CIA, snajka... CIA

CIA, snajka... CIA

Postod branko » 29 Nov 2011, 13:26

CIA: Srbija nastala 1918. godine

Ranjiva tačka Srbije je pranje novca, a osim toga je i mesto pretovara heroina na putu od jugozapadne Azije ka zapadnoj Evropi, ocena je američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) objavljene na njenom sajtu u odeljku posvećenom našoj zemlji, a prenose beogradski mediji.

Prema saznanjima CIA, istorija Srbije počinje 1918. godine osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali punu nezavisnost je naša zemlja stekla tek 5. juna 2006, odvajanjem od Crne Gore, piše ''Alo''.

Obaveštajci američke vlade proučili su i sva srpska državna obeležja i nakon detaljne analize naše zastave zaključili da su crvena, plava i bela ''panslavenske boje koje predstavljaju slobodu i revolucionarne ideale“, te da je srpski barjak ''inspirisan zastavom Rusije iz 19. veka“.

Prema podacima CIA, naše zdravstvo je jedno od najboljih u svetu?!

CIA takođe zna da će parlamentarni izbori u Srbiji biti održani u maju 2012. godine, kao i da značajan pritisak na politiku vrše naročito ''dve grupe - pravoslavna klero-fašistička organizacija ‘Obraz’ i srpski nacionalistički pokret ‘1389’”.

Sa površinom od 77.474 kvadrata, Srbija je po veličini 117. zemlja u svetu, ''nešto manja od Južne Karoline“, mada po broju stanovnika na listi CIA zauzimamo 98. mesto. Međutim, po stopi smanjenja broja stanovnika od 0,47 odsto Srbija je svrstana na čak 221. mesto od ukupno 230 zemalja! Brže od nas izumiru samo Rusi, Letonci, Ukrajinci, Estonci, Crnogorci, Bugari i stanovnici ostrva Sent Pjer, Kukovih i Severno marijanskih ostrva, prenosi beogradski list.

Po stopi smrtnosti od 13,85 promila naša zemlja je 16. u svetu. Verovali ili ne, po izdvajanjima za zdravstvene usluge od 9,9 odsto BDP-a na listi CIA je Srbija na 28. mestu u svetu, te bi tako naše zdravstvo trebalo da bude podjednako kvalitetno kao i u Švedskoj, a još i bolje nego u Norveškoj, Japanu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i mnogim drugim razvijenijim zemljama.

Zanimljivo je i da smo po broju od 5,4 bolničkih kreveta na 1.000 stanovnika na visokom 35. mestu u svetu, što znači da smo opremljeniji čak i od Švajcarske, koja

važi za zdravstvenu silu. Međutim, kao najčešće infektivne bolesti na našem području CIA navodi bakterijsku dijareju i Krimsko-Kongo hemoragijsku groznicu, što je inače virusno oboljenje koje prenose krpelji.

Sudeći prema podacima CIA, Srbija ne zaostaje ni po obrazovanju, pa je sa izdvajanjima od 4,7 odsto BDP-a rangirana na 73. mestu u svetu. Po mišljenju američkih obaveštajaca Srbi su tako obrazovaniji od Hrvata, Nemaca, Australijanaca, Italijana, Portugalaca, Španaca, Grka i mnogih drugih.

Međutim, po broju nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godina rangirani smo u sam svetski vrh besposličara - čak na šesto mesto, sa stopom nezaposlenosti od 42,5 odsto.

Uprkos uveravanju domaćih stručnjaka da se Srbiji ne mogu desiti razorni zemljotresi, CIA ocenjuje da je od svih prirodnih nepogoda Srbija najizloženija destruktivnim zemljotresima, piše ''Alo''.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod Upravnik » 29 Nov 2011, 21:28

Kako bi Aleksa rekao... TELETABISI! :twisted:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
 
Postovi: 2372
Pridružio se: 08 Dec 2010, 00:54

Re: CIA, snajka... CIA

Postod aleksey » 29 Nov 2011, 22:46

 
istorija Srbije počinje 1918. godine osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Intelekt im je uvek bio jača osobina.
Zamislite tek kakve su im druge...

Prema podacima CIA, naše zdravstvo je jedno od najboljih u svetu...
po broju ... bolničkih kreveta ... smo opremljeniji čak i od Švajcarske...

Dobri im ovi statistički podaci, k'o da ih je Bibli učio statistici (ili oni Biblija)... :ymdevil:

Ovako debelo slagati, a ne trepnuti, ne znaju čak ni naši političari, usred izborne kampanje.

No, statistika je čudo. Zar ne, dragi moj LibrarTy?
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
 
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:28

Re: CIA, snajka... CIA

Postod Bibliotekar » 29 Nov 2011, 23:12

Opetovano dopuštate da uvek iznova budete zavedeni planski dislociranim efemeralijama, draga moja gospodo. Znate, da biste videli svojim očima one istinski vredne, javnome oku na uvid jošte ne istavljene i dobro pohranjene aktuelne analitičke stvari koje su u posedu te izvanredno organizovane i ekstremno moćne državne tvorevine, moraćete da sačekate nekih 30 godinica. Tek tada možete očekivati da će zahvaljujući odredbama jednog neobičnog zakona iz SAD, koji se zvanično zove „Akt o slobodi informacija” (Fredom of Information Act) - ako do tada ne bude ukinut,a čiji ekvivalent Zemlja Sorabija ni dan-danas, ma koliko se demokratskom trsila, jošte ne poseduje - moći da svojim očima pogledate neke od pravih & vrednih intelektualno-analitičkih produkata koje CIA ima. ;)

Zahvaljujući navedenom zakonu imate priliku da npr. on-line pogledate jedan dokument koji je načinjen još davne 1970, a koji se pak tiče negdašnje srcu nam mile SFRJ. Pažljivo ga iščitajte. Količina ekstraodinarnih saznanja koju ćete steći prosto će Vas osupnuti:

http://www.foia.cia.gov/CPE/ESAU/esau-46.pdf

Nakon iščitavanja pokušajte pak, zarad intelektualne gimnastike, da predstavite sebi - a u svetlu novostečenih spoznaja - brojnost i tematiku drugih, za sada još uvek neprikazanih dokumenata, koji su specijalnim zakonom zaštićeni od javnog uvida za još najmanje 50 godina. Pokušajte da zamislite njihov sadržaj. A potom pak porazmislite o činjenici da ekstremno bitne stvari po nacionalnu bezbednost SAD (koja je enormno širok pojam, obuhvata i takve egzotikume kakvi su nivo čistoće javnih klozeta u Nikaragvi) nije u posedu CIA, već NSA.

Te dokumente pak nećete iščitavati apsolutno nikada. Razmislite o tome. :)

A što se pak statistike tiče, pokušajmo, gospodo moja, da interpretaciji suvih brojki pristupimo na originalan konkluzivni način. Znate, u krajnjoj instanci količina novca koja je uložena u nešto (zdravstveni sitem, npr.) uopšte ne mora da predstavlja direktni reflektiv faktičke efikasnosti istog. Šta hoću time da kažem? Sledeće: znate li koja država ima faktički najbolji sistem zdravstvene zaštite na svetu? Porazmislite, pretražite relevantnu materiju, pa predložite odgovore. Analiziraćemo stvar sa statističkog i ne samo sa statističkog aspekta. Nakon toga ćete uvideti da analitičari CIA-e, čak i u javno dostupnim, popularnim analizama, uopšte ne greše toliko koliko Vam se čini. ;)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4307
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: CIA, snajka... CIA

Postod aleksey » 30 Nov 2011, 01:32

 
Sve si ti to nama objasnio jako lepo i jasno, i ja sam ti jako zahvalan na tome ( :ymhug: ) , mada bi neki zlobnici (Brankica, na primer) možda rekli da se ovo, kod ljudi naše struke, naziva "zamajavanjem protivnika prostom zamenom teza" odnosno "odbranom putem menjanja teme". No, pustimo Branka i njegove ničim potkrepljene kvalifikative...

Meni lično, ni na pamet ne pada da te demantujem, jer ćeš me "poklopiti" sa jedno petrsto postova sa šurnaest linkova, citata, fotografija i slično, a takvu bujicu informacija ipak nisam sposoban da "svarim" odjednom. Ipak sam ja "čika u godinama". :(

MeđutoA, moraš uzeti u obzir da su možda moje sive ćelije ipak malo (usled godina, habanja i sl.) zakržljale i da stoga možda ne mogu da shvate svu suptilnost i genijalnost "Teletabiske inteligencije, znanja i stručnosti" kada kažu da:

- istorija Srbije počinje 1918. godine osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca... (hladno, hladno...)
- naše zdravstvo je jedno od najboljih u svetu... ( :shock: )
- značajan pritisak na politiku vrše ... ‘Obraz’ i ...‘1389’”... (toliko značajan da bi mogli svoju godišnju skupštinu, sa SVIM članovima, plus gostima pride, održati u našem "Minjonu", bez terase)
- itd...

Ne znam da li je problem što ovo pročitah sada. Možda sam trebao pročitati za jedno trideset godina, po onom tvom Freedom of... (BTW, "freedom" se piše sa dva e, kako tebi da se desi ovakva greška :shock: ).

Veruj mi, probao sam ovo da čitam i s leva na desno, i s desna na levo, probao sam čitam svaku drugu reč, probao da prevodim i na stranjske jezike... Svašta nešto sam probao sa ovim. I zaključak mi je uvek bio Isti (naravno, pogrešan):

DEBILNA MARVA NEPISMENA...

P.S. O statistici ću neki drugi put, kad budem odmorniji. Ipak je to tvoja "DoKraljica nauka"... ;)
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
 
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:28

Re: CIA, snajka... CIA

Postod Bibliotekar » 30 Nov 2011, 02:26

Milo mi je i čast mi čini što me toliko uvažavate, štovani g. Aleksey. Jedino me žalosti što očito niste pažljivo iščitavali sve što je napisano, pa shodno tome niste ispravno sagledali post i njegovu poruku.

Vidite, ponajpre Vam je promakla opaska da ste zavedeni „planski dislociranim efemeralijama”. Znam - opet ja i moj prokleti Ezopovski rečnik... :roll: Trebalo je to drugačije reći. Evo, pokušaćemo sada direktnije, a preko Vaših primera. Idemo redom:

- istorija Srbije počinje 1918. godine osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca...


Znate, analitičari CIA-e zapravo to uopšte nisu rekli. Nasamario Vas je pouzdani „Alo” kome do povećanja prodaje očito je po svaku cenu jako stalo. Originalni početak članka o Srbiji na web-stranici CIA-e glasi: „The Kingdom of Serbs, Croats, and Slovenes was formed in 1918; its name was changed to Yugoslavia in 1929.”

Kao što vidite, CIA apsolutno u originalnom tekstu nigde ne tvrdi da istorija Srbije počinje 1918. To je dodatak pouzdanih & akuratnih saradnika znamenitog srpskog lista. :)

- naše zdravstvo je jedno od najboljih u svetu...


Tačno. Srbija se u komparativnoj analizi procentualnog izdvajanja sredstava za zdravstvo iz bruto-nacionalnog dohotka nalazi na 28. mestu u svetu. Na poziciji br. 1 je, verovali ili ne, Malta. Švedska je ispod Srbije, na broju 30. ;)

značajan pritisak na politiku vrše ... ‘Obraz’ i ...‘1389’”...


Tipični problem interpretativnog konteksta vezan za faktičko značenje prideva „značajan”. Predsednik „Obraza”, g. Mladen Obradović, koji je, poput Nelsona Mandele bio preventivno uhapšen (pre održavanja „parade ponosa”) i držan u detenciji 4 meseca bez suđenja, uspeo je - u zajednici sa drugim subjektima - da spreči održavanje „Parade ponosa 2011.”, koja je bila anonsirana kao već gotova stvar i bila lično podržana od strane Predsednika Republike Srbije, g. Borisa Tadića.

Vama to možda ne deluje značajno, ali ne možete poreći faktičku mogućnost postojanja drugačijeg tumačenja, koje određeni stepen društvenog značaja pridaje osobi koja je u stanju da dezavuiše oficijelnog predsednika države. :)

(BTW, "freedom" se piše sa dva e, kako tebi da se desi ovakva greška...


Kucam tekst direktno, u „prozorčetu” za pisanje odgovora, pa mi se često potkradaju greške u kucanju. I to ne samo prilikom tipkanja engleskih reči. Eto, tek sada na svoju sramotu uvideh npr. i to da čisto srpski prefiksno izvedeni pridev neistavljene u prethodno istavljenom postu napisah pogrešno - negatorni prefiks odvojih od suprotnosti. Mea culpa, mea maxima culpa!

Ali glavno je da se mi razumemo u onom bitnom. ;)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4307
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 30 Nov 2011, 17:25

Zar na kvalitet zdravstva ne utiče više, sam kvalitet pružanja usluga, nego na stepen izdvajanja sredstava za isti?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod Bibliotekar » 30 Nov 2011, 17:40

Bravo, analitički nastrojena i logički misleća Rascvala Tratinčice naša! Izvrsno uočavaš stvari. Upravo sam zbog toga pri kraju svog prvog posta u ovom tematskom nizu i napisao sledeće:„... u krajnjoj instanci količina novca koja je uložena u nešto (zdravstveni sistem, npr.) uopšte ne mora da predstavlja direktni reflektiv faktičke efikasnosti istog”. ;)

Naslućuješ, siguran sam u to, poentu cele stvari: one s moje strane pomenute „efemeralijene obuhvataju samo i isključivo senzacionalistička i ciljno usmerena laprdanja dnevnog lista „Alo” (operativna šifra: Prikažimo zarad tiraža kako su Ameri glupi - i to po svaku cenu, ako treba čak i lažući posredstvom navođenja faktički nepostojećih delova teksta), već i neuporedivo intelektualnija javna sočinjenija CIA-e, koja - ne zaboravite to nikada! - za svoj cilj u javnim nastupima imaju takvo kondicioniranje javnosti koje služi ostvarenju strategijskih interesa vlade SAD!

Poenta cele stvari? Ono što je stvarno bitno Vašim očima (izuzev u slučaju nekog nenadanog akcidenta, kao npr. znamenitog zamešateljstva sa Vikiliksom) neće biti dostupno još najmanje 50 godina. :twisted:

U suštini, radi se o aplikaciji tehnike Dvostruke makaze, dragaj dušo moja. Sa nama nesrećnicima u sredini. :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4307
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 13 Mar 2015, 16:45

"OTVARAJU OČI" RUSKOM NARODU Velika Britanija je skovala novi plan za rušenje Putina

Velika Britanija uveliko radi na tome da umanji popularnost koju uživa predsednik Rusije Vladimir Putin. Ciljna grupa je velika većina ruskog stanovništva, koja Putinu pruža bezrezervnu podršku.

Britanija se sprema da objavi finansijske tajne ruske elite, koju čine najbliži saradnici Vladimira Putina.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Filip Hamond izjavio je da je "zainteresovan za ideju o objavljivanju finansijskih podataka najužeg kruga Putinovih saradnika, čime bi ih obrukali pred sopstvenim narodom".

Ovo je samo još jedan od načina kojim Zapad planira da se suprotstavi Rusiji i njenom predsedniku.

Hamond je upozorio da Putin "velikom brzinom modernizuje svoje oružane snage", te da "Rusija destabilizuje čitavu istočnu Evropu".

Napadaju njegove saradnike kako bi mu srozali ugled u očima Rusa: Vladimir Putin
- Sada se suočavamo s ruskim liderom koji ne želi da se pridruži međunarodnom sistemu zasnovanom na pravilima za očuvanje mira među narodima. Štaviše, on ih potkopava. Time Putin automatski predstavlja ogromnu pretnju nacionalnoj sigurnosti Velike Britanije - rekao je Hamond u jučerašnjem govoru u jednom britanskom institutu.

Britanci navode da se bogatstvo Putina i njegovih saradnika meri desetinama milijardi dolara, raspoređenih po raznim ofšor računima širom sveta.

"Mnogi od Putinovih najbližih saradnika obogatili su se u sumnjivim privatizacijama državne imovine, koje su se dogodile devedesetih godina", navodi se u tekstu koji je objavio "Biznis insajder".

- Kada govorimo o daljim koracima koje možemo preduzeti protiv Rusije, na prvom mestu je strateška komunikacija. Dakle, kako da komuniciramo sa ruskim narodom, da mu pomognemo da otvori oči i vidi šta se zapravo dešava - rekao je Hamond.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 10 Jul 2015, 15:44

Nemački Špigel: "Moramo da raskinemo đavolji pakt sa SAD"

"Kancelarka Angela Merkel mora da raskine đavolji pakt sa SAD", ocenjuje nemački list "Špigel". Saznanje da američka NSA pod strogim obavještajnim nadzorom drži Nemačku izazvalo je brojne reakcije, ali je Merkelova i dalje najglasniji zagovornik dobrih odnosa sa Vašingtonom.

Kolumnista "Špigela" Markus Feldenkirhen smatra da prijateljstvo Berlina i Vašingtona više ne postoji.

Ovakva reakcija nemačkog nedeljnika, koji je poznat po proameričkoj uređivačkoj politici, usledio je nakon saznanja da je NSA špijunirala i "Špigelove" novinare.

"Možda prijateljstvo postoji u narodu, ali više ne postoji između vlada. Možda je to uvek i bila iluzija...Godinama nakon što su SAD pomogle nemačkom narodu da vrati nacionalno jedinstvo, malo je ostalo od tog prijateljstva", navodi "Špigel".

Novi dokumenti Vikiliksa, kao i izveštaj "Špigela", pokazuju da je NSA sistematski špijunirala nemačku vladu.

Američki špijuni prisluškivali su privatne razgovore o osetljivim političkim temama kancelarke Angele Merkel.

Oni su ozvučili ministarstva, kancelarije i druge vladine agencije. Američki špijuni nadzirali su i novinare iz Berlina.

"Danas znamo: prijateljski osmeh domaćina Angele Merkel u Vašingtonu sve ove godine bio je, u najmanju ruku, neiskren", navodi se u tekstu.

"Špigel" smatra da nemačka vlada ima pogrešne priorite i da nema nikakve garancije za bezbednost.

Strah od napada (terorizma) nije razlog da se žrtvjuju pravni principi. Nemačka se mora osloboditi saveza sa američkom NSA - zaključuje "Špigel".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 20 Jan 2017, 17:03

OBJAVLJENI TAJNI DOKUMENTI CIA Zašto se Tito razveo, kako su srpske fabrike premeštene u Sloveniju i Hrvatsku, kako je propao POSAO VEKA

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je preko 800.000 dokumenata na više od 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog veka, javnost je jako teško dolazila do njih.

Mnogi od ovih dokumenta imaju cenzurisane delove, ali se iz njih može saznati i šta je sve CIA znala i o situaciji u bivšoj Jugoslaviji, Josipu Brozu Titu, ustašama, ...

Objavljeno je oko 300 deklasifikovanih dokumenata o ratu na prostoru Bivše SFRJ, a među njima je i dokument u kojem piše da su neophodne sankcije usmerene na Srbiju i međunarodna intervencija kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja. U drugom dokumentu se navodi kako je Hrvatska zaobišla embargo na oružje i od kraja 1991. godine nabavila oružje vredno više stotina miliona dolara od država sa Zapada , ali i od Rusije, Belorusije, Bugarske,...


CIA OBJAVILA TAJNE Na internetu 12 miliona stranica sa podacima s kojih je skinuta oznaka poverljivosti
U dokumentima koje je CIA objavila na sajtu mogu se naći podaci o različitim temama, poput nacističkih ratnih zločina, eksperimenata "kontrole uma", uloge CIA u zbacivanju vlada Čilea i Irana...

O Super galebu

Bivša SFRJ je u Ameriku mogla da izveze avione G-4 vredne 10 milijardi dolara, što je opisano kao "posao veka", ali je on propao. Jugoslovenska državna firma SDPR i „Dženeral dinamiks“ imali su predugovor o proizvodnji oko 5.000 aviona G-4 poznatog i kao "Super galeb", ali do realizacije nije došlo zbog rata koji je počeo 1991. godine.

Dokumenti CIA pokazuju da je ta agencija još 1981. godine imala sve važne informacije o ovim avionima.

U dokumentu naslovljenom "Prvo posmatranje jugoslovenskog G-4 Super galeba", navode se sve glavne karakteristike ovog aviona i upoređen je sa drugim jugoslovenskim letelicama kao što su G-2A Galeb i Soko Orao.

O ustašama i hrvatskom separatističkom problemu

CIA je 1972. godine napravila opširan izveštaj o terorističkim akcijama ustaša, kao što je ubistvo Jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. i govori o rastućem problemu koju su u SFRJ izazvali hrvatski separatisti. U drugom dokumentu iz 1948. godine piše se o velikom broju ustaša koje su pobegle u Argentinu nakon Drugog svetskog rata.

O Titu: Transfer srpskih fabrika u Sloveniju i Hrvatsku, ko su mu savetnici, zašto se razveo...

O Josipu Brozu Titu CIA je objavila više hiljada dokumenata, tu se nalaze mnogobrojni intervjui, analize njegove politike i detalji iz privatnog života. Tu su, između ostalog navedene informacije o transferu srpskih i crnogorskih fabrika u Hrvatsku i Sloveniju. U izveštaju CIA piše da je 1955. godine došlo do neslaganja između srpskih i crnogorskih lidera sa jedne i slovenačkih i hrvatskih sa druge strane zbog planova o premeštanju fabrika. Zato je Tito ”odložio pripreme za transfer srpskih fabrika u interesu jedinstva partije”, ali je bilo očigledno da je ”podržao Slovence i Hrvate”. Ovo na neki način potvrđuje tvrdnje da je oko 70 fabrika kasnije ipak premešteno iz Srbije.

U dokumentu naslovljenom "Titovi savetnici" govori se o tome kako se on 1955. godine više okrenuo privatnom životu, zbog čega nije mogao da lično nadgleda sve aspekte vlade, pa se okrenuo brojnim savetnicima. CIA se podrobno bavila i odnosima Tita i Moskve i mogućim razlozima njihovog pogoršanja.

U jednom komentaru se govori o tome kako teče razvod Tita i Jovanke Broz i spominje se kako je ona optužena da se mešala u državne poslove što je mogući uzrok razvoda.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 13 Apr 2017, 15:59

Šabić: Zašto MUP traži spisak pacijenata sa F dijagnozom? Ministarstvo zdravlja: Ovo je nezabeleženo

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora u MUP-u nakon obraćanja zdravstvene ustanove od koje je policija zatražila spisak građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre “F”, između ostalog i zbog "ažuriranja spiska".

Kako je navedeno u saopštenju Poverenika, zdravstvena ustanova se obratila ovoj Instituciji jer im je policijska uprava zatražila lične podatke pacijenata koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F".

"U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni kako bi se moglo postupiti po uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora", ističe se u saopštenju.

Poverenik ocenjuje da je navedena obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno ekstremno problematična i sa stanovišta svrhe i srazmere, i pogotovo sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti.

"F dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (na primer Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam...), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije", navodi Rodoljub Šabić.

U skladu sa navedenim, Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od osam dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja: Po kom pravnom osnovu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana, u koju svrhu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana, da li se navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana vrši i na teritoriji drugih policijskih uprava i da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP, već sadrže predmetne podatke o ličnosti građana.

Inače, kako "Blic" nezvanično saznaje MUP je medicinske podatke građana koji imaju F dijagnozu tražio od jedne zdravstvene ustanove u Vojvodini.

Ministarstvo zdravlja: Ovakav slučaj do sada nije zabeležen

U Ministarstvu zdravlja za "Blic" kažu da ovakvi slučajevi nisu zabeleženi ranije.

- Ova oblast je definisana Zakonom o pravima pacijenata i Pravilnikom o zaštiti podataka o ličnosti i sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač Ministarstvo zdravlja, moraju da se ponašaju u skladu sa navedenim aktima - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Inače, zdravstvene ustanove mogu da daju podatke o pacijentima Tužilaštvu, kao i MUP -u ako su im potrebni radi istrage, ali u tom slučaju mora da postoji adekvatno obrazloženje. Takođe, i roditelji od bolnice mogu da zatraže medicinske podatke svoga deteta dok ne napuni 15 godina.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 24 Maj 2017, 15:49

MAKEDONSKI MEDIJI: Oficir BIA bio u Sobranju tokom nereda

Makedonska televizija Telma objavila je da se oficir Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju Goran Živaljević nalazio u makedonskom Sobranju tokom nereda 27. aprila

Makedonska televizija Telma objavila je večeras da se oficir Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju Goran Živaljević nalazio u makedonskom Sobranju tokom nereda 27. aprila.

Ta televizija navodi da je Živaljević bivši zamenik direktora BIA, a sada njen aktivan oficir koji radi u ambasadi Srbije u Skoplju već treći mandat.

Telma tvrdi da je Živaljević za njih rekao da je bio prisutan u parlamentu po službenoj dužnosti da bi video da li u inicidentima učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

On je, kako navodi Telma pozivajući se na istraživački tim te televizije i dnevnika Koha, ušao u makedonski parlament posle 20.00 časova, zajedno s grupom ljudi iz mase, i uputio se u plenarnu salu gde su se nalazili poslanici VMRO-DPMNE.

Kako navode izvori Telme i Kohe, on se tu slikao.

Ta televizija navodi da je Živaljević poznat u srpskoj, ali i regionalnoj javnosti po nekoliko, kako kaže, "kontroverznih događaja".

Telma navodi da postoje indicije da je Živaljević učestvovao u organizaciji skupa u junu prošle godine, koji je održan u Moskvi, a na kojem je bio prisustan i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković kao regionalni potpisnik ruske incijative za formiranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.

Telma navodi i da je Živaljević pre diplomatske misije u Skoplju služio kao diplomata u Hrvatskoj 2014. godine, ali da se hrvatska obveštajna služba srpskim kolegama "požalila na njegov rad", nakon što je otišao odatle.

Ta makedonska televizija naglašava da do sada nema reakcija niti od Ministarstva unutrašnjih poslova ni od Ministarstva spoljnih poslova Makedonije o tome da li su preduzete mere protiv Živaljevića zbog prisustva u Sobranju 27. aprila.

Grupa demonstranata upala je u četvrtak, 27. aprila, u makedonski parlament, nakon što je Talat Džaferi izabran za predsednika Sobranja.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 29 Maj 2017, 16:27

Stiven Mejer: Menjaće se granice, Makedoniji bolje u federaciji sa Srbijom

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan o Srbiji i SAD, tenzijama u okruženju, pretnjama stvaranja "Velike Albanije", RS I BiH, EU i Rusiji...

NA Balkanu će, pre ili kasnije, doći do menjanja granica. Nove međe će se, najverovatnije, povući u Makedoniji, ali i na Kosovu. Ovo tvrdi dr Stiven Mejer, nekadašnji zamenik šefa CIA za Balkan, obaveštajac i analitičar čija su uska specijalnost četvrt veka bile evropska i ruska politika. Mejer, koji je pretpostavke o promenama granica na Balkanu iznosio u nekoliko navrata, ističe u razgovoru za "Novosti" da ostaje pri tom stavu, ukazujući da Evropska unija nema rešenje za region, a da SAD Balkan više ne interesuje previše.

- Bosna i Hercegovina je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kom trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u opasnom propadanju već mesecima. U isto vreme, Evropa nema odgovore na pitanja koja muče Balkan.

* Pretnje stvaranja "velike Albanije", koje iznose albanski političari, samo dolivaju ulje na vatru. Da li taj proces ima podršku SAD?

- Eventualna promena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali to ne bi imalo podršku SAD. Ipak, važno je imati na umu da Vašington nije previše zainteresovan za Balkan. Trampova administracija neće posebno reagovati ako se ove promene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, recimo, Crna Gora došla do nezavisnosti.

* Kakva sudbina očekuje Makedoniju?

- U današnjem svetu, i manja Makedonija može da preživi. Ako Kosovo i Crna Gora mogu da tvrde državnost, smanjena Makedonija bi mogla takođe. Ali, to možda nije najbolji pravac delovanja za tu - manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom.

* Kako bi administracija SAD regovala u slučaju formiranja tzv. Vojske Kosova?

- Američka vlada nije naklonjena formiranju kosovske vojske. Međutim, to se može lako promeniti. Trampova administracija ima malo ekspertskog pristupa u odnosu na Balkan. Srbija treba veoma pažljivo da prati promene u politici SAD.

* Koliko je Zapad svestan činjenice da bi oružane snage, nastale na temeljima terorističke OVK, bile pretnja za destabilizaciju celog regiona?

- Ta vojska, ako bi bila formirana, dodala bi još jedan zapaljivi element u situaciji koja je nestabilna. To se posebno odnosi na opasnost od mogućih sukoba na severu Kosova.

* Kako ocenjujete situaciju unutar BiH?

- Posle odbacivanja tužbe BiH protiv Srbije situacija bi mogla da postane nestabilnija, jer je upravo taj slučaj pokrenut od strane Bošnjaka, ne i drugog dela - RS. Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi ushićeni. Ovo posebno otežava odnose između Federacije i RS.

* Postoji li šansa da RS i predsednik Dodik ostvare bolje odnose sa američkom administracijom?

- Mislim da će biti veoma teško, možda i nemoguće, da se ostvare bolji odnosi između RS (Dodika) i Vašingtona. Ambasada SAD u Sarajevu i Stejt departmentu nisu promenili politiku u Bosni već 25 godina, oni i dalje vide kao jedino rešenje da BiH bude jedinstvena i multietnička. Vašington je slep za promene uslova i potpuno budalasto smatra da supersile ne prave greške. Za razliku od mnogih političara u regionu, Dodik se neće povinovati zahtevima Vašingtona. Situacija će ostati kakva i jeste.

* Koliko cenjeni Srbi u SAD mogu da poboljšaju odnos, pre svega Srbije i SAD?

- Postoje mnogi cenjeni Srbi u Americi koji mogu da pomognu da odnosi SAD i Srbije budu još bolji. Ipak, pažnja Vašingtona danas je negde drugde - Rusija, Kina, Severna Koreja, Bliski istok. Ali, odnosi bi se mogli poboljšati ukoliko bi došlo do veće kulturne i studentske razmene, ukoliko bi se stavio veći naglasak na trgovinu.

* Kako vidite buduće odnose SAD i Rusije?

- Odnosi između dve zemlje su veoma loši i to, pre svega, zbog neslaganja oko Sirije i Ukrajine, ali i zbog optužbi da je Moskva bila umešana u predsedničke izbore u SAD i da je nekoliko ljudi koji su učestvovali u Trampovoj kampanji radilo za Rusiju. Nije neophodno da se Rusija i SAD vole, najvažnije je da mogu da uspostave prihvatljiv radni odnos. Ali, to će biti veoma teško uraditi zbog agresivne spoljne politike Rusije i nesposobnosti Trampove administracije.

* U kom pravcu danas ide EU?

- Niko ne zna tačno šta će se desiti sa EU, ali znakovi nisu dobri. EU je verovatno dostigla svoj vrhunac moći i uticaja devedesetih godina prošlog veka. Ali, finansijska kriza nakon 2008. godine i sada izbeglička narušile su efikasnost i moć EU. Sada je na delu velika racionalizacija politike u Evropi. EU neće nestati, ali će biti daleko slabija nego što je bila u prošlosti.

ZAPAD I 5. OKTOBAR

* Na Balkanu ste radili u periodu pre 5. oktobra 2000. godine, da li je to bila demokratska revolucija ili prevrat?

- Petooktobarska revolucija u Srbiji bila je, u suštini, zbacivanje vlade. To je učinjeno jer su mnogi političari u Srbiji bili ubeđeni da zemlja neće moći da krene napred i da neće biti prihvaćena od Zapada dok je Milošević na vlasti. Jasno je da su zapadne vlade želele da vide promenu i da su aplaudirale zbacivanju Miloševića.

SRPSKA DOSTIGNUĆA

* Politička stabilnost u regionu, izvesno je, jedino je vidljiva u Srbiji...

- Izbor Vučića za predsednika Srbije je očekivan. On je pametan i efikasan političar i napraviće kredibilan posao. Srpski narod danas je u potrazi za velikim dostignućima, posebno za ekonomskim reformama.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: CIA, snajka... CIA

Postod branko » 27 Okt 2017, 16:01

Šta piše u obelodanjenim dokumentima o ubistvu Kenedija

LONDON – Planovi CIA o ubistvu Fidela Kastra, strahovi SSSR-a od raketnog napada SAD i veze koje je s Rusima imao Li Harvi Osvald, optužen za ubistvo američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija – neki su od najinteresantnijih detalja koji su izronili objavljivanjem hiljada dosad poverljivih dokumenata.

To piše britanski „Telegraf”, dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp dozvolio objavljivanje 2.800 dokumenata o ubistvu Kenedija, ali istovremeno i blokirao više stotina dokumenata vezanih za ubistvo, uvaživši apele iz CIA i FBI da ti dokumenti treba da ostanu tajni.

Iako su istoričari upozorili da obelodanjena dokumenta verovatno ne sadrže „bombastična” otkrića i da će teško ućutkati rasprostranjene teorije zavere o atentatu izvedenom 1963, neka od tih dokumenata privukla su pažnju jer se, između ostalog, tiču Osvaldove povezanosti s Rusima.

Jedan od najinteresantnijih podataka jeste da se Osvald sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovim, agentom KGB koji je bio odgovoran za ubistva, dva meseca uoči atentata na Kenedija, a FBI veruje da je sastanak bio vezan za dodeljivanje vize ili pasoša Osvaldu.

Ipak, u jednom od dokumenta se opisuje sovjetska reakcija na ubistvo Kenedija, pri čemu su navodno sovjetski zvaničnici rekli da Li Harvi Osvald nema nikakve veze sa Sovjetskim Savezom i opisali su ga kao „neurotičnog manijaka koji nije lojalan ni svojoj zemlji ni ičemu drugom” negirajući da je Osvald ikad pripadao bilo kojoj organizaciji u Sovjetskom Savezu i da mu je ikada dodeljeno sovjetsko državljanstvo.

Sovjetski Savez je, otkrivaju dokumenta, verovao da je reč o puču ultradesnice u SAD, te da to nije delo jednog čoveka već pažljivo planirane kampanje u kojoj je učestvovalo više ljudi.

Iz jednog dokumenta se vidi i da je Sovjetski Savez posle Kenedijeve smrti strepeo da bi, u odsustvu liderstva, „neki neodgovorni general u SAD mogao da lansira raketu na SSSR”.

Među najzanimljivijim tek obelodanjenim dokumentima su i ona koja bacaju svetlo na razne aktivnosti Kenedijeve administracije kao što su njeni tajni pokušaji da uništi vladu Fidela Kastra na Kubi, navodi londonski dnevnik.

Naime, u „rezimeu činjenica koje je sakupio izvršni direktor Komisije CIA u vezi sa mogućom umešanošću u planove u ubistvima stranih lidera” iz 1975, navodi se da je CIA razmatrala saradnju sa „mafijaškim resursima” kao način ubistva kubanskog lidera.

Komisija je, stoji u dokumentima, tada utvrdila da su agenti CIA bili umešani u planove u toj zemlji sa pojedinim građanima i drugima u nastojanju da ubiju premijera Kastra.

Otkriveno je i da je na sastanku septembra 1962. grupa Kenedijevih visokih pomoćnika, među kojima je bio i njegov brat Robert kao javni tužilac, razgovarala o nizu opcija protiv Kastrove komunističke vlade, a CIA je bila zadužena da razmotri mogućnost sabotaže delova aviona koji će biti isporučeni iz Kanade na Kubu.

Među dokumentima je i jedan na više od 400 strana koji opisuje ljude praćene kao potencijalne pretnje po Kenedija i njegovog naslednika, Lindona Džonsona.

Iz obelodanjene dokumentacije se saznaje i da je policija u Dalasu znala za pretnje smrću Li Harviju Osvaldu, koga je na kraju i ubio vlasnik dalaskog noćnog kluba Džek Rubi.

Neka dokumenta su do poslednjeg trenutka zadržavana u tajnosti, a neki navodi nagoveštavaju da je nekoliko stotina sada objavljenih dokumenta prvobitno trebalo da prikrije istragu o Osvaldovoj poseti Meksiko Sitiju, navodi „Telegraf”.

U svakom slučaju, federalni agenti su mahnito vrebali svaku, i najbezazleniju dojavu, glasine i tragove širom sveta u danima nakon ubistva Kenedija 22. novembra 1963, zaključuje se iz dosad tajnih dokumenata. (Tanjug)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10736
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14


Povratak na POLITIKA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost