Novo doba

Novo doba

Postod branko » 26 Mar 2013, 17:02

Nezainteresovani za kulturu i ne vole druge

Kako razmišlja generacija rođena ratnih devedesetih koja je stasavala u tranziciji pokazalo je ispitivanje „Vrednosti i kulturni aktivizam maturanata Srbije” Zavoda za proučavanja kulturnog razvitka

Slika

Srpski maturant, ukratko, voli izlaske, TV i modu, ne voli klasiku, muzeje i knjige. Nema idole, ali poštuje Boru Đorđevića, Marčela, Jelenu Karleušu, Gadafija i Legiju. Ne želi kontakte sa Albancima i uglavnom ne zna šta da misli o ljudskim pravima, demokratiji i odnosima među polovima.

Ovo su rezultati istraživanja „Vrednosti i kulturni aktivizam maturanata Srbije” koje su juče javnosti predstavile Bojana Subašić i Bogdana Opačić, istraživači Zavoda za proučavanja kulturnog razvitka. Autorke su ispitivale kulturne, društvene, političke i umetničke vrednosti učenika završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih u Srbiji kako bi videle kako razmišlja generacija rođena ratnih devedesetih a stasavala u tranziciji.

Uzimajući u obzir stavove o odnosima među polovima, svojoj i tuđoj naciji, o podeli poslova u kući, autoritetima, vojsci i uređenju društva, Subašićeva i Opačićeva su zaključile da je među maturantima 12 odsto izrazito tradicionalnih, isto toliko je umereno tradicionalnih, a 35,3 odsto su „blagi tradicionalisti”. Samo jedan odsto spada u liberalne, dok skoro 40 odsto njih nema stav prema ljudskim pravima, demokratiji i društvenom uređenju.

– Zabrinjava to što 40 odsto maturanata nema nikakav odnos prema naciji, autoritetu, demokratiji – ističe Bojana Subašić.

Srpski maturanti najveću netrpeljivost ispoljili su prema Albancima (65,2 odsto), Romima (48,7) i Hrvatima (43). Ono što je iznenadilo istraživače jeste visoka etnička distanca prema Jevrejima (38,9 odsto ispitanika ne želi dodir sa njima).

– Najveće je neprihvatanje da pripadnici ovih manjina budu vodeći političari u zemlji ili njihovi supružnici ili prijatelji ispitanika – dodaje Subašićeva.

Etnička netrpeljivost je najviše izražena među Beograđanima, a najmanje među Vojvođanima.

Slobodno vreme najveći broj učenika provodi družeći se sa prijateljima (48,5 odsto), uz TV (48,3), po kafićima (37,8) i na internetu (37,1). Najčešće slušaju pop, rok i tehno. Na TV najčešće prate filmove, serije, sport i muzičke emisije, a najmanje „tok šou” i rijaliti program. Ne računajući lektiru, maturanti uglavnom pročitaju jednu do tri knjige godišnje. Retko posećuju ustanove kulture i skoro da se uopšte sami ne bave kulturom i umetnošću. Identifikuju se kroz ulogu u porodici, a tek onda putem nacije i vere. Istraživače ohrabruje to što mladi nemaju idole, a kada ih imaju to su njihovi roditelji i profesori, a ne moćni i bogati ljudi. Ipak, maturanti poštuju Boru Đorđevića, Marka Šelića Marčela i Jelena Karleušu. Konzervativniji pominju i Ivicu Dačića, Milorada Ulemeka Legiju, Muamera el Gadafija, Vladimira Putina, Tita i Dragoljuba Dražu Mihailovića, a liberalniji Tita, Napoleona, Muamera el Gadafija, Mahatmu Gandija i Zorana Đinđića.

Manje od četvrtine tradicionalista i svaki drugi liberalniji učenik umeju da navede barem jednu demokratsku vrednost.

Prema istraživačima, najveći problemi koji proizlaze iz ovog istraživanja jesu nezainteresovanih mladih za kulturni sadržaj i moguće je – mržnja prema drugima. Napominju da je to tako i pored građanskog vaspitanja u školama.

– Treba promeniti načine predavanja i uvesti radionice na kojima bi se mladi naučili kritičkom mišljenju – smatra Bogdanka Opačić.

Aleksandar Gubaš, iz Omladinskog kluba DH, kaže da su i ranija istraživanja pomenute populacije upućivala na manjkavosti domaćeg obrazovanja. Tako se za pet godina, koliko je prošlo između dva istraživanja, povećao broj mladih koji nisu znali da li se slažu sa tvrdnjom „ljudska prava su pomodarija uvezena sa Zapada“. Više je i srednjoškolaca koji veruju da svaka nacija treba da „živi sama u svoj državi”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Novo doba

Postod branko » 16 Maj 2013, 17:53

Uputstvo za drogiranje pored škole

Na ogradi gradilišta u Ulici kralja Petra, nedaleko od Osnovne škole "Kralj Petar", okačena su dva velika plakata sa uputstvom kako koristiti - heroin.

Vrlo detaljno neko je odštampao objašnjenje kako se priprema heroin, kako se uvlači u špric i na kraju gde na telu i kako treba ubosti iglu, pišu Večernje novosti.

Svaki korak teksta propraćen je i crtežom.

Plakate su zagledali prolaznici, deca koja su ujutru dolazila u školu, da bi ga ubrzo neko i pocepao.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Novo doba

Postod branko » 01 Maj 2017, 10:41

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Novo doba

Postod Bibliotekar » 05 Jul 2017, 15:32:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4392
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta


Povratak na RELIGIJA ~ SOCIOLOGIJA ~ FILOZOFIJA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost