Politika i kultura

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Politika i kultura

Post od branko »

Tasovac od kulture pravi cirkus

Zašto u institucije dolaze militantni kadrovi LDP-a i desno krilo DS-a, pod plaštom priče da nije važno ko je iz koje stranke? Koliko sam ja informisan, oni su izbore izgubili. Nacija je rekla da ih neće

Bio sam protiv toga da predstava „Mala”, rađena po mom tekstu, u režiji Ivana Vukovića, bude na programu festivala „Teatar u tvrđavi” baš zbog moje pozicije. Da bih predupredio „blagonaklona novinarska pitanja”. Ali, sa nekoliko je strana bilo predloga za nju, pa sam pomislio – što da ne. Tekst sam napisao pre 24 godine, izvođena je mnogo puta, neće mi sada to pomoći u karijeri, kaže za „Politiku” Radoslav Lale Pavlović, savetnik predsednika Srbije za kulturu i predsednik organizacionog odbora pomenutog festivala, koji počinje 6. jula u Smederevu, odvija se pod nazivom „Kretanje” i delimično je posvećen obeležavanju Prvog svetskog rata.

– Odgledao sam nedavno njeno izvođenje u Nišu i zaprepastio sam se. Tekst je neprijatno savremen. Za sve ove godine ništa se nije promenilo. I ne samo to, desio se rikverc. A biće i gore – dodaje Pavlović.

Da li ste zadovoljni selekcijom predstava, koliki je budžet festivala i kako je on obezbeđen?

Budžet je tri miliona dinara, obezbedio ga je grad Smederevo, tačnu strukturu ne znam. Dosta kasno smo počeli sa pripremama, ali mislim da smo napravili kvalitetan program. Trudili smo se da to budu predstave u pravom smislu te reči, a ne performansi, hidrodrama ili brijanje polnog organa. Jer, svi su festivali sada postali Bitef. On je uvek bio istraživanje, avangardan, ambijentalan i potrebno ga je negovati. Ali je u međuvremenu i Jagodina postala bitefovska, pa i Sterijino pozorje. Neka postoji i jedan koji nije takav.

Da li vam smetaju kontroverze koje prate ceo događaj, budući da je festival u istom gradu „Tvrđava teatar”, čiji je tvorac Vida Ognjenović, ukinut pa je oformljen ovaj?

Reč je o dva festivala koji nisu ni u kakvoj vezi, i to sam nekoliko puta ponovio. „Tvrđava teatar” nije ukinut već je u dugu od sedam miliona dinara. Ne postoji način da oni apliciraju za sredstva sa tim dugom, niti postoji zakonska mogućnost da im ministarstvo ili lokalna samouprava uplati sredstva dok oni ne regulišu svoje dugove. Vi možete biti ljuti koliko god hoćete na banku, ali kad imate dug na četiri kartice od po dve hiljade evra, logično je da vam neće biti odobren kredit.

Rekli ste na početku razgovora da je stanje u društvu loše i da će biti gore. Bili ste na čelu Upravnog odbora Narodnog pozorišta, dali ste ostavku jer se, kako ste rekli, nije poštovao zakon. Kako gledate na našu kulturnu politiku, na postavljenja na čelne pozicije, na Zakon o kulturi?

Naravno da su nam zakoni manjkavi jer svaki nasleđuje prethodni, pa se stvari nikada ne isprave. A mi se, uz to, ne držimo zakona. Kažete da su direktori Istorijskog muzeja Srbije i Etnografskog muzeja smenjeni jer im je, po zakonu, istekao rok od godinu dana vršenja v. d. funkcije. A sam Tasovac je bio osam puta po godinu dana v. d. u Filharmoniji. Konkurs je odlična ideja. Ali, kad ministar ne prihvati predlog koji mu pošalje Upravni odbor koji je samo ministarstvo postavilo, jednostavno jer neće da ga prihvati, onda se ideja konkursa degeneriše. Imate i jedan paradoks. Na izborima glasači kažu šta misle i ona stranka koja skupi preko pedeset posto poslanika u Skupštini Srbije vrši vlast. Vrlo je važno da pričamo o stvarima koje svi znaju, ali ih ignorišu. SNS je na izborima dobio preko pedeset posto, a ministar Tasovac smenio je bukvalno sve kadrove SNS-a u svom ministarstvu i u republičkim institucijama. Znači, vratili smo se na 2000. godinu. Pitam ministra zašto u institucije dolaze militantni kadrovi LDP-a i desno krilo DS-a, pod plaštom priče da nije važno ko je iz koje stranke? Pa ne možete da se igrate sa parlamentarnim sistemom. Koliko sam ja informisan, oni su izbore izgubili. Nacija je rekla da ih neće.

O kome konkretno govorite?

O pet žena koje su izabrane u Upravni odbor Narodnog pozorišta. Nijedan muškarac. To nije u skladu sa dobrom praksom koja u Evropi postoji. Vidim vam osmeh na licu, ali da je reč o pet muškaraca vi biste me sigurno pitali zašto nema nijedne žene. Uz to, nisu imenovali svih sedam članova, a trebalo je. To počinje da izgleda kao cirkus, završiće kao cirkus jer sam ministar od kulture pravi cirkus. Nedorastao je svojoj funkciji, pijanista koji ne svira.

Da li ste ministru Tasovcu rekli sve ovo lično, da li ste u kontaktu, kako sarađujete?

Ako mislite na to da li, kad ga vidim, kažem zdravo i kako si, onda jesmo u kontaktu. On od ozbiljnih razgovora beži. Poslovno ne sarađujemo. Kako bismo i mogli kad smatram da je u ovom trenutku na sceni ideologija jugoslavenstva, kroatizacija srpske kulturne scene. Ministra zanimaju, pre svega, regionalni projekti, dok Prvi svetski rat prolazi gotovo u tišini. Osim publikacija i poneke izložbe, ništa se ne dešava. A odobren je budžet od 602 miliona dinara. Evo primera. Vlada je osnovala organizacioni odbor za proslavu stogodišnjice Velikog rata. Predsednik odbora je predsednik Nikolić, ja sam koordinator. Dogovaran je program sa francuskom vladom, oni su zvali nas da učestvujemo i postavimo atraktivnu izložbu u Kulturnom centru u Parizu o njihovom trošku. O svemu tome obavestim Tasovca i dva meseca kasnije, kad bi trebalo da počne rad na tome, tražimo saglasnost od njega. Dolazi cela francuska delegacija, a ministar kaže: „Ja prvi put čujem za ovo. Mi to nećemo raditi, to nije naš interes.” Šta mi je preostalo nego da se izvinjavam Francuzima.

Iznosite ozbiljne kritike. Da li mislite da je Ministarstvo kulture uradilo nešto dobro i pozitivno, kao sastavni deo ove vlade?

Ja samo iznosim argumente. Ministra više znamo po frizuri nego po nekom rezultatu. Osim toga, zna se ko je za šta zadužen. On odgovara za svoj resor. Nema tu komandne odgovornosti. Ko je pristao da bude ministar, treba da odgovara sam.

Da li možda imate ministarske ambicije?

Sve svoje snove sam odsanjao. Napisao sam „Šovinističku farsu”, „Muke po Živojinu”, „Moju dragu”, „Mog rođaka sa sela”, „Balkanska pravila”. Mislite li da postoji veća titula od te i da bih otišao sa ovog mesta koje je više od ministarskog?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Politika i kultura

Post od Upravnik »

Thursday, June 26, 2014

SMENE U GRADSKIM INSTITUCIJAMA KULTURE

PRED godišnje odmore, Skupština grada Beograda rešila je da sledi primer Vlade u velikom spremanju srpske kulture. Na desetine institucija u prestonici i okolini, dobilo je nove članove upravnih odbora, a neki od najuglednijih beogradskih festivala i nove ljude na kormilu.

Jednu od najpopularnijih smotri - Fest vodiće kao novi umetnički direktor Jugoslav Pantelić (umesto Borislava Ađelića) i kao selektor Mladen Đorđević (umesto Ivana Karla). Istovremeno ovaj festival, koji poslednjih godina doživljava neku vrstu renesanse i povratka publike, dobio je i novi Odbor. Na njegovom čelu je Vladan Vukosavljević (gradski sekretar za kulturu), Nada Popović Perišić (novoizabrana predsednica UO Filmskog centra Srbije), Dunja Kusturica (ćerka Emira Kusturice, selektor takmičarskog programa "Kustendorfa"), Snežana Penev i Nina Đukić. Dosadašnji umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularnog "Kratkog metra", reditelj Janko Baljak je smenjen, a ustoličen njegov kolega Mladen Matičević. Na čelu novog odbora ovog festivala je Andreja Mladenović (zamenik gradonačelnika), a u njemu su još Bogdan Petović, Igor Toholj, Stevica Živkov i Pera Jakonjić. I Odbor Filmskog festivala u Sopotu je u novom sastavu: Maja Uzelac je predsednik, a članovi Saša Radojević, Aleksandar Avramović (imenovan je i za predsednika Nadzornog odbora Kulturnog centra Beograda), Dragan Marinković i Suzana Anastasov Marković.

Muzički festival BEMUS, koji poslednjih godina, u škripcu, zbog finasijske krize u koju je zapao organizator ove manifestacije "Jugokoncert" je ostao i bez umetničkog direktora kompozitora Zorana Erića (koji je ranije podneo ostavku), a na njegovo mesto sada je imenovan Svetislav Božić. BEMUS je dobio i novi odbor, a čine ga Smiljka Isakov (predsednik), Jovan Kolundžija, Biljana Radovanović i Dubravka Jovičić. U ovom telu je i Bratislav Petković, bivši ministar kulture, koji je, u sklopu istih odluka Skupštine grada, imenovan i za predsednika UO "Muzeja Nikole Tesle".

“RADOST EVROPE“
ZA predsednika Odbora Međunarodnih susreta dece Evrope "Radost Evrope" izabrana je Dragica Nikolić (supruga predsednika Srbije), a za članove Donka Špiček, Minja Subota, Mileta Radojević i Olivera Ježina. Do promena je došlo i u rukovodstvu Međunarodnog takmičenja muzičkih umetnika, gde je na čelu odbora postavljena Branka Radović, a za članove Tatjana Vojnov, Aleksandar Simić, Milena Rajković i Dubravka Jovičić.
- BEMUS će biti nešto restriktivniji, trajaće manje dana, ali će biti energičniji, intenzivniji i vrlo kvalitetan - kaže za "Novosti" Svetislav Božić. - Imamo plan koji je ekonomski održiv. Nećemo biti rasipni. Program će se odvijati na tri punkta - prvi je posvećen stogodišnjici Velikog rata, drugi stogodišnjici od smrti Stevana Mokranjca, a treći tridesetogodišnjici od smrti Vasilija Mokranjca i Marka Trajčevića. Ključni nosilac svih dešavanja biće Fakultet muzičkih umetnosti, i profesori i studenti. Za mene je ovo imenovanje velika obaveza, jer se sve odigrava u složenom vremenu i traži da budemo racionalni, konkretni, ali umetnički veoma potentni.

Ovih dana startovaće i Beogradski letnji festival i to sa novim rukovodstvom. Novi umetnički direktor BELEF-a je Vojkan Borisavljević, a u odboru su Ljiljana Mrkić Popović (predsednik), Ivana Trišić, Miodrag Popović, Ana Tasić i Đorđe Milutinović. Gradski menadžer Goran Vesić postavljen je za predsednika Odbora Beogradskog džez festivala, čiji su članovi dr Milan Savić, Jelena Jovović, Vasil Hadžimanov i Vojislav Pantelić. Za umetničkog direkotra je imenovan kompozitor i saksofonista Milivoje - Mića Marković.

Selektoru i umetničkom direkotru, Anji Suši i Jovanu Ćirilovu, potvrđeni su mandati na Bitef festivalu, a novi Odbor uglednog međunarodnog pozorišnog festivala čine: predsednik Aleksandar Antić (ministar rudarstva i energetike) i članovi Alisa Stojanović, Milena Depolo, Jovica Budimir (JP "Srbijagas") i Ivan Medenica. Oktobarski salon dobio je novog umetničkog direktora. Razrešena je Jelena Petrović, a imenovan Nikolaus Šafhauzen, istoričar umetnosti iz Beča.

KOMESARSKI NAČIN

PROFESOR Fakulteta dramskih umetnosti Janko Baljak je vest o svojoj smeni, na polovini mandata, kako kaže saznao iz novina. Podsećajući na uspehe festivala u poslednjim godinama, u pismu koje je uputio javnosti, između ostalog, kaže:

- Vest o smeni me je zatekla u pripremi letnje turneje nagrađenih filmova s poslednjeg festivala. Turneju smo započeli na Kosovu, u Gračanici, s idejom da tokom leta obiđemo najveće gradove u Srbiji i pružimo publici van Beograda mogućnost da vidi najbolje domaće i strane filmove kratke forme. Ubeđen sam da su partijski kriterijumi moralno-političke podobnosti neprihvatljivi za kulturu jedne zemlje a sasvim sigurno pogubni za jedan filmski festival. Smene izvedene na ovakav komesarski način upozorenje su budućim umetničkim rukovodiocima da ne talasaju previše u javnosti kako bi izbegli sudbinu smenjenog.

Izvor: Novosti
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Politika i kultura

Post od branko »

Polemika „rijaliti“

U nedelji za nama kao najvažnije teme na sajtu Insajdera izdvajamo polemiku oko emitovanja rijaliti programa na nacionalnim frekvencijama, koja je na kraju otvorila pitanje podrške premijerke ministru kulture.

Rijalitije bi trebalo emitovati isključivo posredstvom plaćenih kanala, a ne na nacionalnoj frekvenciji, poručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Očekivano – usledila je reakcija vlasnika Pinka Željka Mitrovića, koji je Vukosavljevića indirektno nazvao ministrom iz kamenog doba, kao i „nesolidnim čovekom“ koji bi da „sankcioniše bez uvažavanja da živimo u demokratskoj liberalnoj epohi koja nije savršena, ali ima svoja pravila“.

Neočekivano – premijerka Ana Brnabić nije stala na stranu ministra iz svoje Vlade, već je praktično podržala vlasnika privatne televizije.

I ne samo to, premijerka nije komentarisala ni uvrede koje je vlasnik Pinka javno uputio ministru kulture i informisanja.

Premijerka takođe nije stala na stranu pravosuđa nezavisnog od političkog uticaja, što pokazuje njena izjava na Okruglom stolu o ustavnim izmenama:

„U svakom sistemu postoji provera i sudstvo ni u jednoj zemlji ne može biti nezavisno od svega, Skupštine, Vlade, građana. Mislim da to ne može ni u Srbiji“, rekla je premijerka.

Rasprava o ustavnim izmenama u delu o pravosuđu traje godinu i po dana, a dok Ministarstvo pravde navodi da je politički uticaj na pravosuđe isključen, strukovne organizacije i dalje tvrde da se ni novom verzijom amandmana ne povećava nezavisnost sudstva.

Kako stoje stvari nakon održanog Okruglog stola, neki od argumenata stručne javnosti mogli bi se ipak naći u konačnom nacrtu Ministarstva pravde.

Nastavak javne rasprave sledi u okviru OdboraSkupštine za ustavna pitanja, kada Vlada uputi Narodnoj Skupštini inicijativu za promenu Ustava.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Politika i kultura

Post od branko »

Nije umetnički ćutati

SPISAK
PODRSKE RASTE

1. Igor Vuk Torbica
2. Hana Selimović
3. Vladimir Pejković
4. Ljubimir Bandović
5. Izudin Bajrović
6. Zlatko Paković
7. Jernej Lorenci
8. Dino Mustafić
9. Svetlana Bojković
10. Branko Hojnik
11. Nedžad Fejzić
12. Emir Hadžihafizbegović
13. Jelisaveta Tatić Čuturilo
14. Andraš Urban
15. Katarina Pejović
16. Snježana Abramović
17. Milena Lubarda
18. Ermin Bravo
19. Anita Mančić
20. Nernin Hamzagić
21. Ana Tasić
22. Mirza Ćatibušić
23. Bojana Denić
24. Karmina Šilec
25. Kokan Mladenović
26. Irena Popović Dragović
27. Maja Pelević
28. Olga Dimitrijević
29. Asja Krsmanović
30. Bojan Đordjev
31. Selma Spahić
32. Djurdja Tešić
33. Bojana Lazić
34. Aleš Kurt
35. Vladimir Aleksić
36. Ivan Medenica
37. Aleksandar Milosavljević
38. Belinda Radulović
39. Dubravka Kovjanić
40. Vlada Gurbaj
41. Maša Dakić
42. Milena Predić
43. Nusmir Muharemović
44. Tamara Krcunović
45. Bojan Žirović
46. Alban Ukaj
47. Tara Manić
48. Jelena Djokić
49. Tatjana Šojić
50. Jovana Stipić
51. Goran Jeftić
52. Darko Lukić
53. Srdan Golubović
54. Andjelika Simić
55. Milena Pavlović
56. Hazim Begagić
57. Ana Tomović
58. Adnan Lugonić
59. Gorica Popović
60. Jasmina Venčanski
61. Anja Djordjević
62. Siniša Vidović
63. Snežana Vidović
64. Maja Zećo
65. Igor Koruga
66. Matic Starina
67. Mejra Babić
68. Bojana Vidosavljević
69. Anica Tomić
70. Jelena Kovačić
71. Slaven Došlo
72. Belinda Radulović
73. Deo ansambla Beogradsakog dramskog pozorišta
74. Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS)
75. Zoran Kesić i ceo tim emisije 24 minuta
76. Marija Marković Milojev
77. Isidora Stanišić
78. Čarni Djerić
79. Vlada Petričić
80. Filip Vujošević
81. Jelena Mijović
82. Svetlana Porović Mihajlović
83. Nikola Djuričko
84. Nikola Kojo
85. Dragan Bjelogrlić
86. Miloš Lolić
87. Mira Erceg
88. Tijana Gumić
89. Andrej Nosov
90. Boris Čakširan
91. Branislav Lečić
92. Ivica Buljan
93. Branislava Liješević
94. Djordje Marjanović
95. Ivan Marković
96. Andjelka Nikolić
97. Goran Šušljik
98. Saša Torlaković
99. Duško Petričić
100. Nikola Jevtić
101. Janko Ljumović
102. Ivana Milovanović
103. Varja Djukić
104. Milena Bogavac
105. Aleksandra Janković
106. Boris Mišković
107. Jovo Maksić
108. Dejan Pantelić
109. Vesna Popović
110. Marija Perović
111. Maša Stokić
112. Ljubica Beljanski Ristić
113. Katarina Marković
114. Gordana Gadžić
115. Marina Milivojević Madjarev
116. Joana Knežević
117. Aleksandar Lukac
118. Vesna Stanišić
119. Branka Šelić
120. Isidora Stanišić
121. Vlada Petričić
122. Andrej Aćin
123. Vanja Milačić
124. Jovana Karaulić
125. Ivana Jovanović
126. Milica Grujičić
127. Biljana Vujović
128. Uroš Milojević
129. Olivera Milošević
130. Darija Rajšić
131. Marko Janjić
132. Ivana Nikolić
133. Andjelija Todorović
134. Ana Marković Šepe
135. Nenad Todorović
136. Suzana Ilievska
137. Viktor Kodnik
138. Veljko Mićunović
139. Milutin Petrović
140. Stefan Steref
141. Miloš Samolov
142. Mia David
143. Jelena Mitrović
144. Dušica Šinobad
145. Dragana Gaga Tešić
146. Miloš Sofrenović
147. Boris Liješević
148. Dragiša Veljković
149. Darko Lungulov
150. Jovana Popović
151. Petar Mihailović
152. Milan Caci Mihailović
153. Vujadin Milošević
154. Miloš Tanasković
155. Ana Bretšnajder
156. Jelena Rajić
157. Dejan Karlečik
158. Aleksandra Milković
159. Jelena Djulvezan
160. Snežana Trišić
161. Mladen Materić
162. Jasmina Avramović
163. Alen Sinkauz
164. Sonja Ćirić
165. Gordana Lebović
166. Tamara Bijelić
167. Aleksandra Cucić
168. Dragana Jovović
169. Djordje Lennart Zelenović
170. Gordana Lebović
171. Hristina Popović
172. Tanja Pjevac
173. Irena Ristić
174. Suna Kazić
175. Dobrila Stojnić
176. Milica Stefanović
177. Mina Djukić
178. Marko Čvorović
179. Isidora Rajković
180. Luka Molodenski
181. Vesna Kljajić Ristović
182. Marko Živić
183. Aleksandra Veljković
184. Paulina Manov
185. Vesna Čipčić
186. Slobodan Boda Ninković
187. Ivan Tomić
188. Danijel Sič
189. Ljubinka Klarić
190. Sladjana Vlajović
191. Aleksandar Alač
192. Sandra Bugarski
193. Milan Čučilović
194. Milena Pavlović Čučilović
195. Ivana Nikolić
196. Jelisaveta Orašanin
197. Anja Alač
198. Andrej Šepetkovski
199. Vlada Milić
200. Nataša Marković
201. Maša Jeremić Stokić
202. Pavle Pekić
203. Uglješa Dapčević
204. Srdjan Veljković
205. Nikola Majdak
206. Nenad Pećinar
207. Jelena Dukić
208. Nebojša Bromić
209. Nenad Obradović
210. Saša Mirković
211. Nebojša Bakočević
212. Olivera Konstantinović
213. Dragana S. Jovanović
214. Dejan Ristić
215. Deyan V. Gocić
216. Dušanka Čavić Žozi
217. Maja Milovanović
218. Milena Lazović
219. Jasmina Holbus
220. Vanja Kovačević
221. Eduard Miler
222. Andreja Rondović
223. Goran Cvetković
224. Dalija Aćin
225. Tijana Marković
226. Jovana Todorović
227. Vesna Filipović
228. Jasminka Hodžić
229. Dejan Djonović
230. Marijana Cvetković
231. Milena Pota
232. Marija Jocić
233. Miloš Petrčić
234. Dragana Miletić
235. Srdjan Bajski
236. Dragana Kanjevac
237. Vesna Vranješ
238. Miša Cvijović
239. Petar Cicica
240. Jelena Novak
241. Tina Šubić
242. Petar Rajković
243. Marija Sarap Čolpa
244. Amar Selimović
245. Miško Milojević
246. Nataša Todorović
247. Elvir Škiljo
248. Predrag Mijin
249. Branislava Ilić
250. Boris Todorović
251. Vlaja Nela
252. Zoran Šakotić
253. Dušica Popadić
254. Nikola Penjišević
255. Angelina Atlagić
256. Ivana V. Jovanović
257. Vesna Filipović
258. Saša Ali Domazet
259. Dragana Alfirević
260. Dragana Zeljković
261. Danica Grubački
262. Nikolina Panić
263. Raško Miljković
264. Luka Knežević-Strika
265. Jelisaveta Miletić
266. Janko Radišić
267. Mia Knežević
268. Dragana Kanjevac
269. Danilo Milovanović
270. Stefan Kapičić
271. Toni Laurenčić
272. Ana Mandić
273. Vladislav Mihailović
274. Natalija Geleban
275. Vladimir Marković Looney
276. Dragana Milošević Kuraica
277. Ivana Milanović Hrašovec
278. Vuk Saletović
279. Tea Puharić
280. Ivan Jerčić
281. Ammar Mešić
282. Sonja Colnik
283. Nada Drazeta
284. Milica Špadijer
285. Jovana Todorović
286. Vladimir Tesović
287. Nataša Topolac
288. Diana krzanić Trepavac
289. Vladimir Bulatović
290. Marko Gvero
291. Aleksandar Jacimović
292. Maja Milovanović
293. Bojan Milovanović
294. Zorica Tucović
295. Stefan Arsenijević
296. Miloš R Kuvekalović
297. Jelena Antonijević
298. Slobodan Boban Petrović
299. Vladislava Djordjević
300. Ana Todorov
301. Aleksandar Radulović
302. Stanko Patarčić
303. Stefan A. Šerev
304. Nevena Janac
305. Borislav Matović
306. Marko Ivanović
307. Nataša Antulov
308. Konstantin Ivanović
309. Ljiljana Ivanović
310. Marija Djajić
311. Milan Mihajlović
312. Dino Dolničar
313. Bojan Jovanović
314. Ana Isaković
315. Katarina Jevtić
316. Zorka Milivojević
317. Mersid Ramičević
318. Tatjana Venčelovski
319. Jasmina Radovanović
320. Sonja Čolnik
321. Marija Andrić
322. Ivan Ninčić
323. Jelena Velkovski
324. Dušan Medin
325. Ivan Marković
326. Rosana Milić
327. Stevan M. Jovanović
328. Jasmina Rakovac
329. Andrej Ristevski
330. Nevena Popović
331. Andrea Forca
332. Milica Špadijer
333. Marija Dinov Vasić
334. Ivana Kukolj Solarov
335. Milan Popović
336. Svjetlana Knežević
337. Milan Stojanović
338. Tina Nikolovski
339. Miloš S. Pavlović
340. Čedomir Vučković
341. Marija Sarkić
342. Sanja Bergerbaum
343. Jasna Nikolić Srčokov
344. Stefan Vukić
345. Bojana Bogojević
346. Tinja Dosen Kalezić
347. Nikola Zavišić
348. Aleksandra Zlatanović
349. Pavle Čemerikić
350. Snežana Udički
351. Bojana Udički
352. Nataša Spaček
353. Jasna Lovrić
354. Mirko Jeremić
355. Jelena Janković
356. Tijana Pečenčić
357. Ksenija Nedić
358. Jovan Arsenijević
359. Tatjana Slavnić
360. Marko Petrović
361. Marko Nikolić
362. Darko Bjeković
363. Katarina Hadzi-Antić Tatić
364. Sanja Mikitišin
365. Igor Pavlović
366. Ljubica Čehovin Suna
367. Irena Petričić Dimitrijević
368. Mirna Ilić
369. Ljiljana Milićević
370. Tamara Tomanović
371. Dragan Ilić
372. Tamara Popov
373. Ivana Matić
374. Edvin Liverić
375. Milica Piletić
376. Irena Petričić Dimitrijević
377. Mia Radovanović
378. Zoran Karajić
379. Zoran Andejin
380. Ivanka Lukateli
381. Branko Keščec
382. Dragan Antić
383. Milorad Pantelić
384. Bojana Leko
385. Zinaida Memišević
386. Zanka Memišević
387. Kulturni centar Kaleidoskop
388. Vladimir Perišić
389. Igor Samobor
390. Igor Pavlović
391. Dragana Albijanić
392. Jelena Ilić
393. Goran Nikolić
394. Semir Gicić
395. Jelena Andonović
396. Nina Nešković
397. Gordana Tadić i magazin za kulturu Kaleidoskop media
398. Gordana Djordjević Milovanović
399. Iva Milošević
400. Zdenko Botić
401. Vladimir Blaževski
402. Ljubica Grujić
403. Marko Torlaković
404. Sonja Levi
405. Dushan Mihalek
406. Vanja Šibalić
407. Ivan Ilić Kisholjubac
408. Aleksandar Popovski
409. Milorad Kapor
410. Igor Mirković
411. Marija Stanković
412. Ana Maria Rossi
413. Ferid Karajica
414. Zoran Ristić
415. Matija Ristić
416. Isidora Vlček
417. Vasilije Nikitović
418. Aleksandar Marinković
419. Katarina Djoković
420. Barbara Novaković
421. Olivera Petrović
422. Jelena Nenezić-Rakočević
423. Strahinja Bojović
424. Viktorija Stepanovska
425. Ista Stepanov
426. Slobodan Marković
427. Milena Dragicević Sesić
428. Milica Velimirović
429. Ana Konstantinović
430. Slavica Kominac
431. Dragana Jokić
432. Igor Brusin
433. Tanja Poleti
434. Jovan Jelisavčić
435. Maja Šuša
436. Lana Karaklajić
437. Milica Gojković
438. Neven Bujić
439. Sandra Reas Oklobdzija
440. Miroslava Spiridonović
441. Alisa Lacko
442. Uroš Mladenović
443. Jasminka Petrović
444. Vlada Petrović
445. Marijana Cvetković
446. Vera Mijatović
447. Jasna Lovrić
448. Selma Lovren Aksentić
449. Jovana Jokić
450. Marko Ivanović
451. Stevan Lung
452. Ivana Medić
453. Alisa Marinković
454. Aleksandra Bosić Djurić
455. Marijana Pokrajac Ilić
456. Luka Kurjački
457. Mirjana Lazić
458. Gea Gojak
459. Mladen Vuković
460. Tatjana Dimitrijević
461. Natalija Savićević
462. Milica Velimirović
463. Mina Miletić
464. Alen Jelen ŠKUC theater Ljubljana
465. Ivana Iva Prlinčević
466. Selina Lovren Aksentić
467. Olivera Mudrinić
468. Filip Lončarević
469. Tijana Popović
470. Ljiljana Stanković
471. Sonja Perišić
472. Srdjan Stojanović
473. Radoje Čupić
474. Filip Gec
475. Olga Marković
476. Filip Lazarević
477. Zorica Joksimović
478. Mila Manojlović
479. Marko Ivanović
480. Gorana Balančević
481. Vera Šoškić
482. Renata Carola Gatica
483. Vida Jovanović
484. Dubravka Drakić
485. Stefan Ivančić
486. Dragana Nenadić
487. Emilija Janjić
488. Dimitrije Vojinov
489. Natalija Simeonović
490. Jelena Kajgo
491. Mirko Grbić
492. Janko Baljak
493. Isidora Nikić
494. Tamara Baračkov
495. Marija Strajnić
496. Aleksandra Pleskonjić
497. Dragoslav Todorović
498. Ivan Cvrkić
499. Dragana Fidanov
500. Zdravko Petrović
501. Velibor Čolović
502. Aleksandra Šaranović
503. Aleksandar Novaković
504. Goran Bogdan
505. Ksenija Ristić
506. Nataša Todorović
507. Vojin Radovanović
508. Bojana Kovačević Petrović
509. Ljiljana Krajnović
510. Galina Maksimović
511. Milena Vujović
512. Bojan Dimitrijević
513. Ksenija Zelenović
514. Igor Filipović
515. Marija Medenica
516. Jelena Janković-Beguš
517. Nebojša Maksimović
518. Petar Burić
519. Dusica Vugdelić
520. Katarina Matović i KOLABS tim
521. Gordana Milićević
522. Gordana Kesić-Protić
523. Andrija Protić
524. Verica Brančić
525. Bojana Kosorić
526. Rade Marjanović
527. Srdjan Marković
528. Ales Radojlović
529. Katarina Vujinov
530. Djordje Miketić
531. Marijana Aleksandrić
532. Dejan Milić
533. Saša Vesna Pavić
534. Arsenic Tubić
535. Sanja Pantović
536. Nevena Djonlić
537. Saša Stojanović Čarli
538. Manja Ristić
539. Boris Homovec
540. Jasna Stojanović
541. Anja Veber
542. Marina Džukijev
543. Marijana Dobrota
544. Milena Repajić
545. Balša Delibašić
546. Vladimir Djurdjević
547. Antonela Riha
548. Lea Čehovin
549. Lana Barić
550. Radica Žukovski
551. Laura Miletić
552. Djordje Mamula
553. Jelena Mrgić
554. Ljiljana Petrović
555. Maja Škaljac Stanošević
556. Olja Djordjević
557. Jovana Petrović
558. Marina Bukvički
559. Ksenija Krnjaski
560. Dina Musanović
561. Nikola Marković
562. Jovan Mitić
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Politika i kultura

Post od branko »

Matija Bećković za "Vesti": Dajte nam Njegoša, pa smo kvit

Matiju Bećkovića "ulovili" smo u vremenskom tesnacu - posle zabrane ulaska u Crnu Goru, a uoči pripreme za njegov tradicionalni recital u Zvezdara teatru, kada se traži karta više. Jedini pesnik za kojeg znaju i oni koji nijednu pesmu u životu pročitali nisu, otkriva za "Vesti" kako se oduvek osećao nepoželjnim u zemlji svojih predaka.

"Borba uzaludna, ali jedina ima smisla", Mudrost po Matiji
U prepoznatljivom stilu, koji bismo mogli nazvati i "Matijina antiteza", primećuje kako je Crna Gora postala nezavisna samo od Srba i Srbije, te da se režim u Podgorici ne mora mnogo upinjati u antisrbizmu, jer već uveliko hoda po stazi utabanoj naredbama nekih ranijih okupatora.

Da vam je neko doskora proricao da ćete postati persona non grata za zemlju svog oca, gde ste odrastali i sricali prve Njegoševe stihove, da li biste mu verovali?

- Ne znam da li ćete verovati meni ako vam kažem da sam se tako de fakto osećao otkad znam za sebe, a sad se tako osećam i de jure. U srednjem veku to nije bio redak slučaj, već gotovo prirodan položaj pesnika. "Zbog pesama je pesnik Ovidije iz otadžbine svoje prognan bio, al" pesama se nije ostavio, jer bol svoj nije mogao da krije." Ne znam zašto mi je pridala toliki značaj jedna članica najjačeg vojnog saveza na svetu i kako može da zazire od bilo kojeg pesnika, a kamoli od mene. Jedino ako to nije uslov za otvaranje nekog novog poglavlja za ulazak u EU. S druge strane, čini se da je moja persona uzeta samo kao simbol, a da su persone non grata svi Srbi u današnjoj Crnoj Gori. Uostalom, bolje je što su mi zabranili da uđem u Crnu Goru nego da su me pustili, pa zabranili da izađem.

Jeste li iznenađeni odsustvom reakcije zvaničnog Beograda na neprestano obespravljivanje srpskog naroda i jezika u Crnoj Gori?

- I jesam i nisam. Kao da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srbije i Srba, a zavisna od svih drugih. Ne znam čije bi druge pesnike i profesore smela da proteruje. Uostalom, da postoji ikakva solidarnost, makar u srpskoj akademskoj zajednici, ne bi toliki profesori iz Srbije predavali u Podgorici, ne obazirući se što su njihove kolege žigosane i diskriminisane. Pokušajte da zamislite da je tako nešto učinila Srbija prema bilo kome. Pokušavaju da dokažu da nije bilo ono što je bilo. Posle sto godina poništavaju odluke Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, a kažu da nisu Srbi. Kako se mogu poništavati odluke nekog drugog naroda. Umesto bilo kakve rasprave možda bi dovoljno bilo navesti imena poslanika obe skupštine - onih koji su doneli odluku o ujedinjenju i ovih koji su tu odluku poništili, pa da se sve samo kaže, bez komentara. Uostalom, više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori što je valjda jedinstven slučaj na svetu. A pošto ih je manje tamo, možda je rešenje da svi dođu ovamo.

Je li stih "Ćeraćemo se još" proročki, utešiteljski ili sudbinski?

- Nemojte to troje razdvajati.

S kim se danas pesnik Matija Bećković "ćera"?

- Ne znam da li ste čuli da je osnovana neprofitna nevladina organizacija "Ćeraćemo se još". A poznato je čime se sve nevladin sektor bavi.

I svojom porodičnom genezom svedočite o dubokoj ideološkoj podeli među Srbima, pogotovu onim u Crnoj Gori. Može li se podelama stati u kraj samo smenom režima ili je to sudbinski kod naroda u Crnoj Gori?

- Kako je već neko rekao: "Ključ od naše kuće nije više u našim rukama". U Podgorici će nedaleko od spomenika golootočkim mučenicima podići spomenik Titu. Bilo bi normalno da joj vrate i ime Titograd. I ne samo to. Tito je srušio kapelu na Lovćenu i tu podigao svoju porodičnu grobnicu ili mauzolej. Došlo je vreme da se to i otvoreno kaže. Sad bi bio red da ga u tom mauzoleju i sahrane zajedno sa celom dinastijom Brozović. Njegoša neka daju nama, pa smo kvit. Ali po ne znam kojem pravu i po kojem ostavinskom postupku Tito je pripao Srbiji i Srbima. Oni koji su ga doveli nisu ga odveli, niti imaju nameru da to učine. Pre neki dan je renoviran u Muzej 25 maj u Beogradu. To je bio lažni rođendan čoveka za kog još ne znamo ni ko je bio ni odakle je došao, a kamoli kad je i gde rođen.

Verujete li da ćete i pre nego što umrete dočekati svitanje dana u Crnoj Gori. Drugim rečima, koliko će još stolovati Milo Đukanović, najdugovečniji vladar savremene Evrope?

- Verujem da niko ne bi bio srećniji od gospodina Đukanovića kad bi mogao nekako da se mirno ratosilja bremena u koje se uprtio.

Poslednju zbirku stihova "Sto mojih portreta" započinjete za širu javnost najmanje poznatim, izvesnim Vlajom, čiju rečenicu "kljuca pile u gvozdeno vile" citirate. Ko je danas pile, a ko personifikuje gvozdene vile?

- "Kljuca pile u gvozdene vile", čuveni je stih Vlaje iz Glibavca. Vremenom se pokazalo da se od tog silnog kljucanja pile smanjivalo, a vile rasle. Ali pile nije odustajalo tako da su vile dobile kosmičke razmere. Borba je uzaludna, ali ne samo da nije besmislena nego jedina ima smisla.

Ko vam među portretisanim prijateljima i životnim sagovornicima najviše nedostaje, a čije mudre reči najviše prizivate?

- Ne smem nikoga da izdvajam. Oni na nebesima to slušaju i kad bih nekog izdvojio grdno bi se razočarali.

Okupatorske naredbe
Kada vlast u Crnoj Gori proteruje ćirilicu, prevodi Njegoša, izbacuje Desanku Maksimović iz udžbenika, uvodi sankcije Rusiji - da li to čini zato što ne zna šta radi ili joj je "Zapad popio pamet, a ostavio nešto evara u džep" ili se samo bolje snalazi od Beograda u savremenoj podeli karata?

- Nijedna od tih ideja nije nova ni originalna. Sve su to pre njih činili svi okupatori Crne Gore. I to što tvrde, pre njih su tvrdili svi njeni neprijatelji. Tako da ne moraju da se zamaraju i izmišljaju. Dovoljno je da potegnu okupatorske naredbe.

Niko kao Olja
Ima li nade da ponovo Vašu ćerku Olju, a moju uvaženu koleginicu, vidimo kako "postrojava" političke moćnike u kultnoj emisiji Utisak nedelje?

- Nema šanse. A možda je tako i bolje. Samo bi pokvarila utisak.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Politika i kultura

Post od branko »

У Невесињу више не желе Ћетковића и Луткића: "Толико потцењују нас овде, као да смо пасли траву"

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић прокоментарисао је скандал када су београдски глумци одбили да учествују у свечаној академији која се одржава на Митровдан

Пошто је јуче одјекнула вест да су београдски глумци направили скандал у Невесињу, када су, како су тврдили организатори, одбили да учествују у свечаној академији која се одржава на Митровдан, а којом се славе битке деведесетих, а глумци то демантовали, успели смо да добијемо коментар и начелника општине Невесиње Миленка Авдаловића.

Подсетимо, глумци Дејан Луткић и Војин Ћетковић требало је да учествују у свечаној академији, Луткић као водитељ, Ћетковић је требало да рецитује. Глумци су тада тражили уклањање спорног паноа, али су они то демантовали објаснивши притом да су само подржали редитеља церемоније у његовој одлуци да се повуче из учешћа у догађају.

Према речима Миленка Авдаловића, пре неколико месеци договорено је да глумци Дејан Луткић и Војин Ћетковић буду гости Митровданске духовне академије у Невесињу. Тај дан слави се Дан општине Невесиње, а уједно је и слава борачке организације Републике Српске, али и сећање на битке из 1992. и 1994. године.

Луткић је требало да буде водитељ, а Ћетковић би рецитовао. Они су у Невесиње свратили после Мостара, наводи Авдаловић.

РЕКАО САМ ИМ ДА ИДУ, ДА ИХ МОЈЕ ОЧИ ВИШЕ НЕ ВИДЕ

- Све је било договорено, међутим на пола сата пред почетак они кажу да им смета пано и кажу "Ми ово нећемо, покварићемо уметнички дојам". Војин је погледао у заставу и рекао "Испод овог, бре, не могу да наступим". То је било страшно за нас! Министар бораца из Владе Републике Српске је био изричит "ако се скида пано који ту сваки пут стоји, не присуствујем академији". Исто је рекао и председник Организације бораца. Ја сам им, и глумцима и режисеру, рекао да иду и да их моје очи више не виде! И нису добили по договорених 500 евра.

Они су остали испред још 15 минута, објашњава Авдаловић, мислећи да ће се организатори предомислити, да немају куд без њих, наводи. А Академија је и без њих била фантастична, међу истакнутим гостима био је и председник САНУ Владимир Костић, каже Авдаловић.

- Војин Ћетковић, иначе, није примио повељу и неће је ни примити и није истина да је прошле године био овде за Митровдан. Није - каже Авдаловић.

- Толико потцењују наш народ овде... Ми нисмо пасли траву. Ми јесмо мали град, али знамо ко смо и шта смо и нећемо укаљати своју част - каже Авдаловић.

Невесињци између себе коментаришу да су београдски глумци заправо добро плаћени кад гостују у Сарајеву и другим градовима федерације с представом Ноћ богова, те да не желе да кваре односе с њим, па зато се одричу Републике Српске.

Иначе, на Митровдан 1992. и 1994. године су хрватске и муслиманске снаге кренуле у велику офанзиву на Невесиње, рушећи све пред собом. У Невесињу је тада било много избеглих Срба из Мостара, а многи од њих су већ били остали без члана породице. Да би се Невесиње одбранило, на оружје су се дигли и жене и старци, чак и малолетна деца. Много их је изгинуло. Митровдан се зато са посебним поштовањем обележава у Невесињу, јер је у две митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина. Ове битке сматрају симболом одбране источне Херцеговине.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750. На Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату, наводи Срна, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде победило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског већа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.
"Sve je otkazano zbog “lošeg ukusa” lokalnog političara": Ćetković još jednom objasnio šta se desilo u Nevesinju

Vojin Ćetković ponovo se oglasio povodom incidenta prilikom obeležavanja Dana opštine Nevesinje, o kojem se već dva dana priča

Vojin Ćetković ponovo se oglasio povodom incidenta prilikom obeležavanja Dana opštine Nevesinje, o kojem se već dva dana priča. On je istakao da "nema apsolutno nikakvih političkih razloga u odluci se povuče sa svečane akademije", već da je to učinio jer je podržao potez reditelja Aleksandra Pejakovića.

- Nismo dobili nikakakav poziv “odozgo”, već, naprotiv, potpunu slobodu da na umetnički način obeležimo Dan opštine. Sve je otkazano zbog “lošeg ukusa” lokalnog političara. Zato su i ljudi sa RTRS odustali od direktnog prenosa. Pokušao je da nas uceni i izmanipuliše! To je cela istina – rekao je Ćetković.
A šta je rekao Pejaković, kojeg je podržao Ćetković:

- Na poziv opštine Nevesinje i obeležavanje Mitrovdana rado sam se odazvao i na volonterskoj osnovi odlučio da pomognem mnogim čestitim ljudima u tom hercegovačkom kraju da dostojno obeleže godišnjicu mitrovdanskih bitaka. Moj koncept i scenario bili su omaž svim stradalim borcima u Nevesinju. Scenografiju smo na najvišem umetničkom nivou prilagodili formi memorijalne akademije, upravo zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine na Mitrovdan.

U Nevesinju više ne žele Ćetkovića i Lutkića: "Toliko potcenjuju nas ovde, kao da smo pasli travu"

- Upravo zbog pijeteta prema žrtavama odredili smo da je osnovna boja scenografije crna. Neposredno na generalnoj probi memorijalne akademije organizatori su od mene kao autora programa neprijatnim tonom tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obeležjem Republike Srpske, iako su na bini već stajala obeležja Republike Srpske u vidu amblema i zastave. Svi moji dobronamerni saveti su naišli na negodovanje i kada sam shvatio da ne mogu da spasim umetnički program pred direktan TV prenos, odlučio sam da se povučem - rekao je Pejaković za "Nezavisne".

Podsetimo, Organizacioni odbor za obeležavanje Dana opštine Nevesinje optužio je Ćetkovića i njegovog kolegu Dejana Lutkića da su napustili svečanu akademiju u ovom hercegovačkom gradu nakon što im nije ispunjena navodna želja “da se sa bine ukloni pano s natpisom ‘Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu’ uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova”.

Ćetković je izjavio za Srpskainfo da je s radošću na Mitrovdan ponovo došao u Nevesinje da govori poeziju povodom Dana opštine.

– Ja sam podržao umetnost i s dragim Nevesinjcima, koji me zovu kumom, nastavio druženje u tom divnom hercegovačkom mestu – objasnio je on.
Nevesinjci dali povelju čoveku koji nije ni bio na ratištu

U senci svega zapravo se odigrala prava drama. Naime, borci su cepali sovje boračke knjižice zbog dodele povelje opštine Nevesinje, na najsvetiji dan za tu opštinu - Mitrovdan, Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a, koji je, kako kažu, bio dezerter! Tačnije rat je proveo na studijama u Podgorici četiri godine, taj čovek uopšte nije ni branio grad.

Ratni vojni invalid Radivoje Mićević pocepao je boračku knjižicu, a u stanicu policije je priveden Brano Pejanović, major VRS. Kako saznaje RTVBN, bilo je velikog pritiska na policiju, koja je na terenu bila korektna. Upravo zbog pritisaka, koji su dolazili sa strane, komandir policije Slavenko Lučić tokom dana podneo je ostavku.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Politika i kultura

Post od branko »

https://leutar3.net/2020/06/07/pore-des ... ogi-drugi/

Pored Desanke izbačen Nušićev „Narodni poslanik“, Domanovićev „Vođa“ i mnogi drugi
7. juna 2020. admin EX-YU, Srbija 2


Juče je bio baš intenzivan dan. Pod pritiskom (nepostojeće) javnosti (svedene na fb), (bivša) premijerka i (bivši) ministar prosvete uzeli su u zaštitu Desanku Maksimović. Zadužbina “Desanka Maksimović” hitno je reagovala pismom upućenim Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.
A ko će uzeti u zaštitu ove autore i naslove koji dele sudbinu Desanke Maksimović?

Boj na Mišaru
Gundulić – Osman
Domanović – Vođa
Radičević – Đački rastanak
Jakšić – Jelisaveta kneginja crnogorska
Gogolj – Revizor
Igo – Predgovor Kromvelu
Nušić – Narodni poslanik
Sremac – Zona Zamfirova
Mopasan -Dva prijatelja
Petefi – Sloboda sveta
Kranjčević – Mojsije
Mažuranić – Smrt Smail-age Čengića
Prešern – Sonetni venac
Matavulj – Bakonja fra-Brne
Zmaj – Jututunska narodna himna
Kočić – Jazavac pred sudom
Andrić – Ex ponto
Lorka – Romansa mesečarka
Tolstoj – Rat i mir
Verlen – Mesečina
Bodler – Albatros
Rembo – Ofelija
Matoš – Notturno, Jesenje veče
Ujević – Kolajna
Cesarić – Oblak, Slap
Cankar – Kralj Betajnove
Veljko Petrović – Salašar
Isak Samokovlija – Rafina avlija
Kovačić – Jama
Davičo – Hana
Hemingvej – Starac i more
Šolohov – Tihi Don
Sekulić – Gospa Nola
Letnji miks poezije 3 (Desanka, Vinaver, R. Petrović, Dedinac, Drainac)
Pandurović – Rodna gruda
Rakić – Dolap, Nasleđe
Popa – Kalenić
Ćosić – Vreme smrti
Ćopić – Bašta sljezove boje
Isaković – Kroz granje nebo
Bećkovićeva poezija
Marinković – Ruke
Parun – Ti koja imaš nevinije ruke
Pavlović – Rekvijem
Borhes – Čekanje
Raičković – Kamena uspavanka, Septembar
Kovačević – Balkanski špijun
Desanka – Tražim pomilovanje
džoker izbačen iz osnovne škole Sremac – Pop Ćira i pop Spira
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta