ispadanja Marsa iz njegove orbite. Naravno, najgori scenarij bi se dogodio kada bi Merkur udario u Zemlju. Udarac bi potpuno uništio Zemlju, iako naš planet ima masu 20 puta veću od Merkura.

Srećom, ovakva kompletna kozmička kataklizma ipak nije pretjerano vjerojatna - šansa da se dogodi u idućih 5 milijardi godina iznosi samo 1 posto.

8. SOLARNO SPRŽENI
Čak i ukoliko Merkur ne udari u Zemlju, objašnjava NASA-in planetolog Chris McKay, plavi planet će se u jednom trenutku pretvoriti u pećnicu zbog Sunca.

Kako naša zvijezda izgara tako se hidrogen u njenoj jezgri pretvarta u helij, a u toj fuziji nastaju ogromne količine topline. Kako vrijeme prolazi, naša 5 milijardi godina stara zvijezda postaje sve toplija i sve sjajnija.

Za otprilike jednu milijardu godina, predviđaju znanstvenici, Sunce će sjati 10 posto sjajnije nego sada. Ta dodatna vrućina će zagrijati Zemlju dobrano preko 100 stupnjeva Celzijevih. Oceani će prokuhati, klima će se urušiti, a čovječanstvo će morati potražiti drugi planet.

Ukoliko nam se ipak ne bude dalo micati sa Zemlje, postoji šansa da kupimo još koji milijunčić godina. Kako predlaže astronom Robert Smith sa Sveučilišta u Sussexu, mogli bi iskoristiti asteroide da povećamo zemljinu orbitu za 5 posto.

Asteroidi postavljeni pred Zemlju bi lagano 'povukli' Zemlju, a ukoliko taj postupak ponovimo dovoljno puta, utjecaj takvog preraslog Sunca bi trebali umanjiti baš za tih 10 posto 'viška'.

Ali riječ je samo o privremenoj mjeri. Kroz 7 milijardi godina Sunce će se pretvoriti u crvenog diva, toliko velikog da će se Zemlja nalaziti unutar Sunca.

- Nisam veliki vjernik, ali treba se priznati kada je netko u pravu. Biblijska predviđanja kako će sve završiti u vječnoj vatri donekle su točna - kazao je astrofizičar Klaus-Peter Schroeder.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Palma »

Solarna oluja pogodila Zemlju!

Solarna oluja stigla je na Zemlju i sve je jača. Sunce nas bombarduje radijacijom najjače oluje u poslednjih šest godina, a mnogo toga tek treba da se dogodi.

Slika

Iako tek osrednja, erupcija na Suncu oslobodila je najveću radijaciju od 2005. godine, koja bi mogla da poremeti satelitsku komunikaciju, posebno u polarnim regionima. Danas, kada će oluja biti na vrhuncu, Zemlju će pogoditi brzi oblak plazme.

Solarna oluja pojavila se u nedelju oko 4.00 časova ujutro, njena radijacija stigla je na Zemlju oko sat kasnije, a pogodiće nas sa tri različita efekta u tri različita vremena. Vrhunac će biti danas, 25. januara, a nastaviće se verovatno i tokom srede, čitavog dana. Najveća posledica je radijacija, navode iz Centra za predviđanje svemirskog vremena pri Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj kancelariji (NOAA) u Koloradu.

Radijacija izaziva najveću zabrinutost zbog mogućeg ometanja rada satelita i astronauta u svemiru. Oluja, klase M3.2, može da uzrokuje probleme u komunikaciji aviona koji putuju preko polova, istakli su naučnici.

"Čitav prostor između nas i Jupitera je prosto ispunjen protonima i ne možete ih se samo tako rešiti. Zato će se efekti zadržati nekoliko dana”, objasnio je fizičar iz NOAA Dag Biseker.

Danas, kada će oluja biti na vrhuncu, Zemlju će pogoditi brzi oblak plazme, kriveći magnetno polje naše planete. Upravo je sunčeva plazma ta koja uzrokuje većinu primetnih problema na Zemlji, poput prekida rada električne mreže.

Takođe može da “povuče” auroru borealis prema jugu. Naučnici smatraju da će aurora biti vidljiva iz gornjeg dela Severne Amerike sutra uveče. Najgore efekte oluje osetiće, verovatno, severni deo Zemlje.

Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Palma »

Teslin top – američko oružje 21. veka!

Sjedinjene Američke Države su proizvele elektromagnetni top ogromne snage, dometa 160 kilometara, koji ispaljuje municiju nekoliko puta brže od zvuka.

Slika

Oružje namenjeno ratnoj mornarici SAD, za sada postoji kao prototip, kreće se po šinama, a ispaljuje municiju uz pomoć magnetnog polja i električne struje.

Elektromagnetni top je testiran u Severnoj Virdžiniji, a u sledećih pet godina će se utvrđivati može li to oružje brzo da se hladi i da ispaljuje nekoliko komada municije uzastopno.

Ispaljena municija kreće se brzinom i do 9.010 kilometara na sat - više od sedam puta brže od zvuka.
Mornarica bi želela da top ispaljuje do 10 komada municije u minuti.
Projektil je težak 18 kilograma i potrebno je ispitati da li on i ugrađeni sistem za satelitsko praćenje (GPS) mogu da izdrže takvo ispaljivanje.Smatra se da ovakav top može da obezbedi podršku desanta, da gađa neprijateljske brodove, kao i da brod na kojem je, brani od dolazećih projektila.

Sadašnji mornarički topovi kalibra pet inča (12,7 centimetara) imaju domet od 24 kilometra.
Razvoj elektromagnetnog topa počeo je 2005. godine i do sada je koštao 240 miliona dolara.

Mediji podsećaju da su radovi Nikole Tesle, za koje se veruje da kriju tajnu moćnog elektromagnetnog oružja, nestali su nedugo nakon njegove smrti, kao i da Amerikanci na osnovu njih razvijaju oružje.

Oružje 21. veka, kako su ga nazvali ruski stručnjaci, testira se već nekoliko godina, a američki stručnjaci u području odbrane zadovoljni su poslednjim testovima. (Beta)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4502
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Bibliotekar »

Ta nemojte dopustiti da Vas zavaravaju jeftinim senzacionalizmom, štovana gđa Palmo! Znate, taj koncept linearnog elektromagnetnog ubrzivača mase (koji nerma ama baš nikakve veze sa našim slavnim Teslom – on se zanimao daleko naprednijim konceptima elektromagnetnog oružja!) za vojne svrhe zapravo potiče od jednog francuskog advokata – izvesnog g. Metre la Loza, koji je još 1884, u vreme kada se nauka o elektricitetu nalazila jošte u povoju, napravio prototip topčeta koje je bilo bazirano na konceptu znamenitog Karla Fridriha Gausa, a koji je onomad formulisao matematičke jednačine efekta magnetskog ubrzavanja čvrstih tela. Prednosti koncepta u vojnoj primeni? Pritisak u cevi oruđa je mali, temperatura unutar nje (i sledstveno tome habanje same cevi!) neznatna, a zvuk skoro ni ne postoji!

Naravno, kao što to možete i pretpostaviti, Francuski generalni artiljerisjki inspektorat u Bajonu je navedeni projekat tada ocenio kao „laboratorijski kuriozitet”. Tja, konjima i sabljama opsednuti konzervativci, šta da se radi... :roll:

No, na svu sreću, inventivni ljudski duh nije posustajao! Godine 1908. bio je predložen i novi model od strane inženjera M. Pontoa, ali i nadalje bez većeg uspeha. Tek je I svetski rat omogućio dodelu efektivne finansijske potpore vrlo ozbiljnim istraživanjima mladog inženjera Andre Luja Oktava Fošon de Vileplea (Andreé Louis Octave Fauchon de Villeplée), koji je predložio model električnog topa u kojem je magnetno polje proizvedeno od strane viskonaponskih solenoidnih kalemova modelu tog oruđa omogućilo da izbacuje zrno težine 50 g brzinom od 200 m/sec.

Princip je u svojoj suštini bio neverovatno elegantan: kada struja prođe kroz namotaje, čelično zrno (granata) postepeno biva uvlačeno u kalemove posredstvom magnetnog polja koje se stvara oko provodnika. Zrno tako dobija zalet, a nakon prekida dovoda struje, nakon što je steklo adekvatnu brzinu, usled inercije izleće iz cevi i leti ka cilju.

U čemu je bio problem, pitate se? U činjenici da su za takvo nešto potrebne ogromne količine električne energije. Primera radi, navešću Vam činjenicu da se prilikom izbacivanje granate iz cevi minornog brdskog topa kalibra 76 mm u roku od 6 hiljaditih delova sekunde oslobađa energija od cca 250.000 konjskih snaga. Takva snaga potrebna je i za izbacivanje zrna iz nevatrenog oruđa kalibra 76 mm koje treba da izbaci zrno iste težine na istu daljinu. Ali problem je u tome što u svakoj mašini postoje i gubici energije! To znači da treba da povećamo dovod primarne energije. Proračuni su pokazivali da bi za efektivno izbacivanje zrna iz elektromagnetnog topa kalibra 76 mm bilo potrebo angažovati celu elektranu jačine 500.000 KS!

Ali čak ni to još nije bilo sve! Da bi se zrnu takvog topa dala nužna energija za kretanje u sasvim malom vremenskom intervalu, potrebna je struja ogromnog napona. To pak znači da su potrebni i specijalni transformatori, koji su – u to doba – bili uistinu glomazni. Doduše, problem se mogao rešiti i na drugi način: mogla se smanjiti snaga struje, ali se tada morala produžiti cev topa (zrno prelazi duži put pri čemu na njega deluje slabiji elektromagnetni fluks). Ispostavilo se da ako se želi baciti zrno na daljinu od 15 km cev oruđa treba da ima dužinu od 200 m!

No uspesi nemačkog superdalekometnog Pariskog topa (koji inače nema blage veze sa tzv. Debelom Bertom – opsadnim merzerom kalibra 420 mm koji je npr. upotrebljen 1915. prilikom zauzimanja Beograda, a sa kojim ga stalno brkaju!) naveli su francuske vojne vlasti da podrži konstrukciju prvog elektromagnetnog topa na svetu, koja je zahvaljujući inventivnosti g. de Vileplea bila dobrano poodmakla tokom 1918, no kojoj je smrtni udarac zadalo okončanje rata novembra te iste godine! Perspektivni crtež tog nedovršenog topa sačuvao se u legendarnom (i uistinu izvrsno napisanom!) artiljerijskom udžbeniku Vladimira Pavloviča Vnukova:

Slika

Canon électrique Fauchon-Villeplée – 1918.

Naravno, o kretanju takvog oruđa sa trupama na bojnom polju ne vredi ni razgovarati. Ono je bilo moguće samo na železničkim šinama.

Istina, bili su predstavljeni i stručni radovi koji su ukazivali da je iz električnog topa, a za razliku od onih klasičnih, moguće gađati na stotine, pa i na hiljade kilometara! No time se tada niko nije ozbiljnije bavio... Osim dvojice zanesenih čudaka. Jedan od njih bio je prof. dr Edvin Fič Nortap, koji je 10 godina predavao fiziku na prestižnom Prinstonu, gde je izumeo i visokofrekventnu elektromagnetnu topioničku peć (pa potom svoj patent uneo kao osnivački kapital u kompaniju Ajax Electrotermic, sestrinsku firmu kompanije Ajax Steel, a koja i danas postoji kao Ajax Tocco Magnethermic).

Slučajno lansiravši prilikom eksperimenata sa svojom topioničkom napravom mnoge elektroprovodne tovare iz svojih grejnih indukcionih namotaja, dr Nortap je došao na briljantnu ideju – da lansira korisni teret u kosmos bez onih opasnih i atmosferu trujućih raketa! Napravio je i par topova koji su pokazali izvrsne rezultate...

Slika

Elektromagnetni top prof dr Edvina Fiča Nortapa iz 1934.

Ali avaj, ne beše suđeno da elektromagnetni top proradi joše tokom četrdesetih godina XX veka! Doktor je naprasno umro 1940. a njegov rad tada niko nije nastavio. No zanimljivo bi bilo viodeti kako bi se stvari razvijale već tokom poznih četrdesetih da je on nastavio svoj rad, a da se sledstveni razvoj interkontinentalnih balističkih projektila baziran na planovima fon Braunove V2 rakete pokazao kao preskup... :roll:

Ovako smo morali da sačekamo 2012. U kojoj još uvek ništa nismo čuli o radovima onog drugog zanesenjaka. On se zvao Lav Andrejevič Arcimovič i po profesiji je bio doktor fizičkih nauka i stručnjak za pitanja visokotemperaturne plazme. Da - i akademik Svesavezne akademije nauka SSSR, te laureat Staljinove premije pride... :)

A što se pak dometa toga jenkijevskog super-hiper-topčeta tiče (93-185 km), siguran sam da se negdašnji Firerovi inženjeri iz znamenitoga Krupa u Esenu silno zabavljaju sećajući se onih rezultata koje su onomad, 1943, postizali sa svojim legendarnim Krupp 21cm K 12 E Langer Gustav-om, dok blaženopočivša duša francuskoga generala Prospera Žila Šarbonijea (Prosper Jules Charbonnier) od navale smeha koja ju je spopala ne može ni dah da povrati, sećajući se sa setom onog fenomenalnog Schneider – Creusot TLP 340/224, koji je još 21. novembra davne 1929. u 15.02 H izbacio granatu na daljinu od 127,8 km...

Slika

Schneider – Creusot TLP 340/224 – klasični top sa dometom od 160 km iz 1929.

I posle još neki, o gospodnja voljo, nešto govore o fenomenalnim dometim savremene vojne tehnike. Sramota! Ušima bi trebali da se pokriju, a ne da paradiraju i u talambase lupaju! ;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Palma »

Draga veeeeelika enciklopetijo, mene nije teško zavarati... dokazano! Slika
Evo još jedne senzacionalističke vesti! :D

Rusi prave besmrtnog čoveka?

Ljudski um će za ne više od deset godina moći da bude daunloadovan pa aploudovan u robote, što će omogućiti ljudima da žive zauvek, tvrdi ruski preduzetnik Dmitrij Ickov

Slika

Ljudski um će za ne više od deset godina moći da bude daunloadovan pa aploudovan u robote, što će omogućiti ljudima da žive zauvek, tvrdi ruski preduzetnik Dmitrij Ickov, koji finansira i predvodi projekat sa nazivom “Avatar”, a koji za cilj ima upravo to, piše britanski dnevnik “Dejli mejl”.

Ickov tvrdi da je angažovao preko sto naučnika kako bi dostigao ovo neverovatno naučno-fantastično dostignuće, koje bi moglo potpuno revolucionisati način na koji postojimo i živimo.

- Ovaj projekat je put ka besmrtnosti – kaže on, i dodaje: Osoba sa savršenim “Avatarom” mogla bi da ostane deo društva. Ljudi ne žele da umru.

- Razumem da je ovo veliki izazov za naučnike, ali takođe verujem u nešto što se obično naziva “američkim snom”. Ako u nešto uložite svu svoju energiju i vreme, možete od toga napraviti realnost – kaže Ickov.

On zamišlja da bi se ljudska svest mogla hirurški “transplantovati” u robota, nakon čega bi se um “aploadovao” bez operacije, ostavljajući ljudsko telo kao praznu ljušturu, pošto će njihovi vlasnici nastaviti da žive unutar robota.

- Novi cilj nauke jeste da stvori novo telo za ljudska bića, koje će posedovati savršeni interfejs koji će omogućiti da ljudski mozak nastavi da živi u novom, mehaničkom okruženju – rekao je Ickov na “Konferenciji o globalnoj budućnosti 2045″.

Zatim, želećemo da stvorimo veštački ljudski mozak, odnosno računarsko okruženje u koje ćemo moći da “aploadujemo” ljudske umove.

Na samom kraju, doći ćemo do toga da ćemo ljudske umove aploadovati u hologramska tela, što će ljudskoj vrsti dati nepregledne ravni mogućnosti: moći ćemo da hodamo kroz zidove ili da se krećemo brzinom svetlosti.

On bi želeo da radi sa DARPA (Agencija za istraživanje naprednih projekata odbrane, koja radi u sklopu američke vojske), a koja već i sama razvija “avatarski” projekat koji će omogućiti američkim vojnicima da uđu u umove daljinski kontrolisanih androida, koji bi trebalo da zamene vojnike na bojnom polju. Pentagon je u ovo već uložio sedam miliona dolara.

Projekat se zove “Avatar” po popularnom filmu Džejmsa Kamerona, u kome vojnici svojim umovima ulaze u tela vanzemaljaca.Pročitah i malo zanimljivih komentara na ovaj tekst:
- Život bez hrane, pića i sexa?! ne, hvala.
- A kako bi izgledao u tom slucaju sex,razmozavanje.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Timke
Postovi: 159
Pridružio se: 02 Jun 2011, 07:36

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Post od Timke »

Svi genijalni pronalasci su stvoreni iznenada, slučajno, iznebuha, proviđenjem, prosvetljenjem, glavinjanjem a malo koji napornim razmišljanjem i razbijanjem glave. Pogotovu ovakvih glava kojima raspolažemo. Pa tako će i dotični kiborzi, neće imati problema sa sekretima i malom i velikom nuždom, taj trakt otpada. A što se tiče tog razmnožavanja ili zamajavanja, poslednja reč hotimično ili ne, daje, nudi rešenje : razmazivanje. To bi moglo i da asocira i na prave "ljubavne izazove". Prava ljubav je uzajamna. A to bi tada doslovno i bila. A ne kao kod ljudskih spodoba - pričaju jedno a rade stoto. I još nešto u vezi smrti, znači sve ispod 3 km i što leži su Bogini. A ja čuo na koja vrata smrt ulazi. Ulazi na prstima, na prste ekstremiteta, i to prvo na palac. Znajući to, mnogi su sebi posekli palčeve. I još nešto čuo sam za ulogu i glavni zadatak ljudskog roda, je da prave decu, podmladak, koji jedva čeka, da kada stari budu dotrajali i ne budi ni za staro gvožđe preuzmu na sebe taj odgovoran zadatak. Ostalo dolazi kao prilog vremenu prošlom.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost