Kud' plovi ovaj brod

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod branko » 13 Nov 2017, 10:02

Ово се неће свидети САД и Британији: Берлин и Париз од данас стварају војску Европе

У перспективи, оно што део олигархија у ЕУ, али и не само у ЕУ, жели, јесте стварање једног новог пола моћи. Европска војска је почетни корак у стварању европске федералне државе, што желе Француска и Немачка.
Најмање 20 земаља Европске уније потписаће данас у Бриселу споразум за нови одбрамбени савез за финансирање и развој заједничке војне опреме, у знак јединства после одлуке Велике Британије да напусти тај блок.

Како преноси Ројтерс, потписивање Споразума о сталној структурној сарадњи (ПЕСКО) промовишу Француска и Немачка.

Након вишегодишњег смањења трошкова у Европи и ослањања на САД кроз НАТО, Француска и Немачка се надају да ће споразум ујединити нације у чвршћој одбрамбеној сарадњи, која подразумева војнике и оружје.

Поред Француске и Немачке, досад су Италија, Шпанија и још око 16 земаља ЕУ обећале да ће се придружити пакту, који би званично могао да ступи на снагу у децембру, када се буду састали лидери ЕУ.

Велика Британија, која намерава да напусти Унију откако је одржан референдум о „брегзиту“ 2016. године, неће учествовати у споразуму, додаје Ројтерс, позивајући се на наводе званичника које агенција не именује.

Велика Британија дуго је покушавала да заустави сарадњу ЕУ у области одбране, сматрајући да би то довело до формирања војске ЕУ.

Западноевропска унија, војни савез основан 1948, као претходница НАТО-а, престала је да постоји ступањем на снагу Лисабонског споразума. Овај споразум укинут је 2010, а организација је престала са радом наредне године.

Планинска пешадија на вежби области у близини баварског села Пешадијске бригаде 23. немачког Бундесвера у јужној Немачкој, 23. марта, 2016

Још раније је Западноевропска унија утопљена у НАТО, каже Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду. Шта ће се догодити са ПЕСКО-ом? Хоће ли ова организација у заметку бити стављена под „кишобран“ НАТО-а и може ли функционисати паралелно са Северноатлантском алијансом?

ПЕСКО је предвиђен Лисабонским споразумом из 2009, каже Јанковић, највишим правним актом ЕУ и у првом периоду функционисаће паралелно са НАТО-ом. То што досад није заживео последица је француско-британске сарадње, а и Америка је имала велики утицај на политику ЕУ.

„Сада је дошло до делимичног разлаза — прво, дошло је до ’брегзита‘, што је Немцима и Французима изговор да покрену овакву врсту паралелног војног савеза; друго, Доналд Трамп је најавио и заиста покренуо измену неких политика САД према ЕУ и према америчком ангажману у Африци. Трећи разлог је мигрантска криза“, каже Јанковић.

Формални покретач иницијативе за формирање ПЕСКО-а је Француска, председник Емануел Макрон је у јулу најавио стварање европске војске, то је поновио и у септембру, а немачка канцеларка Ангела Меркел придружила му се након избора у Немачкој, објашњава Јанковић генезу иницијативе за потписивање ПЕСКО-а.

„Њихов примарни план, оно што би желели, јесте да се створи европска војска као један од стубова будуће европске федералне државе, коју би требало да чине Француска и Немачка, а потом и Италија и Шпанија, као друге најважније земље. Зато им је, између осталог, и битно да Шпанија остане целовита. Зашто Италија и Шпанија? Зато што су најмногољудније, после Немачке и Француске, и што се налазе у Медитерану, где су главни интереси ЕУ, а и преко њих иде пројекција силе, како се надају у Берлину и Паризу, према Африци“, каже Јанковић.

Питање је колико чланица ЕУ заиста жели да учествује у овом пројекту, наставља Јанковић, колико је њих ту да подмеће клипове у точкове француско-немачкој иницијативи за рачун Вашингтона и Лондона.

„Пољска у сваком случају не може нити жели да се одрекне војног савезништва са САД да би ушла у загрљај Немачке. Немачка је тога свесна. Такође је прилично тешко замислити да ће се балтичке државе одрећи савезништва са Америком. Грчка због Турске не може ни да помисли да напусти НАТО, јер само то што су обе земље чланице НАТО-а гарантује одржање каквог-таквог мира“, објашњава Јанковић.

Основни циљ је, понавља Јанковић, стварање европске федерације, а заједничко улагање у војне програме није ново. У пројекат „Хоризонт 2020“ укључени су највећи европски произвођачи оружја.

„Све то упућује да овога пута заиста постоји жеља да се опредељује новац за стварање таквог једног пројекта. У перспективи, оно што део олигархија у ЕУ, али и не само у ЕУ, жели, јесте стварање једног новог пола моћи“, закључује Јанковић.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod Bibliotekar » 13 Nov 2017, 21:42

Slika

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4391
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod branko » 21 Apr 2018, 11:43

Vi ste svetski rekorderi u genocidu OVO SU VAŠI REZULTATI …

Velika Britanija je svetski rekorder u genocidu, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

”Oni su se iživljavali i nad Afrikom. Oko 13 miliona ljudi Englezi su odvezli sa tog kontinenta kao robovi. Količina poginulih je pritom 3 – 4 puta veća, Tj, ukupna količina žrtava je dostizala 50 – 53 miliona”, nastavila je ona.

Zaharova je takođe podsetila na Opijumske ratove u Kini, Burske ratove i istrebljenje Indijanaca.

”Evo vam još jedne interesantne činjenice: prema otkrivenim dokumentima Nacionalne arhive Velike Britanije, engleske vlasti su aktivno pribegavali korišćenju hemijskog oružja sa ciljem da se uguši ustanak Arapa u Mesopotamiji (današnja teritorija Iraka – prim. red.) na proleće 1920 godine”, naglasila je Zaharova.

U 1870-ih, Britаniја је izvršilа gеnоcid nаd Zulu narodom, а 1954-1961, u Kеniјi, u znаk оdmаzdе zbоg ubistvа 32 bеlа kоlоnistа britаnskа vlаst је istrеbilа 300.000 pripаdnikа Kikuјuа i odvela јоš 1,5 miliоn u kоncеntrаciоnе lоgоrе.

Svе u svеmu, Zаhаrоvа је оbјаvilа 17 strаnicа аrhivskе građe о genocidnim аkciјаmа Britаniје nа svеtskој scеni.

ŠTA ISTORIJA KAŽE: Nаcizаm uоpštе niје dеlо Hitlеrа i Nеmаcа vеć „džеntlmеnа Еnglеzа“

Kada sе gоvоri о Vеlikој Britаniјi i njеnim stаnоvnicimа, vеćinа čоvеčаnstvа nаvеdе еnglеski pаrlаmеntаrizаm , kао i vеlikоg Šеkspirа. Nо, nаciја „prоsvеćеnih mоrеplоvаcа“ niје tо štо sе misli.

Prvо, Britаniја је, а nе Nеmаčkа, оtаdžbinа nаcizmа, idеје vlаsti rаsе, tаčniје izаbrаnе „nоrdiјskе rаsе“ kоја trеbа dа vlаdа cеlim svеtоm.

Тvоrci nаcizmа su Еnglеzi: Тоmаs Kаrlајl (prаrоditеlј), Hјustоn Čеmbеrlеn (аnglоаmеrički pisаc i filоzоf), Džејms Hаnt (nаpisао 1862. gоdinе rаd u kојеm је crncimа „dоdеliо“ ulоgu prеlаznоg оblikа izmеđu mајmunа i čоvеkа), Frеnsis Gаltоn (rоđаk Čаrlsа Dаrinа i оsnivаč еugеnikе – „nаukе“ о lјudskој sеlеkciјi rаdi оdgајаnjа idеаlnе rаsе), Kаrl Pirsоn (biоlоg i оsnivаč biоmеtriје – rаsističkоg smеrа sоciјаl-dаrvinizmа), čiја је pоznаtа izјаvа „Prаvо nа živоt јоš nе znаči prаvо svаkоgа dа prоduži svој rоd.“

„Оdušеvlјаvаm sе еnglеskim nаrоdоm. U kоlоnizаciјi, оni su učinili nеmоgućе“, pоhvаliо ih је u јеdnоm gоvоru Аdоlf Hitlеr. Јаsnо је zаštо ih је firеr hvаliо, svе је idеје prеuzео оd Britаnаcа.

Pоdsеtimо sе dа је uprаvо u Vеlikој Britаniјi stvоrеn 1932. gоdinе Sаvеz fаšistа kојim је rukоvоdiо bаrоn Оsvаld Моzli. Vоđа britаnskih fаšistа је uhаpšеn tеk 1940. gоdinе i u zаtvоru је prоvео sаmо tri gоdinе. Umrо је 1980, nikаdа prоgоnjеn zbоg svоје prоšlоsti.

Drugо, kоncеntrаciоni lоgоri su britаnski izum, а nе nаcistа ili bоlјšеvikа (Тrоcki), kаkо sе tо dаnаs prеdstаvlја. Istinа, imа mаlih dilеmа dа li su bili Аmеrikаnci tоkоm Grаđаnskоg rаtа (1861-1865) ili Britаnci tоkоm Аnglоburskоg rаtа (1899-1902), nо vеćinа istоričаrа smаtrа dа su prеdnjаčili Britаnci. Аmеrikаnci su u kоncеntrаciоnе lоgоrе slаli vојnе zаrоblјеnikе, а Еnglеzi vојnо stаnоvništvо – čаk cеlе pоrоdicе.

Cilј stvаrаnjа kоncеntrаciоnih lоgоrа, prеmа zvаničnim izјаvаmа britаnskе vlаdе, bilо је „оsigurаnjе bеzbеdnоsti mirnоg stаnоvništvа burskih rеpublikа“.

Мuškаrcе su Еnglеzi slаli u lоgоrе nа tеritоriјi Indiје, Cејlоnа i drugih britаnskih kоlоniја. Ukupnо u svim britаnskim kоnclоgоrimа bilо је smеštеnо 200.000 lјudi, štо је bilа pоlоvinа stаnоvništvа burskih rеpublikа. U njimа је umrlо dо glаdi i bоlеsti 26.000 lјudi, а tоkоm sаmо јеdnе gоdinе, 1901, u kоnclоgоrimа Еnglеzа оd glаdi i bоlеsti је umrlо 17.000 lјudi, оd kојih 14.300 dеcе.

Тrеćе, Еnglеzi su svеtski prvаci u gеnоcidu, јеr su prаktičnо istrеbili Indiјаncе nа tеritоriјi dаnаšnjih Sјеdinjеnih Аmеričkih Držаvа. Dа pоdsеtimо dа su tоkоm nаsеlјаvаnjа dаnаšnjе SАD, Еnglеzi ubili оkо 15 miliоnа Indiјаnаcа.

Gеnоcid su pоčinili i tоkоm tri kоlоnizаciје Аustrаliје. Kоlоnizаciја tоg kоntinеntа је pоčеlа 1788 gоdinе, а аutоhtоnоg stаnоvništvа је bilо miliоn lјudi u оkо 500 plеmеnа. Тоkоm nаsеlјаvаnjа Аustrаliје, Еnglеzi su ubili izmеđu 90 i 95 оdstо Аbоridžinа, dоk su nа Таsmаniјi stаrоsеdеоci istrеblјеni. Ubistvа stаrоsеdеlаcа su smаtrаnа uslоvоm prоspеritеtа Еnglеzа.

Čеtvrtо, Еnglеzi su pоznаti i kао „vеšаči dеcе“, nа nаčin kојi lеdi krv u žilаmа. Lоndоn је tоkоm 16. vеkа nоsiо nаdimаk Grаd оbеšеni. Тоkоm cаrоvаnjа Hеnriја Оsmоg (1509-1547) kаžnjеnо је sаmо zа skitnju 72.000 lјudi. Dеcu bеskućnikе mаsоvnо su vеšаli čаk i u nаrеdnim vеkоvimа. Теk 1908. gоdinе Britаniја је usvојilа zаkоn pо kоmе sе nа smrtnu kаznu nе mоgu оsuditi mlаđi оd 16 gоdinа.

Pеtо, Britаnci su prvi stvоrili nаrkо-mаfiјu. U tоm kоntеkstu vаžnа је јоš јеdnа strаnicа britаnskе istоriје kоја је u stručnој јаvnоsti pоznаtа kао Оpiјumski rаt. Меđutim, prаvilniје bi bilо tо nаzvаti mаfiјаškim sistеmоm, čiјi је glаvni izvоr bilа trgоvinа nаrkоticimа, zbоg čеgа su skоrо cео јеdаn nаrоd prеtvоrili u nаrkоmаnе. Rаdilо sе u tо vrеmе (19. vеk) о 300-miliоnskоm kinеskоm nаrоdu.


Čаk 13 оdstо dоhоtkа Indiје tоkоm britаnskе vlаdаvinе dоlаzilо је оd prоdаје оpiјumа u Kini. Istоvrеmеnо, оpiјum је ubiјао Kinеzе. Sаmо u pеriоdu оd 1791 dо 1794 gоdinе, brој licеncirаnih оpiјumskih pušiоnicа pоrаstао је sа 87 nа 663. Istоvrеmеnо је Britаniја prеkо оpiјumа izvlаčilа оgrоmаn nоvаc iz Kinе, štо је svе prеdstаvlјаlо klаsičnu nаrkо-mаfiјаšku šеmu.

Оvа situаciја је dоvеlа dо dvа rаzоrnа „оpiјumskа“ rаtа, kао i dо pоtpunе оkupаciје Kinе оd strаnе Britаniје. Kаdа sе tо dоgоdilо, Britаniја је pоčеlа dа uzgаја mаk u Kini, nа miliоnimа hеktаrа, dоk sе brој kоrisnikа pоvеćао nа dеsеtinе miliоnа.

Krај vlаsti nаrkо-mаfiје u Kini dеlо је kоmunistа, kојi su јеdnоstаvnо svе nаrkо-trgоvcе strеlјаli, а plаntаžе mаkа spаlili.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod branko » 15 Nov 2018, 17:07

Britanija napustila EU.

Makron traži evropsku vojsku.

Tramp ga osere.

Merkelova podržava Makrona.

Makron: Puštam Trampa da se igra politike.

Novoizabrani predsednik Brazila Žair Bolsonaro odabrao je za budućeg ministra spoljnih poslova Brazila jednog deklarisanog obožavaoca politike američkog predsednika Donalda Trampa.

Austrija za sankcije Italiji.

Novi raspored snaga ili bacanje prašine u oči?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod Bibliotekar » 15 Nov 2018, 19:44

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4391
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod branko » 16 Nov 2018, 00:07

E, ovo je u stilu vlasti. Mudrost koja ništa ne znači.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod Bibliotekar » 16 Nov 2018, 12:51

Znači, geopolitičko Magare moje Malo. I to podosta. Gledni amo:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4391
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod branko » 16 Nov 2018, 17:12

'Ajde polako i bez tvojih želja.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod Bibliotekar » 16 Nov 2018, 18:43

Moje želje sa faktičkom Istorijom nemaju nikakve veze, Magare moje Neobavešteno:

Slika

Apropo: iz nekih nepoznatih razloga, od 1917. pa do sve do danas niko se od vajnih objektivnih istoričara nije usudio da faksimil originalnog dokumenta, sa sve carskim potpisima, predoči javnosti.

To je donekle razumljivo. Iz praktičnih razloga se strahuje da bi cca. 80 godina brižljivo negovani istorijski narativ i iz njega razvijeni geopolitički stereotipi mogli da budu dovedeni u pitanje. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4391
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod Bibliotekar » 29 Nov 2018, 18:14

Srbija reeksportuje u Rusiju ukrajinske mlečne proizvode

Srbija je isporučila Rusiji mlečne proizvode koji su zapravo proizvedeni u Ukrajini i koji su zabranjeni za uvoz od 2016. godine, navodi se na oficijelnom veb-sajtu ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor „Rosseljhoznadzor”.

Slika

– „Tokom provere, ova služba je otkrila da srpsko preduzeće izvozi ukrajinske proizvode. Od januara do jula 2018. godine u Rusiju je uvezeno 3.815 tona mlečnih proizvoda srpske firme Sremska mlekara d.o.o. – navodi se u saopštenju ruske državne službe.

Kako se naglašava, u carinskoj deklaraciji se navodi da je zemlja porekla proizvoda Srbija, ali je u isto vreme u Srbiju iz Ukrajine uvezen potpuno isti proizvod. Adresa na koju je proizvod iz Ukrajine isporučen poklapa se sa adresom kompanije-izvoznika istovetnog proizvoda u Rusiju.

– „Uporedna analiza ukrajinskih isporuka pokazuje da mlečni proizvodi koje preduzeće Sremska mlekara isporučuje iz Srbije u Rusiju ima ukrajinsko poreklo” – navodi „Roseljhoznadzor”.

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor je duboko obespokojena ovim nalazom i ne isključuje mogućnost da se uvoz zabranjenih ukrajinskih proizvoda u Rusiju već duže vreme izvodi po ovom obrascu , te obećava da će preduzeti neophodne mere kako bi se nelegalni reeksport ukrajinske robe zaustavio.

Podsetimo, uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju je zabranjen počev od 1. januara 2016. godine.

Izvornik:

http://www.fsvps.ru/fsvps/news/28743.html

P.S:

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
 
Postovi: 4391
Pridružio se: 09 Dec 2010, 05:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Postod branko » 05 Okt 2019, 13:18

IZNAJMITE "INSTAGRAM MUŽA"

Ako vam se ne sviđaju fotografije sa putovanja postoji rešenje


LEPE fotografije sa letovanja za mnoge su sinonim za fantastičan odmor, ali pošto je glavna prepreka za dobre slike najčešće muškarac na najčuvenijim svetskim destinacijama su turističke agencije počele da iznajmljuju - instagram muževe.

Selfi je potpuno demode, a momci i muževi nemaju dovoljno strpljenja da uhvate savršen trenutak i naprave fotografiju na kojoj će partnerka izgledati kao "influenserka". Prvi su se dosetili Italijani, jer su svesni da se muškarci ne trude dovoljno i da su 30 odsto putnica koje dolaze u njihovu zemlju "solo žene" koje vape za lepim fotografijama.

U najposećenijim gradovima poput Rima i Venecije od ove godine može da se iznajmi "instagram supruga", a cenovnik nudi lepezu usluga. Recimo, kompletan program košta 1.200 evra, a za ovaj novac dobija se prava turistička tura sa ulaznicima, ručkom, prevozom, potrebnim rekvizitima (vespa, cveće, bicikl, pica, kafa sa penom u obliku srca...), profesionalnim fotografom i prelepim saradljivim suprugom. Ovaj muž pozira dok se ne napravi najbolja fotografija i tačno zna kako da stane, zagrli, zaljubljeno gleda i učini slike toliko uspešnim da "sve drugarice pozavide".

Postoji i jeftiniji paket koji košta 250 evra, a za taj novac se na sat vremena dobijaju fotograf i suprug. Naravno, suprug koji bi radije da pije pivo, može da iznajmi fotografa za 200 evra koji će njegovu voljenu odvesti na najfotogeničnija mesta u gradu i napraviti joj takve fotografije posle kojih neće "skidati" osmeh sa lica.

Za supruge koje veruju u svoje muževe u SAD i Velikoj Britaniji od ove godine se organizuje i vikend profesionalna edukacija za "instagram supruge" tokom koje mogu da nauče kako treba da fotografišu partnerke, koliko je strpljenje važno, da ne smeju da jedu hranu dok se ne slika i još mnogo toga. Edukacija za instagram supruge odvija se pod sloganom "Njeni lajkovi su i tvoji lajkovi".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Prethodni

Povratak na POLITIKA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron