Vesti iz nauke i tehnike

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Postod branko » 15 Dec 2015, 10:12

OPASAN IZUM Softver koji stavlja reči u usta

Naučnici su uspeli da „nateraju“ Džordža Buša da iznese nekoliko demokratskih stavova, spojivši njegovo lice sa snimkom izjave Baraka Obame.

Stručnjaci s Univerziteta u Vašingtonu razvili su veoma koristan softver, koji u pogrešnim rukama lako može da se pretvori u sredstvo manipulacije.

Reč je o izumu koji kombinuje lik određene osobe sa zvučnim zapisom tuđe izjave, koju prva osoba nikada nije izgovorila.

Tako je na internetu osvanuo snimak glumca Ijana Makelena, iz čijih usta izlaze reči njegovog kolege Danijela Krejga.

Tu je i snimak pod nazivom „Kako postati demokrata“, na kojem bivši američki predsednik Džordž Buš navodno govori o važnosti asimilacije manjina, a zapravo te reči pripadaju njegovom nasledniku Baraku Obami.

U pitanju je prefinjen spoj slike i zvuka, uz kompjutersku izmenu glasa, tako da je praktično nemoguće primetiti da li određena izjava zaista pripada osobi koju vidimo na ekranu ili nekom drugom.

Ovaj izum bi mogao da ima veliku primenu u filmskoj industriji, posebno u situacijama kada je potrebno predstaviti istog glumca u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Naučnici kombinuju tehnologiju rekonstrukcije lica sa mapiranjem teksture

Međutim, zabrinjavajuća je činjenica da uz samo nekoliko klikova mišem možemo bilo kome na svetu da stavimo u usta koju god izjavu poželimo, i to bez ikakvog znanja „žrtve“. Dovoljno je da sami snimimo škakljivu izjavu i povežemo je s odabranim licem.

To znači da bismo u bliskoj budućnosti mogli da viđamo snimke lidera koji pozivaju na genocid ili Treći svetski rat, bez mogućnosti da utvrdimo da li reči koje čujemo zaista pripadaju njima ili su rezultat digitalne manipulacije.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10746
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Vesti iz nauke i tehnike

Postod Bibliotekar » 24 Dec 2018, 13:32

Robot branilac HumanizmaPelene za radnike u XXI veku preostaće samo još u robovlasničkim društvima. Koja javnim novcem još uvek štedro subvencionišu robovlasnike. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4322
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Prethodni

Povratak na NAUKA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost