Nobelova buncanja

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10932
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Nobelova buncanja

Post od branko »

Srbija i bojkot uručenja Nobela

Organizatori dodele Nobelove nagrade za mir saopštili su da se na ceremoniji, u petak u Oslu, neće pojaviti predstavnici 19 zemalja, medju njima i Srbije.
Nobelova nagrada za mir ove godine je dodeljena kineskom disidentu Liu Sjaobou, koji u kineskom zatvoru služi jedanaestogodišnju kaznu, koja mu je izrečena zbog "podrivanja ustavnog poretka".

Ceremoniji neć prisustvovati ni njegova supruga i prijatelji , kojima je zabranjen izlazak iz Kine.

Zvanični Peking optužio je Nobelov komitet za antikinesku politiku i mešanje u unutrašnje poslove Kine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Djijang Ju ceremoniju u Oslu opisala je kao farsu:

"Nobelov komitet režira i izvodi antikinesku farsu. Mi se protivimo svakom ko postavlja pitanja o Liu Sjaobou samo da bi se mešao u naše unutrašnje poslove i odvodio u pitanje nezavisnost pravosudja."

BBC-jev dopisnik u Pekingu kaže da vlasti u Pekingu već dva meseca nastoje da ubede, pa i da zastraše, druge zemlje da bojkotuju ceremoniju u Oslu.

Posle intenzivnog lobiranja, Kina je sada saopštila da će "ogromna većina" zemalja bojkotovati svečanost.

I ljudska prava i prijateljstvo sa Kinom

Nobelov komitet je, medjutim, saopštio da je poziv da prisustvuje dodeli nagrade odbilo samok 19 zemalja, medju njima Rusija, Kolumbija, Kazahstan, Venecuela, Saudijska Arabija, Iran i Srbija.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić tim povoodm je objasnio da Srbija poklanja izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali i odnosima sa Kinom.

"Sve naše odluke, kao i odluke svih drugih vlada, vezane su
za ostvarivanje nacionalnih interesa i državnih prioriteta",
rekao je Jeremić i napomenuo da je Kina jedan od najvažnijih
bilateranih partnera Srbije i da Beograd doprinos zaštiti
ljudskih prava dokazuje aktivnom politikom koju vodi u
zemlji.

Ministar Jeremić je podsetio da Srbija nije prisustvovala ni uručenju Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisariju 2008. godine. Tada je deset zemalja, medju njima i Kina, bojkotovalo tu ceremoniju.

Dnevnik "Blic" u sredu je ocenio da je reč o vraćanje usluge Kini, koja je bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju pre dve godine.

Reagovale NVO i pisci

U Srbiji su na ovu odluku vlade reagovale organizacije aktivne na zaštiti ljudskih prava.

"Komitet pravnika za ljudska prava" (Jukom) zatražio je od države da promeni odluku o bojkotu ovogodišnje dodele Nobelove nagrade za mir - i u otvorenom pismu zatražio i "da se javnosti objasni koju vrstu politike vodimo".

U saopštenju se izražava i ocena da ovom odlukom o bojkotu uručenja nagrade u Oslu "Srbija još jednom potvrđuje da je daleko od iskrene borbe za poštovanje ljudskih prava i svih onih vrednosti koje su svojstvene modernom evropskom, demokratskom drštvu".

Reagovao je i Forum pisaca tako što je "najoštrije osudio" odluku MIP-a da Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir.

BBC
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10932
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nobelova buncanja

Post od branko »

Muzej Holokausta oduzima nagradu Aung San Su Ći

Američki Muzej Holokausta saopštio je da će liderki Mjanmara Aung San Su Ći oduzeti nagradu koju joj je dodelio za borbu za ljudska prava.

U saopštenju je navedeno da će Muzej oduzeti Aung San Su Ći nagradu "Eli Vizel", nazvanu po nobelovcu koji je preživeo Holokaust, a koja joj je dodeljena 2012. godine.

Zvaničnici Muzeja Holokausta u Vašingtonu naveli su da je odluka doneta pošto Aung San Su Ći nije osudila masovna ubistva muslimanske manjine Rohindža u Mjanmaru.

Aung San Su Ći je dobila Nobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu je primila tek 2012. godine, pošto je 20 godina provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

Iako je u Mjanmaru veoma poštovana, donedavno je uživala i međunarodnu podršku, ali sada je pod kritikom zbog nedostatka samilosti prema sudbini muslimanske manjine u svojoj zemlji.

Više od 690.000 Rohindža izbeglo je u susedni Bangladeš od avgusta 2017. godine, bežeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta