Kosovo ili EU

Odgovori
Korisnikov avatar
*frajla*
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 14:20
Lokacija: Senta

Kosovo ili EU

Post od *frajla* »

Milion dolara za ćutanje o ubistvima

Svedok u procesu rasvetljavanja političkih ubistava na Kosovu Nazim Blaca tvrdi da mu je ponuđeno million evra kako bi ćutao o zločinima počinjenim nakon rata.

On je, svedočeći protiv Fahredina Gašija i Husrija Rame, dvojice egzekutora, objasnio da mu je ponuđeno milion evra samo da ćuti i da zaboravi ubistva.

Blaca je pre dve godine javno priznao da je bio pripadnik jedinice za egzekuciju političkih protivnika Demokratske partije Kosova nakon rata 1999. godine.

Naloge za likvidacije toj grupi je prema Blacinim navodima, izdavao Azem Sulja, sada poslanik u Skupštini Kosova.
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo

Post od branko »

Ćosić: Amerikanci su nudili Srbima trećinu Kosova i Metohije

Bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić ocenio je da se "vekovni anatagonizmi" Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji mogu prevazići jedino trajnim razgraničenjem.

Ćosić je u intervjuu "Politici" dodao da Slobodan Milošević nikada nije prihvatio takav predlog koji je dolazio i iz SAD.
- O Kosovu i Metohiji zaludno govorim i pišem četiri decenije predlažući demokratsko, pravedno, kompromisno i trajno razgraničenje. To je jedini način da se prevaziđu vekovni antagonizmi između Albanaca i Srba - kazao je Ćosić.
Prema njegovim rečima, razgraničnjem bi se "zaustavila velikoalbanska ekspanzija i stvorili uslovi za normalan život oba naroda". Ćosić, koji je i književnik, ocenio je da politika prema Kosovu mora biti promenjena kako kosovski problem ne bi ostao dugotrajan i opasan.
- Ako svi činioci kosovske tragedije ne promene pretpostavke svoje politike prema toj radijacijom zatrovanoj zemlji u kojoj još ne vlada razumna tolerancija, kosovsko pitanje će ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope - naveo je Ćosić.

Amerikanci nudili Srbima trećinu Kosova i Metohije

Ćosić je naveo da je više puta razgovarao sa bivšim srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem o Kosovu ali da se nikada nisu usaglasili.
- Najpre sam mu 1991. preneo američki predlog o podeli Kosova prema kojem bi Srbiji pripala trećina Kosova i Metohije, ali Milošević nije odustajao od srpskih zabluda sve do kumanovske kapitulacije u malom svetskom ratu protiv Srbije - kazao je Ćosić.
Ćosić je rekao da smatra "pogrešnom srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji od Nikole Pašića do Borisa Tadića" i dodao da su "u toj pogrešnoj, jednosmernoj i poraznoj politici" uporno participirali Srpska pravoslavna crkva i patriotska inteligencija Srbije.
Prema njegovim rečima, nada u stvaranje Evropske unije u kojoj bi i srpski narod stekao životnu bezbednost i dostojanstvo, brže stupio u ekonomski i kulturni preporod, dejstvom mnogih činilaca, pretvara se u fatamorganu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4787
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kosovo

Post od Bibliotekar »

Da kapaciteti lične mentalne auspicije balkansko-srpskog istorijskog nasleđa inače nadarenog literate i zaslužnog komunističkog – velikosrpsko nacionalističkog – demokratsko pragmatičnog – svetosavski idealističnog – real-politički korektnog literarno-političkog pregaoca i tituliranog „Oca Nacije”, g. Dobrice Ćosića, u poslednjih 40 godina konstantno menifestuju eklatantnu disonancu sa objektivnom teorijsko-faktografskom prospekcijom socijalno-političkih zbivanja u drugoj polovini XX i prvim decenijama XXI veka, posvećenijim analitičarima odnosne materije poznato je već poodavno. Ali ovoliko odsustvo sposobnosti za racionalnu etičko-geopolitičko-juridičku apercepciju i evaluaciju realnosti, koje je upravo manifestovao ovom svojom najnovijom izjavom, predstavlja pravu krunu njegovog višedecenijskog konfuznog laviranja od istorijskog nemila do političkog nedraga. Budući da mi je njegov stav krajnje konfuzan i nedorečen, te imajući u vidu da čisto logički iz njega proističe obilje veoma problematičnih i potencijalno krvavih geopolitičkih konsekvenci, postavio bih uvaženom g. Spisatelju par pitanja:

1.) Propagira li to vrli „Otac Nacije” sada da Republika Srbija praktično zarad Globalnog Mira & Planetarnog Prosperiteta treba da bude svedena na bivši Beogradski pašaluk?

2.) Kako mu se to naprasno čini da mešetarenje tuđom robom (Kosovo uopšte nije svojina SAD, kao što ni Čikago sa 300.000 Srba nije svojina Srbije!) od strane kontemporarnog planetarnog geopolitičkog lihvara sa piratskim manirima, SAD, predstavlja validnu opciju, premda se - dok se nalazio na funkciji Predsednika SRJ, a pod patronatom svog političkog štićenika, Slobodana Miloševića - o istoj nije usudio javno ni da prozbori?

3.) Misli li g. Spisatelj da je Nikola Pašić možda trebao da uvaži ugovor od 4. septembra 1912. godine po kojem je nakon zauzimanja Skoplja od strane albanskih gerilaca turski Sultan prepuštao oružjem uspostavljenoj albanskoj autonomnoj jedinici Carevine Turske Staru Srbiju i znatan deo Crne Gore do Podgorice, Gusinje, Kačanik, Kumanovo, Skoplje i deo Vardarske doline sa Prilepom, Ohridom i Bitoljem?

4.) Ukoliko smatra da je trebao to da učini, zašto nije javno u svojim istupima anatemisao g. Nikolu Pašića i blaženopočivšeg kralja Petra I Karađorđevića kao po budućnost Srbije i Srpstva neodgovorne i lakomislene idiote?

5.) Kako to „Otac Nacije” misli da sačuva Preševo, Bujanovac i Medveđu u sastavu Srbije ako dođe do realizacije predložene podele Kosova?

6.) Ako dođe do zaključka da to nije moguće, predlaže li revitalizaciju Vinče kao postrojenja za izradu srpske nuklearne bombe u svojstvu večnog garanta srpskog mira & balkanske stabilnosti (idejni projekat je svojevremeno razrađen od strane njegovog nekada bliskog partijskog druga, Aleksandra Rankovića)?

7.) Šta ga uverava u sigurnost postojanja permanentno prosperitetne socio-ekonomske budućnost Evropske Unije, koja sa stanovišta čiste ekonomske nauke predstavlja ekonomsko-socijalni brod koji upravo počinje da tone?
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
*frajla*
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 14:20
Lokacija: Senta

Re: Kosovo

Post od *frajla* »

Mala digresija...
Bibliotekar napisao: 5.) Kako to „Otac Nacije” misli da sačuva Preševo, Bujanovac i Medveđu u sastavu Srbije ako dođe do realizacije predložene podele Kosova?
Nikada mi nije bilo jasno zašto se "Preševo, Bujanovac i Medveđa" stavljaju u isti koš(?!).

Sagledajmo činjenice:

U Preševu većinu čini albansko stanovništvo, ali situacija u Bujanovcu i Medveđi je sasvim drugačija.

Etnički sastav u Preševu prema popisu iz 2002. godine:
Albanci: 11.746 ili ti 87,48%
Srbi: 1.231 ili ti 9,16%
Romi: 321 ili ti 2,39%
(ima i ostalih, mada neznatno)

Etnički sastav u Bujanovcu prema popisu iz 2002. godine:
Srbi: 4.329 ili ti 36,04%
Romi:3.859 ili ti 32,12%
Albanci: 3.590 ili ti 29,88%

Etnički sastav u Medveđi prema popisu iz 2002. godine:
Srbi: 2.370 ili ti 84,34%
Albanci: 203 ili ti 7,22%
Romi: 97 ili ti 3,45%
Crnogorci: 90 ili ti 3,20%

(ovo se odnosi na gradove, mada je situacija i u tim opštinama skoro ista)
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4787
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kosovo

Post od Bibliotekar »

Digresija digresije:
U slučaju podele Kosova, opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa tražiće da se priključe Kosovu, upozorava predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.”
"Državni vrh Srbije se poziva na pragmatičnost kada predlaže podelu Kosova, ali ako žele da budu 100 odsto pragmatični moraju da razmišljaju i o podeli Srbije, jer će zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, u tom slučaju, automatski biti priključenje Kosovu", rekao je Mustafa u izjavi agenciji Beta.

Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca, rekao je da je zahtev za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, ukoliko dođe do njegove podele, ozvaničen još januara 2006. godine, na platformi koju su usvojili svi albanski odbornici iz te tri opštine na prvoj zajedničkoj sednici.
Predsednik bujanovačkog ogranka Demokratske partije Albanaca (DPA) Sali Salihi zatražio je danas da opštine Bujanovac, Preševo i Bujanovac dobiju autonomiju ili specijalni status uz sprovođenje međunarodnih prava i standarda EU. Salihi je u saopštenju zatražio od zvaničnika Srbije i međunarodne zajednice da se, u fazi definisanja budućeg statusa Kosova, "obezbedi pravni mehanizam koji će garantovati ostvarivanje etničkih prava Albanaca koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medveđi".

Funkcioner DPA je u saopštenju te tri opštine nazvao "istočnim Kosovom".

- Naša politička volja uvek je bila ujedinjenje sa Kosovom i za to smo se i izjasnili na referendumu koji je održan 1. i 2. marta 1992. godine. Mi imamo legitimno pravo na samoopredeljenje i tražimo prisustvo mirovnih faktora na ovom prostoru do konačnog rešenja problema - naveo je Salihi.
Ukoliko je potrebno, pojasnićemo problematiku i detaljnije, a sa osobitim osvrtom na potencijalno problematičan prostor na potezu od Prokuplja do Niša (deo sela Mramor i prirodne granice reke Nišave), prema Vranju, a duž Južne Morave kao prirodne demarkacione linije.
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
*frajla*
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 14:20
Lokacija: Senta

Re: Kosovo

Post od *frajla* »

Predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa, bulazni...

Nemojmo zaboraviti da je Mustafa napomenuo i da zahtev za priključenje te tri opštine Kosovu ne podrazumeva automatski i priključenje delova tih opština u kojima žive Srbi i da bi se o tome razgovaralo kada ta tema dođe na red jer, prema njegovim rečima, "treba poštovati volju većinskog stanovništva i naći rešenje koje je dobro za sve".

E sad, Mustafi izgleda niko nije objasnio da on većinsku volju svog naroda (albanskog življa) ima samo u jednoj opštini. Što se tiče rešenja koje je dobro za sve, a koje Mustafa predlaže, predlažem mu albanske enklave na jugu Srbije - ta receptura se već godinama koristi kada su Srbi na Kosovu u pitanju... :evil:

Ne bi me iznenadilo da Mustafa i njemu slični uskoro izađu u javnost sa predlogom o podeli Beograda jer, ipak, tamo Albanci čine "čak" 6% stanovništva... 8-)
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...

Korisnikov avatar
*frajla*
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 14:20
Lokacija: Senta

Re: Kosovo

Post od *frajla* »

Dačić: Kosovo podeliti sa Albanijom

Kosovo treba podeliti između Srbije i Albanije, izjavio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić za nedeljnik NIN.


"Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno. A to znači korekciju granica između dve susedne države – Srbije i Albanije", rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Srbija napravila grešku jer o Kosovu nije razgovarala sa Albanijom, kao i da je zragraničenje između Srbije i Albanije, "jedina realna opcija".

"Srbija nije ni trebalo da prizna nikog drugog kao pregovarača s druge strane osim Albanije. Zar smo mi stvarno naivni da mislimo da će Kosovo opstati kao nezavisna, samostalna država?", upitao je Dačić.

On je izneo pretpostavku da će se Kosovo priključiti Albaniji, kao što bi se Republika Srpska priključila Srbiji.
"Čekajte, ako sutra Republika Srpska na referendumu donese odluku o otcepljenju, šta će oni biti? Nezavisna država ili će doneti odluku o priključenju i zajedničkom životu sa Srbijom?", upitao je Dačić i ocenio da je to normalno, zato što je to isti narod.

"Pa šta, sad, u Prištini i Tirani žive različiti Albanci? Oni sada nama pričaju o multietničkom Kosovu?! Našem narodu ne trebaju bajke o multietničkom životu", istakao je Dačić.

Upitan zašto misli da je lakše podeliti Kosovo između Albanije i Srbije, nego Srbije i kosovskih vlasti, Dačić kaže da su Albanci na Kosovu nacionalna manjina Albanije.

"Sad neko kaže da su to ideje 19. veka. Možda jesu, ali su to ideje koje su primenili Slovenci i Hrvati, pa i Crnogorci, na kraju krajeva", istakao je on.

Dačić je istakao i da "na ovome ne može da dobije političke poene" i da ih ne traži.
"Samo, naš narod mora da stavi tačku na probleme koji predstavljaju rak-ranu. Dalje ne možemo vezani za prošlost. Ako samo prošlost postoji, mi nemamo budućnost", kaže Dačić.

On je ocenio i da dijalog Prištine i Beograda neće rešiti suštinsko pitanje zbog stava zemalja EU i SAD i da će najveći domet razgovora biti "neka vrsta specijalne autonomije za Srbe na severu".
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4787
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kosovo

Post od Bibliotekar »

Avaj, bulažnjenja i nebuloze predstavljaju potpuno legitimni i u savremenom svetu apsolutno prihvaćeni vid animacije političkih subjekata i vid artikulacije političkih težnji, draga moja gđo Frajlice. Ne znam zbog čega operacionalizujete pretpostavku postojanja racionalnog kao obaveznog elementa savremenog političkog delanja, ali moram da Vam kažem da je istorijski potpuno dokazano da bulažnjenja različite provenijencije itekako determinišu svakodnevna politička zbivanja širom planete. Uostalom, jedna od konstanti ljudske egzistencije na ovoj planeti upravo i jeste odsustvo racionalnog i logički konzistentnog promišljanja faktičkih konsekvenci političkih stavova, a naše doba nipošto ne predstavlja izuzetak u tom pogledu. :roll:

Gospodin Ragmi Mustafa je npr. decidirano i bez ikakvog zazora izjavio radio Deutsche Welle-u sledeće "U trenutku kada bi se odvojio deo Kosova, mi bismo tražili da budemo sastavni ili integralni deo Kosova". Nikakvu nacionalnu ekskluziju pri tome uopšte nije pominjao. Evo, uverite se i sami:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/10525 ... oje-Kosovu

Štaviše, g. Orhan Redžepi, nekadašnji teritorijalni komandant tzv. Oslobodilacke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) i lider Nacionalnog pokreta Albanaca, a sada pak savršeno legitimni i demokratski izabrani zamenik predsednika Skupštine opštine Preševo, otvoreno se i bez ikakvog zazora zalaže da "Preševska dolina" postane sastavni deo Kosova, odnosno Albanije. Štaviše, on – slično g. Dačiću - objašnjava da svakih stotinu godina dolazi do menjanja granica i kaže da je "sada vreme da se uspostave prave, pravedne granice, kakve je trebalo uspostaviti pre 200 godina". Evo i direktnog linka:

http://vesti.aladin.info/2011-04-01/634 ... promenjene

Osnovni problem sa ovakvim stavovima leži u činjenici da bez obzira na stepen njihove logičko-racionalne utemeljenost oni faktički postoje i da su i nadalje efektivno propagirani kao potpuno legitimni i, štaviše, izgledni politički ciljevi jednog nacionalno-političkog korpusa.

Semi-intelektualna bulažnjenja g. Dačića, koji bi u svojstvu ministra Vlade Republike trebao da zna barem toliko iz oblasti prava da je zastupanje teze o podeli Kosova i Metohije direktno suprotno Ustavu Republike Srbije, kojim je garantovan teritorijalni integritet i neodvojivost AP Kosovo i Metohija od Republike, te da stoga predstavlja krivično delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, tačnije ugrožavanja teritorijalne celine iz člana 307. stav 1 u vezi sa članom 34. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije, ne bi trebalo komentarisati, budući da su uistinu bespredmetna.

No budući da formalno-pravne prepreke i striktno juridička razmatranja nikada nisu predstavljala naročitu odliku inače odlično plaćenih i demokratski izabranih ignoranata na visokim mestima, koji, slično g. Dačiću i g. Mustafi, svojim zaprepašćujućim nepoznavanjem referentne materije i sledstvenim nebuloznim zaključcima upravo obezvređuju enormne napore prethodnih generacija istinskih intelektualnih pregalaca i dovode u opasnost budućnost nekoliko postojećih etničkih i teritorijalnih zajednica, trebalo bi na ovom mestu ukazati na mnogu dublji problem koji počiva u pozadini tih njihovih nebuloznih stavova.

Vidite, draga moja gđa Frajlice, istorija je svojim analima obilato dokazala da je lakomisleno iscrtavanje granica ono što od svih političkih smicalica najlakše pruža priliku za drevni i krvavi sport ljudske vrste – priliku za rat. Granični incidenti su slučajno ili namerno izazvali nebrojeno mnogo sukoba, a sve zbog toga što su političari u cilju ostvarenja pragmatičnih dnevno-političkih ciljeva počeli da logički inkonzistentno operacionalizuju vrlo problematičan pojam ztv. „prirodne granice”. Problem sa istima je u tome što one mogu ležati s druge strane postojećih političkih granica. A ako je to slučaj, onda one pozivaju na agresiju.

Pod tzv. „prirodnom granicom” zamišlja se neka prirodna pregrada (bilo u svojstvu karakteristike fizičkog reljefa zemljine površine, bilo u svojstvu demarkacije teritorijalne zastupljenosti određene etničke grupe ljudi). Problem je, naime, u tome što kada se jednom postignu granice koje se smatraju za „prirodne” one mogu poslužiti kao izgovor za dalje osvajačke ratove jednostavnim preimenovanjem istih u „veštačke”!

Svaka granica, čak i masivna geofizička pregrada (masivni vodotok, npr.) inherentno je nestabilna ako razdvaja organizovane etničke i supraetničke grupe (narode ili nacije) koje imaju različite potencijale faktičke moći. Žudnja za proširenjem životnog prostora grupe (nastala višestrukom fizičkom multiplikacijom odnosne populacije, razmnožavanjem) čini suseda zalogajem koji mami potencijalima bogatiji geopolitički subjekt (država, nacija), naročito ako odnosna teritorija iza postojeće granice ima bogata izvorna prirodna sredstva (zemljište, rudno blago), ili baš ona koja njoj nedostaju, ili pak ako ista zauzima strateški važan geografski položaj.

Nikako stoga nije slučajno, draga moja Frajlice, što je Evropa klasičan kontinent osvajanja sa najbrojnijim i najdužim granicama. Raznolikost njenoga zemljišta prouzrokovala je nastanak i razviće mnogih različitih etno-političkih jedinica, razdvojenih tzv. prirodnim granicama. No retko ko uviđa činjenicu da su ove zasebne jedinice potupno rasle i dolazile u sukob sa svojim susedima, čime su svesno i svrsishodno razarale ili umanjivale te pregrade, susrećući se kao teritorijalni suparnici ili neprijatelji. Sledovale su zeštoke borbe za sitne komade teritorije, a granice Evrope predstavljaju rezultate toga niza događaja.

Stoga pretvaranje ove teorije o prostoru u političku stvarnost čini neophodnim konstatno preuređivanje političke karte, sa apsolutnom izvesnošću da će jedna tendencija naići na otpor od strane jednog ili više drugih kompetenata na pomenuti prostor. Upravo zato ovakvo stanovište biva nerazrešivo vezano sa ratom. Suštinski nebulozna geopolitička teza o potrebi bezuslovnog kontemorarnog obezbeđenja velikoalbanskog etničkog Lebensrauma shvaćenog kao svojevrsnog garanta prosperiteta Srba i Srbije predstavlja izvorište budućeg rata, budući da predstavlja racionalizaciju permanentnog ekspanzivnog etnonacionalizma.

To uistinu ne predstavlja nikakvu teorijsku novinu za poznavaoce ove materije. Svi oni koji su, naime, ikada proučavali danas poprilično zaboravljeni, ali nekada obligatni visokoškolski udžbenik na potsdamskoj Kriegsschulle der Wehrmacht-a (Ewald Banse: Raum und Volk im Weltkriege. – Oldenburg, 1932.) znaju da koncepcije o ekspanzivnom etničkom prostoru obavezno imaju i moraju imati posledice po realno postojeći, materijalni svet. I Vi ćete biti u prilici da savršeno jasno vidite potencijalno nesagledive posledice ove teorije (aplicirane na konkretni prostor!), ukoliko proučite sledeće grafičke prikaze:

Slika

Teritorijalne granice tzv. Velike Albanije za vreme II svetskog rata

Slika

Kontemporarni predlog uspostavljanja etnički konzistentne albanske teritorijalne zajednice

Uviđate gde je problem, zar ne? A znate šta je najlepše? To što za narednih 100 godina može ponovo nastati potreba za revizijom čak i ovako ustrojenih „prirodnih granica”. :)

Možda stoga neće biti zgoreg da ovde domaće zastupnike te teorije (uključujući i g. Dačića) podsetimo na logički neobično konsekventna razmatranja jednog političkog lidera svetskog formata, a koja su predstavljala kvintesenciju višegodišnjih pomnih i knjižno predstavljenih analiza i evaluacija nebrojenih akademskih pregalaca sa nekih od najprestižnijih univerziteta na planeti:
„Veličina životnog prostora jednog naroda uključuje bitan činilac za određenje njegove spoljne bezbednosti. Ukoliko je veći prostor koji jedan narod ima na raspolaganju, utoliko je veća i njegova prirodna zaštita. Vojne pobede nad nacijama koje su nagomilane na malim teritorijama uvek su postizane brže i lakše, a naročito efikasnije i potpunije, nego u slučajevima država koje su po teritoriji veće. Prema tome, veličina državne teritorije pruža izvesnu zaštitu protivu frivolnih napada, jer se uspeh može postići tek posle duge i ozbiljne borbe, pa će rizik drskog iznenadnog napada, sem iz sasvim neobičnih razloga, izgledati suviše veliki. U veličini državne teritorije leži, prema tome, razlog za lakše očuvanje slobode i nezavisnosti jedne nacije, dok, u obrnutom slučaju, malenost takve formacije prosto zove na grabljenje.

Samo dovoljno prostrana površina na ovom globusu zajemčuje jednoj naciji slobodu opstanka.

Adolf Hitler, Mein Kampf. – New York, Reynal & Hitchcock, 1939, p. 177.
Tek toliko da ne kažu da nisu na vreme bili upozoreni... Premda, najiskrenije, imajući u vidu iskazane intelektualne kvalitete savremenih domicilnih zastupnika ove teorije, ne verujem da će pređašnja prezentacija biti od neke velike koristi:No, ne treba gubiti nadu. ;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo

Post od branko »

Blaca: Ubili smo 450 civila posle rata

PRIŠTINA - Bivši pripadnik Obaveštajne službe Kosova Nazim Blaca priznao je da je bio član tajne grupe egzekutora te službe, koja je blisko sarađivala sa strankom kosovskog premijera Hašima Tačija i koja je, kako je izjavio, ubila na desetine ljudi za koje se verovalo da su sarađivali sa Beogradom ili su viđeni kao politički neprijatelji.

"Samo u prvih šest meseci posle rata oko 450 ljudi je ubijeno i to mora da se istraži. Ja sam autor jednog od tih ubistava", izjavio je Blaca (39) u intervjuu za AFP.

Blaca, koji formalno nije optužen ni za šta, nije rekao koliko ubistava je počinila njegova grupa, ali je priznao ubistvo bivšeg visokog zvaničnika u obaveštajnoj službi i 17 drugih prekršaja poput premlaćivanja ljudi i ucenjivanja.

Intervju AFP dao je u svojoj kući, 20 kilometra južno od Prištine, gde živi pod 24-časovnom zaštitom misije EU na Kosovu.

Blaca kaže da je bio član tajne grupe egzekutora Kosovske obaveštajne službe SHIK, koja je blisko sarađivala sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) kosovskog premijera Hašima Tačija. On trenutno daje iskaz protiv još jednog navodnog člana te grupe Fahredina Gašija, a analitičar kosovskog dnevnika "Koha Ditore" Vehbi Kajtazi veruje da bi Blacijevo svedočenje moglo na kraju da dovede do najviših zvaničnika Tačijeve vlade.

"On je prekršio zakon ćutanja o ljudima iz OVK koji su bili umešani u zločine", istakao je Kajtazi.
Tači, koji se nalazi pod velikim pritiskom, pošto je objavljen izveštaj Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, nikada nije posebno reagovao na optužbe koje je izneo Blaca, rekavši samo da one treba da budu ispitane.

Međutim, čovek koga je nazvao šefom grupe za egzekucije Azem Silja, inače bivši šef OVK, a sada zamenik Tačijeve DPK, odbacio je optužbe navodeći da je Blaca "psihopata i srpski špijun".

Bivši zamenik premijera Adem Saljihaj iz Demokratske lige Kosova rekao je AFP da smatra da je Blaca "veoma ubedljiv".

"To se uklapa u ono što ja znam o organizovanom kriminalu posle rata", rekao je Saljihaj.
Blaca, koji gotovo da više ne izlazi iz svoje kuće, je rekao da još nije otkrio sve što zna i da još ima puno toga da kaže. "Spreman sam da svedočim do kraja", rekao je on.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo

Post od branko »

Prvi koraci Srbije ka priznanju Kosova

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u subotu tri sporazuma: o matičnim knjigama, slobodi kretanja i priznavanju diploma, ali se i približile dogovoru o telekomunukacijama, katastarskim knjigama, carinskim pečatima i energiji, saopšila je večeras služba EU za spoljno delovanje

Sporazumi postignuti na petom sastanku delegacija koje predvode Borislav Stefanović i Edita Tahiri, stupiće na snagu čim budu operativno izvodivi i sprovođenje obezbede tripartitne zajedničke radne grupe, navodi se u saopštenju i dodaje da su se "obe strane snažno obavezale da će se pridržavati dogovorenog".

Povodom prvog sporazuma - o matičnim knjigama, EU je saopštila da će zajednički komitet kojim predsedava Euleks, nastaviti da "identifikuje praznine u nedostajućim matičnim knjigama od pre 1999". Euleks će sertifikovati kopije svih originalnih matičnih knjiga s ciljem da se uspostave obuhvatni matični registri na Kosovu, a na zahtev, obezbediće informacije o matičnim knjigama s Kosova, navodi
se u saopštenju.

Drugi sporazum - o slobodi kretanja, odnosi se na pojedince koji će moći da se kreću preko "granice/admistrativne linije" na osnovu ličnih karata, kao i osiguranje vozila i registarske tablice, saopštila je EU. Iz Brisela je saopšteno da su se strane načelno složile o priznavanju univerzitetskih i školskih diploma, što će biti izvedeno sertifikacijom preko obostrano prihvaćenog međunarodnog tela ili akademske institucije treće strane, a detalji će biti dogovoreni na sledećem sastanku.

Navodi se i da su na "produktivnom sastanku" pitanja telekomunikacija, katastarskih knjiga, carinskih pečata i energije dovedena bliže sporazumu, a u okviru pripreme sledećeg sastanka koji bi trebalo da bude održan do kraja jula, strane su izložile stavove o verskom i kulturnom nasleđu, kao i o regionalnoj saradnji.

Šefica delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da je sporazumima dveju strana učinjen "prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova". "Sve više postaje jasno da je integracija Srbije u EU uslovljena priznavanjem Kosova, i danas je napravljen prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova", rekla je Tahiri za Radio-televiziju Kosova nakon višečasovnih razgovora u Brisela.

Šefica prištinskog tima je navela da u dijalogu neće biti rasprave o političkim pitanjima i najavila "još jedan paket sporazuma" tokom jula.

"Ovo su možda prvi istorijski sporazumi dve države i mislim da su oni postignuti zato što obe države imaju za cilj učlanjenje u Evropsku uniju. Ovim sporazumima Kosovo i Srbija su ispunile neke od uslova i vrednosti koje vode ka EU", rekla je Tahiri.

Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je posle razgovora da su postignuti dogovori o slobodi kretanja i matičnim knjigama, kao i da sporazumi ni na koji način ne ugrožavaju suverenitet Srbije i ne znače priznavanje takozvanog nezavisnog Kosova. Tahiri je navela da će "modaliteti" za sprovođenje sporazuma biti naknado precizirani.

"Sporazum se bazira na principu reciprociteta, što znači da sve što će važiti za građanina Kosova, važiće i za svakog građanina Srbije koji putuje na Kosovo", rekla je šefica prištinskog tima. Prema njenim rečima, Evropska unija će garantovati i nadzirati sprovođenje sporazuma. Edita Tahiri je današnje dogovore ocenila kao "neophodne standard koje i Kosovo i Srbija moraju ispuniti na putu ka EU".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo ili EU

Post od branko »

Čanak: EU-Kosovo, u čemu je dilema?

Novi Sad -- Predsednik LSV i narodni poslanik Nenad Čanak je izjavio da mu je nejasna dilema o eventualnom izboru između Kosova i EU.

On smatra da je veoma opasna ideja o podeli Kosova, jer bi bio "okidač za vrlo opasne procese i u Makedoniji i Crnoj Gori, pa i šire".

"EU znači set obaveza koje preuzimamo, a ne samo prava da bi se ubrzao razvoj Srbije i rešili mnogi nesporazumi na prostoru jugoistočnog Balkana. S druge strane, Beograd trenutno nema nikakvu vlast na Kosovu, stoga ne znam čega bi se odricao", kaže Čanak.

Lider LSV smatra da se oko Kosova i dalje igra kvazipatriotska igra, koja se svodi na "recikliranje Lazareve kletve i drugih istorijskih mitova", ili pak na insistiranje na formi, a ne na sadržaju.

"Ako prilikom ulaska Srbije i Kosova u EU standardi moraju biti jednaki, a granice ne smeju postojati, onda se postavlja pitanje zar to nije najbolje za građane i Srbije i Kosova. Zato se proces pridruživanju EU mora ozbiljno ubrzati da bi se taj problem rešio", rekao je Čanak.

Predsednik LSV ističe, međutim, da to rešenje nije po meri mitomana i kvazipatriota, koji su devedesetih godina prošlog veka bili "nesebični davaoci tuđe krvi".

"Oni su svoj patriotizam naplatili monopolom na gorivo i akciznu robu. Ali to je rešenje po meri građana jugoistočne Evrope", zaključio je Čanak.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo ili EU

Post od branko »

Kritike na predlog za referendum EU ili Kosovo

Vlast i opozicija žestoko kritikovali Nikolićev predlog. DS: Besmisleno. DSS: Protivzakonito. SRS: Izdaja

REFERENDUM sa pitanjem - Evropska unija ili Kosovo - neće biti raspisan u Srbiji!

To tvrde predstavnici i vlasti i opozicije, koji listom kritikuju predlog Tomislava Nikolića, lidera SNS, da se strateška nacionalna dilema, ako nam je Brisel ispostavi, reši narodnim izjašnjavanjem.

Tadićeve demokrate kao da ne žele ni da se osvrnu na Nikolićevo ”rešenje”:

- Ne vidim smisla da se svi bavimo neosnovanim idejama koje nameće Nikolić nudeći još besmislenija rešenja. Niko takav uslov ne postavlja pred Srbiju. Ne razumem ideju referenduma koji u osnovi postavlja pitanje koje je već definisano Ustavom Srbije - rekla nam je Jelena Trivan, potpredsednik DS.

Novi Nikolićev predlog, ponovo je pokidao političke niti između SNS i DSS. Vojislav Koštunica ocenjuje da je Brisel još 2008. godine stavio Srbiju pred izbor - ili Kosovo ili EU - ali da se to pitanje ne razrešava referendumom:

- Najbolja politika je ona koja je u skladu sa Ustavom i koja iz njega proističe. A Ustav je izričit da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije. Zato bi svako raspisivanje referenduma na kom bi se odlučivalo između Kosova i EU bilo protivustavno, nelegitimno i protivzakonito. Ne mogu se građani na referendumu izjašnjavati o predaji Kosova. Svako ko hoće Kosovo da preda Albancima, mora najpre da promeni Ustav, a ne da ide na protivzakoniti referendum o izboru između EU i Kosova.

Zamenik premijera Ivica Dačić koji se isticao novim predlozima za rešenje kosovske krize, takođe odbacuje predlog SNS:

- Referendum ne bi bio svrsishodan. Treba pokušati naći trajno rešenje za Kosovo i nastaviti put ka Evropi izbegavajući poziciju da budemo pred ultimatumom EU ili Kosovo. Ukoliko na tom putu bude potrebe za promenu Ustava, to je ionako moguće samo referendumom - izjavio je lider SPS za ”Novosti”.

Rasim Ljajić, lider SDPS, tvrdi da politička elita treba da preuzme odgovornost za donošenje odluka, a ne da vruć krompir prebacuje u ruke naroda.

- Prvo, nama je potrebnije da se postigne i održi što veći stepen političke saglasnosti oko Kosova i da to ne bude faktor jeftine politizacije i strančarenja. Drugo, takva usaglašena politika ne sme da zatvori vrata EU, ali treba da postavi crvenu liniju ispod koje se ne može ići. I treće, mi smo još daleko od članstva u EU tako da nije potrebno sami na ovaj način da problematizujemo ovo pitanje.

I Suzana Grubješić, član predsedništva URS, kaže da do ulaska u EU ima još puno godina, te da je ideja SNS samo za unutrašnju, političku upotrebu.

Najdalje u kritici su otišli radikali:

- Nikolić je idejom o referendumu pokazao definitivno da je izdao Srbiju. Takvi kao on bi sutra pitali građane i da li ćemo da ostanemo bez Šumadije, Sandžaka, Vranja, Subotice... Šokiran sam. Pa, Tači u životu ne bi raspisao referendum o odricanju od nezavisnosti zarad ulaska u EU - rekao nam je Dragan Todorović, zamenik predsednika SRS.

POLITIČARI SU PROLAZNI

Nikolićevu ideju podržali su samo najbliži politički saveznici iz Nove Srbije:

- Niko od političara nema legitimitet da razreši dilemu - EU ili Kosovo - ukoliko nam se to postavi kao ucena. Zato je najbolje da narod Srbije odluči. Lično, biću protiv bilo kakvih ucena spolja. Nisam čovek koji će da podrži rasparčavanje države zarad ulaska u EU. Ali, političari su prolazni, a tako krupna nacionalna pitanja može da razreši samo narod.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo ili EU

Post od branko »

Kabaši izbegava da svedoči protiv Haradinaja

HAG (Srna) - Suđenje nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju u Haškom tribunalu prekinuto je do daljeg, tojest do odluke pretresnog veća u vezi sa svedočenjem Šefćeta Kabašija, koji je ponovo odbio da da iskaz.

Tužilac Pol Rodžers tražio je da Kabaši i danas bude doveden u sudnicu i da potvrdi iskaz koji je 2005. dao u predmetu “Limaj i drugi”, odnosno da kaže da li je njegovo sećanje na događaje u logoru OVK u Jablanici, gde je bio stražar, bilo svežije tada ili danas. Kabaši je rekao da to “ne zna” i da “ne razume” tužioca.

“Pošto ovamo dolazim sa lisicama na rukama, ne mogu da se koncentrišem. Mislim da nisam validan svedok za vas. Ne mogu da napravim razliku između tadašnjeg i sadašnjeg, ne mogu to da razjasnim kako treba”, izjavio je Kabaši.

Tužilac je predložio da se u spis u ovom predmetu uvede zapisnik iz predmeta “Limaj i drugi”.

“Jasno je da svedok ima poteškoća da se seti događaja, a možda ima i drugog objašnjenja zašto tvrdi da se ne seća. Činjenica je da se on ne odriče svog svedočenja u predmetu ‘Limaj i drugi’ i ne znači da je svedočenje iz 2005. nepouzdano i netačno”, kazao je tužilac.
Kandić: Loš status svedoka

U ranijim izjavama istražiteljima, Kabaši je rekao da su u Jablanici zatvarani i premlaćivani civili, da je logorom komandovao Lahi Brahimaj, a širim područjem, poznatim kao Dukađin, Ramuš Haradinaj. Kao zaštićeni svedok na suđenju Limaju i drugima, Kabaši je rekao da je u Jablanici video zatočene Pala Krasnićija i Skendera Kućija.

Prema navodima optužnice, Krasnići je ubijen u Jablanici i njegovo telo je u septembru 1998. otkriveno u masovnoj grobnici u Radonjićkom jezeru. Skender Kući je umro u bolnici od poslednica premlaćivanja. Njegovo telo je, po instrukcijama Ramuša Haradinaja, ekshumirano i predato porodici.

Haški tribunal je protiv Kabašija 2008. godine pokrenuo postupak za nepoštovanje suda zato što je 2007. u dva navrata odbio da svjedoči na suđenju u predmetu “Haradinaj i drugi”, jednom u Hagu, a jednom posredstvom video-linka iz Sjedinjenih Država, gde inače živi.

On je u prošli petak prošle nedelje odgodio izjašnjavanje o optužnici i trebalo bi da se u tom predmetu u sudnici ponovo pojavi u petak.

U Hagu je prošle nedjelje počelo delimično ponovljeno suđenje Haradinaju i ostalima, nakon što je Žalbeno veće 2010. ukinulo oslobađajuću presudu za Haradinaja i Balaja i kaznu od šest godina zatvora Brahimaju, utvrdivši da je proces prekinut prije nego što se optužba izvela sve svoje dokaze, odnosno pre nego što su saslušani Kabaši i još jedan zaštićeni svedok.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo ili EU

Post od branko »

Prekinuti sa iluzijama o tome da je Kosovo naše

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da Srbija u pogledu Kosova „živi u iluzijama“ i ocenio da treba umesto toga razvijati trgovinske odnose s Kosovom.

„Vrlo je nezdravo živeti u iluzijama. I što više budemo živeli u toj samoobmani da imamo značajnu moć i uticaj na Kosovu, utoliko gubimo vreme“, rekao je Mićunović u intervjuu za nedeljno izdanje novosadskog „Dnevnika“.

Prema njegovim rečima, priča o suverenitetu Srbije na Kosovu sve je više „virtuelna“, a ne realna. Bilo bi dobro da Kosovo i ostali delovi Balkana budu „ugurani“ u Evropsku uniju, jer bi se time otklonila napetost oko granica i olakšalo sporazumevanje, rekao je Mićunović i ukazao da Srbija treba da insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu i na poštovanju njihovih ljudskih i građanskih prava.

Probni balon?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Kosovo ili EU

Post od aleksey »

 
Eh, da je samo "probni".... :(
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Kosovo ili EU

Post od aleksey »

 
Konuzin ljutito napustio Forum
Izvor: Beta

Beograd -- Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin oštro kritikovao učesnike Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

"Zar u ovoj dvorani nema Srba", uzviknuo je u nekoliko navrata Konuzin, govoreći emotivno i povišenim tonom na panelu posvećenom globalnim bezbednosnim promenama. ( :ymapplause: )

Ruski ambasador je optužio NATO i Kfor da u ovom trenutku krše Rezoluciju 1244, jer hoće da dovedu na granicu sa Srbijom kosovske carinike i vojnike, a da to niko od učenika Foruma ne pominje.

Konuzin je rekao da će u Savetu bezbednosti UN, na današnjoj specijalnoj sednici o Kosovu, interese Srbije braniti Rusija i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a da "ovde u dvorani nema nikog ko brani interese Srbije".

Ruski ambasador je nakon 15-minutnog, vrlo glasnog, govora ljutito napustio dvoranu u Domu Vojske Srbije u kojoj se održava Bezbednosni forum na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova više evropskih država, stručnjaci za spoljnu politiku i bezbednost, novinari.

:ymapplause: :ymapplause: :ymapplause:

P.S. Eeej, Srbijo - bruko! Stranac (pa makar iz bratske RUsije) treba da brani tvoje interese više nego mi sami. Sramota za sve nas.
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo ili EU

Post od branko »

U pravu je Konuzin. :ymapplause: Samo moram da primetim da do ovoga ne bi možda ni došlo da je Rusija reagovala drugačije devedesetih godina. Da nije bilo Jeljcina i Kozirjeva i sličnih... :-s
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4787
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kosovo ili EU

Post od Bibliotekar »

A ja pak moram da primetim da su oba zaslužna i prethodno pomenuta gospodina došla tamo gde treba zahvaljujući očaravajućim državničkim sposobnostima jednog... uspešnog reklamnog agenta:

Slika

Posle njegovog nezaboravnog performansa jeftino je torbarenje uzdignuto na nivo umetničkog postignuća. Kako tamo, tako i ovde. :(
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Kosovo ili EU

Post od aleksey »

 
Sve je to ok.

Da uvek i samo jači ker yebe - znamo već odavno.
Da "veliki" često znaju da žrtvuju "male" zarad nekih svojih (nebitno kakvih) interesa - i to znamo već odavno.

Čak i da su nas gore navedena gospoda svojevremeno uzeli u zaštitu - učinili bi to zbog sebe (i svojih interesa), a ne zbog nas, niti zato što nas jako vole.

Aliii, BRE...

Kad mi sami sebe ne štitimo, odn. kad ni ne pokušamo sami sebe da zaštitimo i odbranimo - imamo li uopšte moralno pravo da tražimo da nas neko drugi "brani" i uzme u zaštitu?

Pall Mall...
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kosovo ili EU

Post od branko »

Ma, jeste. Samo se može postaviti i pitanje drugačije. Da li ima pravo neko da nas proziva što se ne odupiremo velikima? Mi smo više puta to pokušavali i uvek ostali sami.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost