EU, druga strana medalje

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Direktorka škole zabranila komunikaciju na stranim jezicima

Direktorka privatne škole "Viena biznis skul" u Medlingu zabranila je đacima da u međusobnoj komunikaciji koriste druge osim zvaničnog nemačkog jezika, prenose danas bečki mediji.

Direktorka Marina Rerenbaher, u dopisu, koji je dospeo u javnost, naredila je đacima da u zgradi škole govore isključivo "službeni jezik - nemački", kao i da su dozvoljeni jezici koji se predaju u školi - engleski, španski, italijanski, francuski.

To, kako stoji u dopisu, važi i za telefonske razgovore.

- Ukoliko jedan đak sa roditeljima komunicira samo na nekom drugom jeziku, on taj razgovor treba da vodi izvan škole, gde nema drugih osoba koje bi mogle da se osete uvređeno - navodi se u internom pismu.

Protiv ove direktorkine odluke pobunile su se brojne organizacije, a među njima i turske koje smatraju da se radi o antiturskoj meri.

I predsedavajuća Akcije kritičkih đaka Donje Austrije Dora Jandl smatra da je odluka rasistička.

- Neshvatljivo je da se pokušava nametnuti đacima na kom će jeziku da razgovaraju - istakla je Jandl dodajući da je posebno zastrašujuće što se odđaka zahteva da traže izolovano mesto za razgovor sa roditeljima.

Direktorka odbacuje kritike vezane za diskriminaciju i ističe da njena naredba ne znači zabranu turskog jezika.

Ona je objasnila da je uzrok za interno naređenje jedan "međukulturalni konflikt" između jednog albanskog đaka i makedonske čistačice.

Đak i čistačica su se, na njihovim jezicima, vređali u školi, a svađa je potom prešla na đake turskog porekla, usled čega se odlučila na zabranu jezika koji nisu predmet nastave.

Njen dopis, kako ističe, nije striktna zabrana, već treba shvatiti kao meru za sprečavanje konflikata, i u korist je "pridržavanja pristojnosti".

I Fond bečkih trgovaca, koji je osnivač škola, ističe da je "Viena biznis skul" privržena svojim osnovama koje počivaju na otvorenosti i međukulturalnoj razmeni.

U saopštenju se navodi da šest škola pohađaju đaci iz više od 30 nacija, na šta su posebno ponosni.

Fond ističe dađaci mogu i dalje da razgovaraju na svojim jezicima, a da je direktorka svojom merom pokušala da spreči buduće nesporazume.

Ali konstruktivno rešenje za konflikt moguće je samo uz zajedničko govoreni jezik, a to je nemački, navodi se u saopštenju.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

NEMAČKA MINISTARKA ODBRANE "Naš cilj je stvaranje evropske armije"

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, koja je zajedno sa holandskom koleginicom Žanin Henis-Pashert dala intervjuu za "Bild am Zontag", izjavila je da je stvaranje evropske armije njihov dugoročni cilj i kao primer navela je nemačko-holandsku vojnu kooperaciju.

"Evropska armija ostaje jedan dugoročni cilj, ali će ostvarenje toga, najverovatnije, doživeti tek moja deca. Sada se najpre radi o tome da se korak po korak jača evropska odbrambena unija. I Amerika želi da mi, Evropljani, postanemo jedna jaka snaga unutar NATO. I da bi se to postiglo, moraju pojedine nacije izaći sa konkretnom vojnom saradnjom, ka što čine Nemci i Holanđani", rekla je Fon der Lajen.

Holandska ministarka odbrane Henis-Plashert upozorila je da danas pretnje i rizici ne poznaju granice i da u NATO-u nedostaje balans.

"Amerikanci uzimaju na sebe najveći deo tereta. Ako ponovo želimo balans, moraju onda evropski saveznici jače sarađivati. To najbolje funkcioniše ako mi to u praksi realizujemo", rekla je holandska ministarka, dodajući da zemlje koje imaju isti stav svakako moraju biti zajedno u domenu bezbednosti i odbrane.
Protiv koga li ćemo se boriti kad uđemo u EU?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5018
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: EU, druga strana medalje

Post od Bibliotekar »

Tja, das könnte ein Problem werden. Das Flottmachen ist nicht so einfach!

Slika

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Dačić: Nisam mogao da zamislim da će funkcioneri EU biti toliko licemerni

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je od ruskih kolega danas saznao da su zvaničnici EU nudili Rusiji da se izgradi gasovod koji bi se zvao "Istočni prsten", a išao bi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena.

On je, posle razgovora sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, naglasio da toliko licemerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni da zamisli, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

''Generalno, kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom", predočio je Dačić.

"Ako je tačno ovo što sam danas čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom, o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije", naglasio je Dačić.

Dačić je naveo da je u razgovoru sa Milerom još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za nastavak saradnje sa ruskim energetskim gigantom i podsetio da je čitava Srbija bila razočarana zbog propasti projekta izgradnje gasovoda Južni tok, koji je za našu zemlju bio od životnog interesa.

Imajući u vidu da će krajem 2019. biti prekinut transport ruskog gasa preko Ukrajine ka Evropi i da to znači i prekid snabdevanja za Srbiju, Dačić je preneo da je danas saznao dva veoma značajne stvari, od kojih je jedna o "Istočnom prstenu".

Napominjući da je Srbija i dalje zaiteresovana za mogućnost snabdevanja ruskim gasom, Dačić je iz razgovora sa Milerom i njegovim saradnicima preneo da će krajem jula biti započeto postavljanje cevi u Crno more prema Turskoj za budući gasovod "Turski tok".

"Miler mi je rekao da će sutra sa grčkom vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa, što govori o tome da ipak postoje neki realni obrisi o tome da bi taj budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje prema Mađarskoj i Austriji", preneo je šef delegacije Vlade Srbije.

Dačić je rekao da bi to mogao da bude nastavak projekata koji je Srbija započela sa Ruskom Federacijom u prethodnom periodu, u kome su formirana zajednička preduzeća i da je od svih država, naša zemlja tu najdalje odmakla.

Delegacija Vlade Srbije, u kojoj su bili prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministri finansija i privrede, Dušan Vujović i Željko Sertić, razgovarala je i sa ruskim ninistrom energetike Aleksandrom Novakom, koji je kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Ruske Federacije, napominjući da je on (Dačić) drugi kopredsedavajući u ime srpske strane.

"Razgovarali smo o sednici Mešovitog komiteta. Konstatovali smo da je prošle godine obim spoljnotrgovinske razmene bio najpovoljniji za Srbiju u proteklih pet, šest godina, jer je dostigao skoro 3,5 milijarde dolara, ali je mnogo važnije da je došlo do povećanja srpskog izvoza u Rusku Federaciju", naveo je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade je preneo da je u razgovoru sa Novakom bilo reči o daljoj liberalizaciji spoljno-trgovinskog režima, odnosno, o mogućnosti da već od avgusta, kako je sam Novak rekao, dobiju pozitivne odluke zemalja - članica Evroazijske ekonomske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan) o određenim kvotama za izvoz automobila u Rusiju i o siru proizvedenom u Srbiji, kako bi se taj izvoz mogao realizovati u drugoj polovini godine.

Sa ministrom Novakom razgovarali smo i o potrebi da se reši pitanje odobravanja radnih dozvola za građane Srbije koji rade u Ruskoj Federaciji, imajući u vidu da su oni često žrtve kriminalnih radnji poslodavaca koji ih dovode bez legalnih dokumenata i dozvola i uvlače naše radnike u prekršaj, kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

"Tu će biti ozbiljnih razgovora naših ministarstava, pre svega Ministarstva za rad sa ruskim kolegama", najavio je Dačić.

Sutra predstoje razgovori o aranžmanima za snabdevanje gasom za srpske preduzeća, kao i političkim temama sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Očekuje se da će se učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma obratiti i ruski predsednik Vladimir Putin.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Britanski stručnjak: Srbija će morati da udomi veliki broj izbeglica, ali ni nagrada neće izostati

Postoji realna opasnost da Evropska unija zatvori granice i da na Srbiji ostane da udomi veliki broj izbeglica, kaže u intervjuu za „Blic” Džejms Ker-Lindzi.

Britanski stručnjak za jugoistočnu Evropu iz Londonske škole ekonomije ocenjuje da bi to „očigledno stavilo veliki ekonomski i socijalni teret na Srbiju”. Ipak, Ker-Lindzi smatra da to ne mora da se stvarno i desi i da mu osećaj govori da će „ljudi naći načina da se probiju do EU”.

Govorili ste o mogućoj negativnoj reakciji prema EU kojoj je situacija potpuno izmakla kontroli?

- Ako Srbija bude ostavljena da se brine o velikom broju izbeglica, postoji opasnost da to krenu da eksploatišu oni koji se protive članstvu Srbije u EU. Već smo videli da ruski ambasador šalje upozorenja da će EU Srbiji prepustiti da se sama stara o izbeglicama. To je očigledni pokušaj stvaranja anti-EU raspoloženja u zemlji. Brinem se da bi, ako Srbija shvati da je broj izbeglica previsok i da ne može da se izbori sa situacijom, šira javnost mogla da počne da se pita zašto je Srbiji prepušteno ono čime bi zapravo EU trebalo da se bavi.

Smatrate li da će ikada biti stabilnosti u ovom regionu kada Zoran Milanović, premijer Hrvatske, svoju zemlju upoređuje s orlom, a Srbiju sa muvom?

- Ova godina nije bila dobra za odnose između Beograda i Zagreba. Tužno, ali scene koje smo videli na granici samo su poslednji u nizu negativnih incidenata između dve države poslednjih meseci. Ono što je žalosno u ovoj priči je to da krivica nije ni do jedne od dve strane, već je rezultat jednostrane odluke Mađarske da na Hrvatsku prebaci problem sa kojim se suočila.

Da li bi EU trebalo da bude zahvalna Srbiji zbog onoga što čini?

- Da. Srbija je na izuzetan način odgovorila na situaciju koju nije sama stvorila i koja skoro da uopšte nije pod njenom kontrolom. Mogla je da zatvori granice. Umesto toga, obezbedila je siguran prolaz i životno važnu šansu za mnoge izbeglice da se odmore i oporave. Mnogi su rekli da je pokazala veće poštovanje evropskih vrednosti od brojnih članica EU. Srbija bi trebalo da bude ponosna zbog načina na koji je odgovorila. Najočiglednija nagrada od EU sada bi bila započinjanje formalnih pregovora o prdruživanju Uniji.

Da li je ova izbeglička kriza najveća opasnost sa kojom se EU suočila i kako to da je niko nije predvideo?

- Nema sumnje da je ovo ogroman izazov za EU. Za svakoga ko veruje u evropski projekat nedostatak solidarnosti bio je šok na svim nivoima. To je neprihvatljivo. Užasno je i videti vraćanje graničnih kontrola u Evropi. Možemo samo da se nadamo da je ovo privremena situacija. Ja svakako nikada nisam video EU tako u potpunosti razjedinjenu.

Da li Viktor Orban, premijer Mađarske, sam odlučuje o postavljanju ograde od bodljikave žice na granici Srbije, verovatno i na drugim mađarskim granicama uskoro?

- Da. Mađarska je odlučila da postavi ogradu na granici, znajući vrlo dobro da će ovo samo prebaciti problem na njene EU partnere, Hrvatsku i Rumuniju. I pored toga, Mađarsku nije bilo briga. Od svih simbola neuspeha EU da reaguje jedinstveno, ovo je možda i najgori.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Srbija bi uskoro mogla da dozvoli GMO, a ovo će biti POSLEDICE

Srbija je na korak da zbog članstva u EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) dozvoli promet genetski modifikovane hrane, protiv čega svoj glas godinama diže ogroman deo javnosti.

Slika

To znači da bi u našim prodavnicama uskoro mogli da se nađu proizvodi napravljeni od genetski modifikovanih biljaka, ili životinja koje su njima hranjene.

Za sada to nije moguće, jer je Srbija još 2009. zabranila promet, uvoz, uzgoj i preradu GM i proizvoda od GMO. Tačnije, sve što sadrži više od 0,09 procenata GMO ne može da se nađe na našem tržištu. Bar ne legalno.

A evo u čemu je problem. Uzmimo za primer GM kukuruz. On u sebi ima ubrizgan DNK bakterije koja proizvodi otrovni pesticid u samoj ćeliji biljke. Pošto je pesticid neodvojivi deo nje, on završava i u našem organizmu sa, za sada, nedovoljno poznatim posledicama po zdravlje.

Miodrag Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže za “Blic” da direktno unošenje GM hrane ne može da dovede do poremećaja u organizmu odmah, ali da posledice postoje.

- Analize nekoliko autora su pokazale da GM namirnice izazivaju sterilnost, da su kancerogene i da izazivaju srčane probleme. To se, međutim, ne dešava odmah, oštećenja nastaju kroz određeno vreme - tvrdi Dimitrijević.

Iako bi bilo neodgovorno da tvrdi da se kod nas prodaju namirnice od GMO, isto tako ne može da se tvrdi ni da se ne prodaju.

Najproblematičniji su, u tom pogledu, meso i mleko, koje uvozimo iz zemalja u kojima je dozvoljeno korišćenje GMO u ishrani stoke, jer osim legalnog uvoza, koji je koliko-toliko kontrolisan, velike količine mesa dolaze u Srbiju iz Brazila i Agrentine i završavaju u suhomesnatim proizvodima.

Takođe, zabranjenu i, po mnogim mišljenjima, štetnu genetski modifikovanu soju građanima Srbije prošle godine pokušalo je da podvali bar 27 seljaka, 12 iz Mačve i 15 iz Vojvodine.

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, smatra da bi procenat GMO za uvoz i korišćenje semena trebalo da bude manji od 0,09 odsto i da bude ravan nuli.

Srbija će izgubiti svoj status zemlje bez GMO

- Ukoliko država donese odluku da želi da pristupi STO, mada ne vidim nikakvu svrhu toga, moći ćemo da uvozimo proizvode od GMO uz obavezno obeležavanje, a zabranićemo njihovu proizvodnju i preradu. Promet GMO naneće štetu našoj poljoprivredi, jer će za toliki deo naši proizvođači imati manji plasman na sopstvenom tržištu. A očekujem da će i seljaci tada da se pobune zbog toga što će biti dozvoljen uvoz i plasman nečeg što je zabranjeno da se proizvodi - kaže Ševarlić.

Samo Rusija sve zabranila

Pravila STO podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa proizvodima za koje nije dokazano da štete ljudskom zdravlju, što je slučaj i sa GMO.
Od svih članica STO, Rusija je jedina koja ima potpunu zabranu svega što ima veze sa GMO. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u svom izveštaju iz marta ove godine da GMO može da izazove rak, tačnije, da mogu da ga izazovu herbicidi koji se koriste za uzgajanje GMO.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5018
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: EU, druga strana medalje

Post od Bibliotekar »

BREXIT - dokumentarni film o svakodnevici EU koji Vam Javni Servis RS nikada neće prikazati:ymapplause:

Pogledajte ga ako imate imalo slobodnog vremena. Uveravam Vas da nećete zažaliti. Štaviše - zabavićete se bolje nego na Pesmi Evrovizije. :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Britanci napuštaju EU, Cameron se povlači, Brisel odlučan o budućnosti

Evropa i svijet pokušavaju sagledati posljedice referendumske odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije zbog koje je premijer David Cameron podnio ostavku a evropski projekat pretprio najveći udarac u istoriji.

Evropski lideri su reagovali sa žaljenjem ali i odlučnošću da nastave zajedno dok desničari i nacionalisti širom Evrope, kao i u Škotskoj, pozivaju na popularno izjašnjavanja o daljnjem zajedničkom životu.

Ubjedljiva pobjeda od 52-48 posto u korist izlaska iz 28-člane Unije dovela je velikih gubitaka na londonskoj berzi i rekordnog pada vrijednosti funte i eura.

U emotivnom obraćanju ispred svoje rezidencije, Kameron je najavio povlačenje za tri mjeseca, tokom kojih bi pokušao sačuvati političku i ekonomsku stabilnost.

Nakon toga, novi britanski premijer bi trebalo da počne pregovore sa Briselom oko razdruživanja.

"Britanski narod je glasao za izlazak iz EU i njegova volja se mora poštovati," rekao je Cameron.

​"Uradiću sve što mogu kao premijer da smirim ovaj brod u narednim mjesecima, ali ne mislim da bi bilo u redu da budem njegov kapetan", dodao je on i najavio da će učestvovati na sastanku Evropskog savjeta naredne sedmice.

U Briselu, lideri Evropske unije nisu krili da su očekivali drugačiji ishod referenduma ali su i odlučno pozvali Veliku Britaniju da što prije napusti Uniju.

"Sada od Velike Britanije očekujemo da sprovede u djelo ovu odluku britanskog naroda, koliko god taj proces bio bolan," naveli su u zajedničkoj izjavi Tusk, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik evropskog parlamenta Martin Schulz i Mark Rutte, premijer Holandije koja trenutno predsjedava Unijom.

"Bilo kakovo odlaganje nepotrebno bi produžilo neizvjesnost," kazali su oni.

U Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila članice EU da ne izvalče zaključke koji bi mogli dovesto do novih podjela u Evropi.

“Odluku britanskog naroda smi primili sa žaljenjem,” kazala je. ”Nema sumnje da je ovo udarac za Evropu i za process evropskog ujedinjena.”

Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona i vjerovatni Cameronov nasljednik na čelu stranke i vlade, pozdravio je rezultat referenduma i rekao da je vrijeme "otmjene evropske ideje" prošlo.

Nigel Farage, vođa Stranke za nezavisnost Velike Britanije i jedan od vođa kampanje za izalazak iz EU, 23. jun je proglasio "danom nezavisnosti" za Veliku Britaniju.

Sa druge strane, Nicola Sturgeon, prvi ministar Škotske i vođa Škotske nacionalističke stranke je izjavila da je mogućnost drugog referenduma za nezavinsot Škokske, nakon onog održanog 2015., i dalje na stolu.

Škotska je ubjedljivo glasala za ostanak u EU i Sturgeon je dodala da će nakon aktivaranja Člana 50 o izlasku Velike Britanije Škotska početi proces za održavanje novog referendum o nezavisnosti.

Vođa francuske desnice ​Marin Le Pen i holandski ultra-desničar Geert Wilders također su pozdravili su rezultate referenduma u Velikoj Britaniji i tražili slično izjašnjavanje u svojim zemljama.

Britanska funta je pala za deset posto a velike gubitke pretrpjele su i britanske firme, pokazatelj strahovanja finansijskih tržišta da će odluka britanskih birača imati negativne ekonomske i političke posljedice po njihovu zemlju, ali i šire.

Banka Engleske saopštila je da je već preduzela sve neophodne korake da pomogne da se u Britaniji održi stabilnost i da se "pripremila obimnim paketom planova za nepredviđene situacije". ​
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Rampa i dalje spuštena: Hrvati i Britanci blokiraju Srbiju

Brisel -- Članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju, kao što je najavljeno, to su opet onemogućile Hrvatska i Velika Britanija.

Te dve zemlje nisu dale saglasnost da se otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji dogodi 30. juna, kako je navedeno, Hrvatska to nije učinila “iz suštinskih razloga“, a Velika Britanija iz “tehničkih“, zbog situacije s britanskim napuštanjem EU.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

"Određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je međuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i deo je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rešavanju migrantske krize.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi onda bilo odloženo za jul ili septembar ove godine.
Ovo može samo u EU. Zemlja koja je napustila EU, uslovljava drugu zemlju koja hoće u EU u ime EU pravila. =))
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5018
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: EU, druga strana medalje

Post od Bibliotekar »

Mala korekcija: zapravo zemlja članica EU koja će tek napustiti EU blokira pregovore o pristupu EU zemlji koja tek treba da se izjasni o tome hoće li da stupi u EU. To zaista može da se dogodi samo po pravilima EU. :lol:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

POLITIČKO UBISTVO USRED EU? Novinarka koja je prošle godine razotkrila NAJVEĆU SVETSKU AFERU brutalno ubijena u automobilu

Novinarka Dafne Karuana Galicia (53), koja je povela istragu "Panama papira" kojom je otkrivena korupcija na Malti, ali i korupcijski skandali širom sveta i umešanost političara i visokih zvaničnika u ofšor poslovanja, ubijena je danas u eksploziji bombe postavljene na njen automobil "pežo 108" u blizini njene kuće, piše "Gardijan".

Prema informacijama, prasak je bio toliko jak da je vozilo razneto u nekoliko delova koji su popadali po obližnjem polju.

Blogerka čije je objave pratilo više ljudi nego lokalne medije, svojevremeno je od "Politika" dobila nadimak "jedna žena Vikiliks", pa se navodi da je blog smetao koliko vlastima, toliko i osobama iz podzemlja najmanje države Evrope.

Njena najnovija otkrića skrenula sa pažnju na premijera Malte Džozefa Muskata, kao i dvojicu njegovih najbližih saradnika. Naime, prema navodima, svi su povezani sa ofšor kompanijama i prodajom pasoša Malte, kao i uplatama vlade Azerbejdžana.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju bombe u kojoj je Galicia stradala.

- U ovim momentima, dok je zemlja u šoku zbog tako užasnog napada, pozivam sve da obrate pažnju na svoje reči, da ne prebacuju osude i da pokažu solidarnost - rekla je predsednica Malte Mari Luiz Koleiro Preka, dodajući da se obratila bezbednosnim službama za pomoć identifikacije počinilaca: "Svi znaju da je Galacia bila moj oštar kritičar, koliko politički toliko i lično, ali niko ne može da opravda ovakav varvarski čin na bilo koji način".

Nakon izbora koji su održani ovog leta, politički komentatori su se plašili povratka političkog nasilja koje je pogađalo Maltu tokom osamdesetih godina.

Novinarski poziv trebalo bi da predstavlja traganje za istinom i objektivnim izveštavanjem, zar ne? Zadatak novinara kao takvog je da tu istinu podeli sa javnošću, bilo da je reč o nebitnom estradnom traču ili situaciji koja je od ključne važnosti za državnu politiku. Jedan od takvih novinara bio je i Gari Veb, novinar "San Hoze Merkjurija", i dobitnik nekoliko najviših priznanja za istraživačko novinarstvo.

Novinarka je objavila poslednju objavu u blogu u 14.35 časova danas, a eksplozija koja se dogodila u blizini njene kuće, prijavljena je neposredno nakon 15 časova. Iz policije je saopšteno da još nije identifikovano telo, a prema pojedinim izvorima eksploziju je čuo i jedan od trojice njenih sinova koji je bio kući, pa je istrčao na lice mesta.

Galacia, koja je tvrdila da nema političke veze, imala je više tema o kojima je želela da piše, od banaka koje omogućavaju pranje novca, do povezanosti onlajn gejming industrije Malte sa mafijom. Tokom proteklih dve godine, njeni izveštaji su mahom bili usmereni na otkrivanje "Panama papira", dokumenata koji su objavljeni iz interne baze četvrte najveće ofšor pravne firme na svetu Mosak Fonseka. Informacije je dobio nemački novinar lista "Zidojče cajtung", pa ih je podelio sa medijskim partnerima širom planete, među kojima je i "Gardijan", kroz Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Inače, Galacijin sin Metju Karuana Galacija, takođe je novinar i programer koji radi za ICIJ.

Ranije ove godine, dok je Malta predsedavala Evropskom unijom, radovi Galacije su izazvali velike brige Briselu. Članovi Evropskog parlamenta su otvoreno pozivali na ostavku premijera Malte Džozefa Muskata nakon velikog skandala u koji je bila upletena njegova žena, fiktivna kompanija Paname i isplate ćerke predsednika Azerbejdžana. Muskat je demantovao optužbe i obećavao da će se povući ukoliko neko dokaže navode Galacije.

Saznavši za pogibiju Galacije, nemački član Evropskog parlamenta, Sven Gigold, vodeća osoba u istrazi EU vezanoj za "Panama papire", je rekao da je "šokiran i tužan".

- Previše je rano da znamo šta je izazvalo eksploziju, ali očekujemo da to otkrije istraga. Takvi incidenti podsećaju na Putinovu Rusiju, ne Evropsku uniju. Ne može da postoji apsolutno uopšte tolerancije prema nasilju usmerenom na novinare i prekršaje slobode izražavanja u EU - rekao je.

Političari opozicije tvrde da je došlo do pada vladavine prava Malte od kako je Miskat 2013. osnažio i vratio laburističku partiju na vlast nakon dugog perioda. Četiri policijska komesara su dala ostavke pod njegovom vladavinom, a peti Lorens Kutahar je preuzeo posao u avgustu 2016. godine.

Bilo je nekoliko eksplozija automobila-bombi na Malti tokom proteklih godine, a iako počinioci nisu identifikovani, postoji mišljenje da je nasilje povezano sa raspravama između kriminalnih grupa i retko ko je pomišljao da bi moglo da bude politički motivisano, navodi "Gardijan".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Veliki brat nad Nemačkom

Policijski sindikat Srbije nazvao je novi Nacrt zakona o policiji totalitarističkim jer je namera da se svi građani prate, snimaju, fotografišu i proveravaju bez naloga suda ili ovlašćenja tužioca, a pod izgovorom povećane bezbednosti. U tome makar srpske vlasti prate trendove razvijenih zemalja jer je i u Nemačkoj u poslednje vreme primetan veliki broj izmena zakona u oblasti državnog nadzora, koji se pravda neophodnošću pojačanog praćenja potencijalnih i stvarnih terorista.Tweet

Izmena u Nemačkoj ima u maltene svim državnim propisima i na svim nivoima. Neke su već sprovedene, a neke čekaju na to da ih vlada zvanično odobri.

BND krstari internetom
Od kraja prošle godine savezna vlada, Bundestag i Bundesrat su po hitnom postupku usvojili nova pravila za rad nemačke tajne službe BND.

Po novom zakonu, BND-u je dozvoljeno da nadgleda sve internet veze u Nemačkoj. Ovu meru je Amnesti internešenel odmah prozvao "licencom za masovno nadgledanje građana".

Nova prava dobila je i policija. Ove godine radi se na uspostavljanju Centralne službe za informacionu tehniku u oblasti bezbednosti (ZITIS), čijih će 60 zaposlenih biti zaduženi da nadgledaju šifrovane komunikacije i dostavljaju ih policiji i državnoj bezbednosti.

Cilj su i sve komunikacije preko Votsapa i Vajbera. Planirano je da do 2022. godine u ZITIS-u radi 400 lica.

Život pred kamerama
Pojačava se i video-nadzor na javnim mestima. Ministar policije Tomas de Mezijer ima nameru da broj kamera uveća, iako ga eksperti upozoravaju da ta mera ne može da poveća bezbednost.

- Kamere nas neće odbraniti od bombi i napada, samo će ih ovekovčiti - kaže kriminolog Nols Zuravski, ali je još prošle godine de Mezijer zatražio da se na svm aerodromima i železničkim stanicama uvede i softver za prepoznavanje lica.

Telefon uz ličnu kartu
U sklopu antiterorističkog i sigurnosnog paketa donesene su i mere koje pogađaju običnog građanina. Tako je kupovina pripejd kartica za mobilne telefone moguća samo uz pokazivanje ličnih isprava, a firme koje ih prodaju su zakonski obavezne da provere njihovu autentičnost.
Zakon od 1. jula ove godine obavezuje sve provajdere interneta da 10 nedelja čuvaju podatke kada je ko i s kim telefonirao i odakle je pristupio internetu.

U aprilu je EU donela zakon o čuvanju podataka o svim letovima, osnosno ko, kada i gde je putovao avionom.

Službe prave ogromne baze podataka u koje svako bez svoga znanja može da bude uveden.

Govori se i o povezivanju ovih baza, a na taj način država dobija širok uvid u život svakog pojedinca.

Da li ima prostora za zloupotrebe, ostaje da se vidi, ali je odgovor gotovo siguran.

Pod merama i deca
Sigurnosne službe imaju pravo i da prikupljaju podatke dece od 14 godina. Savezna policija uskoro dobija na raspolaganje skenere koji automatski mogu da prepoznaju registarske tablice automobila.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11353
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: EU, druga strana medalje

Post od branko »

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5018
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: EU, druga strana medalje

Post od Bibliotekar »

Uniunii Europene, Valea Uzului - Úzvölgye, Romania - 6. VI 2019. : Pace fratilor Romani si Maghiari:-???
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5018
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: EU, druga strana medalje

Post od Bibliotekar »

Ein Blick in die deutsche EU Eco-Zukunft...:-s
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju