Sandžak

Sandžak

Postod branko » 14 Maj 2011, 12:59

''Nije trebalo da podržim Zukorlića''

Član Predsedništva BiH iz reda Bošnjaka Bakir Izetbegović priznao da je pogrešio što je podržavao glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

"Uvek sam podržavao jedinstvo islamske zajednice i nastaviću tako. Podržavao sam i Muamera Zukorlića, ali sam, očigledno, pogrešio", naveo je Bakir Izetbegović, sin prvog predsednika BiH Alije, u intervjuu sarajevskom “Oslobođenju”.

On je naglasio da na nedavnom trilateralnom skupu u Karađorđevu u Srbiji nije bilo reči o islamskoj zajednici, a da jeste on bi, kako je kazao, zagovarao jedinstvu islamsku zajednicu svih Bošnjaka, sa reisom u Sarajevu.

"Takve vesti je trebalo da provere i Zukorlić i Rijaset (Islamske zajednice BiH) koji je potrčao sa saopštenjem za javnost. U Karađorđevu nije ni pomenuta islamska zajednica. A da je pominjana, ja bih zagovarao jedinstvo islamske zajednice Pozivanje na nasilje Bošnjaka”, rekao je on.

Izetbegović je kazao da, ako Srbi mogu imati patrijarha u Beogradu, čija duhovnost podrazumeva i Srbe u BiH, zašto, zapitao je on, Bošnjaci ne bi mali reisa u Sarajevu koji organizuje verski život Bošnjaka u Srbiji.

Izetbegović je rekao da je Zukorlić, nakon sastanka u Karađorđevu, reagovao veoma lično.

"Reagovao je veoma personalno i veoma neodmereno. Malo toga je rekao o meni, puno o sebi”, kazao je Izetbegović.

Zukorlić i Rijaset Islamske zajednice u BiH su posle sastanka u Kradorđevu ocenili da je nedopustivo to što je tom prilikom razgovarano o islamskoj zajednici u BiH i njenom budućem vrhovnom poglavaru.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 23 Avg 2011, 16:04

Sandžak: Ista prava kao u Vojvodini

Novi Pazar -- Bošnjaci u Sandžaku bi trebalo da imaju sve što imaju manjine u Vojvodini, smatraju u Bošnjačkom nacionalnom veću.

Predsednik Izvršnog odbora BNV-a Esad Džudžević ocenio je da je zbog neadekvatnog reagovanja države na zahtev za zaštitu bošnjačkog kulturnog nasleđa došlo do dalje devastacije i urušavanja mnogih bošnjačkih kulturnih dobara u Sandžaku i drugim krajevima Srbije.

Na sastanku Odbora za kulturu je konstatovano da "u Strategiji kulture Srbije nema mesta za Bošnjake", pa je to, smatraju, dodatni motiv potrebe za izradom strategije koja bi bila posvećena samo kulturnoj baštini bošnjačkog naroda.

Potencirana je, kako se navodi, neophodnost efikasnije afirmacije celokupnog kulturnog nasleđa Bošnjaka i posebno stvaralaštva mladih.

Književnik Šaban Šarenkapić je kao jednu od najneophodnijih mera predložio formiranje "dobre izdavačke kuće i osnivanje dobrog kulturnog časopisa, rasterećenog dnevne politike".

Konstatovano je i da je, s obzirom na stanje bošnjačkih kulturnih dobara u Novom Pazaru i Sandžaku, od suštinske važnosti preduzeti odgovarajuće mere kako ne bismo izgubili nešto što, kako je rečeno, više nikada ne bismo mogli povratiti.

Kada je reč o zalaganju za osnivanje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, istaknuto je da je to od suštinskog značaja i da iza te ustanove treba da stane država i Vlada Srbije, te da je neophodno što hitnije pristupiti zaštiti onoga što postoji, a što se svakodnevno sve više uništava i urušava.

U BNV-u smatraju da bi Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka trebalo da ima punu autonomiju u radu, te da je jedan od prvih zadataka u izradi strategije definisanje kulturne baštine u skladu sa njenom istorijom i tradicijom.

Takav, autonoman zavod za kulturu, trebalo bi da se bavi kulturnom baštinom čitavog Sandžaka, a osnivač te institucije trebalo bi da bude Vlada Srbije, jer bi se tako, kao je rečeno, onemogućila bilo kakva politizacija ove ustanove.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 12 Sep 2011, 15:53

Sandžak: Bošnjaci usvojili deklaraciju o diskriminaciji

Svebošnjački Sabor Sandžaka, pod kontrolom Muamera Zukorlića je usvojio je i dokument o preimenovanju Sabora u Narodno veće koje, treba da pripremi otvaranje kancelarije Sandžaka u Briselu, Vašintonu, Istanbulu i Sarajevu

NOVI PAZAR - Svebošnjački Sabor Sandžaka, koji je pod kontrolom glavnog muftije Muamera Zukorlića, doneo je danas "Deklaraciju o diskriminaciji u Sandžaku" kojom se od međunarodnih institucija traži zaštita, a ukoliko, kako se navodi, vlast ne promeni ponašanje Bošnjaci će biti pozvani na građansku neposlušnost i proteste.

Sabor je usvojio i deklaraciji o preimenovanju Sabora u Narodno veće Sandžaka koje, između ostalog, treba da pripremi sve neophodno za otvaranje kancelarije Sandžaka u Briselu, Vašintonu, Istanbulu i Sarajevu.

U deklaraciji o diskriminaciji, čiji je tekst dostavljen medijima, Sabor tvrdi da je diskriminacija u Sandžaku prisutna u svim sferama života.

Navodi se da je agresija na Islamsku zajednicu 2007. godine bila organizovana s cijem urušavanja osnovnog stožera opstanka Bošnjaka, a napad na islamsku veronauku je označen kao neprijateljski čin koji se sprovodi s ciljem pravoslavizacije muslimanske dece.

"Od mešihata Islamske zajednice tražimo da pristupi donošenju fetve o verskoj validnosti veronauke u postojećim okolnostima. Delovanje nadležnih ministarstava, školskih uprava i direktora škola protiv islamske veronauke neprijateljski je čin prema pripadnicima bošnjačkog naroda", navodi se u Deklaraciji o diskriminaciji.

Za vakufsku (zadužbinsku) imovinu se navodi da predstavlja svetinju i osnov očuvanja duhovnog i kulturnog identita Bošnjaka Sandžaka. Osporavanje postojanja Bošnjačkog nacionalnog veća, koje je Bošnjačka kulturna zajednica, lista čiji je nosilac bio Zukorlić, formirala jula prošle godine, doživljava se kao program vlasti s ciljem "slabjenja i eliminacije bošnjackog utizaja i postojanja u Sandžaku". Sabor je, kako se navodi, opstrukciju akreditacije Internacionalnog univerziteta čiji je, inače, Zurkorlić osnivač, ocenio kao vraćanje bošnjačke dece i omladine u "mrak neznanja" s ciljem daljeg "porobljavanja pojedinačne i kolektivne svesti".

"Internacionalni univerzitet predstavlja glavni stub slobode i razvoja na području Sandžaka", navodi se u deklaraciji i dodaje da je diskriminacija nad Bošnjacima kroz politiku zapošljavanja u državnim institucijama na stepenu "bezbzobzirnosti i presedana", što predstavlja nepoželjnost bošnjačkog naroda u Srbiji.

Sabor je s toga od Bošnjačke akademije nauke i umetnosti, koja je formirana proletos u Novom Pazaru, a čiji je Zukorlić generalni sekretar, zatražio da pristupi izradi "programa nacionalnog opstanka bošnjačkog naroda", poručeno je u deklaraciji.

Sabor je doneo i Deklaraciju o preimenovanju Svebošnjačkog sabora Sandžaka u Narodno veće Sandžaka za čijeg predsednika je izabran Džemail Suljević.

Veće je, kako se navodi, najviše predstavničko telo građana Sandžaka, koje će ravnopravno zastupati interese građana u zemlji i inostranstvu i biće popunjeno članovima iz reda Srba i Crnogoraca.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 28 Sep 2011, 12:28

Zukorlić pozvao Bošnjake na bojkot popisa

NOVI PAZAR - Bošnjaci će bojkotovati predstojeći popis stanovništva u Srbiji, odlučilo je Predsedništvo Bošnjackog nacionalnog veća (BNV), koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić.

U saopštenju tog veća se ostavlja mogućnost učešća na popisu samo ukoliko bude omogućeno učešće predstavnika BNV u svim telima za
sprovođenje i kontrolu popisa, kao i ukoliko se odštampaju novi obrasci na bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

Ovoj odluci je, kako se navodi, prethodila ocena da za spovođenje ovog popisa nisu ispunjeni adekvatni uslovi.

Dosadašnja praksa je pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana permanentno falsifikuje, umanjivanjem njihovog broja izazivajući na taj način konfuziju pri utvrđivanju nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta, tvrdi se u saopštenju.

"Popisni obrasci, suprotno Ustavu i zakonima, štampani su isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom", navodi se u saopštenju u kome BNV poziva Islamsku zajednicu, Narodno veće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u kampanju bojkota predstojećeg popisa.

BNV poziva Islamsku zajednicu, Narodno vijeće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u kampanju bojkota predstojećeg popisa.

Bošnjačko nacionalno veće formirano je nakon prošlogodišnjih izbora za Nacionalni savet Bošnjaka kada su predstavnici dve liste bojkotovale
konstitutivnu sednicu, a Zukorlić je, kao nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice, koja je osvojila najveći broj većničkih mandata, formirao veće koje država ne priznaje.

Popis stanovništva u Srbiji biće organizovan od 1. do 15. oktobra.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 30 Sep 2011, 18:54

Zukorlić jači i od policije?

Četvoricu mladića koji su lepili plakate u Novom Pazaru, na kojima je bio poziv na bojkot popisa stanovništva policija je legitimisala i privela u stanicu. Kako nezvanično saznajemo, muftija Muamer Zukorlić sa svojim ljudima, uspeva bez odobrenja policije da svoje aktiviste odvede iz stanice.

Kada je policija u Novom Pazaru prišla da ih legitimiše, mladići su lepili plakate na kojima je bio poziv na bojkot popisa stanovništva. S obzirom da nisu imali nikakve legitimacije privedeni su u policijsku stanicu.

Nedugo zatim, kako nezvanično saznajemo, muftija Muamer Zukorlić sa svojim pristalicama, stiže ispred policijske stanice. Počinju pretnje policajcima, uz povike "kako smete da hapsite naše ljude" i četvorica privedenih mladića ubrzo su se našli na slobodi.
Podsetimo, Bošnjačko nacionalno vijeće, organizacija koju predvodi muftija Muamer Zukorlić i koja ne priznaje nadležna srpska ministarstva, istakla je da nisu ispunjeni uslovi za sprovođenje popisa, ali da bi učestovali u popisu ukoliko BNV dobije predstavnike u svim telima za sprovođenje i kontrolu popisa i za bošnjački narod odštampaju novi obrasci na bosanskom jeziku latiničnim pismo.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 14 Okt 2011, 17:53

Turska ne da Zukorliću da se bavi politikom

U Turskoj dogovoreno formiranje jedinstvene islamske zajednice u Srbiji i saopšteno da budući verski lideri ne smeju da se bave politikom.


Predstavnici Islamske zajednice u Turskoj i politički lideri u toj državi usaglasili su principe Sporazuma o pomirenju dve islamske zajednice u Srbiji, sa kojima su se, kako saznaje „Blic”, načelno složili i predstavnici srpskih vlasti.
Glavni principi sporazuma su da će biti formirana jedinstvena islamska organizacija u Srbiji, a verskim poglavarima biće zabranjeno političko delovanje.
Kako navodi izvor lista lizak Rijasetu Islamske zajednice u BiH, delegacija turskog rijaseta trebalo je pre dva dana da dođe u Srbiju, a dan kasnije i da pozove predstavnike svih strana u Ankaru na potpisivanje sporazuma, ali je zbog saopštavanje mišljenja Evropske komisije, poseta odložena za sledeću nedelju.
"Obe strane, i beogradska i novopazarska, biće stavljene pred svršen čin. Biće im ponuđeno da uzmu ili ostave budući da je Turska islamska zajednica uslovila dalju pomoć dvema islamskim zajednicama prihvatanjem tog sporazuma", tvrdi izvor lista.
Pre nekoliko dana u poseti Ankari bio je i reis Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić koji takođe učestvuje u rešavanju podele.
"Muftija Cerić je tražio posetu Turskoj i razgovor sa turskim zvaničnicima. Međutim, na spisku delegacije koju je činilo 16 muftija bio je i Muamer Zukorlić, što je Turska strana odbila, budući da upravo muftiju Islamske zajednice u Srbiji smatraju glavnim krivcem za spor verkih zajednica.
Napravljen je kompromis i pošao je jedan od njegovih zamenika iz Sanžaka", navodi izvor "Blica" i dodaje da su Turci insistirali na tome da je Srbija strateški partner Turske i da nikome ne pada na pamet da kvari dobre međudržavne odnose zbog pojedinca.
Isti izvor dodaje da je među prisutnim muftijama zavladao šok kada su im predočeni principi. "Gostima je rečeno da će biti formirana jedinstvena organizacija, a sadašnjim poglavarima Zilkiću i Zukorliću, kao i njihovim najbližim saradnicima biće zabranjeno da se kandiduju. Budućim verskim poglavarima biće zabranjeno političko delovanje i agitovanje za određene političke ciljeve, kao i političko okupljanje u džamijama" .
Odmah posle potpisivanja sporazuma u Ankari biće sastavljena šestočlana komisija koja bi trebalo da sprovede ceo postupak izbora i da operacionalizuje plan. U komisiji će biti intelektualci, ljudi koji se bave orjantalistikom, islamom i verom uopšte, a koji su nezavisni od bilo kakvog uticaja.

(MONDO)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 28 Okt 2011, 22:00

"Ne pristajemo na ukidanje Rijaseta"

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je danas da neće pristati na ukidanje Rijaseta i zatražio da i njegovi predstavnici budu uključeni u pregovore o pomirenju dve suprotstavljene struje islamske zajednice.
"Sve informacije koje posedujemo o sporazumu (o pomirenju) potiču iz medija. Mi drugih informacija o tome nemamo, niti nas je neko kontaktirao iz tima koji radi na sporazumu", rekao je Zilkić za agenciju beogradske agencije.
U Srbiji od 2007. godine deluju suprotstavljene Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, a koja priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH. Na pomirenju rade Turska i Rijaset BiH, a predlog sporazuma nije javno prezentovan.
Zilkić je ocenio da je "ideolog i kreator" sporazuma zapravo reis Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.
"Zbog toga se Zukorlić oseća kao pobednik, jer Cerić odavno hoće da uništi Islamsku zajednicu Srbije i njen Rijaset. Kako čujemo iz medija, taj dokument predviđa gašenje Rijaseta, pa se zato Zukorlić verovatno oseća pobednikom", rekao je on.
"Ali, Rijaset Islamske zajednice niti su osnivali Cerić i Zukorlić, niti bilo koja gospoda koja kreiraju taj dokument, pa ga oni neće ni ukidati. Zato se Zukorlić raduje bez pokrića. To je prividna radost u odlazećem stanju", ocenio je Zilkić.
Zukorlić je juče u Novom Pazaru kazao da je pobeda njegove zajednice blizu.
Reis Zilkić je naveo da je njegova zajednica zainteresovana za sporazum i da traži da bude uključena u pregovore.
"U pregovorima ćemo, ako budemo uključeni, biti maksimalno kooperativni. Mi ne želimo da ukidamo nijednu instituciju, već da dođe do spajanja dve zajednice...Ali, ne verujem da će nas zvati u pregovore", rekao je Zilkić.
Reis Islamske zajednice Srbije putuje danas u Saudijsku Arabiju na hadžiluk.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 24 Dec 2011, 15:35

Zukorlić hoće mesto u Ujedinjenim nacijama

Svetski bošnjački kongres, kao krovna asocijacija svih Bošnjaka sveta, tražiće svoje predstavništvo u UN, rekao je glavni muftija Islamsle zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.
Muftija Zukorlić je pojasnio da se mesto u Ujedinjenim nacijama traži po modelu Svetskog jevrejskog kongresa.
"Jevreji su dobili svoje mesto u UN, jer su preživeli holokaust. Mi smo preživeli genocid i imamo pravo na svoj Svetski kongres i svoje mesto u UN", naglasio je Zukorlić.
On je za naredne dane najavio formiranje Bošnjačke nacionalne fondacije u Sarajevu, koja će "objediniti finansijsku snagu bošnjačkih biznismena i privrednika", a "Bošnjacima je potreban i Bošnjački nacionalni univerzitet koji će u narednom periodu nastati u Sarajevu".
Muftija Zukorlić je podržao predlog reis-ul-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića upućen ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu da se predsedniku RS Miloradu Dodiku uskrati gostoprimstvo u tim zemljama i "time se mora staviti tačka na antimuslimansko delovanje ovog čoveka i njegovih mentora u Beogradu, koji ne skrivaju svoje neprijateljstvo prema muslimanima, Bošnjacima i islamu uopšte".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 14 Jan 2012, 23:01

Zukorlić oduševljen postupkom muftije

BEOGRAD, 14. januara 2012. (Beta) - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izrazio je u subotu oduševljenje, ponos i poštovanje prema muftiji banjalučkom Edhemu Čamdžiću zbog odbijanja ordena časti koji mu je ponudio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ovaj čin predstavlja odraz najvišeg stepena dostojanstva, baš onako kako dolikuje muftiji koji vrši svoju dužnost u izuzetno teškim okolnostima na prostoru gde je izvršen genocid. Vaš gest je najčasnije delo koje je učinio jedan nosilac ahmedije u poslednje dve decenije", naveo je Zukorlić u izjavi objavljenoj na sajtu Islamske zajednice u Srbiji (www.islamaskazajednica.org).

Kako je naveo, muslimani u Sandžaku posebno razumeju stvarnu pozadinu pokušaja da se, navodnim, odlikovanjem unese razdor u redove uleme.

"To je bio pokušaj po beogradskom receptu da se, u vreme napada na reisulemu Mustafu Cerića, poruči da postoje i oni koji su spremni na kolaboraciju", naveo je Zukorlić i dodao da je agresija na Islamsku zajednicu u Srbiji pre četiri i po godine predstavljala samo prvi korak za razaranje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 18 Jan 2012, 17:37

I SAD se uključuju u pomirenje IZ?

Sarajevo/Istambul -- U Turskoj očekuju da se u pomirenje Islamske zajednice u Srbiji uključe i SAD, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Ovaj list piše i da će se to dogoditi tokom posete zamenika pomoćnika državnog sekretara Filipa Rikera Srbiji.

"Avaz" prenosi tvrdnje milionskog istanbulskog dnevnika "Zaman ",koji je, inače, blizak vladi Redžepa Tajipa Erdogana, i koji piše da se veruje će Riker, koji je na balkanskoj turneji, podstaći Srbiju i Tursku na "novi dijalog i rešenja niza nagomilanih problema".

Navodi se i da je objedinjavanje Islamske zajednice u Srbiji Turska do sada videla kroz ukidanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije u Beogradu, odnosno u pripajanju te, kako se navodi, paratvorevine sarajevskom Rijasetu Islamske zajednice BiH, uz predloge da versko organizovanje muslimana iz Srbije bude prebačeno na rang mešihata kojim bi, u suštini, upravljao Mustafa Cerić.

"Naši izvori bliski šefu diplomatije Turske Ahmetu Davutogluu ističu da zvanična Islamska zajednica u Srbiji s muftijom (Muamerom) Zukorlićem na čelu, smatra da je 'muslimanima u Srbiji, bez obzira na to gde žive, potrebna jedna organizacija čije bi sedište bilo u Novom Pazaru'. Pristalice (reisul/uleme Islamske zajednice Srbije) Adema Zilkića, međutim, smatraju da sedište zajednice treba da bude u Beogradu”, prenosi “Avaz”.

Iako, tvrdi list, inače blizak muftiji Zukorliću i reisu Ceriću, sve činjenice ukazuju na to da je Beogradu glavni problem buduća Zukorlićeva uloga, turski analitičari tvrde da je “ključ rešenja ovog Gordijevog čvora” sedište Islamske zajednice u Srbiji i uloga Rijaseta Islamske zajednice BiH, odnosno nastavak dijaloga o turskoj inicijativi.

Na svojoj balkanskoj turneji Riker je već posetio Prištinu, Makedoniju, a boraviće i u Beogradu, Turskoj i Austriji.E, nayebali smo!
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 23 Feb 2012, 17:56

Nova provokacija muftije Zukorlića: Amanet „za slučaj likvidacije“

Samo nekoliko dana pošto je na Fejsbuk profilu Muamera ef. Zukorlića postavljen post u kojem se Dan državnosti naziva „Sretenjem zločinaca“, na istoj stranci osvanuo je video-snimak na kojem glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji poručuje šta će se dogoditi ukoliko mu se bude „radilo o glavi“. Putem klipa nazvanog „Muftijin emanet“, Zukorlić kaže da, ukoliko bi ga neko likvidirao, „nijedan beogradski političar narednih 50 godina ne bi smeo da dođe u Sandžak“.
- Svi ti koji bi radili o mojoj glavi imaju jednu svoju računicu. Pogotovo što mi znamo ovde da se u Srbiji ništa ne dešava slučajno. Sve ozbiljne likvidacije koje su se desile u Srbiji su planirane - rekao je Zukorlić.
On dalje navodi da je srpska istorija potvrdila da se „likvidacije dešavaju nakon zavere, koja obično ide do vrha države“.
- Mislim da su svesni da je ovo pitanje zajedno sa mnom toliko naraslo da bi to bila opasna igra. U našoj sandžačkoj tradiciji postoje neke relacije koje su kod nekih naroda prevaziđene. Postoji porodična, prijateljska i, ako hoćete, plemenska povezanost, a onda i spremnost da se štiti ono svoje.
To je toliko moćna energija. Pa hajde da budem do kraja iskren - kada bi se tako nešto desilo, ja mislim da narednih 50 godina nijedan beogradski političar ne bi smeo da dođe u Sandžak - poručio je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.
Video-snimak „Muftijin emanet“ traje ukupno jedan minut i 23 sekunde i praćen je snažnom muzikom. Posle Zukorlićeve poruke, na istom klipu emitovani su snimci sa, čini se, parade vojske BiH na nekom od stadiona. Takođe, u poslednjim sekundama prikazani su isečci iz rata devedesetih, na kojima se vide vojnici sa zastavama Armije BiH.
List „Dnevni avaz“ objavio je pre nekoliko dana da se priprema atentat na Muamera Zukorlića i da na njemu navodno radi već četiri meseca mešovita grupa kriminalaca u Srbiji.
Nakon saznanja ovih sarajevskih novinina, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najavio je da će uputiti zvaničan dopis MUP-u Srbije da se utvrdi činjenično stanje o navodnom planu likvidacije Zukorlića.
Ipak, kako „Blic“ saznaje u srpskoj policiji, iz Sandžaka još nije stigla zvanična prijava da mu je život ugrožen.
- Nemamo informaciju da je bezbednost Zukorlića ugrožena, niti je on tražio policijsku zaštitu. Mi pratimo situaciju u Raškoj oblasti i brinemo o bezbednosti javnih ličnosti u tom delu Srbije. Međutim, do nas nije stigla nijedna informacija da je muftijin život ugrožen - kaže dobro obavešteni izvor „Blica“ iz MUP-a Srbije.

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 19 Mar 2012, 19:36

"Turkije":Zukorlić nasleđuje Cerića

Sarajevo, Ankara -- Turski dnevnik "Turkije" piše da je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić "sigurni naslednik" reisul-uleme Mustafe Cerića.

List, međutim, tvrdi da "bošnjački politički krugovi" u Sarajevu još kriju da Zukorlić ima prednost u odnosu na druge eventualne kandidate za funkciju reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izbori za novog reisa bi trebalo da budu organizovani krajem godine, jer Ceriću ističe mandat, a "Turkije", koji na tom mestu već vidi Zukorlića, podseća da je glavni muftija naročito bio eksponiran poslednjih meseci, od kada Turska pokušava da ujedini dve islamske zajednice u Srbiji.

"Da li će uticaj koji u BiH ima lobi iz Sandžaka odraditi posao, ostaje da se vidi. Muamer Zukorlić ima veliku podršku u Sarajevu i BiH. To je posebno izraženo u sarajevskim političkim i finansijskim krugovima koji dolaze iz Sandžaka", navodi "Turkije", a prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

List navodi da Zukorlić želi hitno da reši pitanja Bošnjaka u Srbiji, što se podržava u BiH, ali i u Turskoj.

"Turkije" tvrdi i da isticanje alarmantnog stanja u Sandžaku i traženje posebnog statusa ili autonomije podržavaju svi Bošnjaci u BiH.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 27 Jan 2013, 20:13

Milo Đukanović obećao Sandžaku status prekogranične regije?

NOVI PAZAR - Mešihat Islamske zajednice u Srbiji kojim rukovodi muftija Muamer Zukorlić obelodanio je danas Sporazum o saradnji koji su 23. marta 2006. godine, uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore, potpisali tadašnji predsednik DPS-a Milo Đukanović i predsednik Bošnjačke stranke Rifat Husović.

U saopštenju Mešihata se navodi da je reč o Sporazumu, kome je pethodio dogovor o pristanku Bošnjaka da na referendumu glasaju za osamostaljenje Crne Gore.

U tački 4. (četiri) Sporazuma se navodi da se Sandžak "vidi kao multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna prekogranična regija, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore".

Sporazum je obelodanjen, kako se navodi, radi potvrde izjave muftije Zukorlića date Televiziji "Atlas" u emisiji "Živa istina".

Zukorlić je, naime, rekao da nije zadovoljan odnosom zvanične Podgorice prema Bošnjacima koji žive u Crnoj Gori, i optužio vlast u toj državi da je na popisu podsticala cepkanje bošnjačkog nacionalnog korpusa.

On je optužio crnogorsku vlast da nije ispunila ni slovo Sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, koji su 2006. godine potpisali Đukanović i Husović.

Zukorlić je rekao da je Sporazum potpisan van Crne Gore, navodeći da to znači da ima međunarodni status i mora se poštovati.

Đukanovićev kabinet je, međutim, negirao postojanje takvog sporazuma, istakavši da priče o tome, kao i kvalifikacije o ulozi i položaju bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, predstavljaju "neistine i izmišljotine".

"Predsednik Đukanović nikada i ni s kim nije razgovarao o teritoriji, već isključivo o položaju Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori, respektujuću pre svega njihov doprinos modernom razvoju Crne Gore i crnogorskog društva kao građanskog i multietničkog", navodi se u saopštenju i dodaje da Đukanović nikada ništa tajno nije potpisivao ni u Crnoj Gori ni izvan nje.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 26 Apr 2013, 15:39

Tuča u Mešihatu Islamske zajednice?

Bekir Makić tvrdi da je dobio batine od muftije Zukorlića, u Mešihatu kažu da je sve izmišljeno i da je on samo suspendovan iz Islamske zajednice

Novi Pazar – Ozbiljan incident u kancelariji glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića ili samo režija događaja koja bi trebalo da okrnji ugled prvog čoveka Islamske zajednice u Srbiji? Predsednik Udruženja uleme (islamskog sveštenstva i učenih ljudi) i direktor ureda za Hadž Bekir Makić tvrdi da je pretučen u kancelariji muftije Zukorlića. Iz Mešihata tvrde da je Makić čitavu priču izmislio.

Bekir Makić ima uverenje od lekara u novopazarskom Domu zdravlja, o zadobijenim povredama i „okovratnik”. Kaže da je u kancelariji Zukorlića palo dosta teških reči na njegov račun, da je muftija skočio na njega, da ga je stezao za vrat i bacio ga na pod, te da su se muftiji u batinanju Makića pridružila i dvojica saradnika. Tvrdi da još oseća bol u vratu, jer je, kako mu je rekao lekar, došlo do oštećenja kičme.

Mešihat Islamske zajednice saopštava da je sve o navodnoj tuči i povređivanju Makića izmišljeno i izražava „zgroženost zbog činjenice da su pojedinci pod ahmedijom, uz pomoć političkih mentora i korumpiranih lekara, spremni da idu tako daleko, simulirajući povrede i šireći neistine”.

U saopštenju Mešihata se tvrdi da je i lekarski nalaz o Makićevim povredama deo „farse”, jer je reč o lekaru članu SDP-a, pa je sve „najobičnija nameštaljka dokazanih protivnika Islamske zajednice”.

U novopazarskoj policiji je potvrđeno da je incident prijavljen, da je uzeta izjava i obavešteno javno tužilaštvo, koje još nije odlučilo da li ima mesta podizanju krivične prijave po službenoj dužnosti.

Iz Mešihata je saopšteno da je na vanrednoj sednici Mešihat doneo odluku o suspenziji Makića sa svih pozicija u Islamskoj zajednici. Mešihat tvrdi da je Makić zloupotrebio položaj rukovodioca Ureda za Hadž, koja organizuje putovanje vernika na hadžiluk u Meku u Saudijskoj Arabiji. Mešihat tvrdi da je Makić „nelegalno, kao privatni preduzetnik osnovao turističku agenciju ’Sandžak travel’, preko koje je, mimo propisa i saglasnosti organa Islamske zajednice vodio vernike na hadžiluk.

„Očito je da simuliranje povreda ima cilj da skrene pažnju sa činjenice da je Bekir Makić raskrinkan u zloupotrebi položaja i nečasnim radnjama, te da se mora suočiti sa posledicama disciplinskog postupka”, saopštava Mešihat.

Mešihat ukazuje i na Makićeve „antiustavne i destruktivne delatnosti” U Islamskoj zajednici.

Makić pak tvrdi da je napad na njega pokušaj da se spreči inicijativa za pomirenje dve islamske zajednice koje deluju u Srbiji. On je za agenciju Anadolija potvrdio da je pre godinu dana aktivno uključen u tu inicijativu, a da je Zukorlić činio sve da taj proces spreči.

Bekir Makić je o ovom incidentu obavestio i Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Predsednik Sabora IZ u BiH Samer Softić smatra da će sve morati da se detaljno ispita, ali da je Islamska zajednica u Srbiji „načeta još pre nekoliko godina, kada se desio raskol i kad je u čitav taj proces politika umešala prste”.

„Napad na Bekira Makića u prostorijama Mešihata samo potvrđuje naše tvrdnje da ova (Zukorlićeva) interesna grupa zloupotrebljava svetost Islamske zajednice za obračun sa svakim ko ne prihvata da bude njihov poslušnik” saopštila je Bošnjačka demokratska zajednica koju predvodi Emir Elfić, a koji se nedavno politički razišao sa Zukorlićem.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 29 Maj 2013, 18:01

Jusufspahić: Zukorlić je za sve kriv

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić ocenio je da sandžački muslimani treba da promene odnos prema državi i da od toga zavisi da li će islamska zajednica biti jedinstvena.
"Problem se dešava u 30 odsto musimana i samo na prostoru Sandžaka, što znači da taj prostor treba da promeni nešto u odnosu prema državi", rekao je Jusufspahić, ocenjujući da je muftija Muamer Zukorlić odgovoran za nejedinstvo muslimana u Srbiji.
Muftija je, gostujući u emisiji Oko, objasnio da postoje islamske zajednice i u okolnim zemljama i da se Srbija u njihovo delovanje ne meša, ali i da bi muslimani u Srbiji trebalo da imaju svog glavnog reisa i to u glavnom gradu Srbije.
Smatra da bi dobra poruka države bilo i vraćanje imovine islamskoj zajednici, i da bi, za početak, trebalo islamskoj zajednici u vlasništo vratiti Bajrakli džamiju. Muftija srbijanski podseća da u Beogradu živi između 180 i 200 hiljada muslimana, što je, kako objašnjava, više nego u gradovima na jugu Srbije.
Ocenjuje da je "neznanje izvor svake mržnje i neprijateljstva" i u tom kontekstu tumači i nedavni napad na halal restoran u Beogradu. Ipak, upozorava i da taj incident treba rasvetliti, a ne "nečiji greh ili zlo gurati pod tepih".
"Nisam obavešen ko je kriv, uz rizik da zvučim kao neki političari, ali za vreme tog koji je tako govorio zapaljena je Bajrakli džamija", kaže muftija Jusufspahić, ocenjujući da bi, "zbog dostojanstva Srbije", trebalo otkriti i ko je zapalio džamiju 2004. godine.
Govoreći o nasilju u Evropi koje mnogi dovode u vezu sa islamom, muftija objašnjava da "Alah zabranjuje terorizam" i da su na nasilje spremni samo oni koji ne znaju svoju veru. Zato je, kaže, i osetio potrebu da se povodom učestalih terorističkih napada u svetu obrati javnosti i da poruči da "muslimani Srbije osuđuju svako nasilje".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 27 Avg 2013, 16:47

Raspisan tender za obrezivanje 180 dečaka u Novom Pazaru

Lokalna samouprava u Novom Pazaru raspisala je konkurs za javnu nabavku za uslugu suneta (obrezivanja) 180 dečaka, koji danas ističe. Ovo je već treća godina da grad Novi Pazar i grupa „Prijatelji Sandžaka“ iz Istanbula organizuju besplatan sunet za dečake slabijeg materijalnog stanja i svečanost povodom tog čina.

Pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević pojašnjava da nema ničeg čudnog u tome što traže hirurga koji će po najpovoljnijoj ceni obaviti obred.

- Svake godine smo raspisivali javnu nabavku za obrezivanje socijalno ugroženih dečaka. Turci plaćaju veći deo, platili bi i hirurge, ali ne mogu hirurzi da dolaze iz Turske ovde - kaže Suljević.

Grad plaća sam obred suneta, a „Prijatelji Sandžaka“ dodeljuju dečacima poklone, od tradicionalnog svečanog odela, do patika, slatkiša i bicikala.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 14 Maj 2014, 16:01

Džudžević: Bošnjaci će iz prezimena ukloniti "ić" i "vić"

Novi Pazar: Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će prpadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “vić” i “ić”.

Džudžević je za novopazarske “Sandžačke novine” rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u poslednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbjie i Crne Gore. On je napomenuo da je reč o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrednosti Bošnjaka - dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojim je obeležen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog veća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji udju u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva nacioalna veća - jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 02 Jul 2014, 15:38

Nemanji, Vuku, Zmaju preti izbacivanje iz novopazarskih škola

U svim učionicama u sandžačkim školama biće portreti Muhameda Uskufija, kaže Esad Džudžević

Novi Pazar – Ako Bošnjačko nacionalno veće dobije dozvolu od Ministarstva prosvete Srbije, četiri osnovne škole u Novom Pazaru i po dve u Tutinu i Prijepolju dobiće nov naziv. Ovo je zaključeno na vanrednoj sednici Izvršnog odbora BNV-a, na čijem čelu je Esad Džudžević, povodom uspešno završene prve školske godine nastave na bosanskom jeziku. Predlog će biti upućen Ministarstvu prosvete i direktorima škola.

Umesto naziva po najvećem reformatoru srpskog jezika, Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Novom Pazaru bi po ovom predlogu trebalo da se zove „Muhamed Uskufi“. Reč je o bosanskom pesniku iz Tuzle, iz 17. veka, sastavljaču prvog tursko-bosanskog rečnika.

– To je centralna figura bošnjačke kulture. Ne bih da ponavljam tezu o bosanskom jeziku iz koga su nastali srpski i hrvatski, ali Uskufijev rečnik je 187 godina stariji od Vukovog rečnika – kaže Džudžević, dodavši da će za koju godinu u svim učionicama biti istaknut portret Muhameda Uskufija.

Novopazarska osnovna škola koja nosi ime osnivača prve srpske države Stefana Nemanje, po predlogu manjinskog saveta Bošnjaka zvala bi se po Nazifu Šuševiću, alhimijado pesniku iz Novog Pazara, koji je krajem 19. i početkom 20. veka pisao na bosanskom jeziku arapskim pismom.

Poznati srpski dečji pesnik Jovan Jovanović Zmaj bi mesto u nazivu škole ustupio takođe pesniku, ali manje poznatom Ahmedu Gurbiju, a Desanka Maksimović daleko manje poznatom „kolegi“ Musi Ćazimu Ćatiću iz Tešnja.

Osnovna škola „Aleksa Đilas Bećo“ u Tutinu bi, po Džudževiću, trebalo da nosi naziv po Ferhad-beg Dragi, osnivaču muslimanske partije Džemijet, koji je u Kraljevini Jugoslaviji osuđen na sto godina robije. Bio je politički saradnik Aćifa Hadžiahmetovića, ratnog komandanta Novog Pazara i saradnika nemačkih vlasti. Druga tutinska škola „Aleksa Šantić“, kako je planirano, zvaće se po kadiji Gluhavičkom, prvom kadiji nakon dolaska Osmanlija u ove krajeve.

Prijepoljska škola „Vladimir Perić Valter“ nazvala bi se po Muratu Šećeragiću, predratnom šerijatskom sudiji, zameniku reis-ul-uleme Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji i potpredsedniku Zavnosa. Osnovna škola „Svetozar Marković“ u Brodarevu ponela bi ime Prijepoljca dr Rifata Ramovića, profesora na Elektrotehničkom fakultetu.

Sve škole, za koje je planirano da dobiju nova imena, Bošnjačko veće je proglasilo ustanovama od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

– Srbija ima ambicije da 2018. godine zakorači u članstvo Evropske unije, a mi Bošnjaci u Srbiji da vratimo naš sistem vrednosti kao evropski autentičan narod – kaže sadašnji predsednik BNV-a. On kaže da je cilj ovog veća da za četiri godine 50.000 osnovaca u ovom delu Srbije pohađa kompletnu nastavu na bosanskom jeziku.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 14 Sep 2014, 10:04

JEZIVE PRETNJE MUDŽAHEDINA: Naoružaćemo se, Drina će biti crvena

Naći ćete borce koji najviše na svetu vole džihad, najdraži im je kraj života, poručio džihadista Abdulmelik Bašić

BEOGRAD - Bivši član odreda El Mudžahid armije BiH Abdulmelik Bašić obratio se javnosti povodom, kako je naveo, „četničkih pretnji da će napraviti pohod na Novi Pazar i da će muftija da gori“, i poručio da niko ne treba da dira one koji ih ne diraju. U suprotnom, zbog „ponižavanja, a pogotovo, ne daj bože, ubijanja muslimana“, neće sedeti skrštenih ruku.

- Kunem vam se onim kojim se jedino kune da Drina neće biti zelena nego crvena, a Priboj neće biti Priboj nego Proboj - poručio je Bašić.
On, međutim, nije otkrio ko je inicirao pohod na Novi Pazar. Podsetimo, nakon defilea odreda u vojnim uniformama na Hadžetu, u organizaciji sandžačkog muftije Muamera Zukorlića, oglasili su se „četnici“ koji su zapretili da će i oni prošetati Novim Pazarom.

- Poručujemo takvima da neće više, ako bog da, imati šanse da dođu do dece i žena i da nas kolju vezane. Uspeti neće da nas zateknu goloruke, a ni zavaditi međusobno, da nas zateknu zauzete međusobnim sukobima. Takvima garantujemo da će pred sobom imati naoružane, spremne borce koji su željni da podele megdan sa zločincima i pošalju ih tamo gde im je mesto. Naći ćete borce koji najviše na svetu vole džihad, najdraži im je kraj života, šehadet - istakao je on i dodao:

- Ako vam je do vlastite nesreće, dirnite Novi Pazar. Dirnite ga, dirnuli ste muslimana u zenici oka. Nije slučajno Pazar, baš sada, to što jeste, spreman da bude fitilj. U njemu su najponosniji Bošnjaci, muslimani što ih naš narod ima, tako da vam se neće nakloniti. A bude li sukoba, svi smo uz njih. Za verbalne borbe verbalno, a stvarne stvarno. Poručujemo braći u Pazaru, sa čestitim i hrabrim muftijom Muamer efendijom Zukorlićem na čelu, da smo svi muftija, svi smo Novi Pazar, svi smo Sandžak. Niste i nećete biti sami - naveo je Bašić.

Zaključio je da provokacije „četničkih bandita“ predstavljaju kriminalni čin prema zakonima države koja brani izazivanje opasnosti, međunacionalne i međuverske mržnje i tenzije.

(B. K.)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Sandžak

Postod branko » 03 Jun 2016, 17:16

SULUDO: Zukorlićeva stranka optužuje Vojsku da plaši i truje Bošnjake na Pešteru?!

Sve je obavljeno u dogovoru s vlasnicima imanja, od kojih su neki s decom i prisustvovali vežbi, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za Kurir

NIKOLIĆ NA VOJNOJ VEŽBI MORAVA 2016: Imam puno poverenje u Vojsku Srbije, građani su bezbedni
BDZ, stranka Muamera Zukorlića, optužila je Vojsku Srbije da plaši i truje Bošnjake na Pešteru?! Odbor te partije iz Sjenice juče je saopštio da je vojna vežba na Pešterskoj visoravni „Morava 2016“ demonstracija sile i zastrašivanje lokalnog stanovništva koje većinski čine Bošnjaci.

Odbor je zatražio od države da zaustavi vežbu, uz tvrdnju da međunarodno pravo zabranjuje izvođenje vojnih manevara na teritoriji na kojoj žive pripadnici malobrojnijeg naroda. Takođe, u saopštenju je navedeno da se prilikom vojnih vežbi ispali velika količina municije, zbog čega BDZ ima razloga da sumnja da se namerno i smišljeno zagađuje taj teren.

Toj vežbi juče je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji odbacuje optužbe BDZ.
- Na vežbi nije ispaljen nijedan metak. Sve je obavljeno u dogovoru s vlasnicima imanja, od kojih su neki s decom i prisustvovali vežbi - poručio je Nikolić za Kurir.

Manevri na Pešteru izvedeni su u okviru velike vojne vežbe „Morava 2016“, koja se od 23. maja do 6. juna održava na nekoliko lokacija širom Srbije.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10717
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Sledeća

Povratak na POLITIKA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost