Nemačka i region

Re: Nemačka i region

Postod branko » 07 Jun 2017, 09:10

Nemačka se zalaže za plan "Berlin plus" za oporavak regiona

Nemačka se zalaže za plan "Berlin plus" za oporavak regiona

Nemačka ima novi plan za zapadni Balkan, traži od Evropske unije da ulaže u infrastrukturne projekte kako bi se povezale zemlje koje čekaju na priključenje Uniji. Cilj je da se time pojača regionalna saradnja i ekonomski oporavak.

Ideja je da se zapadni Balkan poveže, pre svega autoputevima. To je u Beogradu potvrdio i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer. Plan je dobio naziv Berlin plus, dok su ga beogradski mediji krstili kao "Novi Maršalov plan":

„Predložili smo našim partnerima da povećaju fondove za projekte povezivanja, kako u infrastrukturi, tako i na polju obrazovanja. Osim što vi treba da ojačate svoje kapacitete za jaču spoljnu i bezbednosnu politiku, jedan od strateških ciljeva ovog projekta je i regionalna saradnja kao i ekonomski oproavak“, kazao je Ederer.

Za sada nije poznato koliko novca Unija ima u planu za zapadni Balkan, a i vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić, slaže se da je novac najvažniji:

„Da vidimo kako uz obezbeđivanje dodatnih finansijskih sredstava realizujemo, pre svega ove, oni to zovu programi povezivanja, conectivity, agende koja omogućava da vi izmedju sebe, u ovim našim državama, odnosno učesnicima tog procesa, međusobno napravimo puteve, pruge, da imamo energetsku infrastrukturu, to je dobra stvar i mi to pozdravljamo i voleli bismo da tu bude što više para i da ih mi dobijemo što više“.

Kako prenose beogradski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, novac treba da se obezbedi od svih zemalja Evropske ekonomske zone, što uključuje 28 članica Unije, plus Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švajcarsku.

Novac bi trebalo da se skupi putem donatorskih akcija. O planu, na koji se gleda kao na kompenzaciju za dugo čekanje u redu na ulazak u Evropsku uniju, trebalo bi da se razgovara na sledećem samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu 12. jula.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10806
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Nemačka i region

Postod Bibliotekar » 14 Avg 2019, 21:14

Hamburg, 12. VIII 2019. - Falscher Scheich blamiert das Alsterhaus am JungfernstiegSolange es um Geld geht ist hier alles möglich... :(
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4379
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Prethodni

Povratak na POLITIKA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron