Nemačka i region

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Nemačka i region

Post od branko »

Zašto je Berlin mačka, a Beograd miš?

Gotovo svaki iole informisani građanin Srbije bez razmišljanja će Nemačku adresirati kao najvećeg evropskog prijatelja Kosova. Samim tim i – neprijatelja Srbije. Razlozi su brojni, a koreni leže najmanje 70 godina duboko

Odavno jedan članak iz srpskih novina nije izazvao toliko pažnje u Nemačkoj kao tekst Večernjih novosti „Ucene i ultimatumi Srbiji i za 21. vek“. Direktan povod bili su zahtevi nemačkih parlamentaraca Srbiji, od kojih su se glavni ticali sređivanja odnosa sa Kosovom, odnosno postizanje dogovora u Briselu. Istorijska činjenica da su Nemačka i Srbija u poslednjih sto godina uvek bile na različitim stranama tako je ukrštena sa teorijom zavere kako se sve na Balkanu radi protiv Srbije i Srba.

Berlin kao kapija EU

Postoje najmanje tri nivoa odnosa Beograda i Berlina, smatra Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka. Odnosi samih građana su u najboljem redu, kao i formalni bilateralni odnosi država. Dublji politički odnosi su, međutim, očigledno napeti. „Razlog je pre svega stav Nemačke prema srpskom stavu o Kosovu i, sa druge strane, zahtev Srbije da uđe u Evropsku uniju gde se ponovo gleda u Nemačku i to opravdano jer je to najveća i najmoćnija zemlja EU“, kaže Simeunović za DW.

Ono što su godinama sinhrono ponavljali srpski (ali i evropski) političari, da su Kosovo i evropski put razdvojena pitanja – surovo je razbijena. Sada srpska vlada balansira sa oba problema za istim stolom. Istoričar Čedomir Antić mišljenja je da Srbija trenutno u EU može da uđe samo kao „pokorena zemlja“. „Da li je raspad Srbije cena njene evropske budućnosti? Da li ćemo neki ulazak u Evropu C ili Evropu D dočekati kao evropski Kurdi“, pita se Antić u razgovoru za DW.

On smatra da je radikalno razmišljanje o Nemačkoj posledica politike Berlina prema Srbiji. „Ako poštujete autonomiju Olandskih ostrva, koja imaju izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, a insistirate da Tačijeva vojska dođe na sever Kosova – onda ne možete biti percipirani drugačije nego kao neprijatelj“, smatra Antić. Simeunović misli da i domaći mediji grade sliku Nemačke kao države koja je najtvrđa u pogledu Kosova. „Devedesetih smo imali obrnutu situaciju da je narod Nemačke, zahvaljujući medijima, stekao lošu sliku o Srbima“, podseća Simeunović.

Nemačka profitirala od raspada Jugoslavije?

Upravo su jugoslovenske ratne godine vratile Nemačku na veliku scenu, smatra Antić koji ulogu Berlina iz tih godina definiše kao „bespogovornu podršku slovenačkom i hrvatskom nacionalizmu“. „Nemačka tada dobija ulogu u Evropi. Ona više nije samo ekonomski jaka članica NATO, već ključna zemlja u Kontakt grupi. Od devedesetih, Nemci i Austrijanci drže uloge Visokog predstavnika u BiH i prvog čoveka Unmika na Kosovu“, kaže on.

Antić veruje da bi za svet bilo neprihvatljivo da Nemačka uzme stranu u konfliktu koji bi se desio u Češkoj, Poljskoj ili Francuskoj. „Samo kada je reč o Balkanu, Nemačkoj se previdela uloga u Drugom svetskom ratu, a taj rat je imao veliki uticaj i na događaje iz devedesetih godina“, kaže taj istoričar. Sa svoje strane profesor Simeunović potvrđuje da su za nacizmom ostale i jake predrasude, ali da one „ne bi trajale kada bi aktuelne politike Nemačke i Srbije uložile više napora“.

Radikalnije Antićeve kolege idu korak dalje, nazivajući današnju nemačku politiku „demokratskim fašizmom“. Čedomir Antić misli da je to preterano. „Naravno da ne mislim da su recimo nemački demohrišćani – fašisti i rasisti, ali mislim da Nemačka koristi Srbiju da leči frustracije iz 20. veka. Iskorišćeni smo kao 'narod-parija' Evrope da relativizujemo krivicu koju je Nemačka hiljadu puta morala da prizna – ali prema Srbiji je nije priznala. Ne mislim da neko treba doživotno da se izvinjava zbog nečega sa čim nema veze i sa čim ni njegovi roditelji nemaju veze, ali mislim da nije u redu da se istorija ponavlja samo Srbima“, kaže Antić.

Malo se zna o podršci Nemačke

Povremeno se u Srbiji zaboravlja da je upravo iz Nemačke stiglo najviše novca nakon pada režima Slobodana Miloševića. To je, smatra profesor Simeunović, greška i same Nemačke koja nije dovoljno „izreklamirala“ šta je sve uradila za Srbiju. „Šta je sa čuvenom nemačkom propagandom? Kako to da oni ovde daju novac, a to niko ne zna? Kada bi ljudi ovde znali da je Nemačka davala i za grejanje posle Petog oktobra, onda bi i stav Srba prema Nemcima bio bolji, onda bi svi istorijski razlozi delovali manje bitno“, kaže Simeunović koji je svoju doktorsku disertaciju odbranio upravo u Nemačkoj.

Sa druge strane, Antić misli da čak ni reformska vlada Zorana Đinđića nije imala iskrenu podršku Nemačke. Odnose Berlina i Beograda od 1991. do danas, on vidi kao „sadističku igru mačke sa mišem“. Smatra da je Nemačka mogla da preseče problem 1995. ili 1999. godine, ali da je nadmoć koristila da navede srpske političke elite da sprovode njenu politiku. „Jedna vlada dobije inicijalnu podršku, da bi onda bila dekomponovana od strane Nemačke. Ako ne popusti, dovede se druga vlada kojoj se da mali prostor pa se onda ponovo zategne“, kaže Antić.

Suptilnost ne bi škodila

S obzirom na postojanje konfrontiranih interesa, jasno je da Nemačka svoje ciljeve ostvaruje mnogo bolje od Srbije, konstatuje Simeunović. „To jednog dana može da se pokaže kao kontraproduktivno jer rešenja nisu nađena sa obostranim razumevanjem.“ Simeunović savetuje nemačke političare da pokažu više suptilnosti u nastupu prema Srbiji. Čedomir Antić pokušava da objasni stavove Srba prema Nemačkoj sledećom hipotezom: „Kako bi bilo Nemačkoj da je neko 1965. pravio sanitarni kordon oko nje? Ko bi tada bio na vlasti, socijaldemokrate ili neki neonacisti?“

Uz citiranje teksta o navodnom „demokratskom fašizmu“ Berlina, neki nemački mediji su, poput Špigela, usput preneli i stavove mitropolita Amfilohija koji „okupaciju Kosova i Metohije“ vidi kao „opredeljenje Evrope za nastavak Muratovske tiranije i petovekovnog otomanskog gospodarenja Kosovom“. A onda su i podsetili da se mitropolit svojevremeno molio za raspad NATO-pakta. Drugim rečima, dok mediji u Srbiji Nemačku prikazuju kao večitog zlotvora, mediji u Nemačkoj kao da prenose sliku o Srbiji – večitom Kalimeru.

Autor: Nemanja Rujević
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Zato što su i Srbi i Nemci u vekovnoj trci za iluzornim sjaktavim dobitkom zaboravili da nisu ni mačke ni miševi, već da su zapravo Orlovi u srodstvu!

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

A šteta je... Jer bi moglo i drugačije. Na istinsku polzu svakoga.Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

Viktor Orban "uzburkao" Berlin

Mađarski premijer izazvao je buru u političkom Berlinu, gde su i vlast i opozicija jednoglasno reagovali odbacujući njegova poređenja današnje Nemačke s nacističkom

Mediji su ocenili je pokušaj da napravi takvo poređenje Viktor Orbana odveo u izolaciju više nego ikada do sada.

"Nemci su već jednom poslali konjicu u Mađarsku, u formi pancer-trupa. Naša molba je - molimo nemojte to ponovo činiti'', prenose nemački mediji Orbanove reči, na koje su reagovali i vodeći političari vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije i opozicione socijaldemokrate i zeleni.

Mađarski premijer se, naime, pozvao na reči kancelara Angele Merkel, koja je na forumu o Evropi prošle sedmice rekla da će oni sve učiniti da dovedu Mađarsku na pravi put, ali neće slati ''konjicu''.

Njene reči su, opet, bile povezane s jednom izjavom njenog protivkandidata na saveznim izborima, socijaldemokrate Pera Štajnbrika, koji je rekao da je za isključenje Mađarske iz EU i jednom, pre par godina, u šali, izjavio da će uvesti ''konjicu'' u ''igru'' protiv Švajcarske, ako bude i dalje štitila nemačke utajivače poreza.

Reč ''konjica'' je, tako, izgovorena na različite načine, izazvala buru u političkom Berlinu ili, kako pojedini nemački analitičari smatraju, buru u ''čaši vode'', pošto je povod za žustro reagovanje medija bio bezazlen.

''Orban opterećuje sve više i više tradicionalno dobre nemačko-mađasrke odnose'', rekao je spoljnopolitički portparol demohrišćana Rupreht Polenc, a iz redova socijaldemokrata je rečeno da je Orban morao razumeti da je Merkelova poslala ironičnu poruku u pravcu Mađarske.

Socijaldemokrate poručuju da je krajnje vreme da se sa Orbanom jasno razgovara.

Mađarska se zbog metoda Orbanove vlade nalazi na udaru evropskih kritičara, koji joj prebacuju ograničavanje slobode medija, demokratije, nezavisnosti sudstva i ustavnog prava, ukazuju mediji, koji, takođe, podsećaju da je nekadašnja Mađarska bila saveznik nacističke Nemačk
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Ja, sehr geehrte Herr Orban. Die Deutschen haben schon einmal eine Kavallerie geschickt, und zwar in Form von Schwere Miezepanzerkatzen:

Slika

Königstigern der Schwere Heerespanzerabteilung 503 Feldherrnhalle in Budapest

Aber die Ungarn sind bis heute die besten wirklichen Freunde der Deutschen, und spielten in der deutschen Außenpolitik die Rolle eines „deutschfreundlichen Vorposten” in der Region Südosteuropa. ;)

Slika

Deutsch-Ungarische Waffenfreundschaft - I

Slika

Deutsch-Ungarische Waffenfreundschaft - II

Magyarország tehát nem ellenfél!
- Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához?
– Huszonnégy órára.
– És ha ellenállnak?
– Tizenkét óra.
– Hogyhogy?
– Elmaradnak az üdvözlő beszédek.

Generalfeldmarschall Walter von Brauchitsch
Auf weitere gute Zusammenarbeit! Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

Merkel: "Sve članice EU da slede primer Nemačke"

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da zemlje EU moraju slediti primer Nemačke u stezanju budžeta i reformisanju tržišta rada da bi povratile rast.

Dok evropski lideri nastoje da izađu iz recesije i izbore se sa rekordnom nezaposlenošću, Merkelova je pohvalila napore Nemačke u zadržavanju stabilnosti ekonomije tokom krize, navodeći da 17 članica evrozone moraju zadržati recept budžetske discipline i unapređenja konkurentnosti, prenosi njujorška agencija Blumberg.

"U interesu Nemačke je da učini sve kako bi strukturne reforme i budžetska disciplina mogli stupiti na snagu u drugim zemljama", izjavila je Merkelova u svom nedeljnom obraćanju naciji.

Iako je francuski predsednik Fransoa Oland ponovio svoju izjavu da je trogodišnja kriza u evrozoni gotova, rastući rizik od otpisa grčkog duga i ogromna stopa nezaposlenosti u zemljama Evrope mogli bi izazvati krizu uoči priprema evropskih lidera za samit 27. juna.

Ministri finansija i rada iz Španije, Nemačke, Italije i Francuske sastaće se 14. juna u Rimu kako bi dogovorili plan koji će se direktno pozabaviti problemom visoke stope nezaposlenosti među mladima u evrozoni od 24 odsto.

Merkelova i Oland sastali su krajem prošlog meseca da bi razgovarali o tom pitanju, najavljujući tada prvobitnih šest milijardi evra za borbu protiv nezaposlenosti.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

Henri Bone, direktor KAS u Srbiji, za Danas

Očekivanja Berlina su izneverena

Autor: Marija Stojanović

Beograd - Oni koji donose odluke u nemačkoj vladi i Bundestagu, koji poznaju Srbiju i dobro su informisani o svim relevantnim aspektima kompromisa, razočarani su što ni Beograd ni Priština nisu ispunili svoja obećanja o primeni Sporazuma o normalizaciji, postignutog 19. aprila, kao i o svemu drugom na šta su se obavezali - upozorava u razgovoru za Danas Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji (KAS), bliske najvećoj vladajućoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU). Kako naš sagovornik objašnjava, probijeni su rokovi navedeni u Planu primene Sporazuma, na koje su se obe strane obavezale, iako su bile u potpunosti svesne teškoća s kojima će se suočiti na svojim unutrašnjepolitičkim scenama. „Jednostavno rečeno, ljudi u vladajućoj koaliciji u Berlinu se pitaju zašto treba da se drže rokova i dodele Beogradu datum za početak pregovora o članstvu u EU 27. juna, kada Srbija i Kosovo to ne čine i kada se nije ostvario najveći deo obećanog“, ističe Bone.On kaže da mu je na sastancima koje je imao prošle sedmice u Berlinu takođe rečeno da je među nemačkim strankama široko rasprostranjeno uvažavanje „istorijskog Sporazuma koji su postigli Beograd i Priština“.„Donosioci odluka u Nemačkoj prepoznaju hrabrost obe strane, naročito vlade u Beogradu, koja je bila potrebna da bi se postigao kompromis. Oni su to uvažavanje u više navrata preneli zvaničnom Beogradu, i shvataju da je neophodno da istim tempom nastave da ohrabruju obe strane da i dalje sprovode proces normalizacije odnosa“, poručuje sagovornik Danasa. Bone ocenjuje da je ostalo veoma malo vremena da se nemački političari ubede „ne samo argumentima, već istinskim dokazima“ da postoji politička volja da se promeni status kvo i ispune obaveze i rasporedi. „To je nužno i u širem kontekstu, jer će Evropska unija preživeti aktuelnu krizu i ostati relevantna sila u budućnosti jedino ako njene članice budu učile na greškama počinjenim u prošlosti, i ako sve aktuelne i buduće članice budu poštovale pravila. U suprotnom, greške će biti ponovljene, što će ići na štetu svima“, zaključuje direktor KAS u Srbiji Henri Bone.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

Novi šamar žrtvama NATO

Neće biti odštete za varvarinske žrtve, jer je u Karlsrueu odbijena tužba pred Ustavnim sudom Nemačke koju su podnele porodice žrtava vazdušnog napada NATO na most u Varvarinu 30. maja 1999. godine. Nemački Ustavni sud sramnu odluku obrazložio je međunarodnopravnom odredbom da obeštećenje mogu zahtevati države, ali ne i privatna lica. Podsetimo, u napadu NATO aviona na varvarinski most 30. maja 1999. godine, poginulo je 10, a povređeno 30 civila, od čega 17 teško.

Veće Ustavnog suda je, međutim, izričito naglasilo da izbor vojnih ciljeva može biti predmet sudskog razmatranja, dok nemačka država kaže da nije imala veze sa odlukom o napadu na most. Navodno, nemački avioni nisu bili direktno uključeni u napad na most, ali su nemački "avaksi" bili uključeni u osmatračku podršku akcije.

U obrazloženju se dodaje da nemački vojnici nisu prekršili svoja pravila službe jer nije dokazano da su nadležni oficiri bili informisani o konkretnim okolnostima planiranog napada.

Nemačka je, navodi se, bila uključena samo u "preventivno sastavljanje liste mogućih ciljeva na kojoj jeste bio i varvarinski most", ali time, kako smatra sud, "nije doneta odluka o napadu na most".

Tek pri donošenju konkretne odluke da se most napadne potrebno je postupiti sa posebnom pažnjom, ali u toj odluci Nemačka nije učestvovala, niti je, kako to nalažu pravila NATO, bila obaveštena o predstojećem izvođenju konkretnog napada.

- Svi smo još u šoku! - prva je reakcija Gordane Milanović-Kovačević, člana Saveta projekta "NATO žrtve tuže za odštetu", zbog rešenja koje je doneo Ustavni sud Nemačke, a kojim se odbija Varvarinska tužba.

Gospođa Milanović-Kovačević se sa ovom vešću prvo obratila našoj redakciji i izrazila spremnost da o tome opširnije govori čim detaljno prouči obrazloženje na deset gusto kucanih strana i zajedno sa ostalim članovima Saveta donese odluku o tome šta im je dalje činiti.

Podsetimo, Varvarinska tužba, koja je podneta 2000. godine od strane Saveta projekta na čelu sa predsednikom Haraldom Kampfmajerom iz Hamburga, prošla je najpre instancu Vrhovnog suda, koji je uz male pomake ipak doneo negativnu odluku, a od 2006. godine se nalazila pred Saveznim ustavnim sudom Nemačke. Urađena je ekspertiza najpoznatijih živih pravnika za međunarodno pravo, a Ustavni sud je trebalo da se pozabavi da li su odluke kompatibilne sa nemačkim ustavom.

- Od decembra 2000. godine smo u situaciji čekanja, bilo je dopisivanja, dodataka sa obe strane, da bi se upotpunilo i odgovorilo na neka pitanja. Prošle godine u septembru sudija koji je obećao da će pre nego što ode u penziju da donese odluku o Varvarinskoj službi to nije uradio, tako da je slučaj preuzeo novi sudija, koji je tražio vremena da prostudira masovna akta od nekoliko hiljada stranica, pre nego što se konkretno pozabavi time da li će biti ročišta ili će biti donesena odluka - izjavila je u maju ove godine Gordana Milanović-Kovačević.

Prijatelji Srba i krivične prijave

Ekonomista iz Berlina Harald Kampfmajer je sa 40 pravnika i istomišljenika još 1999. godine podneo je krivičnu prijavu protiv nemačke vlade za vođenje agresorskog rata protiv Jugoslavije, a takođe je vodio i spor protiv Ministarstva za finansije Nemačke za zloupotrebu njegovog poreza, jer se taj novac "nije koristio za izgradnju države, nego u svrhu vođenja rata".

Ovaj prijatelj Srba se na jednoj godišnjici na stratištu varvarinskog mosta obratio sledećim rečima: "Kao Nemac stidim se što su i naši avioni učestvovali u bombardovanju Srbije i Varvarina. Svi Nemci, koji razumeju našu istoriju, moraju se suprotstaviti tome, i reći svetu kakav se zločin ovde dogodio. Varvarinska tužba je simbol i za one postradale Srbe, koji nisu u prilici da tužbu podnesu. Mi ne znamo kakav će ishod naših napora biti do kraja, ali je značajno to što su mnogi ljudi u svetu saznali sa kakvim užasom je ova zemlja napadnuta. Ja se poklanjam vašim žrtvama..."

Na sudu nema pravde

Posle više od decenije od bombardovanja pokušaji da se pred međunarodnim i sudskim instancama dođe do pravde za žrtve NATO bombardovanja daju poražavajuću sliku.
Tužbe porodica poginulih u RTS-u protiv 17 zemalja NATO Evropski sud je odbacio proglasivši se nenadležnim, kanadski državljani koji su u svojoj zemlji pokrenuli tužbu za odštetu imovine koju su imali u Srbiji i u Bosni još uvek bore za svoje pravo, a za Varvarinsku tužbu, kako stvari stoje, gotovo da više nema nade.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Merkel, Merkel über alles!
Angela Merkel je danas, u prvom krugu glasanja, ogromnom većinom glasova poslanika Bundestaga izabrana za nemačkog kancelara i ovo je njen treći mandat.

Za Merkelovu je glasalo 462 poslanika od ukupno 621 predatih važećih glasačkih listića. Protiv je bilo 150, a uzdržanih devet poslanika.

Slika

Takozvana „kancelarska većina” u ovom, 18. sazivu Bundestaga, iznosila je 316 glasova od ukupno 631 poslanika, tako da je Merkelova dobila znatno više od ustavom predviđenog, neophodnog broja glasova. Nemački Ustav iz 1949. godine predviđa da je glasanje za kancelara, koji se bira u Bundestagu, tajno.

Njeni demohrišćani, koji su najjača parlamentarna frakcija, imaju čak 311 poslaničkih mesta, a njeni koalicioni partneri, socijaldemokrate, druga po snazi partija, 193 poslanika.

Nemačka je danas, 86 dana posla izbora, što je najduži period do sada, dobila vladu "velike koalicije" demohrišćana i socijaldemokrata, kakvu je Merkelova već jednom vodila u svom prvom mandatu.

Merkel je položila zakletvu pred poslanicima Bundestaga, donjeg doma parlamenta, u kojoj je obećala da će svoju snagu posvetiti blagostanju, koristi i zaštiti nemačkog naroda, da će Ustav i zakone svoje zemlje poštovati i braniti, obaveze savesno ispunjavati i prema svima biti pravdena.

Slika

Nemačka opzicija u ovom sazivu Bundestaga ima svega 127 poslanika - iz redova zelenih i levičara.

(Tanjug)
Slika:D
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Nemačka i region

Post od Upravnik »

Gospođa kanelarka Merkel je nedavno izjavila: ''Multikulturalnost u Nemačkoj? Ne, toga nema. U Nemačkoj postoji samo nemačka kultura''.
E kad bi se neki dozvali u pamet i ovako govorili. ;)
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

„Multikulturalismus ist absolut Gescheitert!”

Slika

Slika

Slika

::D
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

SMILJA AVRAMOV Nemačka nastavlja nacističku politiku

Razgovarao Uglješa Mrdić

„Mi zauzimamo prema Nemačkoj defanzivan stav, umesto da se postavimo kao pobednička sila u Drugom svetskom ratu i da na bazi takvog statusa tražimo svoja prava“

„Posetom nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji se, s jedne strane, očekivao početak nove politike Nemačke prema Srbiji. Sa druge strane, očekivalo se da bude mnogo više osvrta na ono što Nemačka duguje našoj zemlji. Od svega toga ništa nije bilo. Angela Merkel je nastupila sasvim otvoreno, prilično grubim jezikom, bez imalo diplomatskog šlifa i diplomatskih poštapalica, ali treba joj priznati jedno – ona je govorila otvoreno i iskreno. Poručila je Srbiji da je Nemačka odana Albancima, da u njima vidi svoje saveznike, koje je Nemačka pomagala i koje će i ubuduće pomagati“, kaže u intervjuu za „Pečat“ prof. dr Smilja Avramov.
Prema rečima naše sagovornice, Angela Merkel nam je saopštila da u politici Nemačke nema diskontinuiteta.

Na koji diskontinuitet mislite?
Sadašnja Nemačka nastavlja politiku koju je vodila nacistička Nemačka. Ne treba zaboraviti da u strategiji nacističke Nemačke isto važilo da je Balkan most preko kojeg bi nemačka politika prodrla na istok. Vratimo se za trenutak u prošlost.
Plan u odnosima Nemačke prema nama sačinio je lično Adolf Hitler. On je teritorije Balkana, kada ga je namačka okupirala, podelio u tri kategorije. Jedan deo teritorija bio je anektiran u sastav Velikog nemačkog rajha, drugi deo teritorije ostao je nezavisan, a treći okupiran. Operativno sprovođenje politike u odnosu na Balkan, odnosno nacističke sile, poveren je Italiji. Ona je na Balkanu imala ključnu ulogu. Naime, već 12. aprila 1941. godine Kosovo i Metohija, sa nekoliko gradova u Makedoniji i Crnoj Gori, pripojeni su „velikoj Albaniji“. Tada je zapravo i stvorena „velika Albanija“. Tim teritorijama, bez obzira na to da li su bile okupirane, anektirane ili nezavisne u sklopu sila osovine, data je puna sloboda delovanja u odnosu na Srbiju i na srpski narod. Otuda je došlo do nesmetanog i sasvim slobodnog istrebljenja Srba i genocida nad srpskim narodom. Ali, treba napomenuti još jednu stvar, da je Italija već 12. aprila 1941. godine okupirala, odnosno anektirala Albaniju i izvršila fuziju italijanske i albanske vojske, tako da su zajedno nastupale u sastavu osovinskih sila protiv Saveznika u Drugom svetskom ratu. Dakle, tada je stvorena „velika Albanija“ pod zaštitom Musolinija i Hitlera u prvom redu.

Šta je bila pozadina toga?
Oni su u stvari planirali da na Balkanu stvore strateški most koji bi omogućio ekonomski i politički prodor na Istok, i da se taj teren očisti od slovenskog življa, naročito od Srba, jer su u Srbima uvek videli neku kopču sa Rusijom. Otuda su bez ikakvih skrupula, Albanci otpočeli sa terorom prema Srbima. Postavlja se sada pitanje kakav je bio status Albanije. Albanija nije imala Komunističku partiju, pa ju je organizovala Komunistička partija Jugoslavije 1941. godine. Tada su se u Albaniji pojavile takozvane „oslobodilačke grupe“. Međutim, i mimo toga Albanija od strane Zapada nikada nije smatrana savezničkom silom, niti je posle rata pozvana na Konferenciju Ujedinjenih nacija 1945. godine, jer je smatrana neprijateljem koji je pripadao osovinskim silama. Albanija je jednostavno tretirana kao neprijateljska sila utoliko pre što je u okviru albanske vojske stvorena SS divizija „Skenderbeg“, koja je počinila najteže zločine na teritoriji Kosova i Metohije, i dalje. Dakle, Kosovo i Metohija su uključeni u „veliku Albaniju“ po odluci Hitlera i Musolinija. Formalnopravno to je učinjeno odlukom kralja Italije, a stvarnu odluku doneli su Hitler i Musolini. Ta SS divizija „Skenderbeg“ delovala je u sastavu nemačke SS divizije. Kada je završen taj deo posla, Šiptari su dobili punu slobodu da likvidiraju srpski narod, i to po dvostrukoj liniji. Sve one koji su došli na Kosovo i Metohiju posle 1918. godine, a pre Drugog svetskog rata, trebalo je ubiti, a starosedeoce prognati na ostale delove teritorije Srbije i na taj način očistiti Kosovo i Metohiju od Srba. Prema popisu iz 1941. godine na Kosovu i Metohiji bilo je više od 50 odsto Srba, a prema popisu od 1988. godine samo deset odsto. Albanci su sistematski zloupotrebili autonomiju koju su imali. Tito je još aprila 1945. godine, pre nego što je rat završen, primio u Belom dvoru grupu naoružanih balista. Ne samo da im je oprostio zločine koje su činili, nego im je dao uverenje da će ostati u svojim mestima i kućama. Među tim balistima našao se i Mehmed Hodža, koji je posle postao ministar u Vladi SFRJ.
Dakle, krivica za stanje na Kosovu u velikoj meri jeste i naša.

Mislim da je albanizacija Kosova na neki način zaokružena sklapanjem saveza između Jugoslavije i Albanije. Saveza iz kojeg je stvorena carinska i monetarna unija i unutar kojeg je u ogromnom broju pružena pomoć.
Taj savez sklopljen je 1946. godine i to je bila sledeća faza u albanizaciji Kosova, jer je uspostavljena carinska i monetarna unija tako da praktično granice nisu postojale, pa je došlo do velikog naseljavanja albanskog življa na Kosovo u prazne srpske kuće; kao što je dobro poznato Srbima je, istovremeno, zabranjen povratak na svoja ognjišta. Ono što je mene zaprepastilo, i mislim da je to fatalna politička greška našeg predsednika Srbije Borisa Tadića, jeste to što je prećutao gospođi Angeli Merkel, nije se uključio u diskusiju kada je nemačka kancelarka istakla Albance kao svoje saveznike, niti joj rekao: „Gospođo Merkel, ovo što ste sada saopštili je nastavak nacističke politike“. Jer ovo što se sada dešava i jeste nastavak nacističke politike Nemačke, jer je iste poteze povlačio i Hitler kroz osamostaljenje Kosova i uključenjem Kosova u „veliku Albaniju“.
Drugo, nije postavljeno pitanje do dana današnjeg, šta je sa ilegalno doseljenim Albancima na Kosovo. Taj talas ilegalnog doseljavanja Albanaca na Kosovo traje od 1941. godine do danas, a nastavljen je i posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Tako da mi danas govorimo o povratku Srba, a ne govorimo gde da se vrate. U tim kućama su se naselili Albanci. Zato bi, pod broj jedan, trebalo od Vlade zahtevati da se postavi pitanje odlaska i izbacivanja ilegalno naseljenih Albanaca na Kosovu i Metohiji. Navela bih primer Poljske. Posle Drugog svetskog rata iz Poljske je izbačeno šest miliona Nemaca, kao kazna za nemačku agresiju. Iz Čehoslovačke je izbačeno tri miliona Nemaca, a niko ne postavlja ni pitanje naknade, a kamoli povratka. Kod nas je u poslednje vreme počelo da se govori o naknadi koju mi dugujemo Nemcima koji su otišli iz Vojvodine. Nama u stvari duguje Nemačka, koja nam nije dala reparacije, odštetu za pobijene Srbe širom države, pa za naše radnike koji su radili u Nemačkoj na imanjima i u fabrikama. Mi zauzimamo prema Nemačkoj defanzivan stav, umesto da se postavimo kao pobednička sila u Drugom svetskom ratu i da na bazi takvog statusa tražimo svoja prava.
Tekovine Evropske unije nastale su na osnovu antifašističke borbe, Srbija je dala velike žrtve za borbu protiv nacizma i fašizma, a najgore smo prošli. Odnosno izvršen je zločin bez kazne, a opljačkana imovina ostala je u rukama pljačkaša. Ko je postavio pitanje naknade za milionske žrtve Srba, od kojih su stotine hiljada žrtve genocida na prostoru Hrvatske. Setimo se genocida u Jasenovcu. Dakle, mi smo izgubili moć otpora i jednostavno ne pružamo nikakav otpor. Ono što treba osuditi jeste podanički stav koji kao država imamo, to jest koji ima naša vlada prelazeći preko najelementarnijih nacionalnih prava ove zemlje.

Čini se da rukovodstvo Srbije i Vlada Srbije ne poštuju sopstveni Ustav.
Tako je. Tu se mi držimo slogana „Evropska unija nema alternativu“. Pa ista ta Evropska unija je razorila ovu zemlju. EU je i sama u izuzetno teškoj situaciji, što se vidi po zemljama kao što su Portugalija, Grčka, Irska, a sada je i Francuska na redu… Mi se vezujemo za organizaciju koja klizi naniže i bori se za opstanak. Ako EU ne može da sanira situaciju u sopstvenom dvorištu, šta onda mi od nje da očekujemo.

Da li Nemačkoj odgovara jaka EU?
To je pitanje. Smatram da će Nemačka biti prva koja će izaći iz EU. Prvo što su najveće investicije Nemačke u Rusiji, drugo istorijski posmatrano, a treće Zapad je izgubio izvore sirovine. Nema više kolonija, a tržište je sve manje. Kina je preplavila tržište. Danas je Istok jači od Zapada.

Zašto se onda Srbija danas više ne drži na strani Istoka nego Zapada?
To je veliko pitanje koje se do danas ne postavlja. A trebalo bi. Studentima sam kroz udžbenik koji sam napisala objasnila i otvorila im jednu novu perspektivu. Mnogo više treba isticati evroazijske od evroatlantskih integracija. Integracija kao filozofsko-sociološko-pravni pojam danas je proces koji imate na svim kontinentima, a ne samo u Zapadnoj Evropi. Vi danas imate integracije i na jugu, u Africi, Latinskoj Americi. Tamo SAD ne mogu da primirišu. Zatim, imate azijsku varijantu integracija. Nije tačno da mi nemamo alternativu. Mi imamo alternativu, ali nam vlast zatvara oči. Ponašamo se kao poražena zemlja.

Da li se naša država ponaša tako zato što su naši čelnici u službi Zapada?
Ne samo da su u službi, već su i podanici Zapada. Zaprepašćena sam, kao i većina javnosti u Srbiji, postupcima našeg predsednika države koji nije našao za potrebno da kaže Angeli Merkel šta je trebalo, a vezano je, kao što sam pomenula, za kontinuitet nacističke politike. Trebalo je da navede sve argumente od 1939. godine, pa do danas, da podseti na motive od 1941. godine i kako im i danas kao i pre 70 godina treba most da bi prodrli preko Balkana na Bliski istok.

U kontinuitetu nacističke politike još jednom se potvrdio nastavak savezništva Nemačke sa Hrvatskom i Albancima. Da podsetimo, reč je o poseti Jadranke Kosor Prištini i na podršku koju su Hašim Tači i ona dobili od Angele Merkel.
Sve je to u sklopu nastavka nacističke politike. Hrvatska vojska je bila u sastavu nacističke Nemačke, a sada je u sastavu „međunarodnih snaga“ na Kosovu. Pri tom je Nemačka pomagala i Hrvatsku devedesetih godina. Da nije bilo Nemačke ne bi bilo ni stvaranja nezavisne Hrvatske devedesetih godina. Nemačka je ta koja je držala i organizovala ustaše i posle Drugog svetskog rata.

Šta bi sada trebalo da uradi država Srbija?
Srbija treba da bude čvršća. Naša država mora da ima jasne nacionalne ciljeve, ali, nažalost, od Načertanija do danas Srbija nema jasno definisane nacionalne ciljeve. Moramo da definišemo te nacionalne ciljeve mimo svih nesporazuma između stranaka. Isto kao što je učinjeno u Poljskoj. I tamo je bilo sukoba između stranaka, ali je Jeruzelski rekao: „Između nas postoje veliki nesporazumi ideološke prirode, ali postoji jedna stvar koja nas povezuje, a to je budućnost Poljske“.
Moramo da shvatimo da je budućnost Srbije iznad svih partijskih interesa. Kada to shvatimo onda ćemo stati na put pravilnog rešavanja naših državnih i nacionalnih problema. Sve ovo što se sada događa podseća na dešavanja za vreme Drugog svetskog rata. Stvara se „velika Albanija“, stvorene su nove države, ali je i dalje otvoreno srpsko pitanje. Srpski korpus je razbijen i on se danas najvećim delom nalazi u emigraciji. Srbija je ojađena i uništena i bombardovanjem. Tadić je trebalo da kaže kada je Merkelova rekla da bi Srbija bila rado viđen član zapadne alijanse, da mu je žao, ali sve dotle dok se ne reši pitanje bombardovanja Srbije i u Drugom svetskom ratu i 1999. godine, i dok ne bude rešeno pitanje punog obeštećenja Srbiji, ne možemo da razgovaramo i ne možemo smatrati Nemačku prijateljskom zemljom. Mislim da je u tom dijalogu između Angele Merkel i Tadića trebalo ubaciti sve ove protivrečnosti i sve neprijateljske akte koje smo doživeli kao država i narod od strane Nemačke.

Da li se nadate da će doći do zaokreta politike vladajućeg režima ili se promena državne politike može očekivati samo posle promene vlasti?
Samo posle promene vlasti. Vlast u Srbiji mora da se menja i narodu treba da bude jasno da nisu jedina alternativa Srbije evroatlantske integracije. Verovali smo kada je dolazila Angela Merkel u Srbiju da će biti pokrenuto pitanje odštete Nemačke prema Srbiji za sve zločine i za sva rušenja ove zemlje. Nažalost, doživeli smo razočaranje. A što se tiče odnosa zvaničnog Beograda prema Hrvatskoj, sve je to po nalogu EU. Zato je Tadić u dobrim odnosima sa Ivom Josipovićem i Jadrankom Kosor. Sve je to rezultat evroatlantske politike. Hrvati su stotine hiljada Srba poubijali i trebalo je da pokrenemo pitanje odgovornosti za genocid od 1941. godine do kraja devedesetih. Sve ovo što je započeto 1941. godine nastavljeno je 1991. godine i nastavlja se i danas – 2011. godine. Umesto odgovora na tužbu Hrvatske, trebalo je da tužimo Hrvatsku za genocid koji je započet 1941. godine, a nastavljen 1991. godine. Tu je greška naše vlade. Primarna naša greška je što nismo postavili pitanje odgovornosti za genocid u Drugom svetskom ratu. Zlikovci su oslobođeni, a srpska imovina je ostala u njihovim rukama.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

Grci traže ratnu odštetu od Nemačke!

Grčki predsednik Karolos Papuljas pozvao je danas u Atini predsednika Nemačke Joakima Gauka na što skorije razgovore dve zemlje o dugo odbijanim potraživanjima Grčke da joj Nemačka isplati odštetu za zlodela tokom Drugog svetskog rata.

Papuljas je ukazao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gaukom da Grčka nije odustala od ratne odštete za period brutalne nemačke okupacije od 1941. do 1944. tokom Drugog svetskog rata. Joahim Gauk se, međutim, držao dugotrajnog nemačkog argumenta da je ta stvar rešena.

Gauk je juče stigao u trodnevnu posetu Atini, sa namerom i da razgovara sa grčkim političarima i da zatvori pitanje ratne odštete, jer je antinemačko raspoloženje u Grčkoj jako od kako ta zemlja sprovodi oštre mere štednje kako bi izbegla bankrot i smanjila ogromni javni dug.

Gauk će sutra posetiti selo Ligijadis, na severozapadu zemlje, u kojem su nemačke trupe ubile desetine seljana 1943, kao odmazdu za jedan partizanski napad.

Grčka policija upotrebila je danas u Atini suzavac i pendreke kako bi rasterala učesnike demonstracija protiv vladinih mera štednje, koji su se okupili uprkos zabrani protesta u grčkoj prestonici za vreme posete nemačkog predsednika Joahima Gauka.

Neredi u centru Atine izbili su kada je grupa demonstranata pokušala da probije kordon policije i uputi se prema ministarstvu finansija.Protest članova sindikata organizovan je zbog ukidanja radnih mesta i mera štednje i nije bio povezan sa posetom nemačkog predsednika.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

"Ne treba nam 'Danke Dojčland'"

Sudeći po komentarima većine beogradskih medija poseta premijera Vučića Nemačkoj je istorijska i predstavlja prekretnicu u odnosima Srbije i najmoćnije države Evropske unije. Urednik portala Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović je među malobrojnim analitičarima koji sumnjičavo gledaju na ocene da sa ovom posetom Vučića Berlinu nemačko-srpski odnosi ulaze u period "medenog meseca".

- Ne znam da li ulazimo u period "medenog meseca", ali mislim da ulazimo u period potpune nemačke dominacije na Balkanu i nad političkom scenom u Srbiji. Naravno da se politička i ekonomska snaga Nemačke mora uvažavati, ali ovolike snishodljivosti, poniznosti i sluganskog oduševljenja kakva je demonstrirana, ne samo u izjavama srpskih državnih čelnika već i u medijima koji su pratili posetu Berlinu, su bez presedana i ostavljaju gorak ukus u ustima - komentariše za "Vesti" Vukadinović.

Bišvi ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić kaže da on ne upotrebljava izraze kao što je "istorijska poseta", ali je saglasan s tim da se radi o veoma značajnom iskoraku na spoljnopolitičkom planu Srbije.

On kaže da nije iznenađen što je pozicija Srbije prema dešavanjima u Ukrajini, bar prema rečima premijera Vučića, kod nemačke kancelarke naišla na razumevanje i što nije, kako se prethodno najavljivalo, poslužila za dodatno uslovljavanje Srbije.

- Mislim da u osnovi Srbija ima dobar stav prema ukrajinskim događajima. Drugim rečima, ona je jasno rekla da podržava teritorijalni integritet uključujući i Krim, a to je stav EU i ključni stav u međunarodnim odnosima - ocenjuje Lazić.

Srpski premijer je u izjavi RTS-u, a posle razgovora sa nemačkom kancelarkom, našao za shodno da primeti kako se Angela Merkel prisetila teških razgovora sa prethodnim srpskim rukovodstvom i da joj je ovoga puta bilo drago što su razgovori potpuno drugačiji.

- Bolje da je to prećutao. Znate, ima ona poslovica: "Čega se pametan stidi..." To samo pokazuje da je ova vlast u tom pogledu pala nekoliko koraka niže od prethodne, koju su upravo Nikolić i Vučić kritikovali kao "izdajničku i nepatriotsku" - primećuje Vukadinović.

Vukadinović kaže da "slugansko oduševljenje" Nemačkom izaziva mučne asocijacije na razne periode.

- Da se ne vraćamo u dalju prošlost, dovoljno je podsetiti se na hrvatske hvalospeve Nemačkoj, s tom "sitnom razlikom" što su Hrvati imali razloga da pevaju "Danke Dojčland", a Srbija ne, i utoliko je naša bruka veća - dodaje naš sagovornik.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Eh, vraga je ova kontemporarna slugeranjska snishodljivost bez presedana! Očito je da g. Vukadinović nije detaljnije zavirivao u arhive Instituta za noviju istoriju Srbije. Da jeste, našao bi on obilje rečitih primera nesebičnog srpskog blagodarja Nemačkoj na teškom & nezahvalnom zadatku Europeizacije Sorabije kojega se ona latila:

Slika

Slika

Slika

Ergo: Srbi, Vi ste to oduvek potajno želeli! Dafür benötigen wir clevere und selbstständige Mitarbeiter. :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Nemačka i region

Post od branko »

OTVORENO PISMO NEMAČKIH OFICIRA PROTIV RUSOFOBIJE: Uništili ste Jugoslaviju, Irak, Avganistan, a sada bi i Rusiju

Pismo su potpisali bivši ministri odbrane Hajnc Kesler i Teodor Hofman, tri general-pukovnika, 19 general-potpukovnika, 61 general-major, uključujući kosmonauta Zigmunda Jena, nekoliko admirala, kao i pukovnici i kapetani. Pismo će biti poslato u bundestag i ambasade zemalja NATO-a.

„Svetski poredak pod rukovodstvom SAD-a i njihovih saveznika doveo je do ratova u Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku, Jemenu, Sudanu, Libiji i Somaliji“, kaže se u obraćanju vojnih zvaničnika.

Što se tiče ukrajinske krize, nemačka vojna lica smatraju da strategija SAD-a ima za cilj „odstranjivanje Rusije, kao konkurenta, i slabljenje EU“. Potpisnici su obratili pažnju i na „nezapamćenu medijsku kampanju, vojnu histeriju i rusofobiju“.

„Pošto odlično znamo šta je rat, zalažemo se za mir“, naglasili su pripadnici nemačke vojske.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Mala korekcija: u pitanju je zapravo pismo bivših ISTOČNONEMAČKIH OFICIRA upućeno aktuelnoj, u međuveremnu otuđenoj i odrođenoj, no po poreklu takođe istočnonemačkoj političkoj vrhuški. U originalu ono glasi:
Soldaten für den Frieden

Die Führungsspitze der ehemaligen DDR-Streitkräfte warnt vor Krieg und fordert Kooperation statt Konfrontation mit Russland

Als Militärs, die in der DDR in verantwortungsvollen Funktionen tätig waren, wenden wir uns in großer Sorge um die Erhaltung des Friedens und den Fortbestand der Zivilisation in Europa an die deutsche Öffentlichkeit.
In den Jahren des Kalten Krieges, in denen wir eine lange Periode der Militarisierung und Konfrontation unter der Schwelle eines offenen Konflikts erlebten, haben wir unser militärisches Wissen und Können für die Erhaltung des Friedens und den Schutz unseres sozialistischen Staates DDR eingesetzt. Die Nationale Volksarmee war keinen einzigen Tag an kriegerischen Auseinandersetzungen beteiligt, und sie hat bei den Ereignissen 1989/90 maßgeblich dafür gesorgt, dass keine Waffen zum Einsatz kamen. Frieden war immer die wichtigste Maxime unseres Handelns. Deshalb sind wir entschieden dagegen, dass der militärische Faktor erneut zum bestimmenden Instrument der Politik wird. Es ist eine gesicherte Erfahrung, dass die brennenden Fragen unserer Zeit mit militärischen Mitteln nicht zu lösen sind.

Es sei hier daran erinnert, dass die Sowjetarmee im Zweiten Weltkrieg die Hauptlast bei der Niederschlagung des Faschismus getragen hat. Allein 27 Millionen Bürger der Sowjetunion gaben ihr Leben für diesen historischen Sieg. Ihnen, wie auch den Alliierten, gilt am 70. Jahrestag der Befreiung unser Dank.

Jetzt konstatieren wir, dass der Krieg wieder zum ständigen Begleiter der Menschheit geworden ist. Die von den USA und ihren Verbündeten betriebene Neuordnung der Welt hat in den letzten Jahren zu Kriegen in Jugoslawien und Afghanistan, im Irak, Jemen und Sudan, in Libyen und Somalia geführt. Fast zwei Millionen Menschen wurden Opfer dieser Kriege, und Millionen sind auf der Flucht.

Nun hat das Kriegsgeschehen wiederum Europa erreicht. Offensichtlich zielt die Strategie der USA darauf ab, Russland als Konkurrenten auszuschalten und die Europäische Union zu schwächen. In den letzten Jahren ist die NATO immer näher an die Grenzen Russlands herangerückt. Mit dem Versuch, die Ukraine in die EU und in die NATO aufzunehmen, sollte der Cordon sanitaire von den baltischen Staaten bis zum Schwarzen Meer geschlossen werden, um Russland vom restlichen Europa zu isolieren. Nach amerikanischem Kalkül wäre dann auch eine deutsch-russische Verbindung erschwert oder verhindert.
Um die Öffentlichkeit in diesem Sinne zu beeinflussen, findet eine beispiellose Medienkampagne statt, in der unverbesserliche Politiker und korrumpierte Journalisten die Kriegstrommeln rühren. In dieser aufgeheizten Atmosphäre sollte die Bundesrepublik Deutschland eine den Frieden fördernde Rolle spielen. Das gebieten sowohl ihre geopolitische Lage als auch die geschichtlichen Erfahrungen Deutschlands und die objektiven Interessen seiner Menschen. Dem widersprechen die Forderungen des Bundespräsidenten nach mehr militärischer Verantwortung und die in den Medien geschürte Kriegshysterie und Russenphobie.

Die forcierte Militarisierung Osteuropas ist kein Spiel mit dem Feuer – es ist ein Spiel mit dem Krieg!
Im Wissen um die zerstörerischen Kräfte moderner Kriege und in Wahrnehmung unserer Verantwortung als Staatsbürger sagen wir in aller Deutlichkeit: Hier beginnt bereits ein Verbrechen an der Menschheit.

Sind die vielen Toten des Zweiten Weltkrieges, die riesigen Zerstörungen in ganz Europa, die Flüchtlingsströme und das unendliche Leid der Menschen schon wieder vergessen? Haben die jüngsten Kriege der USA und der NATO nicht bereits genug Elend gebracht und viele Menschenleben gefordert?

Begreift man nicht, was eine militärische Auseinandersetzung auf dem dichtbesiedelten europäischen Kontinent bedeuten würde?

Hunderte Kampfflugzeuge und bewaffnete Drohnen, bestückt mit Bomben und Raketen, Tausende Panzer und gepanzerte Fahrzeuge, Artilleriesysteme kämen zum Einsatz. In der Nord- und Ostsee, im Schwarzen Meer träfen modernste Kampfschiffe aufeinander und im Hintergrund ständen die Atomwaffen in Bereitschaft. Die Grenzen zwischen Front und Hinterland würden sich verwischen. Millionen Mütter und Kinder würden um ihre Männer, um ihre Väter und Brüder weinen. Millionen Opfer wären die Folge. Aus Europa würde eine zerstörte Wüstenlandschaft werden.
Darf es soweit kommen? Nein und nochmals Nein!

Deshalb wenden wir uns an die deutsche Öffentlichkeit:

Ein solches Szenario muss verhindert werden.
Wir brauchen keine Kriegsrhetorik, sondern Friedenspolemik.
Wir brauchen keine Auslandseinsätze der Bundeswehr und auch keine Armee der Europäischen Union.
Wir brauchen nicht mehr Mittel für militärische Zwecke, sondern mehr Mittel für humanitäre und soziale Erfordernisse.
Wir brauchen keine Kriegshetze gegen Russland, sondern mehr gegenseitiges Verständnis und ein friedliches Neben- und Miteinander.
Wir brauchen keine militärische Abhängigkeit von den USA, sondern die Eigenverantwortung für den Frieden. Statt einer »Schnellen Eingreiftruppe der NATO« an den Ostgrenzen brauchen wir mehr Tourismus, Jugendaustausch und Friedenstreffen mit unseren östlichen Nachbarn.
Wir brauchen ein friedliches Deutschland in einem friedlichen Europa.
Mögen sich unsere Kinder, Enkel und Urenkel in diesem Sinne an unsere Generation erinnern.

Weil wir sehr gut wissen, was Krieg bedeutet, erheben wir unsere Stimme gegen den Krieg, für den Frieden.

Armeegeneral a.D. Heinz Keßler

Admiral a.D. Theodor Hoffmann

Die Generaloberste a.D. Horst Stechbarth; Fritz Streletz; Fritz Peter

Die Generalleutnante a.D. Klaus Baarß; Ulrich Bethmann; Max Butzlaff; Manfred Gehmert; Manfred Grätz; Wolfgang Kaiser; Gerhard Kunze; Gerhard Link; Wolfgang Neidhardt; Walter Paduch; Werner Rothe; Artur Seefeldt; Horst Skerra; Wolfgang Steger; Horst Sylla; Ehrenfried Ullmann; Alfred Vogel; Manfred Volland; Horst Zander

Vizeadmiral a.D. Hans Hofmann

Die Generalmajore a.D. Olivier Anders; Heinz Bilan; Bernhard Beyer; Günter Brodowsky; Kurt Brunner; Heinz Calvelage; Sebald Daum; Willi Dörnbrack; Alfred Dziewulski; Johannes Fritzsche; Egon Gleau; Otto Gereit; Roland Großer; Peter Herrich; Karl-Heinz Hess; Günter Hiemann; Lothar Hübner; Siegmund Jähn; Günter Jahr; Manfred Jonischkies; Günter Kaekow; Johannes Kaden; Helmut Klabunde; Klaus Klenner; Raimund Kokott; Kurt Kronig; Manfred Lange; Bernd Leistner; Hans Leopold; Klaus Listemann; Heinz Lipski; Hans Georg Löffler; Rudi Mädler; Manfred Merkel; Günter Möckel; Dieter Nagler; Johannes Oreschko; Rolf Pitschel; Hans Christian Reiche; Fritz Rothe; Günter Sarge; Dieter Schmidt; Horst Schmieder; Gerhard Schönherr; Gerhard Seifert; Kurt Sommer; Erich Stach; Manfred Thieme; Wolfgang Thonke; Henry Thunemann; Walter Tzschoppe; Günter Voigt; Gerd Weber; Dieter Wendt; Klaus Wiegand; Heinrich Winkler; Heinz-Günther Wittek; Erich Wöllner; Werner Zaroba; Manfred Zeh; Alois Zieris

Die Konteradmirale a.D. Herbert Bernig; Eberhard Grießbach; Hans Heß; Werner Henniger; Klaus Kahnt; Werner Kotte; Helmut Milzow; Gerhard Müller; Joachim Münch

Namens einer großen Anzahl von Obersten und Kapitänen zur See a.D. Volker Bednara; Frithjof Banisch; Bernd Biedermann; Karl Dlugosch; Thomas Förster; Günter Gnauck; Günter Leo; Friedemann Munkelt; Werner Murzynowski; Gerhard Matthes; Lothar Matthäus; Friedrich Peters; Helmut Schmidt; Fritz Schneider; Heinz Schubert; Helmar Tietze; Wilfried Wernecke; Rolf Zander; Oberstleutnant a.D. Günter Ganßauge

Weitere Angehörige der NVA aus den Reihen der Offiziere, Fähnriche, Unteroffiziere und Soldaten bekunden ihre Zustimmung.
Danke, Genossen, für die Treue zu den Idealen des Sozialismus und der Freundschaft zwischen den Völkern!

Slika

Ewiger Ruhm den Veteranen der Nationalen Volksarmee der DDR!
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Berlin, U-Bahnlinie 5 : Hönow-Alexanderplatz, 10. 01. 2016.Wir brauchen mehr Integration. Kulturelle Diversität ist eine Bereicherung. :x
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Kulturelle Bereicherung für Europa!So arbeiten Merkels Facharbeiter! X(
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Joachim Gauck, 19. VI 2016: Die Bevölkerung ist das Problem!Empfang vom Bundespresidänt Gauck in Sebnitz, 26. VI 2016.Das Volk ist das Problem? Wählt ein anderes Volk! :ymtongue:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4571
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Nemačka i region

Post od Bibliotekar »

Pokémon GO-Spielen ist strengstens verboten!

Slika

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta