BIH i region

BIH i region

Postod branko » 18 Jan 2012, 17:33

Vekarić: Pravda u BiH selektivna

Beograd -- Odluka Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv Ejupa Ganića pokazuje da se pravda selektivno primenjuje, kaže Bruno Vekarić. MUP RS najavio prigovor.

(Fonet)Ističući da srpsko tužilaštvo nastavlja istragu za zločine u slučaju "Dobrovoljačka", zamenik tužioca za ratne zločine je napomenuo da je "sada mnogo jasnije zašto je tužilaštvo BiH odbijalo da potpiše Sporazum o međusobnom ustupanju dokaza, kojim bi se svi dokazi jedne i druge strane objedinili i brže rasvetlili počinjeni zločini".

"Bosanska strana je pokazala da nije imala želju da nam da svoje dokaze za 'Dobrovoljačku', ali srpsko Tužilaštvo za ratne zločine nastavlja svoju istragu", poručio je Vekarić.

"Nemamo jasan odgovor naših bosanskih kolega, oni naše dokaze nisu ni pogledali," rekao je Vekarić gostujući na TV B92.

On je dodao da se iz saopštenja Tužilaštva BiH dobija odgovor ko nije počinio zločin u Dobrovoljačkoj, ali ne ko jeste. Sada se, kako je naveo, traga za nekim drugim nepoznatim licima, a mnogi od njih su, rekao je on, mrtvi.

On je rekao da postupak suviše dugo traje, kao i da odluka tužilaštva BiH ne doprinosi pomirenju u regionu. Time su specijalno pogođene žrtve, rekao je Vekarić.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da je obustavilo istragu protiv Ejupa Ganića i još trinaestorice osumnjičenih u "slučaju Dobrovoljačke ulice" u Sarajevu jer, kako je utvrđeno, u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Istraga je, osim protiv Ganića, obustavljena i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici maja 1992. ubijeno je sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Istraga u vezi sa ovim radnjama biće nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično delo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su bile u sanitetskom vozilu.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužioca može se uložiti pritužba Kancelariji glavnog tužioca, saopšeno je iz državnog tužilaštva.

MUP RS najavilo prigovor

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će odmah po prijemu zvaničnog obaveštenja od Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka" uložiti prigovor kancelariji glavnog tužioca BiH, saopšteno je iz MUP RS.

U saopštenju se navodi da će MUP RS o svemu obavestiti i Visoki sudski i tužilački savet BiH, s obzirom na to da smatra da istraga u slučaju "Dobrovoljačka", kao i u mnogim drugim predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene nad Srbima, nije bila adekvatna i sprovedena do kraja.

Da su istrage bile adekvatne i sprovedene do kraja, ističe se u saopštenju, bile bi podignute optužnice protiv osumnjičenih osoba i doprinelo bi se rasvetljavanju istine o karakteru rata u BiH.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i selektivna pravda

Postod branko » 20 Jan 2012, 19:32

Vehabije prete Miloradu Dodiku


BANJALUKA - Vehabije po bosanskim portalima prete predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Vehabija koji ima profil na Fejsbuku kao Hatab Hajrulah napisao je na sarajevskom portalu kako će mu oni "doći glave": "Dohakaćemo i tebi ubleho", komentarišući komentarišući Dodikovu izjavu da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage o Dobrovoljačkoj "čisto politikanska".

Hatab se na Fejsbuku registrovao nedavno, nema prijatelje, a na njegovom profilu je fotografija islamskog teroriste sa oružjem, za koju se ne može tvrditi da je autentično njegova.

Ovaj vehabija redovno objavljuje svoje članke na islamističkim internet stranicama u BiH "Islamski emirat" i "Balkanski emirat" i to u rubrici "Kutak za Hatabov trenutak".

On godinama na globalnoj mreži postavlja filmove o terorističkim grupama širom sveta, kao film nazvan "Pohod mudžahida Kavkaskih Emirata", koji je postavio 2009. godine.

Vehabije su od 30. decembra 2011. do 7. januara 2012. godine u Bužimu održale "zimski seminar" pod nazivom "Šta si uradio za islam?", piše Glas Srpske.

Glavni predavač na seminaru vehabija bio je Bilal Bosnić, vođa vehabijske zajednice u Bihaću, koji se poslednjih meseci, poslije terorističkog napada vehabije Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu, na internetu "proslavlja" antiameričkim pesmama: "Amerika neka zna/dovu činim ja/dabogda se do temelja raspala".

Bilal Bosnić je proteklih godina na području Krajine formirao tri jake selefijske zajednice u Bihaću, okolini Bužima i Cazina. On je to zaduženje dobio iz Beča, od Al Rudinija Abdela Baseta, švedskog državljanina iračkog porekla.

Imamović je najpre od "braće" iz Austrije dobio sve pohvale za dosadašnji angažman, a onda i novi zadatak - da u Gornjoj Dubnici izgradi novu Gornju Maoču, za šta su odmah obezbeđena i finansijska sredstva iz inostranstva.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 16 Feb 2012, 12:31

Cerić: Dejton pa Anđelinin film

Sarajevo -- Reis ul ulema IZ u BiH Mustafa Cerić ocenio je da je film Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda”, najbolje što se muslimanima Bošnjacima dogodilo od D

Premijera njenog filma održana je sinoć u sarajevskoj Zetri

Cerić je za informativno portal “Sarajevo-x.com” kazao da je gledajući pojedine scene “otežano disao”.

Najteža scena mu je, kako kaže, bila kada “srpski vojnici bacaju dete sa balkona".

"Želim da pohvalim Anđelinu Džoli i da joj čestitam … voleo bih da se drugi reditelji širom sveta ugledaju na nju… “, rekao je Cerić, dodavši da su suze Džolijeve sinoć u Zetri potresle sve prisutne.

On smatra da je Džolijeva pokazala da zaslužuje mesto ambasadora UN, kao i da ima potrebu da joj kaže “jedno veliko hvala što je imala hrabrosti i znanja da nas sve, nekog pozitivno, a nekog negativno, šokira…”.

Cerić je pozvao Banjalučane i Beograđane da pogledaju film jer, kako kaže, on deluje kao “dobra terapija”.

“To je nešto najbolje što nam se dogodilo nakon Dejtona. Posle ovog filma, imam više nade za svoje unuke", rekao je Cerić.

Džoli, čiji je film naišao na burne i oprečne reakcije u regionu, rekla je za sarajevski "Dnevni avaz" da je svojim filmom zapravo želela da pomogne i da je upravo o tome razgovarala i sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom, nedavno u Beloj kući.

"Obama i njegovi saradnici pokazali su veliko interesovanje", smatra Džolijeva.

Džolijeva je otkrila i da je film zapravo napravljen na osnovu priča koje su joj pričali, kako je rekla, ljudi s ovih prostora, a koje je upoznala na zadatku.

Džoljeva i njen suprug danas odlaze iz Sarajeva u kome su, tokom jučerašnjeg dana od njihovog dolaska, bezbednosne mere bile podignute na najviši stepen.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 07 Maj 2012, 16:28

Napad na Njujork planirali mudžahedini iz BiH

Izvor: Tanjug

BANJALUKA - Optužnica i detalji istrage u vezi sa pripremom planiranog terorističkog napada na Njujork pokazuju da je mreža koja je rukovodila obukom i pripremom novog napada na taj grad deo globalne terorističke infrastrukture formirane u odredu "El mudžahedin" u BiH, piše banjalučki "Glas Srpske".

Za pripremu terorističkog napada na ciljeve u SAD i Velikoj Britaniji u SAD se sudi naturalizovanom Bošnjaku iz BiH Adisu Medunjaninu poznatom kao Muhamed. Pored njega, Naubulah Zazija i Zarein Ahmedžaja, u SAD je optužen i Adnan El Šukrijuma poznat kao Hamad, terorista iz odreda "El mudžahedin" u BiH, koji je u bekstvu.

Prema navodima optužnice, upravo je El Šukrijum jedan od vođa "Al-Kaidinih" "spoljnih operacija" koje podrazumijevaju napade na SAD i druge zapadne zemlje.

On je, dodaje se, od septembra do decembra 2008. godine u terorističkom kampu u Pakistanu regrutovao Medunjanina i Zazija za izvršenje samoubilačkog terorističkog napada na Njujork.

Adnana Guslair i El Šukrijuma na listu najtraženijih terorista sveta, FBI je stavio 8. jula 2010. godine kada je razotkrivena priprema napada na metro-sistem i Tajm skver u NJujorku.

Za El Šukrijumom je Okružni sud SAD Istočni okrug Virdžinija izdao nalog za hapšenje 26. marta 2003. godine, a za sve informacije koje će pomoći hapšenju nudi se nagrada od pet miliona dolara.

On se tokom 1995. godine borio kao islamski dobrovoljac u ratu u BiH.

Adnana El Šukrijuma, poznatog i kao DŽafar Al Tajar, učesnika rata u BiH, FBI procenjuje kao lice koje je obučeno da organizuje i rukovodi terorističkim ćelijama istog ranga kao što je i Mohamed Ata rukovodio napadom od 11. septembra 2001. godine.

"Glas Srpske" piše da je on bio u bliskim vezama sa Abdu Ali Šarkavijem, još jednim pripadnikom odreda "El mudžahedin" u BiH za kojeg obaveštajne američke službe smatraju da je saradnik višeg nivoa i pomagač "Al-Kaide" koji se zakleo na vernost Osami bin Ladenu i lično regrutovao telohranitelje za njega.

Al Šarkavi je od 2004. godine bio pritvorenik u Gvantanamu, a procjenjuje se da je pre hapšenja prikupio, primio i prosledio oko 500.000 američkih dolara za regrutaciju i slanje oko 100 islamskih militantnih dobrovoljaca u Avganistan i Pakistan kao deo podrške "Al-Kaidi".

Tu obuku u Pakistanu prošao je i Adis Medunjanin i njegova dvojica saradnika koji su trebali da izvedu teroristički napad na SAD, piše list.

Pozivajući se na podatke obaveštajnih službi SAD, list navodi da je Al Šarkavi, kao učesnik džihada u Bosni proveo jednu godinu, da se odredu "El mudžahedin" pridružio u februaru 1995. godine i prošao vojnu obuku na ratištima BiH u trajanju od 40 dana. U toku borbenih dejstava je ranjen u grudi. U BiH je ostao do februara 1996. godine.

List piše da je u ovoj mreži još jedan terorista koji je prošao kroz odred "El mudžahedin" u BiH Džamal Muhamad Ahmad Al Badavi, optužen da je učestvovao u napadu na razarač "US Kol".

Američke obaveštajne službe smatraju da on raspolaže visokokvalitetnim informacijama o napadima od 11. septembra, te o svim ključnim operacijama i pripadnicima "Al-Kaidine" mreže u celom svetu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 13 Avg 2012, 16:26

Srebrenica: Poziv na proterivanje Srba

U Srebrenici su sinoć ispred zgrada i kuća u kojima žive srpske porodice ostavljani leci sa naslikanim ljiljanom, simbolom Bošnjaka, i pozivom na proterivanje Srba iz ovog grada.

"U ime Alaha, milostivog, samilosnog! Neka se kazni svaki Srbin zbog genocida u Srebrenici, neka osveta bude pravda za Srbe, neka prva bračna noć bude naš zavet, neka se svi Srbi proteraju iz Srebrenice, Srebrenica je bila i biće bošnjačka!", navodi se u tekstu uz poruku "Glasajmo za Srebrenicu".

Predsednik Boračke organizacije Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da ovaj slučaj pokazuje kakav je cilj Bošnjaka za predstojeće lokalne izbore, dok je zajednički kandidat SNSD-a i SDS-a za načelnika grada Vesna Kočević izjavila je da je neprijatno iznenađena zbog letaka sa uvredljivim sadržajem, ističući da su oni uznemirili srpsko stanovništvo.

Zamenik načelnika opštine Ćamil Duraković rekao je da je ogorčen ovakvim porukama i da garantuje da to Bošnjaci nisu uradili. Prema nezvaničnim podacima, u Srebrenici živi oko 1.000 novoregistrovanih Bošnjaka i oko 200 Srba.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 24 Avg 2012, 12:30

Zukorlić od danas građanin BiH i Srebrenice

To je moralni čin mene kao čoveka i Bošnjaka prema Srebrenici, rekao muftija

SARAJEVO - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić prijavio je formalno svoje boravište u Srebrenici i podneo zahtev za promenu lične karte. On je potvrdio da će na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 7. oktobra, sigurno glasati u tom gradu.

Zukorlić je, kako se navodi, tu formalnost obavio samo dan pre isteka poslednjeg roka za registraciju za opštinske izbore u BiH."Upravo sam okončao proceduru podnošenja dokumenata za promenu lične karte. Nakon što lična karata bude gotova, narednih dana ću je i preuzeti. Ovo je realizacija onoga što sam najavio pre nekoliko sedmica. To je moralni čin mene kao čoveka i Bošnjaka prema Srebrenici", rekao je muftija, prenela je Anadolija.

On je kazao da to čini kako bi kao građanin BiH i, od danas, kao građanin Srebrenice mogao da izvrši svoju građansku i partriotsku dužnost glasanja."Izbori u Srebrenici, takođe, prevazilaze partijske interese na lokalnom nivou. Glasanje u Srebrenici je glasanje za Srebrenicu, a glasanje za Srebrenicu je, zapravo, pomak u pogledu čišćenja naše bošnjačke svesti, ali i svesti sveta", dodao je Zukorlić.

Udruženja građana u BiH koja vode kampanju za Srebrenicu je da se do isteka roka za registraciju osigura 5.000 ličnih karata Bošnjaka Srebrenice. toga su pozvali sve Srebreničane u BiH, ali i u dijaspori, da iskoriste ovaj kratki period i izvade lične dokumente u tom gradu.

Bošnjaci, naime, strahuju da bi na narednim izborima za načelnika opštine Srebrenica mogao biti izabran Srbin. Oni su zato od međunarodne zajednice zahtevali da se izbori u Srebrenici i ovog puta održe po principu prethodnih lokalnih izbora kada su birački spiskovi pravljeni na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 29 Avg 2012, 16:11

Srebrenica: Samo još Anđelina fali

Bošnjački izborni inženjering za Srebrenicu postaje sve očigledniji. Za dva meseca upisano 2.000 Bošnjaka i izbrisane 1.721 Srbin

SREBRENICA - Agresivna svebošnjačka kampanja "Glasajmo za Srebrenicu", u kojoj se ne biraju sredstva za ostvarenje sarajevskog političkog cilj dala je "rezultate" - za samo dva meseca registrovano više od 2.000 novih bošnjačkih birača!

Istovremeno, bošnjački funkcioneri u opštini Srebrenica ekspresno su formirali orvelovsku Komisiju za reviziju knjiga državljanstava koja je poništila "nelegalne prijave" čak 1.721 Srbina i time im onemogućila da glasaju u ovoj opštini na lokalnim izborima 7. oktobra.

Brisanje 1.721 srpskog birača, tvrde političari u Srpskoj, neviđen je bošnjački udar na demokratiju i ustav zemlje, posebno ako se ima u vidu činjenica da Srebrenica pripada ustavno-pravnom poretku Srpske.

Iz dana u dan, pod sumnjivim okolnostima, raste bošnjačko biračko telo. Navodno se u matičnim knjigama u Srebrenici vode i Bošnjaci čija se imena nalaze na spomen-obeležjima u memorijalnom centru u Potočarima.

Srebrenički Srbi, okupljeni u Koaliciji "Za Republiku Srpsku" tvrde da lokalna bošnjačka vlast svakodnevno autobusima dovozi po pedesetak novopečenih Srebreničana iz svih krajeva Federacije BiH i registruje ih za izbore.

Predsednik Srpske Milorad Dodik je najavio da će biti sankcionisane sve utvrđene nezakonitosti u vezi sa lažiranjem izbora u Srebrenici.

Dodik je istakao da Srpska, bez obzira na sve pritiske, neće dozvoliti da Srebrenica bude izvučena iz ustavnog poretka Srpske.

- I pored svih zloupotreba pobediće srpski kandidat za načelnika opštine Srebrenica - istakao je Dodik.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović smatra da je, zbog bošnjačkih malverzacija i zloupotreba biračkih spiskova, potrebno hitno obaviti reviziju svih upisanih državljanstava od 1992. godine do danas.

- Imamo slučajeve prijave novih Bošnjaka na nepostojeće adrese u Srebrenici, kao i to da se na jednu adresu prijavi njih 20. Ako nadležne službe ne spreče ovaj očigledan izborni inženjering, imaćemo neviđenu izbornu krađu - upozorio je Pavlović.

"Novosti" su se uverile da na biračkom mestu u Osmačama već sada ima 256 glasača, a živi 60 Bošnjaka, na biračkom mestu Osat za izbore je registrovano 523 Bošnjaka, a živi njih 82, dok na biračkom mestu Sućeska ima 560 glasača, a živi 180 Bošnjaka.

Mnogi ljudi koji nemaju nikakve veze sa Srebrenicom ovih dana prijavili su mesto prebivališta u Srebrenici, a najpoznatiji od njih su glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, sarajevska novinarka Duška Jurišić, zagrebački muftija Aziz Hasanović...

- Ne bi nas iznenadilo da se za izbore u Srebrenici prijavi i Anđelina Džoli - kažu srebrenički Srbi
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 08 Okt 2012, 17:49

Svi paradoksi i zanimljivosti lokalnih izbora 2012. u BiH

BiH – Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini protekli u znaku velikog broja paradoksalnih i zanimljivih situacija, a agencija Anadolija prenosi najupečatljivije.

Svi stranački lideri sinoć su objavili da su baš oni odnijeli izbornu pobjedu. Niko nije priznao da je izgubio. Svi su u izbornim rezultatima pronašli nešto dobro ili nisu imali snage da priznaju da su im glasači okrenuli leđa.

Osim SDA i SDS, koji su istinski pobjednici lokalnih izbora, jer su osvojili najveći broj načelničkih mjesta, pobjedu je objavio i SNSD koji izgubio načelnike u 26 opština, pa i SDP koji je ostao bez načelnika u dva dugogodišnja uporišta – Bihaću i sarajevskom Novom Gradu.

Smiješna, a ujedno i žalosna, bila je ponoćna konferencija za novinare Centralne izbore komisije (CIK) BiH. Dok u svim drugim zemljama svijeta državne izborne komisije objavljuju najrelevantnije rezultate izbora, predsjednik CIK-a Branko Petrić, pet sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta, kazao je da političke stranke imaju aktuelnije i preciznije podatke od Centralne izborne komisije.

U Odžaku je prilikom otvaranja glasanja, predsjednik biračkog odbora uzeo neovlašteno 55 glasačkih listića za načelnika općine koje je označio i ubacio u glasačku kutiju, nakon čega je smijenjen.

Na biračkom mjestu u Domu kulture Srebrenica dva puta je došlo do prekida u glasanju zato što su bili potrošeni svi listovi na dopunskom izvodu centralnog biračkog spiska.

Još jedna u nizu zanimljivosti na ovim lokalnim izborima je i to da su neki kandidati sa osvojenih manje od 100 glasova postali načelnici. Naprimjer, u općini Istočni Mostar, pobjednik na izborima za načelnika osvojio je svega 96 glasova te tako postao prvi čovjek općine. Zanimljivo je da je njegov jedini protukandidat osvojio pet glasova manje.

Kandidatima nekim općinama na ovim lokalnim izborima i nije bilo teško doći do pobjede, kao što je bio slučaj u općini Neum gdje su građani za načelnika općine imali priliku da glasaju samo za jednog kandidata, koji je naravno osvojio 100 posto glasova.

Po prvi put u historiji BiH na izborima za načelnika je izabrana pokrivena žena. Naime, Amra Babić je nova načelnica Općine Visoko, čime je postala prva žena načelnica neke općine u Evropi koja nosi hidžab.

U nekim općinama kandidati za mjesto načelnika osvojili su manje od 10 glasova, kao što se desilo u općini Jezero gdje je posljednjeplasirani kandidat za načelnika osvojio samo jedan glas. Glasao je sam za sebe. U općini Trnovo posljednjeplasirani kandidat za načelnika je ukupno osvojio četiri glasa.

Također, u nekim općinama je zabilježen i veliki broj nevažećih glasačkih listića. Primjerice, u općini Travnik od ukuno 44.320 birača ukupan broj nevažećih neoznačenih glasova iznosio je 1.713.

Također, zanimljiv je i upozoravajući podatak da se za glasanje na lokalnim izborima prijavilo svega 37.359 državljana BiH od ukupno njih oko 1,5 miliona, za koliko ih se pretpostavlja da žive u inostranstvu.

Procjenjuje se da se stranke i kandidati potrošili skoro devet miliona KM na propagandu i agitovanje. Ako se to podijeli sa prosječnom starosnom penzijom koja iznosi oko 300 KM, dođe se do zaključka da su stranke i kandidati na reklamiranje potrošili oko 30.000 starosnih penzija.

U BiH je trenutno registrirano 190 političkih partija, što je čini svjetskim rekorderom prema broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovništva. Posmatrano prema broju stanovnika, u BiH na 20.209 stanovnika dolazi jedna politička partija.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 13 Nov 2012, 18:42

Cerićeva fetva: Zabranjeno klanjanje sa Zilkićem

Adem Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na celom Balkanu, reka je odlazeći reis ul ulema IZ

SARAJEVO - Odlazeći reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izdao je danas fatvu kojom svojim sledbenicima zabranjuje da slušaju i klanjaju sa reis ul ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem zato što njegov govor, kako tvrdi, pravi podele među vernicima i zato što je njegov put pogrešan.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, on od Zilkića traži da se izvini muslimanima na nanesenim duševnim bolima.

"Adem Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na celom Balkanu. Zbog toga, tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuslovno prestane sa lažnim predstavljanjem", navodi reis Cerić.

Cerić, koji u četvrtak 15. novembra odlazi sa pozicije poglavara muslimana Bošnjaka, kaže da je uveren da rad i delovanje Zilkića spada u kuransku kategoriju kojom nanosi štetu vernicima i snaži protivnike.

Zato je, kaže, koristeći se šerijatskim ovlašćenjima iz Menšure (šerijatski akt, ukaz ili ovlašćenje) i pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u BiH i svojim ovlašćenjima doneo fatvu kojom vernicima, svojim sledbenicima, zabranjuje klanjanje namaza sa Zilkićem jer on, kako se navodi, nema vlast vrhovnog poglavara.

"Ova fatva treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze", kaže Cerić.

Cerića će na mesto vrhovnog poglavara muslimana Bošnjaka zameniti novoizabrani reis Husein Kavazović koji je do sada obavljao funkciju tuzlanskog muftije.

Inače, u Srbiji od oktobra 2007. godine deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica kojom rukovodi muftija Muamer Zukorlić i Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je Zilkić.

Zukorlićeva Islamska zajednica organjizaciono i duhovno pripada Islamskoj zajednici BiH i tamošnjeg reisa priznaju za jedinog poglavara.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 12 Apr 2013, 15:40

Punih džepova predstavlja "Majke Srebrenice"

Predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić došla je u žižu javnosti kada je nedavno izvedena iz sale u kojoj je održana javna debata o radu međunarodnih krivičnih sudova. Ona je tokom govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića pokušala da podigne transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna".

Međutim, kako Munira brani svoja uverenja, pokazala je Federalna televizija BiH koja je napravila dokumentarni film o izbeglicama bez krova nad glavom i ljudima, poput Munire, koji su od svojih udruženja napravili dobar posao.

Tako je u tom dokumentarcu otkriveno da Munira Subašić ima više kuća, od toga dve u Sarajevu, da ima nekoliko stanova i nešto zemlje.

- "Svi mi koji radimo u udruženju imamo i stanove i kuće" - rekla je Munira bez malo skromnosti.

Ona je navela da je dobila oko 300.000 maraka pomoć za rad Udruženja od Telekoma BiH, a na pitanje novinara da li je potrošen sav novac ona je rekla da nije i da je na računu.

Međutim, proverom računa utvrđeno je da na njemu ima samo 100.000 maraka, dok je ostalih 200.000 navodno potrošeno za renoviranje prostorija Udruženja.Otkriveno je i da njen sin vozi džip koji je dobio od UN, a da ona zarađuje mesečno čak 4.000 maraka.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod aleksey » 12 Apr 2013, 22:55

 
Tokom cele istorije, prodane duše su dobro znale unovčiti svoju savest...
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
 
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:28

Re: BIH i region

Postod branko » 11 Maj 2013, 09:14

Додик: После Kосова, странци имаjу план да ослабе РС

БAЊAЛУKA – Председник Републике Српске Mилорад Додик изjавио jе данас у Бањалуци да странци, после решења питања Kосова, имаjу план да ослабе Републику Српску и то путем медиjа у Србиjи.
„Tаj план подразумева да сараjевски, бошњачки медиjи престану било какву полемику са моjим политикама, да се нађу неки медиjи у Србиjи и српском народу коjи ће то чинити на истим постулатима на коjима су то чинили муслимански медиjи неколико година раниjе, путем фамнозних ’60 минута’“, рекао jе Додик, пренели су босанскохерцеговачки медиjи.

Додик jе прокоментарисао и потписивање бриселског споразума, истичући да су га „они коjи су били спремни да отпочну рат да одбране Kосово отишли и веома олако потписали“.

Председник РС jе казао да су тако и у БиХ, поjединци коjи су раниjе показивали патриотизам, сада „добродошли странцима, jер они знаjу њихове слабости – требаjу да се инсталираjу поново како би под неким великим плаштом приче о интеграциjама умањили значаj и позициjу Српске“.

Додик jе jош jедном поручио да положаj Републике Српске неће бити угрожен све док постоjи Деjтонски мировни споразум.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 14 Maj 2013, 18:41

Dodik: Stranci su ponizili Srbe, i opet će

"Međunarodna zajednica je po pitanju KiM, ponižavala Srbiju i Srbe, i to neće stati samo na Kosovu", rekao je predsednik RS Milorad Dodik. On je, gostujući u emisiji "Između dve vatre" na TV B92, rekao da se sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i da su popili kafu i razgovarali o aktuelnim pitanjima i sutrašnjem trilateralnom sastanku.

"Mislim da imamo pravo i mi iz RS da se izjasnimo po ovom pitanju (KiM)", rekao je Dodik na konstataciju da je nedavno bio na sastanku državnog vrha Srbije oko briselskog sporazuma. Moj odnos po tom pitanju je bio jasan, i kad su o tome ćutali i ovde - da sever Kosova ostane u sastavu Srbije, rekao je Dodik dodajući da bi situacija kada bi celo Kosovo ostalo u sastavu Srbije dovela do toga "da nam premijer jednoga dana bude Albanac".

"I dalje mislim da bi to bilo fer rešenje, jer bi se Srbi tako osećali da nisu poniženi i bačeni na dno. Napori međunarodne zajednice za ponižavanjem srpskih zemalja neće stati samo na Kosovu", smatra Dodik.

Dvostruki aršini

"Kada su objašnjavali nezavisnost Kosova, onda su govorili da je animozitet između Albanaca i Srba na Kosovu toliko veliki da ne mogu da žive u jednoj državi", rekao je Dodik i zapitao se šta je sada sa Srbima sa severa Kosova.

"Potpuno razumem situaciju Srba sa severa Kosova, i mi se borimo sa integralističkom politikom u BiH, mi smo sve to prošli", kaže Dodik.

"Ja nisam ni palio vatru ni stišavao strasti. Mislim da su nas stranci ovde ponizili, i nisu nam dali nikakvu satisfakciju, zbog toga imam loš osećaj u stomaku", kaže Dodik, naglasivši da nije čovek koji o tom pitanju odlučuje.

"Taj problem dugo traje, Srbi su dugo opterećeni time što se zove "kosovski mit" ", kaže Dodik uz napomenu da je "problem što smo idealizovali situaciju, i problemu nismo pristupili na realističan način". On dodaje da je sada potrebno posvetiti pažnju ljudima koji tamo žive.

Upitan da li kosovski Srbi treba, prema njegovom mišljenju, da prihvate briselski sporazum, Dodik kaže: "Ti razgovori koji oni vode sa vrhom Srbije su najbolji put i najbolji način za rešavanje dilema. Ne znam da li je ovo dobro ili loše rešenje, samo se solidarišem sa njihovim bojaznima".

"Nema ništa od multietničke države"

"Ne verujem da će izgraditi multietničku državu, kao što neće u BiH... Ta masovna operacija nije uspela u BiH. To je jednostavno proigravanje nekog modela", smatra Dodik. On dodaje da pored svih napora koje su (stranci) uložili, nisu uspeli da naprave unitarnu državu od BiH.

Dodik kaže da je preživljavao slično što i Srbi sa KiM i da ih sa te pozicije razume, ali da on ne odlučuje o njima.

"Mi dramatično kasnimo u svim tim rešenjima, možda smo imali bolje rešenje nekada ranije", kaže Dodik dodajući da ne živi na Kosovu, ali ih razume.

Na pitanje da li je, kako se spekuliše, zaustavio konvoj Srba iz RS koji su krenuli u Beograd na miting, Dodik je upitao da li je on možda policajac.

"Je l’ se ja bavim drumskim prevozom?"

"Šta? Kao saobraćajac sam rekao "stop"? Bavim se drumskim prevozom?"

Rekao je da je o tome naknadno obavešten. "Sam miting, sa stanovišta cilja koji je imao, je neuspeh - i po broju i po incidentima, i rečima koje su se na njemu čule je neuspeh. Ta je stvar nešto što treba brzo zaboraviti".

On je rekao da je neprimereno i nepotrebno ono što se dogodilo na mitingu, misleći na činove i reči oko upokojenja Vlade koje su izrekli pojedini predstavnici SPC. On je, ipak, rekao da je čuo samo interpretaciju celog događaja, i da čak nije stigao da pogleda i medijske izveštaje sa mitinga.

"Mislim da je krajnje vreme da se u Srbiji i u srpskom narodu koncipiraju dugoročne politike", rekao je Dodik, i dodao da je spreman da u tome učestvuje.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 06 Jul 2013, 23:43

U Sarajevu otkrivena masovna grobnica Srba!

Na gradskoj deponiji u Sarajevu pronađene su ljudske kosti, za koje se pretpostavlja da su posmrtni ostaci ubijenih Srba tokom rata u tom gradu.

Upućeni, kako se navodi, veruju da su ovde sahranjivani ubijeni građani Sarajeva srpske nacionalnosti koje je rat zatekao u gradu na Miljacki.

Kako prenosi RTRS, sarajevska gradska deponija grobnica je na desetine Srba ubijenih u Pofalićima, Buća Potoku, Velešićima, Alipašinu i drugim sarajevskim naseljima.

Reč je o Srbima iz Sarajeva za čijim posmrtnim ostacima porodice uzaludno tragaju već dve decenije posle rata. Napominje se da je nerazjašnjeno pitanje ko je naredio ubistvo Srba i skrivanje zločina.

Gradskom deponijom u ratu, kao i danas u miru, gazduju vlasti u Sarajevu. Na osnovu operativnih saznanja MUP RS i Kancelarije Instituta za nestale u Istočnom Sarajevu, vršeno je probno kopanje i potvrdilo se da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica u koju su sahranjivani, ali i sa drugih lokacija prenošeni posmrtni ostatci ubijenih Srba.

“Danas je nakon tona i tona kubika i smeća, došlo do potvrde da je informacija bila tačna i pronašli smo ljudske kosti na dubini od 27 metara.

Operativne informacije su da na toj lokaciji treba očekivati nekoliko desetina žrtava i mislimo da je to i primarna i sekundarna grobnica", rekao je predsedavajući Kolegijuma direktora Institua za traženje nestalih lica u BiH.

Prema njegovim rečima to je duži vremenski period bilo mesto gde su, da ne kažem sahranjivani, nego sakrivani tragovi zločina nad srpskim stanovništvom u Sarajevu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod Bibliotekar » 07 Jul 2013, 00:18

Da li je to već izvršena i sudsko-medicinska obrada i jesu li već analizirani i uzeti koštani uzorci na osnovu kojih je DNK analizom faktički utvrđen identitet žrtava? :?
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4246
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: BIH i region

Postod branko » 07 Jul 2013, 08:41

Mislim da se za sad radi samo o svedocima koji pretpostavljaju da se tamo nalazi masovna grobnica.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 07 Jul 2013, 23:02

Vlajki: Planira se regionalizaciju BiH, bez RS

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki upozorio je u nedelju da međunarodna zajednica planira regionalizaciju BiH u kojoj neće biti Republike Srpske.

"Iz pouzdanih izvora imam informaciju da se radi na stvaranju pet regija u BiH, među kojima neće biti Republike Srpske. Jedna od njih bila bi hercegovačka, u čiji sastav bi ušli istočna i zapadna Hercegovina", rekao je Vlajki novinarima u Banjaluci.

On je podsetio da je među prvima upozorio na "narandžastu revoluciju" u Republici Srpskoj.

"Analizirao sam poruke letaka koji su pre nekoliko dana osvanuli u Banjaluci i kojima se poziva na rušenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Sve akcije uperene protiv Srpske sprovodi međunarodna zajednica", upozorio je Vlajki.

On je istakao da su svi u Republici Srpskoj poruke morali shvatiti ozbiljnije i da se mora povesti otvorena debata o njima. "Ovde se treba baviti ekonomskim i socijalnim problemima, ali prioritet mora biti očuvanje Srpske, jer su pretnje evidentne", poručio je Vlajki.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 21 Jul 2013, 13:46

Vojska u BiH ima više starešina nego vojnika

BiH ima 4.940 oficira i podoficira koji komanduju 4.151 vojniku, što je neodrživ odnos brojki, smatra predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Inače, zakonskim odredbama određeno je da strukturu Oružanih snaga čini 20 odsto oficira, 30 odsto podoficira i 50 odsto vojnika.

- Iz NATO štaba u Briselu dobili smo jasnu poruku -ili da smanjimo vojsku ili povećamo izdvajanja. Povećanje izdvajanja u zemlji kakva je BiH nije moguće, jer je ionako sektor odbrane onaj koji najviše povlači novca iz budžeta - istakla je Majkić.

Naime, godišnje se iz budžeta BiH za vojna lica koja se nalaze na višem položaju od onog koji odgovara njihovoj stručnosti troši 1,3 miliona KM, rekla je ona u raspravi o analizi Ministarstva odbrane iz oblasti upravljanja personalom u 2012. godini, na poslednjoj sednici Komisije.

Parlamentarni vojni poverenik Boško Šiljegović smatra zabrinjavajućim što se vojna lica postavljaju na više mesto nego što to odgovara njihovom činu i da bi se moglo otvoriti i pitanje postavljenja radi sticanja materijalne koristi, prenosi Glas Srpske.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 23 Jul 2013, 15:29

Ministar nekulture

Ne znam zašto neki ljudi misle da ja ne volim Sarajevo. Nije to
istina. Volim ga ja. Ne volim šta se u njemu dogada, ne volim
glumatanje multikulture i tolerancije, ne volim kad lažu i psuju, ne
volim kad me ubjeduju da sam što nisam i da nisam šta jesam. Ima toga
još što ne volim, ali nije da mrzim Sarajevo.

piše: Veselin Gatalo l poskok.info


Ne mrzim ni Sarajevo Film Festivcal, ali mrzim što tu filma ima
najmanje. Najviše je suludog trošenja milona eura i idejno politicke
ispiracine mozga. Ide mi na živce što prije popravljanja zemlje, eto,
žele nešto kao „popraviti imidž“ Bosne i Hercegovine. Kao da šminkaju
babu od 90 godina bez oba kuka, pokušavajuci je udati za bogatog
brodovlasnika u kasnim dvadesetim godinama. Što ne ide – ne ide, pa
makar se radilo o gradu koji ima Mekdonalds kao diku svih žderacnica
brze hrane (bosanski – ašcinica navrat nanos).

Principova latinica

Elem, opet ja bio u Sarajevu, ima nekoliko dana. Fino mi bijaše. Vidio
stare znance, par prijatelja, odspavao u hotelu „Latinska cuprija“ –
na Principovom mostu. Gavrilo princip je onaj što je... Aha, znate.
Dobro. Popio kafu sa Almirom, izdavacem iz Hercegovine. Fin covjek,
mada malo prepošten za Bosnu. Zaspao sam ranije, kako starijem covjeku
i prilici. Ujutro pošao na snimanje. Za, necete vjerovati, Aldžaziru,
arapsku televiziju. Tamo samo jedan Arapin, nižerangiran, sve ostalo
Anglosaksonci i nekoliko lokalnih snimaca i šminkaca. Televizija nit'
arapska nit' muslimanska, nego baš kako treba, medijska i objektivna,
vidi se da nisu ucili ni od nas ni od Amerikanaca. Valjda se ja
odvikao od normalnih medija, pa mi smrdi i gdje cvijece raste. A od
ljudi na razgovoru za Aldžaziru, bili ja i još neki. Koji neki?
Svakakvi neki, baš kako i treba. Nije kao kad organizuju „okrugli sto“
u Sarajevu, pa tu bude SDP i SDA, pa svi isto misle i na kraju se
slože da su Bošnjaci fin svijet (i oni koji pristaju uz njih) a ostali
ne valjaju, usput to potvrde i Srbi i Hrvati, clanovi i simpatizeri
navedenih bošnjackih stranaka. Odoh ja opet naširoko, ali znam gdje
sam stao. Koji ljudi bijahu i govorahu? Evo, ovi:


Životi i prikljucenija

Denisa Sarajic. Radila za OSCE, OHR, DFID i GAP, ma šta to bilo.
Zgodušno stvorenje u ranim tridesetim godinama. Sanja Mihajlovic. Od
1995 do 2007, živjela u Londonu, onda se vratila u rodno Sarajevo.
Radi u Centru za sigurnosne studije, ma šta to bilo. Zgodna i sredena,
rjecita i predvidljiva, kao što i treba biti neko ko svjetski
diplomiran radi za strance i ima za skupu robu i kvalitetnu šminku.
Radomir Kazunovic, potpredsjednik SDS-a, fin i odmjeren gospodin, jako
dobro govori engleski. Damir Nikšic, poznat po pjesmi „Da nisam
musliman“. Tu on i jada se kako niko ne voli muslimane. Umjetnik.
Razocaran, ne „gotive“ ga Sarajevci jer nije bio tu u ratu. Engleski
mu nije nešto... Bojan Stanic iz HDZ1990, direktor kampanje „Martina
Raguža za clana predsjedništva“. Solidan govornik engleskog. Moja
malenkost, rab Božji Veselin, dao sam samo da napišu „author“,
štocerec pisac. I, najjaci lik u citavoj toj menažeriji, Emir
Suljagic, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo. Necete vjerovati, uz
njegovu titulu navedenu u biografiji (izgleda da je covjek samo i
jedino to), stoji i „preživjeli iz Srebrenice“. Bijaše mi krivo kad
vidjeh. Trebao sam i ja napisati „preživjeli iz Mostara“. Mostar je,
znate, grad u kojem najviše ubijenih cine civili, žene i djeca. Ako se
ne sjecate ministra Emira Suljagica, to je onaj ministar koji je, u
skladu s najboljim komunistickim uzusima i praksom iz socijalizma,
ukinuo ocjenjivanje vjeronauka u sarajevskim školama, pa ga Reis Ceric
napao drvljem i kamenjem, pa ministar onda „placuckao“ na Federalnoj
Tv i govorio kako je pravi musliman, i to preživjeli iz Srebrenice.
Neise, što bi rekli u Sarajevu, ili nebitno – što bi rekli u Zagrebu,
evo kako trajaše prikljucenije o kojem je moje nacertanije...On meni nema Hercegovine...

Voditelj, fin i pristojan tamnoput mladic, pitao je kako da me
predstavi, kao bosanskog Srbina ili kako? Ja rekoh da nisam Bosanac ni
bosanski, da sam Srbin i Hercegovac. I da se ova zemlja ne zove Bosna.
Tad Emir Suljagic, ministar koji je sjedio do mene, rece da je
Hercegovina ustvari Južna Bosna.

Onda ja rekoh da mi ne pada na pamet da budem Bosanac i da nikom ne
pada na pamet da me gura u Bosnu jer ce imati problem. Pogledah ga i
vidjeh da je mrcina hercegovacki visoka. Od nekoga iz Hercegovine je
nasljedio visinu. Nažalost, ne i pamet. Ni hrabrost, nije me u oci
pogledao. Ministar je onda poceo gledati na sat. Svom „posilnom“ je
govorio da otkaže sastanak sa Alijom. Behmenom, pretpostavljam,
gradonacelnikom Sarajeva, onog sa frizurom „staljinkom“.

Opsovao je mater, nekoliko puta, nekom imaginarnom. Tad mi propade
namjera da ga poštujem, barem dok smo tu. Ministar... Onda je, zbog
kašnjenja snimanja, poceo psovati Boga, Bog da mu dušu prosti. I
govoriti kako mora zaraditi za hljeb (!?). Onda je „posilnom“ rekao da
otkaže i sastanak sa Dubravkom Lovrenovicem. To vam je, znate, jedan
od dvojice Lovrenovica koji stalno „nabilavaju“ o „metafizici Bosne“ i
bosanskim steccima koji su mahom hercegovacki. Hm, zanimljivo, ali i
oba Lovrenovica „furaju“ „staljinku“. I opet je opsovao Boga, tako
grdno da sam se namah prekrstio. Onda se uplaših da su raj i džehenem
skupa. Bože mili, ne dozvoli da pakao dijelim sa ovom nesrecom, rekoh
poluglasno. Vodi ga Bože, u raj, dženet, gdje hoceš, samo da ne budem
s njim skupa...Ne cipelom na ministra

Razgovor je uspio biti spontan i iskren, što je i bila namjera
Aldžazire. I bio je. Osim što je gospodica Mihajlovic, povratnica iz
Londona, izjavila da Srbi u Sarajevu nemaju nikakvih problema, da im
je kao bubregovima u lojevima. Ja sam rekao da je to možda i istina,
ali da znam puno ljudi koji se ne bi složili s njom, mahom bivših
Sarajlija.

Rekao sam i da dolazim iz višenacionalne sredine u kojoj ne misle svi
isto, iz Mostara, što je nasekiralo ministra bogopsovaca, Suljagica.
Nasekirao se, mahalski, i poceo mahati rukama. Onda sam rekao da s sve
stranke u ovoj zemlji nacionalne, na šta je ministar „odlijepio“,
napola ustao i poceo mahati rukama i derati se kako njegova stranka,
SDP, eto, nije nacionalna. Na engleskom, naravno. Nepristojno kao na
svom, bošnjackom. Srecom, nije Boga kleo. Ja sam, videci da me je
„pošlo“, rekao da je sve u zadnjih 15 godina, ukljucujuci i ovu
nazovidemokratiju, velika predstava za strance. Onda je Suljagic,
obrazovni ministar SK (ne Saveza Komunista vec Sarajevskog kantona)
poceo o srpskoj podršci optuženom Ratku Mladicu.

Onda sam ja, ne u odbrani Ratka M vec u cilju ministrovog potpunog
„odljepljenja“, rekao da je muslimanski general, Rasim Delic, u Hagu
osuden za ratni zlocin, dobio pocasnu paljbu i sahranu sa svim drugim
državnom i vojnim pocastima, od poreskih para. Onda je ministar,
potpuno izbezumljen, za osudenog ratnog zlocinca kojem je poslije
žalbe cak i posmrtno potvrdena presuda, rekao da nije ratni zlocinac,
pokazavši time svu svoju ministarsku objektivnost i odlijepivši do te
mjere da je rekao kako je on, glavom i bradom, preživjeli iz
Srebrenice. Vidjevši da ministar ne vlada sobom, prestadoh ga
uznemiravati. Nije hrišcanski ni srpski „cipelarati“ poludjela
covjeka, makar neotesan i ministar bio.Odlijepljenja

Ostatak nisam mogao predvidjeti ni kontrolisati. Ministar Suljagic je,
izrevoltiran i ocajan, rekao da je tu, na brdu, Srbija, i da to nije u
redu. Gospodin Radomir kazunovic mu je rekao da je to dio BiH koji ima
suverenitet. Onda je ministar poceo da se dere. Hm, da glasno govori,
tako se to kaže.

Onda ga je „podbo“ i Bojan Stanic iz HDZ1990, rekavši da u Federaciji
Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima i da Hrvati nemaju Tv na svom
jeziku, da se na Tv govori i misli bošnjacki. Onda je Ministar, sa
napola izgorenim moždanim celijama, poceo da se dere kako je to
fašizam, kako „bošnjacki“ jezik nije bošnjacki nego bosanski. Bojan ga
je samo gledao i slušao kako se der... kako glasno prica. Zapravo, svi
smo izgledali pristojno i kulturno, obrazovano i ugladeno, osim
ministra obrazovanja...

Damir Nikšic, umjetnik (Da nisam musliman) bio je objektivan na onaj
„gradski“ i „caršijski“ nacin, govorio kako mu je važnije koliko ima u
džepu i koliko je priznat nego kakva je politika i ko je na vlasti.
Pošteno. Ali, ja sam poslije toga spomenuo kako ljudi u ovoj zemlji
nikad nisu bolje živjeli nego prije rata. A potukli se, krvavo, usred
blagostanja i demokratije. Rekoh i kako je problem ove zemlje
neriješeno nacionalno pitanje, kako je život države od 5 do 50 godina
a nacije su puno starije. I kako ljudi glasaju za „svoje“ jer se boje,
s razlogom. Dok sam govorio, ministar obrazovanja se smijao, mahalski,
podlo, caršijanerski.

Onda sam rekao da ne mogu shvatiti ozbiljno državu u kojoj predsjednik
otvara Mekdonalds, restoran brze hrane. I pozvao ga da otvori mesnicu
u Konjicu. Onda se ministar obrazovanja zaderao „Pa šta bi ti!? Da
otvara nuklearnu centralu!?“. Priznajem da sam bio zatecen njegovom
dedukcijom i samo sam se smješkao u kameru. Šta drugo može rab Božji
kad se suoci sa kombinacijom staljinizma, primitivizma, nacionalizma i
gluposti. Ne znam šta ce isjeci prije prikazivanja, ali snimak ce biti
na Internetu cim ga vide Engleska, Amerika i ostali englezizborci. Ako
lažem ja – ne laže snimak.Strah od ministra

Poslije „sesije“ sam pokupio honorar i pare za putne troškove i
izvinuo se u ime ministra Suljagica. Nisam htio da ljudi pomisle da
smo svi takvi. Ja sam naglasio da smo mi Hercegovci malo drukciji, da
mi ne ulazimo onako u tudu intimu, da obicno ne urlamo i da poštujemo
ljude uz koje sjedimo.

Ima i nas svakakvih, ali su rijetki ovakvi kao ovaj bezbožni
nesretnik. Doduše, znaju i kod nas grdo kleti, ali se jadni
ispovjedaju, mole ili krste potom moleci Boga i Djevicu Mariju za
oproštaj, znaju da to ne valja. I ja opsujem nekad. Miša šarenog,
najcešce. Ili OMV. Sjecam se vremena idolopoklonstva, kad se samo Tita
i Partiju nije smjelo psovati. Stresoh se od straha n'akvog. I krenuh.
Kolima, naravno.

Vozio sam polako ovaj put, oprezno, cetvere oci sam otvorio. Ni
autobus nisam pretekao. Odlucio sam tad da necu u pakao, makar u njemu
bili Hendriks, Galager, Ramzes II, Napoleon i Aleksandar Makedonski.
Moram uciniti toliko dobra i okajati grijehe, puno mi vremena i života
treba. Necu da provedem svevremenost sa ministrom Suljagicem.

prvotno objavljeno u Glasu Srpske
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: BIH i region

Postod branko » 10 Sep 2013, 16:11

Kanton Sarajevo bez srpskih đaka

Sarajevo -- Na području Kantona Sarajevo gotovo da nema dece srpske nacionalnosti u osnovnim školama.

U samom gradu u posleratnim godinama živi srpsko stanovništvo uglavnom starije životne dobi, jer nema značajnijeg povratka.

Zbog toga uvođenje nacionalne grupe predmeta za Srbe treba posmatrati sa tog stanovišta, rekao je izvršni direktor Demokratske inicijative sarajevskih Srba /DIŠ/ Jovo Janjić, osvrćući se na nepoštovanje privremenog sporazuma o zadovoljavanju prava dece povratnika u Federaciji BiH.

S obzirom na to da u FBiH i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima, Janjić je ocenio da nazivi škola treba da budu usklađeni sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Na području Republike Srpske u 20 škola nastava se odvija po planu i programu iz FBiH na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava dece povratnika iz marta 2002. godine.

U školama u FBiH, međutim, učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta po nastavnom planu i programu RS, osim delimično u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo, pišu banjalučki mediji.

Kako je istaknuto, iako je prošlo skoro deset godina od stupanja na snagu obaveze promene imena škola u skladu sa sporazumom, još je neizvesno i kada će biti promenjeni sporni nazivi deset škola.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10691
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Sledeća

Povratak na POLITIKA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju