Bacanje prašine u oči

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Bacanje prašine u oči

Post od branko »

Demokrate ljute na G17, svađe sve žešće

DS: "Nećemo popustiti Dinkiću, neka on podnese ostavku"


BEOGRAD - Od nedelje se može očekivati rasplet trenutne krize u vlasti nastale zbog nikada lošijih odnosa na relaciji Demokratske stranke i G17 plus. Međutim, prvi sastanak lidera DS Borisa Tadića biće najverovatnije samo sa liderom SPS Ivicom Dačićem. U DS su revoltirani ponašanjem Mlađana Dinkića i iako većina smatra da je lider G17 plus taj koji bi trebalo da podnese ostavku, problemi u koaliciji će se gotovo sigurno okončati smenom nekoliko ministara.

Početkon nedelje rasplet: Boris Tadić, Mirko Cvetković, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić

Ovih dana građani Srbije su čuli ono što deo i sam misli - a to je da je Vlada troma. Međutim, zašto je Mlađan Dinkić baš sada izašao sa takvom kritikom? I o čemu trenutno razmišljaju demokrate i koji izlaz iz situacije vide? Krenimo redom.

Smena Cvetkovića zatražena je tek kada je Dinkiću prema saznanjima “Blica” u Vladi “dobačeno” da ni njegova smena ne bi bila “loša za Srbiju”. Spor na relaciji DS i G17 plus otvoren je posle javnog nastupa premijerovog saradnika državnog sekretara u ministarstvu finansija Slobodana Ilića.

Po prvi put u javnosti neko je zvanično ustvrdio da Dinkić dodeljuje subvencije, to jest državne pare po sopstvenom nahođenju i u gradovima gde su na vlasti njegovi ljudi. Dinkić je odbijen za smenu Ilića, a to je ujedno bilo i možda prvi put da DS nije izašao u susret Dinkićevim zahtevima.

Tih dana se u Vladi otvoreno pričalo da je “Dinkić preterao”, ali i da bi on trebalo da bude smenjen jer krši procedure prilikom potpisivanja ugovora u ime Vlade. Posle u nizu istupa dogodio se pre dva dana na Vladi kada, prema saznanjima “Blica”, ministri G17 plus nisu glasali za predložena kadrovska rešenja jer im se nije izašlo u susret da u Kliničkom centru u Nišu bude postavljen njihov kadar.

Međutim, malo je ko u DS očekivao da će lider G17 plus otići korak dalje. Kako u vrhu DS nezvanično tumače: “Da posle državnog sekretara u tuđem ministarstvu, smenjuje ministre i premijera.” Razlog više je u činjenici da su u DS sigurni da Dinkiću još manje nego demokratama odgovaraju izbori sada. To, između ostalog, prećutno potvrđuje i sam Dinkić - izbore ne pominje. Međutim, ministar ekonomije ne razmišlja ni o ostavci u Vladi koju je ocenio tromom.

- Svašta! Na to se ni ne pomišlja, a kamoli razgovara - rečeno nam je juče u G17 plus.

Prema saznanjima “Blica”, tokom jučerašnjeg dana nijedan sastanak lidera vladajuće koalicije nije zakazan. Međutim, u vrhu DS ne isključuju mogućnost da se Boris Tadić sastane sa liderom SPS možda već tokom vikenda ili početkom nedelje posle dana državnosti 15. februar.

U vrhu DS kažu za “Blic” da posle svega “nisu više spremni da ispoštuju Dinkićeve ucene” i da bi u ovoj situaciji najlogičnije bilo da se traži njegova ostavka. Osim ove opcije, demokrate su svesne da postoje samo još dva rešenja - izbori ili dogovor sa Dinkićem. Dogovor sa Dinkićem podrazumeva i rekonstrukciju Vlade.

“Blicovi” izvori u DS potvrđuju da će se gotovo sigurno ići na smenu ministara od kojih će najveći broj biti upravo iz redova DS. Ono što je sada izvesno, premijer Mirko Cvetković neće biti smenjen jer DS “neće zahtevima Dinkića izlaziti na takav način u susret”. Konačan dogovor o smeni ministara biće postignut na sastanku Tadića i Dačića.

- Prevremeni izbori nisu rešenje, a razlog je jednostavan - država i novac. Zaustavila bi se cela priča oko reformi, izgubili bismo voz za status kandidata, a time i fondove EU koji su Srbiji neophodni. Ostalo je još godinu dana koji mogu značiti mnogo - kažu u DS.

Kako dodaju, situacija u kojoj je vladajuća koalicija jeste početak predizborne kampanje u koju je Dinkić očito ušao prvi. “Odmeravanje snaga, ali i činjenica da G17 plus iznova nastupima ‘ide’ na biračko telo DS.”
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od branko »

Cvetković smenjuje Dinkića, G17 ostaje u Vladi

Polemika između DS i G 17 plus „presečena“ potezom premijera da predloži smenu Dinkića, koji je prihvatio odluku. Ostavku daje i Verica Kalanović, a G17 nastavlja podršku Vladi. Vlast uverava da neće biti vanrednih izbora

DAN uoči velikog državnog praznika politički zemljotres prodrmao je Srbiju: Mlađan Dinkić napušta mesto potpredsednika Vlade i ministra ekonomije, a ostavku je podnela i ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović! I pored odlaska dva ključne figure G 17 plus iz Nemanjine, vlada neće pasti!

To je epilog višednevne žestoke polemike između G 17 i DS koja je kulminirala odlukom premijera Mirka Cvetkovića da u ponedeljak predloži smenu Dinkića.

Baš kada je političkom čaršijom zabrujala glasina da su na pomolu novi izbori i pad vlade došlo je do popodnevnog obrta: lider G 17 poručio je da prihvata odluku predsednika Vlade i da napušta funkciju, ali da njegovi ministri ostaju u Nemanjinoj. Ni tu nije bio kraj iznenađenjima jer je Kalanovićeva, koja je i potpredsednik G 17, krenula za liderom i dala ostavku na funkciju.

Na hitno zakazanoj konferenciji za novinare u Nemanjinoj 11, u 14 časova, predsednik Vlade je razgrnuo kulise i saopštio politički šokantnu odluku:

- Pokrenuo sam postupak za razrešenje potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića. Vlada Srbije mora da deluje kao jedinstven tim i mora biti složna da bi ostvarila promene bitne za građane Srbije. Zbog toga sam, imajući u vidu sve nedavne događaje, obavestio predsednika Tadića da Vlada ovako ne može da funkcioniše. Da je neophodno da se zamene članovi, koji bez trunke mere u onome što govore, ruše njen ugled i dovode u pitanje jedinstvo i ostvarenje njenih prioriteta - rekao je Cvetković.

Premijer je ipak, izneo nadu da smena Dinkića ne bi trebalo da dovede do pada vladajuće koalicije:

- Cilj ove odluke je da Vladu ojača, a koaliciju koja je vodi učini još odgovornijom. Nadam se da će tako od svih biti prihvaćena i da, zbog lične odgovornosti, niko neće dovoditi u pitanje ono što bi Vlada trebalo da ostvari u ključnoj 2011. godini za dobrobit Srbije i svih njenih građana. Ovo je odluka u interesu države.

Cvetković je rekao da Vlada mora da funkcioniše kao tim, a ne slobodna asocijacija važnih ili manje važnih ministara.

- Biti ministar u Vladi ne sme da bude sredstvo lične promocije, već treba da znači odgovornost za uspeh cele Vlade - poručio je Cvetković.

Posle hitne sednice predsedništva stranke, Dinkić je novinarima poručio da prihvata odluku premijera.

- I dalje stojim iza svake svoje reči. Demokratama sam smetao i kada sam bio guverner i kada sam bio ministar finansija i sada kada dovodim investicije. Verovatno bi im smetao i kao ministar vera - bez uvijanja je govorio Dinkić.

On je ponovio da je Tadiću u proteklim danima jasno rekao istinu: da je Vlada kilava, da je vode ljudi koji se kriju, da se tuđila od naroda:

- Nisam se plašio ni Rusa ni Amerikanaca, pa se neću plašiti ni Cvetkovića i Tadića. Žao mi je ako se predsednik nije slagao sa onim što sam govorio, jer stanje u zemlji nije dobro. Ali, ne mogu više da ćutim i da trpim napade - konstatovao je lider G17 plus.

Dinkić je poručio da će poslati jake ljude da zamene njega i Kalanovićevu jer želi stabilnost države:

- Mi ne rušimo Vladu, a za to nas stalno optužuju. Nismo je ni pravili, pa nećemo ni da je obaramo. DS odlučuje o datumu izbora, a ne G17. Želimo da Srbija ove godine dobije status kandidata za EU i da dovedemo još na desetine investicija. Još verujem u reformski potencijal DS i da možemo da budemo partneri.

Ministarka za NIP je poručila da je poslednjih godina prošla svaki deo Srbije i da više ne može da trpi da se napadaju samo najsposobniji članovi Vlade, koji najviše rade:

- Zato, podnosim ostavku. A G 17 će imenovati kvalitetnog kandidata koji će na najbolji način da nastavi ovo što sam započela - rekla je Kalanovićeva.

Premijer je pokrenuo i postupak za razrešenje državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića, čiju je smenu zbog javnih optužbi tražio upravo lider G 17.

- Svi moraju da budu odgovorni za sve što izgovore. Ja sam se, kao predsednik Vlade, u prethodne tri godine mnogo puta uzdržao da odgovorim tamo gde sam kao čovek osećao potrebu, jer sam se smatrao delom tima - poentirao je Cvetković.

On je rekao da je Dinkića i Ilića o svojoj odluci obavestio uoči konferencije za novinare, dok je lider G 17 poručio da je o postupku za razrešenje čuo iz medija.

Po hitnom postupku, Cvetković je prosledio zahteve za njihovo razrešenje i u Skupštinu. Lider G 17 je istakao i da će poslanici te stranke i dalje biti deo vladajuće većine.

Dinkić je poručio i da će se ubuduće više baviti Ujedinjenim regionima Srbije i da očekuje ”dvocifreni rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima”.

Predsedništvo G 17 plus predložiće u narednim danima naslednike za Dinkića i Kalanovićevu, a fotelju vicepremijera ta stranka će da ustupi koalicionim partnerima.

VEZANE RUKE DO IZBORA NOVOG

POSTUPAK za razrešenje Mlađana Dinkića biće okončan u parlamentu, jer tako predviđa Zakon o Vladi. Ministar je razrešen ukoliko to podrži većina od ukupnog broja poslanika, a predsednik Vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog.

Novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Od podnošenja predloga premijera za razrešenje do odluke Skupštine ministar ne može da vrši svoja ovlašćenja, već ih preuzima član Vlade kojeg ovlasti predsednik Vlade.

POŠTO je Cvetković javno precrtao Dinkića, vlast je, prema našim saznanjima, uveliko spremala scenario za slučaj da G17 izađe iz Vlade.

Računalo se da će podrška u parlamentu da spadne sa sadašnjih 128 na 104 poslanika, pa je započeta neformalna potraga za novim džokerima. U igri su, pored ”realnije” varijante da se uključi LDP, samostalni poslanici ili čak SNS, bile i neverovatne opcije da će vladu da spasu odmetnuti radikali ili čak neposlušni ”dinkićevci”. Računalo se, uveliko, na preletače iz raznih grupa.
Ovo je pozorište i to srednjovekovna farsa - predsednik stranke opozicija, a njegova stranka na vlasti. Idiotluk!
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od Upravnik »

Tresla se gora, rodio se miš.
Vlast je mnogo slatka.

:evil:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od branko »

A mi smo idioti! :-?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od Upravnik »

Ovce! :evil:
Lično smatarm da je G 17 jedna štetočinska partija, nešto otprilike kao što je bio JUL SPS-u devedesetih godina.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od branko »

Ma, to je u redu. Ono što je ogavno, jeste providan način na koji je sve urađeno u jednoj predizbornoj godini. Tomica Milosavljević se izgleda nije slagao sa novom predizbornom prevarom. :-\
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od aleksey »

branko napisao:A mi smo idioti!
I to neopevani... :(( :(( :((
 
 
 
Poslednja izmena od aleksey u 15 Jan 2012, 09:34, izmenjeno 2 puta ukupno.
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od branko »

Varijante:

1. Razlaz

2. Dogovor DS i G17 gde će Dinkić da talasa pred izbore, mi izvršiti reorganizaciju vlade i ubediti glasače pred izbore da smo ispravili greške i posle eventualne pobede na izborima vratiti Dinkića

3. Dogovor DS i G17 gde će G17 biti žrtveno jagnje, a posle izbora i posle eventualnog kraha G17 ta partija postati deo DS

4. Dinkić bi da opere ruke od rada vlada prethodne 3 godine jer sluti da će tranziciona koalicija eventualno pretrpeti poraz na izborima

5. Dinkić je poslat (kao i Zaharije Trnavčević) da bude malo "opozicija" kako bi na budućim izborima štrpnuo malo od drugih partija

6. Dinkić se zaje*ao u proračunu

7. ...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od Upravnik »

Sedam ministara višak
Večernje novosti | 05. mart 2011. 21:17

Premijer Mirko Cvetković završio pregovore o rekonstrukciji svog kabineta. Odlaze: Čiplić, Dragutinovićeva, Milosavljević, Matićeva, Bradić, Šijaković i Škundrić.

Premijer Mirko Cvetković najverovatnije će u nedelju obelodaniti novi sastav Vlade Srbije, saznaju „Novosti“.

Rekonstruisani kabinet će imati 17 resora i 20 članova. Vlada će, uz premijera, imati četiri potpredsednika i 15 ministara. Na kvoti DS je 11 članova, G 17 plus ili URS - pet, a SPS - četiri.

Vladu će, kako navode naši izvori iz vladajuće koalicije, napustiti čak sedam ministara - Diana Dragutinović, Slobodan Milosavljević, Svetozar Čiplić, Bogoljub Šijaković, Nebojša Bradić, Petar Škundrić i Jasna Matić.

U Cvetkovićev kabinet stižu tri nova ministra - Predrag Marković, Nebojša Ćirić i najverovatnije Zoran Stanković, kao i vicepremijer iz G 17 plus, čije ime još nije poznato.

Posle mnogih spekulacija i kombinatorike oko novih kadrovskih rešenja u Vladi Srbije, najveća iznenađenja su imenovanje Božidara Đelića za ministra finansija i trgovine i smena Jasne Matić sa funkcije ministra za telekomunikacije.

Đelić će istovremeno obavljati dužnost potpredsednika Vlade, zaduženog za evropske integracije, dok će njegov dosadašnji resor nauke preći u „posed“ ministra prosvete Žarka Obradovića.

Nekadašnji predsednik Skupštine i funkcioner URS Predrag Marković će zauzeti mesta Nebojše Bradića i Jasne Matić - biće ministar za kulturu i informatičko društvo.

G 17 plus, odnosno URS, imaće potpredsednika Vlade, zaduženog za privredu i regionalni razvoj, ali Mlađan Dinkić nije želeo da otkrije ni svojim koalicionim partnerima ko će zauzeti tu poziciju.

Ta stranka će voditi i resor za ekonomiju i regionalni razvoj, kojem će biti pripojeno Ministarstvo za NIP. Na njegovom čelu biće Nebojša Ćirić. Potpredsednica G 17 plus Snežana Samardžić-Marković ostaje ministarka za omladinu i sport.

Svetozar Čiplić odlazi iz Vlade, a resor ljudskih i manjinskih prava ide pod okrilje Milana Markovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Vere će ubuduće voditi ministar za dijasporu Srđan Srećković, tako da će SPO i dalje imati svog predstavnika u Vladi Srbije.

Iz Cvetkovićevog kabineta, prema poslednjim dogovorima u DS, odlazi ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, a njegova zaduženja preuzima Đelić.

Iako su mediji najviše „smenjivali“ ministra poljoprivrede Sašu Dragina, on ostaje na čelu tog portfelja.

Ministarstvo rudarstva i energetike, koje vodi Petar Škundrić, biće „podeljeno“ na ravne časti - ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću ide energetika, a ministru za prostorno planiranje Oliveru Duliću rudarstvo.

Mada je, navodno, najviše sporenja bilo oko naslednika Tomice Milosavljevića, u G 17 plus tvrde da će Zoran Stanković sigurno biti novi ministar zdravlja. U Dinkićevom taboru navode da niko iz DS u toku pregovora o rekonstrukciji Vlade nije izneo primedbe na Stankovićevu kandidaturu.

Lider SPS Ivica Dačić ostaje zamenik premijera i ministar policije, a šef PUPS Jovan Krkobabić potpredsednik Vlade. Svoje ministarske funkcije od demokrata zadržaće još Dragan Šutanovac (odbrana), Vuk Jeremić (spoljni poslovi), Snežana Malović (pravda) i Goran Bogdanović (Kosovo i Metohija). Prvi čovek SDP Rasim Ljajić ostaje ministar za rad i socijalnu politiku, dok će Sulejman Ugljanin i dalje biti jedini ministar bez portfelja.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od branko »

Tresla se gora, rodio se miš...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od Upravnik »

A mi smo idioti! :evil:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od aleksey »

 
Psi laju, a karavani prolaze...

A sa njima (karavanima) - i mi. Polako, al' sigurno. Odosmo pravo u... Honduras :((
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od Upravnik »

Kažu da nije loše u tom Hondurasu. :-?
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4568
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od Bibliotekar »

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od aleksey »

Mene su, nekada davno, učili da se pametan čovek uči na tuđim greškama, a glup - na svojim.

Jedino me nisu naučili kako se zove čovek koji, i pored toga što se opekao na svojoj grešci, ne nauči ništa, već ponovo srlja u istu glupost, i ponovo se "nasanka" na isti fazon.

Priča prva:

Nekada davno Janšini "izviđači" su stavili par balvana (ili jedan kamion) na ulaze u kasarne, i "vojna sila" velike JNA, jedne od "najjačih vojnih sila na ovome prostoru" se raspršila kao mehur od sapunice, sa sve opštenarodnom odbranom i civilnom zaštitom.

Pošto je politički i vojni vrh očigledno izvukao pouke iz ove epizode sa Janšinim "izviđačima", sledeće godine su "legli na rudu" na potpuno isti fazon u Lijepoj Njihovoj.

A posle par meseci, u BiH. Opet na isti fazon.

Na svu sreću, iz Makedonije su izašli sami. Da ne bi dokazivali svetu da su sposobni da i četvrti put budu zajebani na isti fazon.

Priča druga:

Neko (ne znam koliko je ovo korektno reći "neko", pošto je, za nas doduše kasno, tačno utvrđeno ko je bio taj "neko") – dakle, "Neko" je bombardovao Markale. I, još se dim od bombardovanja nije ni razišao, ceo svet je znao da su to uradili Srbi. To što je kasnije utvrđeno, čak i od strane zapadnih stručnjaka, da Srbi tu nisu "ni luk jeli, ni luk mirisali" - nema veze. "Kasno Marko na Kosovo stiže". Naši su se posle pravdali da su izgubili medijski rat, jer nisu očekivali toliki bezobrazluk i drskost civilizovanog Zapada, a posebno ne od potomaka Biblijeve nenadjebive Deklaracije.

Par godina nakon toga, desilo se u Račku ono što se desilo, a još pre nego što se desilo, CNN i ostali dežurni informatori Kugle Zemaljske, obavestiše čitav svet da su Srbi opet nešto zasrali. Naši opet ostadoše u čudu, i zaključak je bio isti: izgubili smo medijski rat. Navodno, nismo očekivali da će Svet ići sa udarcem "ispod pojasa".

Stiglo nas i bombardovanje (one lude 1999. godine), dobrim delom i kao posledica prethodna dva događaja. Malo smo bili bolji nego ranije (sa onim žukama na mostovima!?!?), ali smo "zaboravili" da osim bombardovane i rasturene RTS, postoji i Internet, radio-amateri i još mali milion sredstava masovnih komunikacija, kojima se može poslati poruka u svet. Dakle, mi Jopet izgubismo medijski rat, jer nas je "iznenadio sneg u januaru".

Priča treća:

Toliko slavne dvehiljadite godine (za neupućene: to je ona godina kada počinje istorija), narod je izglasao novu opciju, mada nije glasao ZA, već je glasao PROTIV. Protiv "mračnih devedesetih", protiv rata, sankcija i svega onoga što je krasilo kraj prošlog veka.

I na sledećim izborima (čini mi se 2003. godine), glasalo se ne za neki "novi put", već za nastavak borbe protiv "mračnih devedesetih" itd. itd. I opet pobediše neki "progresivni" (doduše malo drukčiji od onih iz 2000. godine, ali ipak, "sa istog izvora")

Na izborima 2008 godine osnovni slogan je bio "nećemo valjda nazad u mračne devedesete" i izbore dobiše oni isti iz 2000-te godine. (da ne spominjem da odmah napraviše koaliciju sa onim drugima, koji su nas vodili u tim, navodno, "mračnim devedesetima")

I, kad se sve sabere, i pogleda kako nam je zaista lepo (da li smo, uopšte, bolje i zaslužili?), toliko smo uspeli da pobegnemo od tih devedesetih, da mnogi danas prizivaju, barem u ekonomskom smislu, te iste "mračne devedesete", Sve češće se čuje da nam nikada nije bilo tako loše kako nam je sada, ne samo po pitanju ekonomije, već i po pitanju organizovanosti države, poverenja u državne organe, doslednosti politike koja se vodi (ne ulazeći u pitanje da li se nekom ta politika sviđa), itd. itd.

Nagradno pitanje: Šta mislite, da li će iduće godine, leta gospodnjeg 2012. (12 godina od "pada" Slobe, što je duže nego što je on uopšte bio na vlasti), kada budu izbori, biračno telo ponovo "popiti zajeb" zvan "nećemo valjda nazad u mračne devedesete"? Spreman sam uložiti Kviska da hoće. Mi smo uvek bili dosledni. Na žalost, čak i u glupostima.

-o-

Ima tu sad i priča četvrta, peta, šesta itd. itd., ali mislim da nije fazon da zajebem Šeherezadu i njene priče za hiljadu i jednu noć. U odnosu na količinu (ovakvih) naših priča – njene priče bi izgledale kao trejler za neki film.

I, sad, da se vratimo na pitanje sa početka ovog posta: Kako se zove čovek koji, i pored toga što se opekao na svojoj grešci, ne nauči ništa, već ponovo srlja u istu glupost, i ponovo se "nasanka" na isti fazon?

Uspravnik (a pre njega Branko) malopre reče: A mi smo idioti.

Dobro, možda bi se mogla koristiti i ta reč. Mada mislim da je malo preblaga za sve ono što radimo. Za ono što mi radimo – još nije izmišljena reč u srpskom jeziku.

P.S. Možda će vam se učiniti da ovaj post nema nikakve veze sa Vladom, rekonstrukcijom, personalnim promenama i sličnim stvarima. U pravu ste: Ovaj post je o nama. O nama, kao biračkom telu. O nama, kao onima koji ne traže odgovornost od izabranih za povučene poteze. O nama koji kao ovce mirno idemo na klanje, sve pevajući usput, i razmišljajući o problemu gladnih u Etiopiji, ili o problemu ispoljavanja nacionalne pripadnosti Eskimaca na Severnom polu, a ne o tome kuda idemo. Zato je ovaj post još i tragičniji od naslova ove teme.
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od Upravnik »

Lepo si ti to primetio. Pošto je post o nama, kako reče, daj neko rešenje. :-?
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od branko »

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči ili razlaz

Post od branko »

Dinkić u Inđiji na izbore sa Ješićem

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić objavio je da će na izborima u Inđiji nastupiti sa predsednikom te opštine Goranom Ješićem, inače funkcionerom Demokratske stranke.

"Dogovorili da u Inđiji idemo zajedno na lokalne izbore na listi sa jednostavnim nazivom - Goran Ješić", napisao je Dinkić na svom Tviter profilu i dodao da je uvek dobro biti sa Ješićem, koji je "jedan od najboljih gradonačelnika u Srbiji.

Dinkić je tvitovao i da bi, što se njega tiče, Ješić mogao da bude premijer Srbije.

Zahvaljujući gradonačelniku Inđije, Ješiću, u tom gradu izgrađeno je 40 fabrika u poslednjih 10 godina, naveop je Dinkić

"Pomogao sam mu za desetak (fabrika)... Prirodno je da smo zajedno", napisao je lider URS i naglasio da će u aprilu u Inđiji biti otvoren autlet centar koji će se prostirati na 20.000 kvadratnih metara.

I u Valjevu je, ocenio je Dinkić, potreban vredan i radan gradonačelnik, "neko poput Ješića, Verka (gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović), Boška (gradonačelnik Zaječara Boško Ničić)".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Bacanje prašine u oči

Post od branko »

Dačić o Vučićevoj kritici: Ne brine Vučića SPS

Beograd -- Predsednik SPS Ivica Dačić odbacio kao neosnovane sumnje u pouzdanost te stranke kao partnera u vladajućoj koaliciji sa SNS.

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić kritikovao je, u autorskom tekstu u prazničnom, božičnom broju "Kurira", ljude u sopstvenoj partiji, ali i neimenovane koalicione partnere za navodno "šurovanje sa opozicijom".

"I ne interesuju me njihove (opozicija) kombinacije s nekim ljudima iz moje partije, pojedinim koalicionim partnerima koji već razmišljaju kako bi ponovo mogli da budu jezičak na vagi i opet promene stranu", napisao je Vučić.

Dačić je rekao da je "sto puta rekao da Vučić ne brine za SPS", već da brine za ljude sa svoje liste i iz svoje stranke.

"Oni i bez nas imaju većinu, ali tako je napravio listu da bez njegovih partnera sa liste, on nema većinu u parlamentu, a oni mu ništa značajno nisu doneli u broju birača. Tako da bi bilo bolje da obrati pažnju na njih, a i na ljude iz svoje stranke", rekao je Dačić.

"Vređa me da, posle svega što sam zajedno uradio s Vučićem, uopšte odgovaram na takva pitanja", istakao je lider SPS-a, koji je i miinistar spoljnih poslova Srbije.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta