Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Dinkić: Tri grupe mera za spas srpske ekonomije

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da se paket mera koji je usaglasio sa koalicionim partnerima sastoji iz tri dela, pišu Novosti.

Ta tri dela su - smanjenja rashoda u budžetu za 40 milijardi dinara, strukturnih reformi narednih godinu dana u javnim preduzećima i popravljanju poslovne klime kroz izmene Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji.

''Neće biti smanjenja plata i penzija, ali će njihov rast biti ograničen'', naglasio je Dinkić za današnje "Novosti" iznoseći nove mere Vlade Srbije koje je, kako je rekao, gotovo u potpunosti usaglasio sa koalicionim partnerima - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Ekonomske mere koje će doneti vlada Srbije su bolne, ali neophodne, ako ne budu primenjene, finansijski rezovi prema gradjanima sledeće godine bili bi mnogo teži, ocenio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, istakavši da smanjenja plata i penzija neće biti.

"Bolje da sada uzmemo gorak lek, nego šećernu vodicu, posle koje bismo morali da predjemo na najjače injekcije", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, paket mera sastaji se iz tri dela - smanjenja rashoda u budžetu za 40 milijardi dinara, posle čega neće biti smanjivanja niti zamrzavanja plata i penzija.

Drugo, biće obnovljene strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima, a kao treće, poslovna klima će biti popravljena kroz izmenu Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji, rekao je Dinkić i dodao da sve ove mere treba sprovesti istovremeno, da bi imale efekta.

Dinkić je rekao i da neće uvoditi nove poreze, što znači da će prethodna strana budžeta ostati ista.

"Moraće da se štedi u državnoj upravi i javnom sektoru i sva ministarstva će biti obuhvaćena. Plan je da deficit budžeta bude maksimalno 4,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Kada ne bismo povukli poteze, rupa u budžetu bi bila oko dve milijarde evra, a biće oko milijardu i po", tvrdi Dinkić.

Dinkić kaže i da neće biti smanjenja niti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, ali da će njihov rast biti ograničen u skladu sa mogućnostima budžeta.

"Minimalna povišica biće obezbedjena u narednih godinu i po dana i biće uskladjena s realnim mogućnostima privrede. Dodatne povišice plata i penzija stvprile bi dodatni budžetski deficit koji bismo morali da nadoknadimo skupim zaduživanjem", rekao je Dinkić za "Novosti".

Dinkić ocenjuje da bi na taj način Srbija ušla u "rizik grčkog scenarija" i "spiralu kamata i dugova" koja bi mogla da ugrozi budućnost čitavog društva.

On je dodao i da vlada neće dozvoliti takav scenario, koji bi zahtevao radikalno smanjivanje plata i penzija, što bi ekonomiju uvelo u višegodišnju recesiju i dodatni rast nezaposlenosti.

Jedino pitanje koje je ostalo neusaglašeno, kaže Dinkić, je da li će biti redovnih oktobarskih povišica za plate i penzije, ali najavljuje da će i ono biti rešeno do kraja nedelje.

Na pitanje da li će biti otpuštanja u državnom aparatu, Dinkić je rekao da bi "državni aparat na svim nivoima komotno mogao da se smanji za trećinu zaposlenih , a pritom bude efikasniji" i najavio utvrdjivanje mera za smanjenje državne birokratije do kraja godine.

Dinkić je kazao i da "moraju da se smanje subvencije za gubitaše" i da im se zabrane nove garancije za kredite. Ministar tvrdi i da će nove mere dati efekat u drugoj polovini godine, kao i da je Srbija "daleko od pomisli na bankrot".

Dinkić, takodje, podržava ideju o prodaji "Telekoma", jer "postepeno gubi tržište i nije u stanju da investicijama prati 'Telenor' i 'Vip'.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Vučić novi premijer?

Postoji mogućnost da Dačić podnese ostavku i da mandat bude poveren najjačem u Vladi - Vučiću. Neizvesno je da li će SPS i URS opstati ili će novu vladu podržavati DS

BEOGRAD - Dačić da vrati mandat i da ga da Vučiću!

Posle dobijanja datuma za početak pregovora sa EU na dnevni red došla je dugo očekivana rekonstrukcija Vlade, a u opticaju je trenutno nekoliko scenarija, pa čak i onaj najdrastičniji - rokada premijera i vicepremijera.
Kako objašnjava izvor Kurira iz vrha vlasti, u Vladi su svi svesni da je politička realnost takva da SNS ima dvostruko veću podršku građana nego druga dva koaliciona partnera zajedno i da to mora biti materijalizovano.

Nagrada i posledice

- Vučića su građani nagradili zbog borbe protiv korupcije, dok je popularnost Dačića i Dinkića opala. Lider SNS ne želi da svoju popularnost „dokazuje“ na izborima jer zbog obima posla koji nas čeka u pregovorima sa EU takvo ponašanje ne bi bilo državničko. S druge strane, Vučić nije spreman da zbog loših rezultata Mlađana Dinkića i predstavnika URS, kao i onih resora kojima rukovode Ivica Dačić i kadrovi SPS, trpi lične i stranačke posledice koje će ovu vladu učiniti u celosti neuspešnom i neefikasnom u ispunjavanju očekivanja građana - objašnjava izvor Kurira.

Rokada u dva resora

Prema rečima našeg sagovornika, baš zato postoji mogućnost da se Vlada iz temelja protrese, odnosno da Dačić podnese ostavku i da mandat bude poveren najjačem u Vladi - Vučiću, koji bi sastavio svoj kabinet.

- U tom slučaju postoji mogućnost da Dačić preuzme Ministarstvo odbrane, a Vučić policiju. Lider URS bi bio ministar finansija, ali bi resor privrede pripao nekom drugom. Dačić bi takođe morao da „žrtvuje“ još jednog ministra, a sva je prilika da bi to bio ministar prosvete Žarko Obradović. To sve, naravno, pod uslovom da SPS i URS ostanu u Vladi, što nije izvesno - kaže izvor Kurira i dodaje:

I demokrate u igri

- Dačić i Dinkić imaju rok do kraja jula da prihvate ovu ponudu. U protivnom, postoji mogućnost da budu raspisani izbori. Druga opcija je da budu isključeni iz vladajuće koalicije, a da novoj vladi manjinsku podršku u parlamentu pruži Dragan Đilas i poslanici DS, koji ima isti broj poslanika kao koalicija oko SPS. Ako se to desi, Đilas bi Vučiću u miraz doneo i novu podelu vlasti sa SNS u Beogradu, koji bi on nastavio da vodi kao gradonačelnik, ali i učešće SNS u vlasti u AP Vojvodini - kaže naš izvor i dodaje da opciju ne zagovara Vučić.

Dejan Vuk Stanković: Ili temeljna rekonstrukcija, ili izbori

Analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da Vučić mora da izvrši korenitu rekonstrukciju i da na to natera svoje koalicione partnere, kako bi održao poverenje koje ima u narodu.
- Ukoliko se rekonstrukcija svede na promene među liderima koalicije, to nužno vodi u nove izbore - zaključio je Stanković.

Zoran Babić: Biće seča na svim nivoima

Zoran Babić, zamenik šefa SNS, očekuje da će do rekonstrukcije Vlade doći tokom jula, verovatno u narednih 15 do 20 dana, i ističe da će ona biti suštinska, a ne kozmetička.
- Rekonstrukcija će obuhvatiti ne samo ministre već i državne sekretare i pomoćnike - rekao je Babić.

Šta sve može da se desi

* Scenario 1: Dačić podnosi ostavku, Vučić premijer
* Scenario 2: Vučić premijer, izlaze SPS i URS, vladu podržava DS
* Scenario 3: Dačić ostaje premijer, Dinkić ostaje bez jednog resor, Dačić daje MUP Vučiću
* Scenario 4: Nema ništa od dogovora, raspisuju se novi izbori

Božović da se pozdravi s MUP

Kako navodi izvor Kurira iz SNS, dosadašnji državni sekretar u MUP Vladimir Božović sigurno neće preživeti najavljenu rekonstrukciju.
- Svi u SNS su nezadovoljni, čak zgroženi, načinom na koji se Božović ponašao u proteklom periodu na poziciji državnog sekretara - otkriva izvor Kurira.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4573
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od Bibliotekar »

Oh, ta postoji i čitav niz drugih mogućnosti. Evo npr. jedne veoma intrigantne:

Slika

Pa da vidimo ko će onda da čita Vebera, a ko Vojvodu!

Slika

:lol:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Država poziva: Uzmi kilogram otrovnog kukuruza, vrati 800 grama zdravog

Republička Direkcija za robne rezerve objavila je poziv svima koji su zainteresovani da od njih pozajme ukupno 25.000 tona merkatilnog kukuruza koji sadrži aflatoksin iznad maksimalno propisane granice, a koji će, uz nadzor Veterinarske inspekcije, biti prerađen u stočnu hranu.

Pozajmica kukuruza biće obavljena bez plaćanja kamate, ali uz obavezu vraćanja “duga” iz ovogodišnjeg roda. Tako će za kilogram kukuruza sa aflatoksinom, od novog roda vratiti 800 grama.

Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu otkrili su na naslagama na zidova mnogih silosa veliku količinu spora gljive koja je odgovorna za lanjsku kontaminaciju kukuruza. Pre skladištenja novog roda potrebno je dezinfikovati i deratizovati sva mesta koja su bila u kontaktu sa zaraženim kukuruzom.

- Silosi bi trebalo bi da budu očišćeni do polovine avgusta, kako bi bili spremni za skladištenje novog kukuruza - kaže za “Blic“ Goran Tasić, direktor Republičkih robnih rezervi.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Moguć razgovor o novom koalicionom sporazumu

Ministarka Mihajlović poručila da ako neko ne želi da učestvuje u rekonstrukciji vlade to može da znači razgovor o novom koalicionom sporazumu

O tome treba da odluče lideri koalicionih stranaka koji će sesti i razgovarati, rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanje novinara, da li postoji mogućnost da Dinkić (Mlađan) izađe iz vlade ako ne smeni svoje ministre.

Ministarka energetike je takođe dodala da je to i pitanje za lidera Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića.

Mihajlović je poručila da oni koji vode državu mora da se menjaju i da je ona uvek za to da vlast bude efikasnija kao i da se zalaže za nove ljude koji mogu da donesu novu energiju.

Ona je naglasila da svaki ministar treba da vidi šta je uradio, a šta nije i gde može da bude bolje.

Odgovarajući na pitanje o spekulacijama da li će ona ili ministar pravde Nikola Selaković biti glavni pregovarači sa EU, Mihajlović je odgovorila da će javnost o tome biti obaveštena na vreme.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Dinkić odlazi, izbora nema

Naprednjaci i socijalisti dogovoriće se o kadrovskim promenama u vladi bez URS.

POŠTO Mlađan Dinkić nije spreman da „pusti niz vodu“ nijednog svog ministra, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić rekonstruisaće Vladu do 27. jula i u njoj više neće biti Ujedinjenih regiona Srbije - saznaju „Novosti“.

Prema našim informacija, to je zasada najrealniji rasplet nove srpske političke sapunice, posle stava predsedništva URS da ne žele da menjaju svoje članove Vlade već samo oko 15 nižih državnih službenika.

Kako saznajemo, lideri naprednjaka i socijalista već početkom sledeće nedelje počeće pregovore oko novog koalicionog sporazuma, da bi se u „foto-finišu“, do godišnjice Vlade 27. jula, formirao redizajnirani kabinet.

U tom slučaju, SNS i SPS sastaviće novi tim, a istovremeno će se promeniti i nova parlamentarna većina. Bez poslanika URS, vlast će moći da računa na natpolovičnu podršku od najmanje 128 poslanika. Tek ukoliko se i ti završni pregovori izjalove, naprednjaci će aktivirati i poslednju varijantu - raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvesno je, vrh SNS neće pristati da uđe u kadrovske promene u Nemanjinoj 11, tako što će se samo promeniti njihovi ministri i oni iz SPS, a da u Vladi ostanu Dinkić, Grubješićeva i Kalanovićeva.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je u petak da je dosta bilo odugovlačenja i da će rekonstrukcija Vlade biti završena do kraja jula:

- Sve odluke će biti donete do kraja sledeće nedelje, a najkasnije do kraja meseca, taj posao bi trebalo da bude završen i u Skupštini Srbije. To sada mora da bude urađeno brzo i efikasno!

Lider naprednjaka je dodao i da su svi, pa i on, pomalo krivi za način na koji je proces rekonstrukcije do sada tekao:

- Biće postavljeni ljudi koji će da donesu promene, svežinu, novu energiju. Da takvim radom obezbedimo da u budućnosti bude više odgovornosti i više ozbiljnosti i da niko ne bude „vezan za fotelju“ u koju je i postavljen samo zato da bi služio svom narodu i građanima.

Uvertira za nove pregovore Vučića i Dačića, praktično će biti u nedelju na Glavnom odboru URS. Jer, taj organ Dinkićeve stranke potvrdiće odluku predsedništva da se njihovi ministri ne zamenjuju. Lider URS je najavio da će svi njihovi članovi podneti detaljne izveštaje o radu.

Oglasila se u petak na ovu temu i opozicija. Predsednik DS Dragan Đilas poručio je da bi Vlada, umesto da promeni polovinu ministara, trebalo da promeni koncept, dok počasnom predsedniku te stranke Borisu Tadiću rekonstrukcija deluje kao „španska serija“:

- Razumem sada Aleksandra Vučića jer sam se i ja nalazio u sličnoj situaciji - izjavio je Tadić.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od aleksey »

- Razumem sada Aleksandra Vučića jer sam se i ja nalazio u sličnoj situaciji - izjavio je Tadić.
Jes', samo što, u silnoj želji da se svima dopadneš, nisi imao "bele bubrege" da posao obaviš kako treba. :(
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Radulović ukida doprinos za zdravstveno osiguranje

Ministarstvo privrede će predložiti Vladi Srbije da se ukine doprinos za zdravstveno osiguranje i da se umesto toga svi troškovi lečenja finansiraju direktno iz budžeta - saznaje Danas. Upravo to se krije iza nedavne izjave ministra privrede Saše Radulovića da bi svi građani Srbije trebalo da budu zdravstveno osigurani, bez obzira na to da li im poslodavci uplaćuju zdravstveno osiguranje ili uopšte nemaju posao.
Kako za naš list objašnjava Radulovićev ekonomski savetnik Aleksandar Stevanović, plan Ministarstva je da se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa za zdravstvo i, samim tim, overavanja zdravstvenih knjižica, a da se građani reše problema sa kojim se mnogi danas suočavaju - da ne mogu da se leče o trošku države, jer im njihovi poslodavci nisu uplatili doprinose.Pitanje koje se odmah postavlja je gde će država naći novac za ovaj plan. Odgovor je - u drugom porezu.
Prema Stevanoviću, istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja. Međutim, pošto bi, ako se usvoji Radulovićev plan, za besplatno lečenje bilo potrebno samo da građani pokažu ličnu kartu kao dokaz srpskog državljanstva, broj onih čiju bi terapiju plaćala država odmah bi se povećao. To je zbog toga što mnogi poslodavci danas ne uplaćuju doprinose za svoje radnike, zbog čega oni ne mogu da overe svoje zdravstvene knjižice i, posledično, moraju iz svog džepa da plate svaki pregled ili intervenciju.To znači da bi povećanje poreza na zarade moralo da bude veće od ukinutog zdravstvenog doprinosa da bi se obezbedio novac za besplatno lečenje ovih ljudi ili bi budžetski deficit morao da poraste.
Stevanović, međutim, naglašava da deficit neće trpeti.- Ako nas naši koalicioni partneri saslušaju do kraja, videće da deficit neće rasti, jer ćemo promeniti način plaćanja poreza na zarade i izvršiti preraspodelu sredstava. Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna - tvrdi Stevanović.Deo sveobuhvatne poreske reforme koju planira Ministarstvo privrede i koja bi trebalo da prati prebacivanje troškova za lečenje na budžet je i „značajno smanjivanje doprinosa na najniže zarade“. Tako bi, kako precizira Stevanović, poslodavci na najmanje plate plaćali samo minimalni penzijski doprinos, dok bi sa povećanjem zarada progresivno rasle i dažbine.
U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu za Danas da im ministar privrede nije obrazložio kako planira da uvede zdravstveno osiguranje za sve građane, niti ih je prethodno izvestio o namerama i stavu koji je izneo.- Ministar Radulović nam još nije dostavio svoj koncept, niti znamo da isti u pisanom obliku postoji, tako da se o njemu ne možemo izjašnjavati. Znamo samo jedno, da bi za obveznike doprinosa bilo destimulativno kada bi se neko dekretom uključio kroz overu zdravstvenih knjižica bez odgovarajuće ekonomske osnove - kažu u informativnoj službi RFZO. Oni dodaju da očekuju od Radulovića da obrazloži svoj predlog i koncept, nakon čega će se Fond izjasniti.- U Srbiji se po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje izdvaja najmanje u Evropi, i to u ovom trenutku iznosi oko 260 evra. Bilo kakvo dalje neuplaćivanje doprinosa moglo bi dodatno da smanji već prenisku kvotu za zdravstveno osiguranje, a samim tim i ugrozi obezbeđivanje zdravstvene zaštite - upozoravaju u RFZO. Kako dodaju, glavni cilj Strategije razvoja zdravstvenog osiguranja do 2020. godine predviđa uvođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za sve građane.- Kada je to predložio, direktor RFZO Momčilo Babić smatrao je da je potrebno vreme, kroz određeni period tranzicije, kako bi se obezbedili svi neophodni uslovi, pre svega ekonomski, za realizaciju tog cilja - navode u RFZO i dodaju da bi bilo nepravedno prema milionima građana koji plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje da se jednostavno proglasi overa zdravstvenih knjižica svima bez razlike.Upitan zbog čega Ministarstvo nije konsultovalo RFZO prilikom pripreme koncepta ove reforme, Stevanović kaže da bi RFZO pre toga trebalo da se bavi smanjenjem svojih sopstvenih rashoda.radulovic_ukida_doprinos_za_zdravstveno_osiguranje.4.html?news_id=274460#sthash.kHtwNs6b.dpuf
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Oni ovo zovu štednja: Srpski poslanici imaju i plaćene savetnike

Predstavnici naroda pored brojnih privilegija imaju i plaćene savetnike koji im pomažu u poslu - čak 38. Koštaće nas oko dva miliona dinara mesečno.

Za 38 konsultanata, dva miliona dinara mesečno. Građani Srbije ne plaćaju samo savetnike predsednika države, premijera, ministara i direktora javnih preduzeća. Njih već godinama imaju i poslanici.

Odlukom Administrativnog odbora, parlamentarci će u novom sazivu Skupštine imati čak 38 konsultanata, koji će državu koštati više od dva miliona dinara mesečno. Odlučeno je da svaka poslanička grupa koja ima do 15 članova dobije dva savetnika, klub od 16 do 44 poslanika - četiri, od 81 do 129 poslanika - osam, a na više od 130 parlamentaraca ide 12 konsultanata.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe naprednjaka, navodi za “Blic” da će u ovom skupštinskom sazivu čak biti manje konsultanata nego u prethodnom, i dodaje da ne pamti kada je uvedena praksa da poslanici imaju savetnike.

- Neophodna nam je pomoć u radu. Potrebni su nam za pripremanje sednice i za davanje mišljenja o određenim temama. Našim savetnicima iz prošlog saziva je istekao ugovor, a nove još nismo angažovali, pa smo već u problemu - objašnjava Babić.

- U nekim zemljama na jednog poslanika idu i dva savetnika, a negde svaki parlamentarac ima i svoj budžet. Mi za to nemamo novca, sve je mnogo skromnije - kaže Babić.

Ni za Dijanu Vukomanović iz SPS angažovanje savetnika nije problematično. Ona navodi da je to praksa svuda u svetu i dodaje da bi svaki poslanik trebalo da ima svog konsultanta.

- U britanskom parlamentu svaki parlamentarac ima svog asistenta, a u američkom kongresu oni čak imaju svoje kancelarije. Naši savetnici rade na izradama amandmana i oblikuju ih, učestvuju u izradama zakona - kaže Vukomanovićeva.

Borislav Stefanović, poslanik DS, navodi da će demokrate imati četiri savetnika.
- Imamo dva pravnika i još dva saradnika koji obavljaju tehničke poslove - priča Stefanović.

Plate od 38.000 do 75.000 dinara
U Skupštini Srbije juče nisu odgovorili na pitanje “Blica” kolika je plata savetnika poslanika. Kako su nam rekli u poslaničkim grupama, plate se kreću između 38.000 i 75.000 dinara, u zavisnosti od statusa koji imaju.
- Postoje mlađi savetnici, koji nemaju iskustvo, samostalni savetnici i viši savetnici, koji dobijaju to zvanje sa devet godina staža. Oni imaju i najveća primanja. Zarađuju oko 75.000 dinara plus još neki dodatak - navodi sagovornik “Blica”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

"Samo 100 evra, izdržava do 80 kila": Beograđanin prodaje konopac za vešanje

Na oglasnim portalima u jugoistočnoj Srbiji, može se naći i veći broj, u najmanju ruku, čudnih oglasa, u kojima se nudi čak i konopac za vešanje, a bilo je i onih u kojima se prodaju čitavi vodopadi na Staroj planini.

Slika

Na poznatom oglasnom portalu Kupujemprodajem.com osvanuo je oglas u kome jedan Beograđanin koji se predstavio kao Branislav Božanović prodaje konopac za vešanje i to po ceni od 100 evra.

Svoju, ne baš povoljnu cenu, ovaj šaljivi Beograđanin “pravda” rečima da cena jeste malo visoka, ali da onima koji ga kupe novac ionako više neće trebati.

U oglasu doslovce stoji: “Ako vam je dosta života u Srbiji, nema izlaza iz finansijske ili ljubavne krize, nemate familiju u inostranstvu ili tetku u krugu dvojke, ne vidite boljitak i odlučite da se obesite, imam pravu stvar za vas. Čvrst konopac, izdržava do 80 kilograma bez problema”, piše ovaj šaljivdžija.

Na oglasima se pre nekoliko meseci našao i jedan od najlepših srpskih vodopada “Tupavica” na Staroj planini, a vlasnik oglasa je napisao da prodaje imanje u sklopu koga se nalazi i ovaj vodopad u samom srcu Stare planine.

Jedan od najbizarnijih oglasa, ipak, objavljen je u susednoj Bugarskoj, gde je na prodaju oglašeno selo Černo Polje, koje se nalazi uz granicu sa Srbijom.
Prodavac koji se predstavio kao Ivan Smrdanov napisao je da se selo prodaje zajedno sa njegovim “lokalnim kradljivim stanovnicima”.

Prodavac je još naveo i da je selo lepo i veliko, da ima tri mahale i puno neobrađene zemlje, uz napomenu da se na oglas javljaju samo ozbiljni kupci, a da će cena biti - po dogovoru.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

ČISTKA šefova u policiji

Stevo Krstić, načelnik novosadske Policijske uprave, prvi je smenjen zbog loših rezultata, ali će iz šefovskih fotelja uskoro ustati još šestoro njegovih kolega, saznaje „Blic“.

Slika

Nerešena ubistva, visoka stopa kriminaliteta, porast šverca i bahato ponašanje razlog su za smene načelnika koje slede vrlo brzo.

- Zbog stabilnosti bezbednosne situacije u zemlji, nije moguće smeniti svih šest načelnika odjednom, već će se menjati postepeno, shodno procedurama. Već neko vreme u MUP-u se analizira rad svake policijske uprave u zemlji, šta je urađeno, gde su propusti i ko nije napravio nikakav rezultat iako je na mestu načelnika godinama - kaže izvor „Blica“.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

„GOLDMAN SAKS” ŽELI DA OTKUPI LOŠE KREDITE U SRBIJI

Američki fond kupuje sve zaplenjene stanove

Bankarska grupacija „Goldman Saks“ mogla bi uskoro da postane vlasnik svih nekretnina oduzetih srpskim građanima i firmama zbog kreditnih dugova.

Naime, Vlada Srbije pregovara sa “Goldman Saksom” da u Srbiji osnuje fond za rizične kredite, saznaje “Blic”. Razgovore o mogućnosti formiranja fonda koji bi otkupljivao nenaplative kredite u Srbiji započeo je ministar finansija Dušan Vujović letos, tokom posete delegacije te američke grupacije Beogradu. To je bila i jedna od tema razgovora koje je premijer Aleksandar Vučić imao nedavno u Londonu sa predstavnicima najvišeg menadžmenta “Goldman Saksa” za Evropu.

Komercijalni fond poput onog koji bi osnovao “Goldman Saks” otkupljivao bi takozvane kontaminirane zajmove, ukoliko banka želi da ih proda i koliko-toliko zaradi na nečemu što sama nikako ne može da naplati.

- Interes osnivača ovakvog fonda jeste da iskoristi činjenicu da ima kapital i da može da sačeka naplatu ovakvih zajmova ili aktiviranje hipoteka datih za ove kredite, odnosno prodaju zaplenjenih nekretnina, u momentu kada je to najisplativije - objašnjava izvor “Blica” iz bankarskih krugova.

Banke su uglavnom spremne da ove zajmove prodaju za minimalnu naknadu. Praksa je da se ovakvi dugovi otkupljuju za maksimalno polovinu vrednosti duga, a najčešće za 20 odsto te vrednosti.

- Cenovnika nema, pa se dešava da neki krediti budu prodati i za samo deset odsto vrednosti zajma. Banke koje imaju veliki broj rizičnih zajmova žure da se ovih zajmova odreknu, kako bi sačuvali pozitivne bilanse - objašnjava naš sagovornik.

Vlada je razmišljala i da država napravi fond u koji bi bili izdvojeni svi loši krediti. To bi iziskivalo da i banke podnesu trošak rada fonda. Međutim, banke nisu mogle da se slože, jer neke imaju vrlo malo rizičnih kredita i ne žele da finansiraju to što su se drugi ponašali rizično.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4573
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od Bibliotekar »

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Notar: Priznajem, zaradio sam 10.000 evra za mesec dana

Danilo Dozet, jedan od četiri notara u Nišu, ispričao je za „Blic“ da je u septembru, od kada je počeo da radi, imao promet od 10.000 evra.

Slika

Međutim, kako on kaže, nisu tačne glasine o enormnim zaradama javnih beležnika jer od pomenute sume treba platiti porez, lokal i zarade za zaposlene. Iako Dozet nije precizirao kolika mu je tačno zarada, kada se od 10.000 evra oduzmu svi ti troškovi, ispada da plata notara ne može biti manja od 5.000 evra.

- Bilo je dezinformacija da je neki notar zaradio 180.000 evra za mesec dana. To jednostavno nije moguće. Ja sam u septembru imao promet od 1,2 miliona dinara ali od tog iznosa treba odbiti 20 odsto za PDV i 10 odsto po osnovu poreza na dobit a od ostatka platiti zarade sa doprinosima za četvoro zaposlenih i troškove poslovnog prostora. - priča Dozet za „Blic“.

On nije mogao da precizira tačan broj predmeta koje je obradio od septembra do danas, ali je potvrdio da je za dva meseca u njegovoj kancelariji sačinjeno oko 170 javnobeležničkih zapisa.

Kako „Blic“ saznaje, prva analiza rada notara pokazuje da su oni od septembra do novembra uradili ukupno 35.000 overa i 16.000 zapisa. Građani će, izmenama zakona o javnom beležništvu, moći sami da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti pa će tako kod notara plaćati samo overu ugovora. To znači da će proći čak 40 odsto jeftinije nego građani koji su kod notara morali da plaćaju i sastavljanje i overu ugovora. Međutim, kako nezvanično saznajemo, povraćaj novca nije moguć.

Advokati u Srbiji štrajkuju već 55 dana, a najviše se bune zato što je država notarima dala monopol da overavaju i sastavljaju ugovore. Iako je u početku delovalo da ministar Nikola Selaković neće odgovoriti advokatima ni na jedan zahtev, na kraju je ipak popustio i notarima oduzeo monopol oko sastavljanja ugovora o prometu nepokretnosti.

Inače Ministarstvo finansija dostavilo je juče Advokatskoj komori Srbije predlog o paušalnom oporezivanju advokata za 2014. godinu. Prema tom predlogu, povećanje i poreza i doprinosa u odnosu na prošlu godinu iznosilo bi do 10 odsto.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od Upravnik »

Sme li da kaže naša lokalna notarka (notaroškinja, notarkinja... kako već...) koliko je ona zaradila od kad ima kancelariju.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Meni je smešno što se PV zaklinje da razvija privatni sektor i zameni preko 8000 advokata sa 93 notara.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

MILIONSKA PREVARA Maja Nikolić prodaje fantomsku austrijsku franšizu

Pevačica je direktorka kompanije koja prodajući fantomsku franšizu planira da zaradi 96 miliona evra za pet godina.

Slika

Na mesto generalne direktorke firme “Špar“ pevačica je postavljena pre 10 dana. Ova kompanija pod tim nazivom postoji jedva pola meseca i ima samo jednog zaposlenog.
Ono što prvo bode oči na sajtu kompanije je Majina dekoltirana “poslovna“ fotografija i niz pravopisnih grešaka. Ali tu bizarnosti tek počinju.

Pevačica na sajtu objašnjava da je plan kompanije da u narednih pet godina u Srbiji otvori 12.000 prodavnica koje će zapošljavati više od 120.000 ljudi. Ova nepoznata firma za koju niko ne zna čime se bavi prodaje franšizu za koju od potencijalnih saradnika traži ukupno 8.000 evra da bi pod logom “Špara“ prodavali njihove proizvode.

Šta to tačno znači, nikome nije jasno. Interesantno je da je i ime „Špar“ poznato po velikom trgovinskom lancu iz Austrije koji bi narednih godina mogao da dođe u Srbiju. Kopiranjem imena ovog lanca stvara se ogroman prostor za mahinaciju prodavanjem fantomske franšize za koju ljudi mogu pomisliti da je svetski poznata.

- Radim u agenciji za nekretnine i juče sam dobio poziv za saradnju od te kompanije. Kada sam video da je glavna Maja Nikolić, proverio sam firmu i video da tu nisu čista posla - kaže Dragan M. iz Sremske Mitrovice.

Da bi privukao klijente, „Špar“ se poziva na preporuku Ministarstva trgovine. Međutim, u tom ministarstvu su nam rekli da “prvi put čuju za tu kompaniju”.

U prezentaciji “Špara“ kažu da će se baviti prodajom “robe široke potrošnje, građevinskog materijala, tekstila, obuća, bele tehnike, automobila, pa čak i lekova”.

Maja: Ne smem da pričam

„Kako već znate da sam postala generalna direktorka ‘Špara‘? Uputiću vas na mog advokata. Ne želim da rizikujem da kažem nešto pogrešno“, rekla nam je Maja. Advokat se, međutim, nije javljao na telefon koji nam je pevačica dala.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

DUG POSTAJE JAVNI DUG Država preuzima obaveze Er Srbije od 19,3 milijarde dinara

Javni dug Srbije biće uvećan za 19,3 milijarde dinara, koliko iznose obeveze aviokompanije Er Srbija koje će preuzeti država.

Pretvaranje u javni dug Srbije obaveza Er Srbije prema pravnim i fizičkim licima za obavljene usluge i isporučenu robu, predviđeno je Predlogom zakona koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Novac za te namene biće isplaćen iz budžeta Srbije u dve rate - prva polovina do 31. decembra ove godine, a druga do 31. marta 2015. godine.

Er Srbija, naslednik Jat ervejza, u vlasništvu je Vlade Srbije i kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskim Emirata, o čemu je potpisan ugovor avgusta 2013. godine.

Zaključkom Vlade Srbije od 11. decembra 2014. godine, utvrđen je Program mera za izmirivanje obaveza Er Srbije prema pravnim i fizičkim licima sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine.

Ukupan iznos obaveza koje će preuzeti drzava je 19,3 milijarde dinara, od čega se na obaveze koje je već regulisala Er Srbija odnosi 2,6 milijardi dinara.

Jedan deo preuzetih obaveza servisiraće Republika Srbija direktnim plaćanjem poveriocima - Aerodromu "Nikola Tesla", Naftnoj industriji Srbije (NIS), Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, Jat tehnici, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, Beogradskoj banci i Investbanci koje su u stečaju, i Narodnoj banci Srbije.

Obaveze prema ostalim poveriocima regulisaće Er Srbija nakon prenosa sredstava iz budžeta Srbije.

Odnos izmedju Er Srbije i Republike Srbije nakon stupanja na snagu ovog zakona, kako je predloženo, biće definisan posebnim ugovorom, kako bi se ispunile odredbe ugovora između Vlade Srbije i Etihada.

Saradnja između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata počela je potpisivanjem Sporazuma zaključenog 17. februara 2013. godine, a koji je Skupština Srbije ratifikovala 15. marta 2013.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rešeeeeeenje - što bi rekao Zoran Radmilović

Post od branko »

Slika

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta