Cenzura

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11312
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Cenzura

Post od branko »

Jedino ovde video-klip još nije brisan.

http://www.bizlife.rs/vesti/83220-video ... o-kod-rade
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11312
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Cenzura

Post od branko »

Fratucan: Odlazim sa RTV-a

Novi Sad - Analitička emisija "Radar" autorke Marine Fratucan ne nalazi se u letnjoj šemi programa Radio-televizije Vojvodine i večeras se emituje poslednji put, potvrdila je Fratucan za Danas.

Nemam informaciju o produženju ugovora. Radar nikad nije imao pauzu, pa mi je čudno obrazloženje da je letnja šema u pitanju i da svaki urednik ima pravo na to, iako je urednica (Nada Kalkan - prim. aut.) u v. d. stanju, pa bi trebalo da se vodi računa o tome da li ona ima sva ovlašćenja. U trenutku kada zemlja treba da izabere republičku i pokrajinsku vladu, kada pričamo o pregovorima sa EU, prekidanje jedine analitičke političke emisije po prvi put ne mogu da tumačim drugačije nego kao politički pritisak na medije i javni servis. Sada ne moraju da se bakću sa nama da li ćemo da odgovorimo zahtevima njihove uređivačke politike koja je sve samo ne objektivna - navela je Marina Fratucan za Danas.

Ona je istakla da sa njom nisu vođeni razgovori o produženju ugovora i da je ni v. d. urednika programa, a ni v. d. generalnog direktora nisu obavestili o tome.

- Sa mnom niko nije obavio razgovore, tako da mi je samo rečeno da se u letnjoj šemi "Radar" više ne emituje. Od 2011, od kada postojimo, nikad nešto drugo nije išlo utorkom od 21 osim naše emisije. Nekada su to bile i "the best of" emisije. Ja imam ugovor do kraja juna i po njemu bih morala da uradim još dve emisije, ali ova letnja šema stupa na snagu 20. juna. Planirali smo da uradimo analizu posete MMF-a, da vidimo da li ima prostora za povećanje plata i penzija kako kaže Vučić ili ne kako kaže MMF, ali je rečeno da nema "Radara". Ovo je pritisak na pokušaj drugačijeg izveštavanja - rekla je Marina Fratucan uz konstataciju da odlazi sa RTV-a.

- Ako žele da dokažu da ovo nije politički pritisak, što se analitičke emisije ukidaju u ovom političkom trenutku u državi, neka nastave emisiju u septembru. Ne mogu sve emisije da nestanu zato što je došlo leto i sija sunce. Sad ni Vučić ne treba da napravi vladu do septembra? - zaključila je Marina Fratucan.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11312
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Cenzura

Post od branko »

Urednica ugašene kikindske VK TV: Ne želimo da budemo informativni servis SNS-a

Obustavljeno emitovanje televizijskog programa nakon 16 godina postojanja zbog političkih pritisaka sa kojima su se novinari, kako tvrde, suočavali, ali i zato što lokalne institucije odbijaju da komuniciraju sa ovom redakcijom. Gradonačelnik Kikinde “neprijatno iznenađen”

Menadžment i uredništvo VK TV iz Kikinde odlučili su da 16. novembra, posle više od decenije i po, prestanu s radom zato što, kako kažu, trpe velike političke i ekonomske pritiske, a ne uspevaju da dođu ni do informacija jer lokalne vlasti i Javno preduzeće “Kikinda”, kako tvrde, ne komuniciraju s njima.

Glavna i odgovorna urednica ovog medija Dijana Subotički Miletić za Cenzolovku navodi da su odlučili da REM-u vrate dozvolu za emitovanje, koja inače važi do 2024. godine, pre svega zato što su ih sve gradske javne službe opstruirale u radu.

“Poverenika Rodoljuba Šabića smo na dnevnom nivou zatrpavali žalbama, jer nismo mogli da izveštavamo. JP ‘Kikinda’ odbija komunikaciju s našom redakcijom, nismo mogli da dobijemo ni servisne informacije — na primer, da je počela naplata parkiranja. Neće da šalju saopštenja niti da odgovaraju na telefonske pozive. Banalne teme su postale istraživačko novinarstvo”, navodi Subotički Miletić.

U svom zvaničnom saopštenju iz ove televizije navode da na taj način ovo javno preduzeće, inače jedino u Kikindi, sprečava informisanje građana Kikinde kojima pruža brojne usluge, počev od pijaće vode do kontrole i naplate parkiranja, i time “favorizuje drugu, podobnu TV Rubin, koja je, sticajem političkih okolnosti, udomljena baš u njihovim prostorijama”.

Osim toga, kako navode, netransparentno rade i sve strukture vlasti — počev od gradske uprave preko javnih preduzeća do policije, suda i tužilaštva, tako što “kriju informacije od javnog značaja”.

Iz JP “Kikinda” su na pitanja Cenzolovke odgovorili: “Molimo vas da zbog obaveza i izlaganja na Sajmu voda 2016, uvažite našu molbu da odgovor na postavljena pitanja dobijete u sredu naredne nedelje”.

Pritisci iz SNS-a

Dijana Subotički Miletić navodi da su postojali i nepodnošljivi politički pritisci sa kojima su se suočavali novinari i saradnici ove redakcije.

“Bilo je na desetine takvih pritisaka. Reč je o indirektnim i direktnim pritiscima na zaposlene i saradnike, iz SNS-a i gradskih vlasti”, tvrdi ona.

U saopštenju navode da odustaju od daljeg vođenja televizije upravo zato što ne žele da trpe ove pritiske, te da odbijaju da postanu “SNS informativni servis ili televizija koja će plasirati hvalospeve o vlasti bez provere činjenica o radu bilo kog organa ili institucije”.

Dijana Subotički Miletić naglašava i da ova televizija za 2016. godinu nije primila ni dinara iz gradskog budžeta, za razliku od TV Rubin, što je gotovo onemogućilo poslovanje, s obzirom na to da se VK TV većim delom finansirala od projekata, a manjim od oglašivača.

“Nije ovo prva godina u poslednjih 16 da ne primimo na godišnjem nivou ni dinara, ali je ove godine opstrukcija svih organa dostigla vrhunac. Naši predlozi projekata uvek su prolazili kod pokrajine i republike, ali to su sitni projekti preko kojih nismo mogli da izguramo finansijsku konstrukciju za dnevno emitovanje programa. Uprkos tome, zaposlenih je bilo više od desetoro, ni u jednom trenutku nismo imali nijednog radnika na crno i svi su dobili plate. Nikome nismo dužni ni dinara”, kaže ona.

VK radio nastavlja da emituje program, a sledeće godine će proslaviti dve decenije postojanja, tokom kojih se i sam suočavao s pritiscima, naročito u vreme Slobodana Miloševića, kada im je, kaže Dijana Subotički Miletić, oduzeto šest predajnika i nijedan nikada nije vraćen.

Ipak, radio je opstao jer je jeftin medij, a putem njega i veb-sajta, koji je pokrenut pre oko godinu dana, pokušaće, dodaje ona, “da izguraju još malo slobodne misli”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11312
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Cenzura

Post od branko »

https://noizz.rs/kontra/sav-besmisao-vu ... inkRelated

Sav besmisao Vučićeve kampanje "Budućnost Srbije" u jednoj slici

Kampanja "Budućnost Srbije", u okviru koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi zemlju, obećava bolje sutra i pozira za selfije sa ljudima, ovih dana je glavna tema pojedinih medija koji kao da se utrkuju ko će brže, jače i bolje da izvesti o tome kako predsednik "kao običan svet" jede pasulj, kupuje jabuke ili pravi malu pauzu uz kafu. Međutim, svi tekstovi i besmisleni naslovi ovog sveta ne bi uspeli da opišu poentu ove kampanje onako dobro kako je to uspela da uradi jedna jedina fotografija.
Slika, koja već dva dana kruži mrežama kao neverovatan podsetnik na to kakvu "budućnost Srbije" zaista možemo da očekujemo, nastala je u petak u selu Radovnica u opštini Trgovište. Vučić je posetio ovu opštinu, inače poznatu po tome što je godinama unazad jedna od najsiromašnijih u zemlji, i tom prilikom je nastala slika koja zaslužuje zvanje umetničkog dela:

Slika
Slika

Fotka ruinirane kućice sa grafitom "Vučić srpski junak" upotpunjena je prisustvom stanovnika najsiromašnijeg dela zemlje koji dočekuju predsednika i teško da bi mogla da bude savršeniji prikaz današnje Srbije - ali i te neke budućnosti koju predsednik obećava. Naravno, ovo umetničko delo je postalo viral dana na Twitteru, ali se odmah javio pozamašan broj takozvanih botova koji su tvrdili da je u pitanju fotomontaža - tačnije, da na kući uopšte ne piše "Vučić srpski junak", već da je to sve izrežirala opozicija.


Budući da postoje slike iste kuće sa istim rečima, ali iz drugog ugla, i da su te iste slike već obavljene na sajtovima medija bliskih vlasti, ta teorija je ubrzo pala u vodu, ali se ispostavilo da na kući do nedavno zaista nije pisalo "Vučić srpski junak", već je ovaj oljušteni, ostareli zid krasila nešto drugačija, a opet veoma slična poruka.

"Šešelj srpski junak"

Naime, na Twitteru se pojavio skrinšot sa Google mapa iz 2014. godine, na kojem se jasno vidi da je Šešelja zamenio Vučić na istom tom zidu. Da se ne radi o montaži, već su Googleove kamere zaista zabeležile ovaj prizor, možete videti klikom ovde, budući da se ta slika i dalje nalazi na zvaničnoj mapi.

Sve u svemu, izgleda da selo Radovnica sada zaista ima novog junaka, ali nije baš najjasnije po čemu se to stari i novi junak konkretno razlikuju. Još je manje jasno kakave je zaista budućnost Srbije ako su nam Šešelj i Vučić - junaci.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4923
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Cenzura

Post od Bibliotekar »

Ah, ta mi to samo baštinimo tradicije diljem Moderne Europe opstojećega smislenoga besmisla:

1.

Slika

2.

Slika

Slika

8-)
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta