Pravosudje

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Pravosudje

Post od branko »

"Pravosudne reforme neuspele"

Beograd -- Profesorka prava na fakultetu Union u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić kaže da je donet zaključak da je dosadašnji reformski zahvat u pravosuđu neuspeo.

Reformski zahvat je naročito neuspešan posle primedaba Evropske komisije i sumnji u reizbor sudija i javnih tužilaca.

Ona kaže da će se napraviti nove greške kod izmene i dopune Zakona o sudijama, jer je ovaj zakon sumnjiv sa stanovišta ustavnosti.

"Prvo, tim zakonom da prestanu da teku postupci pred ustavnim sudovima, zakonsko prekidanje postupka i prebacivanje na drugi organ. Ovaj zakon je sumnjiv sa stanovišta ustavnosti”, rekla je Rakićeva gostujući na B92 u Vestima u 10.

B92
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Ustavni sud poništio odluke o razrešenju sudija

Ustavni sud poništio je sve odluke Visokog saveta sudstva povodom izbora sudija iz decembra 2009. godine, izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević

Ustavni sud poništio je sve odluke Visokog saveta sudstva (VSS) povodom izbora sudija iz decembra 2009. godine, izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i dodala da nema suštinskih prepreka za reviziju reizbora koja treba da počne za desetak dana.

"Ustavni sud je poništio sve oduke VSS o razrešenju sudija koje su se javile u postupku reizbora", izjavila je Boljević na konferenciji za novinare i dodala da su odlukama Ustavnog suda otklonjene dileme kako VSS treba da postupa u postupku revizije.

"VSS sada zna na koji način treba da postupi i kakva pravila da primeni", rekla je Boljević.

Ona je podsetila da za desetak dana treba da otpočne postupak revizije reizbora, i napomenula da su u toku razgovori na koji način taj postupak treba da se izvede.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od aleksey »

 NOVI POSTUPAK ZA OCENU USTAVNOSTI

Samo mala ispravka gornje vesti: Ustavni sud (US) je 31.03.2011. godine doneo još jednu (drugu po redu) odluku u vezi neizbora sudije (konkretno, po žalbi sudije Milene Tasić), u predmetu pod brojem VIII U. 189/2010, gde je poništio Odluku Visokog Saveta sudstva (VSS) o njenom neizboru i prestanku sudijske funkcije.

Informacija da je sud poništio SVE odluke o neizboru sudija predstavljaju, pretpostavljam, lošu novinarsku interpretaciju zakonske odredbe po kojoj se (moja slobodna interpretacija) odluka US, doneta u jednom slučaju, i stavovi iskazani u takvoj odluci, odnose i na sve iste slučajeve, pa čak i ako nije podneta ustavna žalba US.

Dakle, tačno je jedino to da je doneta druga odluka povodom ustavnih žalbi sudija (prva je iz maja prošle godine, u predmetu sudije Saveljića). Sve ostalo nije odluka US, već zakonom propisano pravno dejstvo bilo koje odluke US.

- o -

Meni je, pak, mnogo zanimljivija jedna druga vest, koja nije toliko uhvatila korena u medijima, a mislim da predstavlja mnoooogo, mnoooogo veći šamar našem pravosudskom sistemu od ovih pojedinačnih odluka Ustavnog suda, te da tek ova, dole navedena vest govori u kolikom rasulu je naše pravosuđe (kao da im problem sa reizborom nije bio dovoljan).

Mali uvod:
Verovatno vam je poznato da je vlast, nakon "popijenih gorkih pilula" od strane Venecijanske komisije i međunarodnih institucija u vezi sa reizborom sudija, da bi se nekako iskobeljala iz problema, krajem prošle godine donela izmenu Zakona o sudijama.

Tamo je, između ostalog, sada propisano da Visoki Savet sudstva ima pravo da pravi "reviziju" tog izbora, i da čak i nekog postojećeg (izabranog) sudiju "šutne" sa posla, ako utvrdi da im je nešto promaklo prošlog puta (kada, inače, nije bilo nikakvih grešaka i propusta), itd. itd. Naravno, sve to nakon demokratski sprovedenog i transparentnog postupka, gde će svakom biti dato pravo da se izjasni o onome što mu se "pripisuje" (bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu).

To su one izmene za koje nam je simpatična gospođa sa šiškicama, nakon izglasavanja ovih izmena, zdušno objašnjavala da predstavljaju još veći stepen demokratičnosti i transparentnosti, jer će se time preispitivati onaj postupak iz decembra 2009. godine, gde, inače, nije bilo nikakvih propusta, grešaka ili nečeg sličnog. Sve to samo da bi se udovoljilo ničim izazvanim i sasvim neosnovanim primedbama stručne javnosti i plebsa da su neke greške tada ipak učinjene.

Javnost, nesposobna da shvati ovako visoke stepene demokratije koji važe kod nas, odmah je ove izmene i dopune zakona nazvala imenima poput "slamka spasa", "izlaznica" i sl.

Glavna vest:
Na sednici održanoj dana 10.03.2011. godine, Ustavni sud je prihvatio inicijativu Društva sudija Srbije, te je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti članova 2 i 6, i 5 stav 1 i 7 upravo tih izmena zakona, kojima je trebala biti otklonjena i ona najmanja (sasvim neosnovana) sumnja u pravilnost sprovedenog postupka reizbora sudija.

To znači da je Ustavni sud ocenio da se osnovano postavlja pitanje saglasnosti navedenih odredbi sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima i to u pogledu ovlašćenja Visokog saveta sudstva da preispituje odluke o izboru reizabranih sudija (član 6) i da pokreće po službenoj dužnosti postupak za razrešenje sudija (član 2), i u pogledu obaveze Visokog saveta sudstva da donese novu Odluku o kriterijumima i merilima (član 5 stav 1) u roku od 15 dana od izbora (član 7) koju je trebalo da primeni u reviziji reizbora, prilikom preispitivanja odluka prvog sastava VSS.

BTW: Obratite pažnju na ovaj "biser" u čl. 5. st. 1.: Visoki Savet sudstva će doneti nove kriterijume i merila za izbor sudija, kojim (novim) kriterijumima i merilima će preispitivati ispravnost postupka reizbora sudija iz decembra 2009. godine, kada su na snazi bili neki sasvim drugi kriterijumi i merila. =)) 8-} 8-} =))

Španska serija se (očigledno) nastavlja...
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od aleksey »

 
Kako se počelo približavati vreme donošenje prvih odluka u postupku preispitivanja reizbora sudija (ročišta započeta 15.06.2011) godine, a, Boga mi, kako se sve više približavaju i izbori, uzdajući se u već poslovičnu zaboravnost svih nas, koji činimo tzv. "javnost" iliti "plebs", počinje, polako ali sigurno, i "posipanje pepelom".

Visoki savet sudstva je dana 15.04.2011. godine izdao "Saopštenje za javnost" ( http://www.vss.sud.rs/SaopstenjeVSS-15-04-2011.htm ), kojim je demantovao neki novinski članak u listu "Pravda", a koji se odnosio na povećanje plata nekih sudija (ne svih).

Sam tekst saopštenja nije toliko bitan za ovu temu, ali u njemu postoji i jedna zanimljiva rečenica koja glasi:
Високи савет судства није Ната Месаровић и грешке које су се десиле у Високом савету судства приликом спровођења општег избора судија нису грешке Нате Месаровић јер је она имала само један глас
Ovo je prvi put da Visoki Savet sudstva, koji je i sprovodio postupak reizbora sudija, tako jasno i glasno saopšti da je (ipak) bilo nekih grešaka i da nije sve bilo tako idealno kako su nas mesecima "bombardovali" putem medija.

Ili nam se time pokušava reći da je za sve kriv neki "Pera ložač", a nikako Nata?
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Zbog korupcije uhapšen sudija VSS-a

Beograd -- U toku akcija hapšenja grupe od šest osoba zbog dela visoke korupcije. Uhapšeni sudija Visokog saveta sudstva Blagoje Jakšić na saslušanju, ukinut mu imunitet.

On je uhapšen po nalogu specijalnog tužioca, a u pritvoru su još tri osobe koje su radile u sudu u Kosovskoj Mitrovici, saznaje B92.

Sudija Blagoje Jakšić je član Visokog saveta sudstva, koga su na direktnim izborima izabrale sudije prekršajnih sudova.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv njega zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Visoki savet sudstva je na današnjoj sednici ukinuo imunitet članu tog tela Blagoju Jakšiću, uhapšenom zbog zloupotrebe položaja.

U saopštenju Saveta kaže se da je odluka o ukidanju imuniteta doneta na zahtev istražnog sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu
kako bi nadležne vlasti mogle da dalje vode postupak imajući u vidu da je Jakšić osumnjičen za zloupotrebu položaja i da je
Tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo sprovođenje istrage protiv njega i pritvor.

Ministar policije Ivica Dačić je rekao da je u toku saslušanje člana Visokog saveta sudstva i sudije Višeg prekršajnog suda Blagoja Jakšića pred sudijom Specijalnog suda u Beogradu, a da su pored Jakšića uhapšene još tri osobe i da je u toku policijska akcija za još dvojicom osumnjičenih.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da je tužilaštvo tražilo da se Jakšiću odredi pritvor.

Sumnja se da su uhapšeni svojim delovanjem pribavili protivpravnu korist od 20 miliona dinara dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Radisavljević je rekao da je istragom tužilaštva obuhvaćeno više osoba, među kojima je i troje zaposlenih u sudu u Kosovskoj Mitrovici, koji su već u pritvoru.

Dačić je potvrdio da su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj do sada uhapšeni sekretar suda u Kosovskoj Mitrovici Miroslav Božović i dva službenika tog suda, Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović.

Prema rečima ministra, po nalogu suda traga se za još dve osobe koje su obuhvaćene istragom, Ljubomirom Biševcem i Miodragom Laketićem.
Prema nezvaničnim saznanjima, uhapšeni Ljubomir Biševac je biznismen sa severa Kosova i sumnjiči se da je protivpravno pribavio lokal u Kosovskoj Mitrovici površine 320 kvadratnih metara, na osnovu falsifikovanog ugovora koji je overio u tadašnjem opštinskom sudu u tom gradu po nalogu predsednika opštinskog suda Blagoja Jakšića. Lokal je kasnije prodao i pribavio protivpravnu imovinsku korist od 20 miliona dinara.

Jedan od uhapšenih radnika suda u Kosovskoj Mitrovici je, kako prenose agencije, pre nekoliko dana iscepao stranice iz zvaničnih sudskih knjiga.
Ko je Blagoje Jakšić

Na sajtu Visokog saveta sudstva piše da je Blagoje Jakšić sudija rodom iz Kosovske Mitrovice.

Pravni fakultet je završio u Kragujevcu, a od 1985. godine radio je u Opštinskom sudu u Kosovskoj Mitrovici, gde je od 1992. do 2002. godine obavljao dužnost predsednika Opštinskog suda.

2003. godine prelazi u Beograd, gde radi kao sudija Prvog opštinskog suda. Od upućivanja na vršenje sudijske funkcije u Prvi opštinski sud u Beogradu postupao je u parnicama iz radnih odnosa, a od 2008. godine bio je rukovodilac Odeljenja za radne sporove u tom sudu.

U 2006. godini izabran je za najboljeg sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu.

Tokom 2006. i 2007. godine držao je predavanja u organizaciji Saveza samostalnih sindikata, a iz oblasti primene propisa iz radnog prava i u organizaciji Agencije za mirno rešavanje sporova.

Od 01.01.2010. godine obavlja funkciju sudije Višeg prekršajnog suda u Beogradu
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od aleksey »

VISOKI SAVET SUDSTVA NEMA KVORUM ZA ODLUČIVANJE
(iliti: Dinasty, 1586. epizoda)

Visoki savet sudstva nema kvorum za odlučivanje o prigovorima neizabranih sudija, jer od 11 članova ovog tela u procesu odlučivanja ne učestvuje šest, kažu pravni stručnjaci. Naime, po zakonu, odluke se donose većinog glasova UKUPNOG broja članova VSS.

Na ovakvu situaciju u Visokom savetu sudstva uticalo je nekoliko momenta.

Jedan od njih je nedavna ostavka sudije Milimira Lukića na mesto člana VSS, zatim hapšenje sudije Blagoja Jakšića, takođe člana VSS, kao i činjenica da su predsednica VSS Nata Mesarović, ministarka pravde Snežana Malović, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe Boško Ristić i predstavnik advokature Dejan Ćirić uzdržani prilikom glasanja o prigovorima jer su kao članovi prvog sastava ovog tela donosili odluke o prestanku sudijske dužnosti.

Sudija Lukić je ostavku podneo 23. novembra i više ne učestvuje u radu druge komisije VSS pred kojom se održavaju ročišta o preispitivanju odluka o izboru sudija.

- Ukoliko se prihvati ostavka sudije Lukića, VSS neće moći da odlučuje o prigovorima neizabranih sudija. Time se dovodi u pitanje okončanje postupka ovog dela reforme i mogućnost ispravke grešaka koje je učinio prvi sastav VSS - kaže za “Blic” Vida Škero, sudija Vrhovnog kasacionog suda i bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije.

Na pitanje “Blica” kako će VSS funkcionisati posle ostavke Lukića, iz ovog tela su samo odgovorili da je to lični čin i da će on biti član VSS dok ga skupština ne razreši.

Profesorka beogradskog Pravnog fakulteta Jasminka Hasanbegović kaže za “Blic” da ostavka Lukića može da bude izraz bunta protiv postupaka moćnika.

(Izvor: Fonet)
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Uhapšeni ostaje član VSS

Beograd -- VSS je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za razrešenje uhapšenog sudije Blagoja Jakšića. Sudija tvrdi da mu prete likvidacijom. Zorić: Zašto se štiti Jakšić?

Sudija u pismu navodi da ima saznanja o "intreresantnoj dimenziji reforme pravosuđa". "Pismo je veoma zabrinjavajuće", kažu u Društvu sudija.

Jakšić je uhapšen 22. septembra 2011. pošto mu je VSS istog dana ukinuo imunitet. Od tada je u pritvoru, a Specijalni sud još nije odlučio o predlogu njegovih advokata da mu se uz jemstvo ukine pritvor.

"U konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka za prestanak funkcije člana Saveta razrešenjem, koji su propisani Zakonom o VSS, kao ni uslovi za pokretanje postupka razrešenja sa sudijske funkcije propisani Zakonom o sudijama", navodi se u zaključcima Saveta.

Sudija Jakšić je suspendovan zbog krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, a VSS može da ga razreši samo ukoliko Jakšić bude osuđen i to po pravosnažnosti presude.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je za Radio B92 da je Jakšić od dolaska u Visoki savet sudstva bio izložen pritiscima koji su za cilj imali da ga "stave pod kontrolu" i da su "vršeni pritisci i na Jakovljevićevu porodicu".

Ona je dodala da je potrebno što pre razjasniti rad Visokog saveta sudstva i slučaj sudije Jakšića.

"Sudovi ne mogu da rade u nepotpunom sastavu. Mogu da donose odluke većinom glasova, ali ne mogu raditi ako nemaju pun sastav. Ovo nije obićan slučaj i treba ga razjasniti. Od ovog slučaja zavisi rad Visokog saveta sudstva, zavisi pozitivna ocena o kandidaturi Srbije za EU", rekla je Boljevićeva.

On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Jakšića da je sa saradnicima pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Savet traži smenu Nate Mesarović

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije smatra da bi zbog propusta u reformi pravosuđa trebalo da bude smenjena predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović

Osim za smenu Mesarovićeve, taj Savet smatra da su se stekli uslovi i za smenu sudija tog suda i članova prvog saziva Visokog saveta sudstva, na čijem je ona čelu.

"Oni su kroz postupak reizbora i izbora pokazali nestručnost, nesavesnost i nedostojnost za obavljanje sudijske funkcije", navodi se u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije dostavljenom medijima.

Isti izveštaj Vladi Srbije je dostavljen 26. aprila.

Savet takođe smatra da treba preispitati rad ministarke pravde Snežane Malović, kao i navode sudije Milimira Lukića koji je krajem prošle godine podneo ostavku na članstvo u stalnom sazivu V S S.

Takođe treba utvrditi da li je bilo nezakonitosti u radu tog tela i preduzeti odgovarajuće mere prema svakom članu stalnog saziva Visokog saveta sudstva, navodi se u Izveštaju koji je potpisao potpredsednik Saveta profesor Miroslav Milićević.

Navodi se i da je VSS dužan "da konačno odluči o žalbama, odnosno prigovorima neizabranih sudija, zakonito i kvalitetno u skladu sa pravilima koja su važila za reizbor svih sudija, jer sve sudije moraju biti ravnopravne u primeni pravila".

Sugeriše se i da je potrebno preispitivanje rada Ustavnog suda, jer je, kako se navodi, taj sud prihvatio da o odlučivanju po žalbama sudija koje su podnete kao redovan pravni lek odlučuje V S S kao o prigovorima, što je pravni lek manje snage i značaja.

Žalba Ustavnom sudu kao pravni lek regulisana je Ustavom i to ustavno pravo ne može se uskratiti sudijama, odnosno ne može im se uskratiti pravo sudskog preispitivanja odluka koje je doneo Visoki savet sudstva, navodi se u Izveštaju Saveta.

Savet konstatuje da se od žalbe ne može "nasilno praviti prigovor, niti se zakonom sudiji može oduzeti žalba kao delotvoran pravni lek, niti se Ustavnom sudu može oduzeti izričito predviđena nadležnost da preispituje odluke V S S kada se radi o statusnim pravima sudija".

Pored toga, Savet sugeriše da se preispita i koliki je potreban broja sudija na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma, kao i primenljivost procesnih zakona iz svih oblasti prava - parnične, krivične, upravne i izvršne.

U Izveštaju koji je napisan na osam strana Savet je detaljno obrazložio zbog čega izvodi pomenute zaključke, pored ostalog i zbog dominantnosti izvršne vlasti nad sudskom, propusta prilikom sprovođenja opštih izbora sudija kao i tokom odlučivanja o prigovorima neizabranih sudija koje je još u toku.

"Činjenica da reizbor i izbor sudija od prvog saziva Visokog saveta sudstva nije konačno završen ni posle dve godine (tek sada se osnivaju komisije), unosi nemir, nesigurnost i strah kod sudija, što je suprotno standardima, ustavnim načelima, zakonima i Kodeksu sudijske etike", upozorava Savet.

U pogledu institucija u kojima je korupcija najprisutnija, sudije zauzimaju treće mesto iza političkih partija i zdravstva, navodi se u Izveštaju, a na osnovu podataka Agencije za borbu protiv korupcije u vezi s predstavkama građana na postupanje pravosuđa uočeno je da je broj pritužbi na rad pravosuđa udvostručen.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Antić najavljuje reforme pravosuđa

Beograd -- Savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja Oliver Antić ocenio da mora da se ispravi mnogo toga lošeg urađenog u reformi pravosuđa.

Antić je novinarima u pauzi skupa o borbi protiv korupcije Društva sudija Srbije, kao najveće probleme u reformi pravosuđa naveo uspostavljanje neadekvatne mreže sudova i nepostojanje javnih kriterijuma prilikom reizbora sudija, i dodao da taj problem može da bude rešen samo ako se ceo proces delimično revidira.

On je rekao da predsednik Republike, iako nema široka ustavna ovlašćenja u tom pogledu, ima legitimitet neposredno izabranog funkcionera koji će iskoristiti tako što će predložiti budućoj vladi da razmotri mogućnost za rešavanje tog problema, čim vlada bude formirana.

Antić je dodao da će taj problem biti razmatran objektivno i da će se odlučivati bez obzira na stranačku pripadnost.

Na pitanje novinara ko može da garantuje da će taj proces biti obavljen bez upliva politike, on je odgovorio da je ceo svoj život posvetio pravu, da je i sam često bio žrtva politike, a kao najveći dokaz nepristrasnoti naveo podataka da je jedan njegov dalji rođak kod njega na ispitu na Pravnom fakultetu položio tek iz sedmog puta, zbog čega je "cela rodbina bila besna".

Antić je rekao da su svi izbori u pravosudju od 1945. godine bili pod snažnim uticajem politike, ali da to treba da se prekine i da se omogući državnim organima da rade svoj posao bez pritisaka.

Oliver Antić je redovni profesor Pravnog fakulteta u Begradu čiji je dekan bio u vreme tzv Šešeljevog Zakona o univerzitetu od 1998 - 2000. godine.
Ajmo Jovo nanovo.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od aleksey »

 
Istoga dana (daaa, koincidencija, naravno) stiže i sledeća vest:
Stanje u srpskom pravosuđu je ozbiljno, sistem uspostavljen nakon reformi 2009. ne odgovara zahtevima nezavisnog i nepristrasnog sudstva. To su zaključili u svom izveštaju nemački i francuski stručnjaci Ernst Bether i Simon Gabari.

Analiza stranih stučnjaka prezentovana je danas na skupu "Sistemski preduslov za suzbijanje korupcije" koji su organizovali Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenka javnih tužilaca Srbije.

Kako navode u analizi, u očima mnogih reforme, uključujući i reformu pravosudne mreže i organizacije sudova, su dovele do rasula u pravosuđu.

U analizi se konstatuje da su kompleksnim i naopakim postupkom u decembru 2009. dva saveta pravosuđa Srbije (Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca) razrešila dužnosti 837 sudija i 220 tužilaca, što čini otprilike jednu trećinu sudija i tužilaca u Sbriji.

"Osnov za to razrešenje je bilo sprovođenje opšteg izbora sudija, među onima koji su već obavljali sudijske dužnosti ili reforme pravosuđa koju je zahtevala EU a sve kroz perspektivu kandiature Srbije za prijem u njeno članstvo", ukazuje se u analizi.

Sprovedni postupak, kako navode strani eksperti, i prema proceni evropskih instanci, nije poštovao nijedan fundamentalni princip Evropske konvencije o ljudskim pravima - nije obavljeno saslušanje opozvanih sudija i tužilaca, nisu im saopštene činjenice koje bi mogle da im se zameraju, odluke nisu obrazložene, postupak je bio potpuno netransparentan.

Takođe, eksperti ocenjuju da je i postupak revizije, koji je pokrenut pod pritiskom evropskih instanci, bio neuspešan.

Pokazalo se da se funksionisanje instanci koje su sprovele reviziju ozbiljno oglušilo o sve suštinske principe pravičnog postupka - prebacivanje tereta dokazivanja, povreda principa kontradiktornosti, jednakosti oružja, javnosti rasprava, nepristrasnosti, primećuju strani ekperti.

"Daleko od toga da su kolegama koji su razrešeni vraćena njihova prava", konstatuje se u izveštaju i dodaje da postupkom revizije nisu ispoštovani osnovni principi a samo je u manjem broju slučajeva preinačen diskrecioni postupak eliminacije brojnih sudija i tužilaca koji su bili na funkciji 2009. godine.
Meni je jasno da ove "gore" uopšte "ne dotiče" mišljenje jednog običnog seoskog fiškala, ali potpisujem svaku od ovih izrečenih ocena. Ne iz političkih (i inih) razloga, već zato što sam deo tog tzv. "pravosuđa", što sve ove posledice "reforme" viđam (i osećam) svakodnevno, i zato što sam bio neposredni učesnik (punomoćnik) u jednom postupku "revizije" pred tim famoznim Visokim Savetom sudstva, tako da sam i neposredno mogao da se uverim u što-šta od gore izrečenih tvrdnji.

No, meni je u svemu ovome (gornjoj vesti i izveštaju) zanimljivije nešto sasvim drugo.

Ako pažljivo pročitate termine korišćene u gornjoj vesti, kao i težinu samih izrečenih kvalifikacija, biće da je naša bajna EU totalno "digla ruke" od PreCednika Gubitnika, te da sada daje mnogo "tvrđe" ocene nekih stvari koje su i do sada ocenjivali negativno, ali ni približno ovako oštro.

Znači li to da je EU krenula da traži novog kormilara na "žutom brodu" (Uspravniče, ko je rekao Djilas?)
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od Upravnik »

Aleksa napisao: 
Znači li to da je EU krenula da traži novog kormilara na "žutom brodu" (Uspravniče, ko je rekao Djilas?)
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Mesarović: Nismo krivi za greške u reformi

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je danas da to telo nije odgovorno za greške u reformi pravosuđa.

Mesarević je rekla da su oni samo postupali po zakonima koje je predložila Vlada Srbije, a usvojio republički parlament.

"Ova reforma pravosuđa sigurno se neće završiti tako što će se utvrđivati pojedinačna odgovornost ni prvog sastava Visokog saveta sudstva kao ni stalnog sastava i predsednika tog tela, jer smo mi samosprovodili i izvršavali zakone koje predložila Vlada Srbije i usvojila Skupština Srbije", rekla je Mesarović za RTS.

Kako je navela, članovi saveta sudstva nisu učestvovali u pisanju tih zakona, ali jesu mnogi iz pravosudnog sistema pa i Društva sudija Srbije koji sad najviše osuđuju reformu pravosuđa.

Ona je rekla da je više puta ukazivano na lošu mrežu sudova, ali da to predstavnici Mistarstva pravde i Vlade Srbije to nisu slušali kao što nisu slušali ni prigovore Venecijanske komisije ni Savet Evrope.

Mesarović je kazala da nije razmišljala o tome da treba da podnese ostavku.

"Nisam razmišljala o podnošenju ostavke. Ja ću svoju dostojanstvenu nezavisnost braniti svim sredstvima koja mi stoje na raspolaganju. Da biste bil krivi za nešto morate to utvrditi i reći u čemu je krivica. Država mora da stane iza onoga što je odlučila da uradi", rekla je Mesarović.

Ona je kazala da nije bliska ni jednoj političkoj partiji pa ni Demokratskoj stranci kako se spekuliše.
Ima li poštenog čoveka u ovoj zemlji?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Krivična prijava protiv Nate Mesarović

Odbrana optuženih u slučaju "stečajna mafija" podnela je krivičnu prijavu protiv predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović jer je zahtev za njeno izuzeće prosledila na odlučivanje svom zameniku, umesto da zakaže opštu sednicu tog suda, izjavio je u petak advokat Aleksandar Lojpur

"To je do sada neviđen slučaj da zamenik odlučuje o pitanju koje se odnosi na njegovog pretpostavljenog. Ako je i za Srbiju - mnogo je", rekao je Lojpur agenciji Beta.

Lojpur je naveo da je krivična prijava podneta i protiv sudije Stojana Jokića, zamenika Nate Mesarović.

Odbrana je ranije tražila izuzeće Nate Mesarović jer je ocenila da je tokom postupka pristrasno odlučivala o procesnim radnjama i da zato ne može biti nadležna za odlučivanje o izuzeću sudija po rangu nižih od nje, čije je izuzeće takođe zatraženo, rekao je Lojpur.

Lojpur je naveo i da je Nata Mesarović odluku o odbijanju zahteva odbrane za izuzeće predsednice Apelacionog suda u Beogradu Radmile Dragičević Dičić donela 4. decembra, dok je Jokić odluku o odbacivanju zahteva za izuzeće Nate Mesarović doneo dan kasnije, 5. decembra.

"Tako je Nata Mesarović učinila još jedan prekršaj, jer je odluku o odbjanju zahteva za izuzeće Radmile Dragičević Dičić donela pre nego što je odlučeno o zahtevu za njeno izuzeće", rekao je Lojpur.

U procesu protiv "stečajne mafije" pred Specijalnim sudom je optuženo 33 ljudi, koji se terete za zloupotrebe u stečajnim postupcima u vrednosti od 50 miliona evra, počinjene od 2003. godine do 2006. godine.

Kao organizatori grupe optuženi su bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, bivši direktor C marketa Slobodan Radulović, koji je u bekstvu, suvlasnik firme Ekoprodukt Milinko Brašnjović, čiji se brat Miko Brašnjović ubio u zatvoru, biznismen Sekula Pjevčević, bivša direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković i stečajni upravnik Rada Miljko Živojinović.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Srbija rekorder po broju sudskih predmeta

Srbija drži svetski rekord sa 5,3 miliona sudskih predmeta i brojem građana na optuženičkoj klupi. Prošle godine je čak 70 odsto nacije moralo nekim poslom u sudnice, rekao je vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

Predsednik VKS je, ipak, pogrešio u jednom. Procenat onih koji rešavaju svoje muke u parničnom ili vanparničnom postupku još je veći. Ako se broj predmeta ne oduzme od ukupnog broja stanovnika (7,2 miliona), već samo od punoletnih žitelja (5,8), ispada da samo pola miliona duša nema nikakve veze sa pravosuđem! Naravno, treba uzeti u obzir i da velikih broj ljudi ne vodi nijedan spor, dok ih drugi imaju po nekoliko.

Najveći broj predmeta u vezi je direktno sa krizom i nemaštinom. Blizu 2,3 miliona čine postupci protiv onih koji duguju za komunalne usluge. Mada su izvršenja na osnovu verodostojne isprave (kako se zvanično zovu rešenja za naplatu ovih dugova) smanjena, njihov broj je i dalje impozantan.

Prema Milojevićevim podacima, najveći ukupan priliv zabeležen je prošle godine u Prvom (102.219) i Drugom osnovnom sudu (23.498) u Beogradu, ali i u osnovnim sudovima u Novom Sadu (10.682), Kragujevcu (9.770) i Kruševcu (9.488).

"Kad su u pitanju parnice, najviše ih je u vezi sa dugom, naknadom štete, sticanjem bez osnova i različitim utvrđenjima svojine, ništavosti ugovora i slično", objašnjava Gordana Vuković, portparol Prvog osnovnog suda.

U građanskim odeljenjima se rešava 85 do 90 odsto svih predmeta, a samo 10 do 15 odsto otpada na krivicu.

"Mnogo je međusobnih parnica, ali ima dosta i vanparničnih postupaka. Tu su ostavinske rasprave i rešavanje nasledstva, uređenja međe, korišćenja zajedničke stvari (ako je zgrada sa dvorištem u državnoj svojini), proglašenje isprava nevažećim", rekla je Dragana Boljević, predsednik Društva sudija Srbije.

Nije mali ni broj brakorazvodnih parnica, sporova oko izdržavanja i poveravanja dece, podela imovine između supružnika ili srodnika. Puno je predmeta i iz oblasti osiguranja, ali i radnih sporova. Sve u svemu, u osnovnim sudovima prošle godine je ukupno u radu bilo čak 3,7 miliona predmeta.

"Kod nas je uobičajeno da se bilo kakav konflikt ili nesporazum rešava u sudnici, ali to ne mora da bude loše. Bolje to nego da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke", - kaže psiholog Prvoslav Plavšić.

On dodaje da suđenja “oko plota”, koliko god banalno govorila o našem mentalitetu, pokazuju da prihvatamo demokratske institucije društva, kao što je pravosuđe. Problem je, međutim, što su ovdašnji sudovi prespori, pa pravda koja dođe posle 10 ili 20 godina ne doprinosi rešenju problema, već suđenje samo sebi postaje svrha. Dve najduže parnice u zemlji inače traju 41 i 42 godine.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Gola plesala kraj prozora u kancelariji sudije Vrhovnog suda BiH

Kancelarija u kojoj je prethodnih dana jedna zaposlena žena u Palati pravde, pred očima znatiželjnika, potpuno naga plesala i vežbala na stolu pored prozora pripada sudiji Vrhovnog suda Federacije BiH, potvrđeno je Dnevnom avazu.

Slika
Egzibicionizam u kancelariji sudije Vrhovnog suda BiH (Foto: "Dnevni avaz")

Međutim, niko od čelnika Vrhovnog suda FBiH niti drugih institucija, Ministarstva pravde, Tužilaštva FBiH, koje su smeštene u istoj zgradi, zvanično nije reagovao na skandal.

Naime, fotografi "Dnevnog avaza" snimili su sredovečnu ženu kako rano ujutro u službenim prostorijama gola, ležeći na stolu, čita i vežba. Taj prizor, kako su novinarima preneli svedoci, ponavljao se već nekoliko dana, što su primetili stanari iz susednih zgrada, uključujući i kantonalnu i opštinsku administraciju.

Međutim, zid ćutanja u Vrhovnom sudu Federacije i navučene roletne na „spornoj“ kancelariji jedina su reakcija iz ove pravosudne institucije, iako je skandal kao bomba odjeknuo BiH i regionom.

Tokom celog dana novinari su pokušavali da stupe u kontakt s predsednikom Vrhovnog suda FBiH Amirom Jaganjcem i portparolom te institucije. Međutim, niko nije odgovarao na službene dopise niti se javljao na službene telefone u sudu, iako je potvrđeno da se Jaganjac nalazio u zgradi.

S druge strane, kako ovaj list nezvanično saznaje iz više izvora, u Palati pravde, posebno u Vrhovnom sudu FBiH, juče je, nakon što su fotografije procurele u javnost, vladalo pravo vanredno stanje.

Neki od zaposlenih ispričali su da je Jaganjac „digao ceo sud na noge“. Ostali zaposleni nagađali su ko je misteriozna gola službenica. Lista mogućih „kandidata“ za glavnog aktera skandala tokom dana svela se na dve sudije Vrhovnog suda, od kojih je jedna na objavljenim fotografijama. Međutim, bez zvanične potvrde ime ne sme da se objavi jer je slučaj osetljiv.

Takođe, "Dnevni avaz" piše da je osobi očito sklonoj egzibicionizmu juče ukazana i medicinska pomoć te joj je predložena hospitalizacija na nekoj od psihijatrijskih klinika. Ona je to, kako se navodi, odlučno odbila.

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić tvrdi da nema takvih saznanja o prijavama građana zbog narušavanja javnog reda i mira. Kako saznaje isti list, policija je juče zakucala i na vrata službene kancelarije u kojoj se odvijala jutarnja predstava „gole sudije“. Dobro upućen izvor ispričao je novinarima da je sudija policajcima kazala da je njeno radno vreme od 9 sati.

- Šta vas briga šta ja radim pre toga - kazala je.
Ovakve bi ti reforme prijale, Aleksa?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od aleksey »

 
Hmmm.....
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od Upravnik »

branko napisao:
Naime, fotografi "Dnevnog avaza" snimili su sredovečnu ženu kako rano ujutro u službenim prostorijama gola, ležeći na stolu, čita i vežba.
Ovo mu nikako ne odgovara. :D
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Ili mu ne odgovara rano ujutro?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od aleksey »

 
Ma neee. Nešto drugo je po sredi.

Sad smo u fazi: Volim TO, i rado ga se sećam. :(
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10938
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Pravosudne reforme neuspele

Post od branko »

Mora da Daca čita forum...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta