Zanimljivosti

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Zanimljivosti

Post od branko »

Srbi po genima bliži Ircima nego Rusima

Evropljani su 'od Balkana do Irske' deo velike porodice koja se blisko povezala u poslednjih 1.000 godina, objavili su pre nekoliko dana američki naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji.
Posle analize uzoraka genetskog materijala sa celog Starog kontinenta oni su bili zaprepašćeni rezultatima.

Američki naučnici su utvrdili da stepen genetičke povezanosti ne zavisi od blizine naroda.

"Neverovatno je koliko su Evropljani međusobno povezani. Na genealoškom nivou svi u Evropi imaju tragove skoro istog skupa predaka od pre samo hiljadu godina", rekao je koautor studije Grejem Kup, profesor ekologije i evolucije na Univerzitetu u Kaliforniji.

"Ovakvi rezultati bili su predviđeni u teoriji pre više od deset godina, a sada imamo konkretne dokaze iz DNK podataka".

Danas je malo poznato i u samoj Srbiji da je u stvaranju te teorije i pionirskim istraživanjima mape gena evropskih naroda, s ciljem da se utvrde putevi evolucije i migracije i evolucije ljudskog roda veliku ulogu imao i Institut za nukelarne nauke "Vinča".

Zato rezultati američkih istraživača nisu bili iznenađenje za dr Dragana Alavantića iz Instituta "Vinča" koji je sa dr Sanjom Glišić rukovodio pionirskim istraživanjima evropskih gena.

"Uprkos sankcijama 'Vinča' je devedestih bila ne samo učesnik već jedna od referentnih institucija u pionirskom istraživanju genetskog materijala ljudskog roda i njegove evolucije. Naša laboratorija bila je jedna od deset izabranih koje su obrađivale matrijal, a to je bio izuzetan uspeh s obzirom da je u projektu koji je vodio britanski institut iz Lestera učestvovalo 45 država", kaže dr Alavantić.

Rezultati tog međunarodnog istraživanja objavljeni su 2000. godine i izazvali su senzaciju, jer je utvrđeno da u uzorku iz Srbije ima više najstarijeg evropskog genetskog materijala, nego bilo gde na Starom kontinentu.

Iako su naučnici iz "Vinče" smatrali da ispitivanja treba nastaviti, sve državne uprave, od tada do danas, su se oglušile o njihove molbe.

"S druge strane, posle ovih rezultata u svetski projekat istraživanja mape gena uključile su sve susedne države, Hrvatska, Mađarska, BiH, jer su shvatile da ova istraživanja imaju veliku naučnu, ali i političku težinu. Nažalost, kod nas političari nisu imali viziju", rezignirano konstatuje dr Alavantić.

On ističe da se još tada pokazalo da je naše područje nastanjeno vrlo rano.

"Naravno, rezultati govore o ljudskoj vrsti a ne o nacijama, mada se u dnevnoj politici to rado i često zloupotrebljava. Činjenica je da je u Srbiji utvrđeno najviše starog genetskog materijala, kao što je činjenica da su arheolozi utvrdili da je ovde nastala najstarija metalurgija, da je kod nas Lepenski vir i centar Vinčanske civilizacije. To govori da je ovaj deo Balkana bio važna stanica u evoluciji i migracijama ljudskog roda ka severu i zapadu Evropskog kontinenta", naglašava dr Alavantić.

On podseća da su još ta rana istraživanja pokazala da u srpskom uzorku ima najviše najstarijeg genoma HG2 i da smo po tome bliže Gruzinima, Ircima i nekim Nordijcima nego - Rusima.

Na mapi gena američkih istarživača takođe se pokazuje da stanovništvo Srbije ima genetsku "familiju" u oblasti Normandije i u Irskoj. To se na prvi pogled kosi s teorijom da su bliski narodi genetski najsličniji.

"Američki istraživači sada smatraju da barijere kao što su planinski venci i jezičke razlike neznatno smanjuju povezanost među regionima. Međutim, svako istraživanje može se tumačiti na razne načine. Moguće je pretpostaviti da je u slučaju Srbije, Irske i Normandije reč o izolovanim regionima gde se očuvao izvorni genetski materijal Kelta, koji su u tim oblastima živeli. Bilo bi veoma korisno za Srbiju da se vrati u ovaj svetski projekat mapiranja gena, s obzirom na to da smo bili jedni od njegovih utemeljivača", zaključuje dr Alavantić.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Opalila, pa pukla: Prvo testiranje puške napravljene 3D štampačem

Kada je kompanija “Difens distribjutid” u maju dizajnirala prvi potpuno plastični pištolj sa 3D štampača “Liberejtor” i objavila crteže na Internetu, neki su predviđali da će time otvoriti vrata masovnoj proizvodnji vatrenog oružja u kućnoj radinosti. Dva i po meseca kasnije, ispostavilo se da su u pravu, nakon što je jedan Kanađanin u utorak objavio video-snimak oružja za koje se veruje da je prva potpuno plastična puška sa 3D štampača na svetu.

Muškarac, čije se lice ne vidi na snimku, pucao je iz nje, mada test nije u potpunosti uspeo jer je eksplozija na obe strane cevi prouzrokovala pukotinu dugu oko pet centimetara.

Puška je izrađena na bazi pištolja “Liberejtor”, što znači da je reč o oružju koja ispaljuje samo jedan metak, nakon čega mora ponovo da se napuni, a koristi malokalibarske metke od 0,22 inča.

Snimak testiranja puške, koji je na “Jutjub” postavio korisnik sa šifrom “ThreeD Ukulele”, dokaz je da samouki proizvođači oružja širom sveta počinju da eksperimentišu sa vlastitim varijacijama nedozvoljenog plastičnog oružja.

Puška koja prolazi aerodromsku kontrolu

Puška je proizvedena na profesionalnom 3D štampaču Stratasys 1200 es, koji košta više od 25.000 dolara. Svi delovi oružja su od plastike - izuzev eksera koji služi kao oroz.

Zagovornici kontrole oružja strahuju da bi ovakvo oružje, koje metalni detektori ne prepoznaju, moglo da se prokrijumčari na aerodromima i u drugim zonama sa pojačanom bezbednošću.

Proizvođač plastične puške nazvao je svoju kreaciju “Grizli”, po kanadskom tenku M4 Šerman. On je pucao iz puške sa bezbedne udaljenosti tako što je povukao kanap pričvršćen za okidač.

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Oh, ta zar to politički pregaoci koji su inače u nauku i njena dostignuća upućeni kano vo u sviranje harfe ponovo pokušavaju da od komarca naprave slona? Pokušaj im je već viđen 1986, kada je nadobudni demokratski kolumnista Džek Anderson digao dreku oko tada potpuno nepoznatog, delom od polimernih materijala (čitaj: plastike) napravljenog austrijskog pištolja „Glok”, šireći famu da će on potpuno neopaženo moći da se prokrijumčari kroz aerodromsku kontrolu i tako otmičarima, teroristima i drugim nevaljalcima posluži kao idealno oružje.

Porast interesovanja za proizvod do tada potpuno nepoznate kompanije za proizvodnju naoružanja (Šta? Plastični pištolj? Zanimljivo. To moram da vidim!) predstavljao je jedini rezultat koji su njegova naučno neutemeljena novinska trućanja postigla. :roll:

Stoga je red da u vreme kada jedan drugi nadobudni američki demokrata, senator Čarls Šumer, histerično pokušava da uzbuni javnost cele planete povodom navodne novoiskrsle mogućnosti kriminalaca da proizvedu ogromne količine nevidljivog oružja i, potencijalno, ustrele njime i voljenog američkog predsednika, kažemo glasno i jasno: neopazivog oružja nema. Tzv. terahercni skeneri detektuju plastične pištolje sa izuzetnom lakoćom.

Slika

Snimak skrivenog oružja načinjen posredstvom terahercnog skenera

Princip rada terahercnog skenera objašnjen je ovde:

Slika

A komercijalni modeli mogu se već i naručiti kod specijalizovanih proizvođača bezbednosne opreme:

http://www.digitalbarriers.com/products/thruvision/

Stoga neka se političari okanu zaglupljivanja naroda. On će, poznavajući fiziku i u slučaju da mu prekipi, u svakoj bolje opremljenoj kućnoj garaži moći da neuporedivo jeftinije napravi znatno ubojitije stvarčice od tog promašenog i u praktične svrhe potpuno neupotrebljivog pomodarskog kuriozuma. Na primer:

Kućni koaksijalni klipno-pneumatički plastični topKućni plastični pneumatički mitraljezKućna PVC krompirobazukaA za nešto naprednije konstruktore:

Kućni mitraljez – sačmaracZa istinske poznavaoce nauke i tehnike ograničenja zapravo ni ne postoje. A neznalice mogu da puknu od muke. ;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

10 vizija budućnosti: Računari će nestati, vaš mozak će biti deo interneta

Živopisni američki naučnik Mičio Kaku predvideo je u tekstu za za "Njujork tajms" kako će izgledati naš život u budućnosti. U svojim prognozama rukovodio se sledećim kriterijumima: one moraju da budu u skladu sa zakonima fizike i moraju postojati prototipi kao “dokaz principa”.

Razgovarao sam sa više od 300 najvećih svetskih naučnika, a mnogi od njih su mi omogućili pristup laboratorijama u kojima izmišljaju budućnost. Na osnovu razgovora sa njima, pružam vam uvid u ono što možete očekivati u narednim decenijama - kaže Mičio Kaku.

1. Računari će nestati

Prema Murovom zakonu, snaga računara dr udvostručuje svakih 18 meseci. To znači da će za desetak godina čipovi koštati oko jedan peni. Računari u današnjem obliku više neće postojati, ali će ipak biti svuda i na svakom mestu, neizbežni, ali skriveni, poput struje i tekuće vode. Pratiće nas tiho i neprimetno, ispunjavajući nam želje uvek i svuda.

2. "Uvećana stvarnost" postaće deo svakodnevice

Kada internet bude dostupan posredstvom kontaktnih sočiva, pored lica osoba s kojima razgovaramo moći ćemo da vidimo njihovu biografiju, a u slučaju da govore stranim jezikom, na raspolaganju će nam biti titlovani prevod. Kontaktna sočiva sa pristupom internetu uneće revoluciju u živote glumaca, političara, hirurga, turista, vojnika i astronauta, jer će biti dovoljno da trepnu okom da bi im na raspolaganje bili stavljeni mape, scenarija, govori, biografije itd.

3. “Mozak-net” umesto interneta

U bliskoj budućnosti upravljaćemo računarima mislima, a ne mišem. Evropska unija i SAD ulažu stotine miliona dolara u mapiranje nervnih putanja u mozgu. Ovaj veliki naučni projekat mogao bi da olakša muke mentalno obolelima i da omogući paralizovanim osobama da pomoću misli upravljaju kompjuterima, invalidskim kolicima i mehaničkim udovima, ali i da koriste kućne aparate i igraju video igre.

Posredstvom telepatije (kontakt mislima) i telekineze (pokretanje predmeta uticajem volje) moći ćemo da aploudujemo sećanja, napravimo “mozak-net” i beležimo misli, pa čak i snove.

Kada budemo mogli da stavimo misli na internet, nezaposleni ljudi će jednoga dana moći da se prekvalifikuju i nauče nove veštine a studenti će pohađati predavanja dok spavaju.

4. Kapitalizam će biti usavršen

Činjenica da će svako znati sve o nekom proizvodu, usluzi i kupcu doprineće razvoju “savršenog kapitalizma”. Svi ćemo tačno znati gde postoji ponuda, a gde potražnja, pa će tržište biti znatno efikasnije.

U toku je digitalizacija industrijskih preduzeća. Trenutno se digitalizuju mediji, a u narednoj deceniji biće digitalizovani i obrazovanje, medicina i saobraćaj.

5. Roboti će postati sastavni deo života

Veštačka inteligencija polako osvaja svakodnevicu. “Robodoktori” i “roboadvokati” uskoro će u svakom trenutku razumljivim jezikom pružati korisne savete koji se mogu brzo primeniti.

Automobili bez vozača sa GPS upravljanjem krstariće ulicama, a “saobraćajna nesreća” i “saobraćajna gužva” postaće zastareli izrazi.

Robotička industrija mogla bi da postane razvijenija nego današnja autoindustrija. U uslovima kada društvo postaje sve starije, Japan, koji prozivodi 30 odsto svetskih robota, već pravi robotičke bolničarke. Mehaničke spremačice, kuvari, muzičari i pomoćnici postaće sastavni deo “opreme” u našim domovima.

6. Istrošeni delovi tela moći će da se zamene

Oboleli i stari delovi tela moći će da se zamene, baš kao delovi automobila danas. Naučnici već uzgajaju kožu, hrskavicu, noseve, krvne sudove, bešike i dušnike od ljudskih ćelija. U budućnosti, razvijaće složenije organe, kao što su jetra i bubreg. Izraz “otkazivanje organa” biće izbačen iz upotrebe.

7. Roditelji će dizajnirati svoje potomke

Za nekoliko decenija roditelji će moći da biraju genetske karakteristike svoje dece. Za manje od 100 dolara, moći ćemo da sekvenciramo i registrujemo svoje gene. Oštećeni i nefunkcionalni geni u našem genomu moći će da se izleče posredstvom genske terapije. Naučni su već izolovali gene “pametnog miša” i “moćnog miša” od kojih mogu da se naprave miševi sa izvanrednim pamćenjem i snagom, a ekvivalenti tih gena postoje i kod ljudi.

8. Sajbermedicina će produžiti život

Proces starenja mogao bi da se uspori. Danas znamo da starenje nastaje kao posledica spleta grešaka na nivou gena i ćelija. Ako nam pođe za rukom da otklonimo pogrešne spojeve u mehanizmima koji se obično odigravaju u ćelijama, naš životni vek bi mogao da se produži.

DNK čipovi postavljeni u WC šolji ili na ogledalu u kupatilu mogli bi da prepoznaju sumnjive tragove proteina ili kolonije bakterija odgovornih za širenje raka mnogo godina pre nastanka tumora. Minijaturni senzori koji neprekidno i neprimetno analiziraju telesne tečnosti doprineće da reč “tumor” nestane iz našeg rečnika. Nanotehnologija omogućiće ciljano uništavanje ćelija raka, zahvaljujući ćemu bi hemoterapija jednoga dana mogla da postane izlišna.

9. Diktatori će postati veliki gubitnici

Digitalna revolucija daje moć obespravljenima, naročito ljudima koji žive pod vlašću diktatora. Internet omogućava ljudima da shvate da ne moraju da žive kao robovi. Diktatori koji se boje interneta i njihovi ljudi postaće veliki gubitnici.

10. Intelektualni kapitalizam umesto robnog kapitalizma

Nalazimo se u istorijskoj fazi prelaska sa robnog kapitalizma, zasnovanog na robi, na intelektualni kapitalizam, zasnovan na znanju. Primera radi, cena hrane u odnosu na prihode konstantno opada u poslednjih 150 godina. Pre mnogo vekova engleski kralj verovatno nije mogao sebi da priušti sebi večeru kakvu ste vi imali sinoć.

Zemlje koje investiraju isključivo u poljoprivredu verovatno će se suočiti sa slabljenjem ekonomije. Zemlje koje koriste robni kapitalizam kao odskočnu dasku na putu do mešovite ekonomije zasnovane na robno-intelektualnom kapitalizmu najverovatnije će se obogatiti.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Mora da nam se približavaju Armagedonska vremena kada već i prononsirani naučnici gube razum u svojim javnim obraćanjima... :roll:

No ništa – od Helade naovamo nam je dijalog u arsenalu nauke ostao, pa stoga hrabro uz njegovu pomoć u borbu za dostojanstvo Nauke krenimo! Elem...
Nalazimo se u istorijskoj fazi prelaska sa robnog kapitalizma, zasnovanog na robi, na intelektualni kapitalizam, zasnovan na znanju.
Zaista, poštovani g. profesore? Oprostite, a šta ste Vi danas doručkovali? Čistu spoznajuili, ne daj bože, neke materijalije, nominalno produkte materijalne transformacije primarne prirode izvršene uz pomoć radnog angažmana, a generalno poznate kao namirnice? Po Vašoj izjavi pretpostavljam isto tako da je i Vaš šarmantni ali poprilično nebulozni esej objavljen bez ikakvog angažmana elektriciteta? Koji je i nadalje generisan posredstvom izvesne materijalne skalamerije generalno nazvane generator (vrsta istog nije bitna) i radnog angažmana elektrifikatora.

Ako je to slučaj - a bojim se da jeste - od tog Vašeg nadobudnog intelektualnog kapitalizma (sic!) nema ništa. Čak ni u budućnosti. ;)

A pre nego što počnete prebrzo i neutemeljeno da donosite autoprojektivne solipsističke zaključke, poštovani gospodine profesore, otiđite do neke biblioteke i pogledajte šta je npr. britansko plemstvo nižeg ranga konzumiralo u XVIII veku:

Slika

Uverićete se da je jošte u XVIII veku ono moglo sebi da priušti večeru kakvu Vi danas ne možete ni da zamislite, a kamoli priuštite. Uostalom, Vaš današnji zajutrak, a za razliku od vojvode od Njukastla, recimo, nikada nisu paralelno priporemali po jedan Rotisseur i Patissier. Vi u svojoj kući, avaj, uprkos nastupa epohe intelektualnog kapitalizma (baš kao ni apsolutna većina stanovnika planete!) nemate i nikada niste ni imali niti jednog od njih.

Neko istinski kapitalistički nastrojen rekao bi da Vam je za takvo nešto odviše preplitak novčanik, gospodine profesore. No ja sam mnogo uviđavnija i naučno smernija ličnost, pa ću reći tek toliko da je Vaša agregatna potražnja infinitezimalna. Znate kako je - mi bibliotekari smo za Naučne obzire iznad svega! :)
Digitalna revolucija daje moć obespravljenima, naročito ljudima koji žive pod vlašću diktatora.
Aha. Naročito kada se čitava digitalizacija nalazi pod diktatorijalnom kontrolom, a moderni diktatori svakoga trenutka znaju šta im obespravljeni rade u globalnoj seoskoj digitalnoj komuni. Koja se može ukinuti prostim pritiskom na dugme. Klik - i ode digitalna sloboda. Najavljujući mogućnost dolaska batine u društvu Dugih Cevi. Što je obično previše za prag tolerancije obespravljenih. :twisted:
Za nekoliko decenija roditelji će moći da biraju genetske karakteristike svoje dece.
Svakako. Pod uslovom da imaju novca za izvršenje odabira. U protivnom moraće, kao i danas, da se oslone na spontani serendipitet. Koji daje počesto zanimljive, ali ne i preterano napredne kreativne rezultate... :roll:
Oboleli i stari delovi tela moći će da se zamene, baš kao delovi automobila danas.
Videti pređašnje. Premda, istini za volju, treba reći i to da pituitarna žlezda nikada neće biti zamenljiva poput, recimo, klipnih prstenova... :roll:
Veštačka inteligencija polako osvaja svakodnevicu. “Robodoktori” i “roboadvokati” uskoro će u svakom trenutku razumljivim jezikom pružati korisne savete koji se mogu brzo primeniti.
Aman okanite se već tih lakih zadataka, doktore! Sto puta nam je potrebnija robotska kućna pomoćnica! Znate, nešto kadro da nas oslobodi tih tegobnih i više ljudske sfere egzistencije konstantno kljaštrećih efemeralija života – nameštanja kreveta, pranja klozeta, usisavanja prašine, peglanja profilisanih delova odeće (od gaća pa naviše!) itd. Saveti fiškala i vračeva od krvi i mesa dovoljno su nam dobri. Uostalom, sa više vremena na raspolaganju izborićemo se sa njima još i lakše. 8-)
Kapitalizam će biti usavršen
Ma nemojte, profesore? Prestaće da važi Zakon progresivnog opadanja prosečne profitne stope – te noćne more kapitalizma? Mašala! A kako to? Dajte Vi , blago nama, matematičke formule na videlo! Znate, onako kako je to onomad čika-Marks uradio. Njegove, verovali Vi to ili ne, još uvek važe. No tako je to kad većina ljudi ne voli matematiku... :roll:
Činjenica da će svako znati sve o nekom proizvodu, usluzi i kupcu doprineće razvoju “savršenog kapitalizma”. Svi ćemo tačno znati gde postoji ponuda, a gde potražnja, pa će tržište biti znatno efikasnije.
Avaj, profesore, čak i da bude tako to i nadalje neće rešiti osnovni problem: problem efiksane realokacije materijalnih resursa. Nijedna procedura bazično zasnovana na sistemu pokušaja i greške (suština kaptalizma) sa imanentnim i neminovnim gubicima ne može da pretenduje na faktičku efikasanost realokacije same. Nije valjda da niste čitali Leonida Vitaljeviča Kantoroviča? Barem pokušajte onda sa radovima Tjelinga Kupmansa. Ti su barem prevedeni na engleski. Oni Revaza Valerijanoviča Gamkrelidzea, za sada, još nisu. Premda su matematički intrigantniji. ;)
Posredstvom telepatije (kontakt mislima) i telekineze (pokretanje predmeta uticajem volje) moći ćemo da aploudujemo sećanja, napravimo “mozak-net” i beležimo misli, pa čak i snove.
E, sad ga, vala, do balčaka uprskaste, gospodine profesore! Na kojoj se to dinamičkoj interakciji, za ime sveta, zasnivaju ta Vaša telepatija i telekineza? Znate, ja mogu da zamislim minijaturne elektromagnetske primopredajnike koji bi služili za prenos misli (u suštini metastabilnih elektrojonskih stanja neurona) sa entiteta na entitet (čoveka, magarca, veliku droplju...), ali telekineza (ja zamislim pa pomerim štogod – olovku, kozu, kontejner...) u ovom univerzumu funkcionisati neće. Nikada. Čovek svojom pukom voljom nikada neće biti u stanju da nastrojava svoje ćelije. A svaki ma i najtanji listić materije između pomeranog entiteta i pomerača bio bi dovoljan da prekine telekinetičko delovanje.

Za telepatiju bi već i prosti Faradejev kavez bio nepremostiva prepreka. :lol:

Računari u današnjem obliku više neće postojati,

E, konačno nešto i da pogodite! Aferim. :D
... ali će ipak biti svuda i na svakom mestu, neizbežni, ali skriveni, poput struje i tekuće vode. Pratiće nas tiho i neprimetno, ispunjavajući nam želje uvek i svuda.
Avaj, čak ni struje i vode nema i neće ih još zadugo ni biti na svakom mestu, gospodine profesore. A isto tako mi nije baš najjasnije kako će me to kvagmatski računar pratiti (znate, to je onaj u kojem je kompjutacioni medijum kvark-gluonska plazma). Za tim, uostalom, nema apsolutno nikakve potrebe.

I jedan mali savet, gospodine profesore. Kontradiktornost i neargumentovanost nikada nisu služili istinskoj popularizaciji nauke. razlog za to je jednostavan: Racionalno je apsolutno neizjednačivo sa Iracionalnim. To bi prilikom popularizacije nauke uvek trebalo imati u vidu.
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Je*o si mu nanu!
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Ni slučajno! Samo sam upražnjavao stari zavet Bratstva sa Trinitija:

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od tanja »

:shock: U boga ti....svaka čast na analizi Bato.... #-o
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Staro dobro Bratstvo sa Trinitija je dobilo novu dimenziju izlaganjem našeg bibliotekara. Gde je Timke?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Oh, nema na čemu sestrice. Znaš, kada je Kant onomad revolucijom Razuma proterao jalovog tvorca nevidljivog sveta iz sedišta Univerzuma, ni slutio nije da će njegovo mesto jednog dana zauzeti mnoštvo Veselih Pragmatičara. No ti polubogovi, ustoličeni po raznoraznim Panteonima Profita, ni najmanje ne koriste Univerzumu. Oni su, naime, puke ljudske maske, sa većom ili manjom dozom otužne prostosrdačnosti.

Upravo zato danas u svetu i dominiraju ideje radosnog preživljavanja, u kojem ljudi zbog egzistencijalne ophrvanosti uzimaju zdravo za gotovo mišljenja onih utilitarno favorizovanih, pa makar oni celi život gradili na nonsensima. Moderno društvo je inače prepuno takvih odabranih, čije je mišljenje, što je najžalosnije, tek puka istorijska boja vremena. Otuda i jesu sve ljudske istorije manje više jedinstveni falsifikati svoje vrste, u kojima ono obećano ostaje neispunjeno, a sve zarad jeftinijeg boljitka i time još više šljašteće guturalne sreće.

Pogledaj jedan lep primer proročkog rezonovanja te provenijencije. Potiče iz 1958. i upravo je očaravajuće nadobudan u svojoj suštinskoj besmislenosti:

Slika

Raketni poštar – naučno fundirana vizija srećne & berićetne budućnosti iz 1958.

Raduje jedino to što je sav taj haos zabluda tek puka praiskonska tajna čovekove psihe. Kojoj se u nedostatku egzistencijalne hrabrosti jeftino divimo. Privremeno, doduše. Do neke svežije i jamačno bolje prilike. ;)
Gde je Timke?
Vežba telekinezu. Telepatski mi je poručio da mu već postaje malo neprijatno to Tvoje konstatno javno prozivanje njegovog imena, pa će pokušati da Ti razjasni neke stvari... onako na daljinu. :)

Možda ne bi bilo loše da i Ti postupiš u duhu od strane profesora Kakua anonsirane Uzbudljive Telekinetičke Budućnosti i počneš da vežbaš. Možda i u Tebi čuči pravi telekinetički talenat...

Slika

Ako ništa drugo, barem bi se moja sestrica iskreno poradovala ako bi poneki uvežbani telekinetički grif i njoj mogao da otkriješ i preneseš:

Slika

Mnogo bi joj olakšao, da znaš. Barem dok ne dođu roboti... :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od tanja »

Branko - telekinetički mag!!! =)) Branko, molim teeee, učini mi to :ymhug:
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Zanimljivosti

Post od Upravnik »

Slika
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Učiniću ti, Tajo! Samo, bojim se, da ćeš to platiti... a ja ću već smisliti kako... :ymdevil:
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Japanski naučnici: Na pragu smo novog ledenog doba

Stanovnici planete trenutno žive na kraju međuledenog doba i treba da se pripreme za ulazak u naredno ledeno doba - upozoravaju japanski naučnici.

U budućnosti će, kako Japanci predviđaju, toliko zahladniti da će se ledeni pokrivač proširiti skoro do današnjih tropskih predela.

Japanski naučnici, među kojima je i poznati okeanolog Mototaka Nakamura, naglašavaju da je na Zemlji registrovano ukupno 15 ledenih doba od po deset hiljada godina.

Oni, na osnovu dugogodišnjih praćenja klime u svetu, tvrde da smo na samom ulasku u novo ledeno doba, o čemu svjdoče potpuni poremaćaji dosadašnjig klimatskih uslova u raznim delovima planete.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

3D-štampači

Trodimenzionalni štampači koji proizvode stvari postaju sve popularniji. Stručnjaci, međutim, strahuju da bi ta nova tehnologija mogla da dovede do sve više sporova u oblasti autorskih prava.

Prvi nemački izlazak na berzu ove godine je simboličan. Prošlog petka (9.5.2014.) „na parketu“ se pojavila firma iz branše koja je do pre par godina bila nepoznata – trodimenzionalno, trodimenzionalno štampanje. Firma iz Libeka je sa 80 zaposlenih relativno mala, ali se bavi poslom budućnosti. Njeni klijenti su vazduhoplovna i svemirska agencija NASA i industrijski giganti kao što su EADS, Dženeral motors, Simens i BMV. Uz pomoć CAD podataka, vrsta elektronskog tehničkog crteža, ona proizvodi metalne delove i smatra se vodećom firmom u toj oblasti.
Firma za istraživanje tržišta „Kanalis“ predviđa toj branši za tekuću godinu promet od 1,3 milijardi američkih dolara i dodatnih 2,5 milijardi za neophodne materijale. Do 2018. očekuje se 16,2 milijardi dolara.

Bum nove industrije nije samo razlog za slavlje: strahuje se da bi nova tehnologija mogla da podstakne i pirateriju jer 3D-štampačima mnogo toga može relativno lako da se reprodukuje. Kupac ne mora da uradi ništa više osim da preuzme, tj. „skine“ model iz mreže za razmene 3D-proizvoda na internetu i zatim ga unese u program štampača.
Sa sajta thingiverse.com možete preuzeti modele za stratešku igricu „Settlers of Catan“. Materijal koji se koristi su, pored plastike, još i keramika, čelik ili metalne legure. Model se prvo ubaci u program štampača, zatim se iz jednog komada proizvod pravi tako što se sa sirovog materijala skinu nepotrebni slojevi ili se pak gradi, sloj po sloj.
Ono što je industriji dalo dodatni podsticaj jeste to što su cene štampača za samo nekoliko godina znatno pale. Jednostavni 3D-štamapači koštaju manje od 1.000 evra – pre deset godina koštali su više od 100.000 evra.

Prodavnica sa 3D-štamparijom Botspot otvorena je krajem prošle godine u Berlinu
Pravna situacija u Nemačkoj je takva, da je širenje takozvanih CAD šablona, po 3D-šering-mrežama ili onlajn „pijacama“, pod određenim okolnostima kažnjivo zbog eventualne povrede autorskih prava. Autorsko pravo deluje automatski i delo je zaštićeno bez posebne registracije – za razliku od patenta i zaštitnih znakova.
„Međutim, privatni korisnik ne mora mnogo da se brine. Problem imaju oni koji proizvode modele i stavljaju ih na internet“, kaže jedan advokat. „Pored toga, da bi to bilo kažnjivo, stvar mora biti zaista autorskog karaktera, a ne nešto što bi svako napravio isto“.
Uprkos tim ograničenjima, firma za istraživanje tržišta „Gartner“ predviđa da vlasnike autorskih prava u naredne četiri godine očekuje gubitak od najmanje sto milijardi dolara. Pesimisti čak strahuju da bi rasprostranjeno uvođenje nove tehnologije imalo sličan efekat kao pre nekoliko godina razmena fajlova i CD-ova za muzičku i filmsku industriju.
U kontroverze oko eventualnih autorskih prava, neki su već namirisali novi biznis: kompanija za intelektualne poduhvate Natana Midžrvolda, suosnivača Majkrosofta, hoće da ponudi neku vrstu inspekcijskog sistema za 3D-štampače. Štampač prvo proveri da li je model koji mu je ubačen kopija ili ne, slično kao što se proverava da li je novčanica falsifikat. Zaštićeni proizvodi tako ne bi ni mogli da budu odštampani.
Veća pozorišta prave scenografiju preko 3D-štampača.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Tja, kresanje troškova u potrazi za produkcijskom jeftinoćom na ultra-modernistički način... No ona istinski velika pozorišta ostaju pri suštom scenografskom klasicizmu. Razlog? Jednostavno - neprikosnoven je u postizanju dubokih vizuelnih impresija:

Slika

Théâtre des Champs-Élysées : Žan - Pjer Kleš – „Narodni neprijatelj”

Slika

Cheppel Hill Theater: Merion Vilijems – „Važno je zvati se Ernest”

Slika

Teatro Opera di Roma: Franko Zafireli – „Toska”

Slika

New York State Theater: Rihard Finkelštajn – „Amadeus”


Suštastvena divota scenografskog realizma. Pravi miris. Prava atmosfera. Pravi ugođaj. Real Value for Real Money. 8-)

Naravno, mnoga nova intrigantna visokotehnološka, materijalno inhomogena dostignuća nastala mimo teatra još zadugo takođe neće biti proizvediva tom pomodnom (i nadasve jeftinom!) 3-D tehnologijom:

Slika

Kompleksne specijalizovane mašine-alatljike zbog toga će još zadugo biti sa nama. I pružati nam nebrojene radosti tvorbe. :D
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Fali ti luster na fotkama "scenografskog klasicizma". :lol:
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Grešiš, dušo. Obrati pažnju na fotografiju br. 2. Jedan odista krasan egzemplar imenovanoga rasvjetnoga tijela nalazi se na desnoj polovini iste. :-*
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Pa, ti si i scenograf. Baš se ponosim tobom. :ymhug:
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Ma kakav scenograf! Isključivo proučavalac pozorišne tehnologije & nenavidnik jeftinoće svakojake! A i štovatelj umeća istinskoga, poput niže predstavljenoga:

Slika

Royal Opera House, London: „Eliksir ljubavi”, Džejms Simpson

Slika

Slika

Alexandra Palace Theater, London: „Ana Karenjina”, Keti Spenser

Štono bi mudri Latini rekli: Mutum est picture poema!

Doduše, za pravi dragulj vazda ruka majstora treba, koji npr. znade kako da mahagoni sa palisandrom i zlatnim plakažom spoji, a što tim pomodnim 3D-štampačima pak još zadugo uspeti neće, no uled čega Kazališna Umjetnost ne treba u mestu da tapka i u strahu pred troškovima da stoji.

Slika

Slava vazda dolazi kad kad joj trud valjani načini put, te zato kad-tad prigrliće ona zaslužnike prave uz svoj moćni skut. ;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost