Priča o Oskaru

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Priča o Oskaru

Post od branko »

"Oskar" zvezdana noć filma

Piše: Bratislav Mihailović


HOLIVUDSKA dodela "Oskara" - jedna od najznačajnijih, ali i najglamuroznijih manifestacija u svetu. Jedinstvena noć filma i najsjajnih zvezda. Događaj bez presedana, koji se čeka s nestrpljenjem i planira mesecima, unapred. Čak i sama nominacija za ovu prestižnu filmsku nagradu smatra se uspehom.
Istorija događaja, vezanih za formiranje ovog filmskog priznanja započinje dvadesetih godina prošlog veka. U Holivudu, koji je već tada bio neprikosnoven vladar svetskog filmskog tržišta, osniva se Akademija za film i nauku u maju 1927. godine. Akademija je imala za cilj da promoviše film kao umetnost, ali i da doprinosi njegovom napretku, istražujući i primenjujući nove metode i tehnologije. Njeni osnivači, kao i članovi, njih ukupno tridesetšestoro, bili su najznačajniji filmski stvaraoci tog vremena, uglavnom izvršni producenti i vlasnici moćnih studija. Prvi predsednik Akademije, bio je holivudski producent i mogul Daglas Ferbanks, koji je ujedno bio i jedan od inicijatora ideje da se ustanovi dodela filmskih nagrada, koje će dodeljivati, ova organizacija.
ZLATNU statuu, visoku 34 cm i tešku skoro 4 kg, koja će ubrzo postati prepoznatljiv zaštitni znak ove manifestacije, osmislio je Sedrik Gibons, umetnički direktor kompanije MGM, dok je sve to uobličio Džordž Stenli, skulptor iz Los Anđelesa. Napravljena od britanijuma, legure slične kalaju, a potom specijalnom metodom elektrolize "obojena" tankim, ali trajnim slojem 24-karatnog zlata, figura zapravo predstavlja viteza, koji oslonjen na krstaški mač, stoji na poniklovanom postolju, koje simbolizuje rolnu filmske trake. Iako postoji više verzija o tome kako je nagrada, inače zvani čno nazvana "Academu Anjard of Merit", dobila efektan i opšte prihvaćen naziv "Oskar", najtačnijom se smatra ona po kojoj je sekretarica Akademije Margaret Herik, ugledavši statuu, prokomentarisala da je vitez neodoljivo podseća na njenog ujaka Oskara. Kako se duhovita opaska dopala čelnicima Akademije, ime je bilo ubrzo prihvaćeno.
PRVA dodela "Oskara", održana je 16. maja 1929. godine, u renomiranom hotelu "Ruzvelt", u Holivudu. Događaj je pratilo 250 ljudi, a karta je koštala svega 10 dolara. Za razliku od narednih, ovu dodelu nije pratio preveliki publicitet, ali ni iščekivanje. Naime, kako bi osigurali pojavljivanje dobitnika, čelnici Akademije su, čak tri meseca pre manifestacije objavili imena nagrađenih, a sama ceremonija je održana u sklopu raskošnog banketa i trajala je tek deset minuta. Prvi dobitnici "Oskara", bili su Dženet Gejnor i Emil Džening, u kategoriji najbolje ženske, odnosno muške uloge, dok je "Oskara" za režiju dobio Frenk Borzogi za film "Sedmo nebo", a nagrada za najbolji film, pripala je ostvarenju "Krila". Za najbolje je glasalo sedam najistaknutijih članova Akademije, a pored pomenutih, dodeljeno je još pet "Oskara" u različitim kategorijama.
Već naredne godine, manifestacija je dobila na značaju. Održana 3. aprila 1930. u Los Anđelesu u hotelu "Ambasador", izazvala je veliko interesovanje. Primetno odsustvo medija, koje je obeležilo prvu dodelu, ovoga puta, bilo je na zavidnom nivou. Promena pristupa i neotkrivanje pobednika do poslednjeg trenutka, doprinela je stvaranju, više nego potrebnog publiciteta. Da bi sprečili objavljivanje dobitnika pre zvaničnog proglašenja, čelnici Akademije su izveštaj o nagrađenima, prosledili novinarima, tek neposredno pre početka manifestacije. Na taj način, ceremonija je zadržala ekskluzivnost.
PRAVILA koja su se odnosila na dodelu "Oskara" nisu bila striktno određena od prvog dana. Tokom godina, vidno se menjao broj ustanovljenih nagrada po kategorijama. Sa razvojem tehnologije filma, uvođene su nove, a izbacivane stare, koje su smatrane suvišnim ili prevaziđenim. Takođe, prvih nekoliko godina, u kategoriju filmova koji ulaze u trku za "Oskara" konkurisala su samo ostvarenja iz perioda od 1. avgusta tekuće godine do 31. jula naredne. Tako je, na primer, treća dodela "Oskara" održana 5. novembra 1930, samo sedam meseci posle prethodne. Razlog tako brzog održavanja, bio je "praktične" prirode, jer bi se u slučaju održavanja manifestacije posle jednogodišnje pauze, nominovani filmovi, već smatrali "zastarelim". Nasuprot tome, 1932/1933. godine u kategoriju nominovanih ostvarenja ulazili su filmovi prikazani u poslednjih 17 meseci. Kako je takav pristup unosio pometnju, 1934. godine odlučeno je da će se dodela "Oskara" održavati jednom godišnje, a da pravo na nominaciju imaju isključivo ostvarenja iz jedne kalendarske godine. Pored ovog, danas postoji još nekoliko zvaničnih pravila, koja je propisala Akademija. Filmovi koji konkurišu moraju da budu snimljeni na filmskoj traci širine 35 ili 70 mm i ne smeju da budu kraći od 40 minuta. Takođe, da bi se kvalifikovali, neophodno je da su izvesno vreme prikazivani u određenim bioskopima na teritoriji Los Anđelesa.
NAČIN glasanja se prvih godina menjao. Na početku, kada je manifestacija tek ustanovljena, pravo glasa imali su samo najuticajniji članovi, dok su od 1931. to pravo dobili svi članovi Akademije. Godine 1937. Akademija je objavila nominacije na osnovu glasova, čak 15.000 zaposlenih u filmskoj industriji, što je svakako bio presedan. Ipak, posle većih ili manjih promena, 1957. godine, ustanovljen je princip po kome isključivo članovi Akademije odlučuju o nominacijama, kao i nagradama. Od tada pa do danas nije se mnogo toga promenilo.
Popularnost i značaj, koje su "čudesne, pokretne slike" postigle za relativno kratko vreme, jasno su stavljali do znanja da će dodela "Oskara" postati prestižna filmska manifestacija od najveće važnosti. Iako se sve do 1944. godine ceremonija dodele "Oskara" održavala u sklopu raskošnih banketa, organizovanih u hotelima "Ambasador" i "Baltimor" u Los Anđelesu, glamur, magija, skandali, ali i razni nepredviđeni događaji nisu izostajali.
JEDAN od prvih skandala koji je obeležio manifestaciju dogodio se 1936. godine. Potpuno neočekivano, poznati pisac i scenarista Dadli Nikols odbio je da primi priznanje, kao najbolji autor scenarija za film (The Informer). Odluku je obrazložio svojom lojalnošću prema udruženju pisaca, koje je bilo u štrajku, zbog nesuglasica sa Akademijom. Koliko god njegove namere bile časne, ovaj čin će ostati upamćen kao jedan od prvih ekscesa koji su obeležili ceremoniju.
Već naredne godine, manifestaciju su karakterisale novouvedene kategorije za najbolju mušku, odnosno žensku sporednu ulogu. Međutim, glumci Volter Brenan i Gejl Sondergard, koji su osvojili ova priznanja, morali su da se zadovolje samo plaketom, jer je "Oskar" u ovim kategorijama uveden tek 1943.
DA vremenske nepogode mogu da utiču i na dodelu "Oskara", pokazala je već 1938. godina, kada su višednevne, obilne kiše koje su zadesile Los Anđeles, rezultirale neočekivanim poplavama. Zbog nemogućnosti dolaska zvanica i grada koji je bio u stanju kolapsa, održavanje već pripremljene manifestacije je dovedeno u pitanje. Na sreću, voda se brzo povukla, pa je ceremonija održana nedelju dana kasnije. To veče obeležio je i "Oskar" za najbolju žensku ulogu, koju je drugu godinu za redom, a prvi put u njegovoj istoriji, osvojila glumica Luiz Rajner.
Novi skandal, ali i novi veliki uspeh jednog filma, obeležili su dodelu "Oskara", održanu 1940. godine. Koristeći se najrazličitijim metodama, novinari su uspeli da saznaju imena dobitnika pre zvaničnog proglašenja, ali i pre nego što bi te informacije, kao i ranijih godina, dobili od Akademije. Koristeći značaj dobijene vesti, pisani mediji, umesto u večernjem, imena dobitnika objavljuju u svom dnevnom izdanju. Takvim potezom narušavaju ekskluzivnost, ali i kredibilitet same manifestacije, što je rezultiralo prekidom dotadašnje saradnje sa Akademijom, koja je od naredne godine pojačala mere predostrožnosti i dobitnike čuvala u strogoj tajnosti.
TE godine, film "Prohujalo sa vihorom", nominovan u čak 14 kategorija, osvaja neverovatnih osam "Oskara", kao i dve specijalne nagrade, što ga svrstava među apsolutne favorite po broju osvojenih nagrada. Pored osvojenih "Oskara" za najbolji film, najbolju žensku ulogu, Skarlet O'Hare, u tumačenju sjajne Vivijen Li, ali i ostalih ništa manje značajnih, jedan "Oskar" je predstavljao pravi presedan i, za to vreme, vest vrednu pažnje. Prvi put u istoriji, nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu dodeljena je Afroamerikanki glumici Hati Mekdanijel, za ulogu simpatične sluškinje, takođe u filmu "Prohujalo sa vihorom".
Početak Drugog svetskog rata i kriza koja je uzdrmala svet nisu zaobišli ni Holivud. Zbog bombardovanja Perl Harbura, 7. decembra 1941. i velikog broja poginulih američkih vojnika, razmatrana je mogućnost otkazivanja manifestacije u godini koja je sledila. Dodatni razlog predstavljala je i iznenadna pogibija glumice Kerol Lombard, koja je stradala u avionskoj nesreći, učestvujući u obezbeđivanju pomoći žrtvama rata.
SVE to je doprinosilo izuzetno lošoj atmosferi, u kojoj niko nije bio spreman za glamuzrozan događaj, kakav je "Oskar" sam po sebi bio. No, vođeni poznatim holivudskim principom da "šou mora ići dalje", članovi Akademije u poslednjem trenutku odlučuju da manifestacija bude održana. Bila je to, međutim, jedna od retkih, ako ne i jedina godina, kada je glamurozni sjaj izostao, a raskošni banket na kome su dodeljene statue preinačen u "svečanu večeru". Ratna kriza onemogućavala je nabavku metala i drugog adekvatnog materijala, neophodnog za izradu statue. Tako je pozlaćena statua "Oskara" privremeno zamenjena gipsanom, zadržavši isti oblik, ali i značaj. Po završetku rata, Akademija se vratila starom načinu izrade, a dobitnici gipsanog "Oskara" bili su u mogućnosti da svoje statue zamene za "prave".
KOLIKO god je rat uslovljavao mnoge promene, neretko ugrožavajući i sam smisao manifestacije, stvorene u slavu filma, magije i glamura koji on nosi, jedna situacija je ovom događaju, ipak, išla u korist. Naime, organizatori su smatrali da hotelske banket-sale, u kojima se dodela "Oskara" već godinama održavala, ne pružaju adekvatan nivo bezbednosti i da bi bilo najpametnije preseliti je u neki sigurniji prostor. Članovi Akademije donose odluku da se manifestacija preseli u pozorišne sale, koje su bile pošteđene iznenadnih racija, nemira, kao i drugih problema koje rat nosi. Tako je 16. dodela "Oskara" održana 2. marta 1944. u čuvenom Grumanovom kineskom pozorištu, na Holivud bulevaru. U isto vreme, ova dodela je ostala upamćena i po kultnom ostvarenju "Kazablanka", koje je upravo te godine osvojilo "Oskara" za najbolji film, kao i "Oskara" za režiju.
POSLE tri godine provedene u Grumanovom pozorištu, dodela "Oskara" se naizmenično održavala u svečanoj sali Akademije za filmsku umetnost, kao i čuvenom "Šrajn auditorijumu". Od 1950. "Oskar" se seli u "Pantages Theatre", palatu u art-deko stilu, sagrađenu još 1930. godine. Napravljen prema zahtevima impresarija Aleksandra Pantedžisa, po kome i nosi ime, ovaj teatar je postao domaćin dodele "Oskara" u narednih deset godina.
PEDESETE godine 20. veka, predstavljale su apsolutni procvat američke kinematografije, ali i filmske umetnosti, uopšte. Mnogbrojni filmovi nastali upravo u tim godinama dobili su kultni status, koji ni danas nije izgubio na svom značaju. Bila je to decenija u kojoj su mnoga od tih ostvarenja nagrađena mnogobrojnim "Oskarima", postavljaujući nove rekorde u broju osvojenih statua. Tako je, 1951. film "Sve o Evi", sa legendarnom Bet Dejvis, nominovan u čak 14 kategorija, uspeo da osvoji šest nagrada. Već 1954. film "Odavde do večnosti" osvaja osam statua. Usledila su ostvarenja "Most na reci Kvaj" i "Žiži", koji su 1958-1959. osvojili sedam, odnosno devet "Oskara". Ipak, film koji je obeležio kraj ove i početak sledeće dekade bio je kultni istorijski spektakl "Ben Hur", sa sjajnim Čarltonom Hestonom, koji je uspeo da obori sve dotadašnje rekorde, osvojivši ukupno 11 zlatnih statua!
ISTORIJSKIM momentom smatra se 1953. godina, kada je prvi put organizovan televizijski prenos ove manifestacije. Tog 19. marta, prenos ceremonije, čiji je domaćin bio glumac Bob Houp, mogli su da prate gledaoci širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.
Godine 1961. održavanje dodele "Oskara" se iz Los Anđelesa prebacuje u "Santa Monika auditorium", višenamenski kongresni centar, gde će se zadržati sve do 1969. Ovu deceniju obeležio je prvi televizijski prenos manifestacije, u boji, emitovan 1966, ali i plejada odličnih filmskih ostvarenja poput "Moja voljena draga", "Lorens od Arabije", "Priča sa zapadne strane"...
Novo, značajno poglavlje dodele "Oskara", započinje 1969. godine, kada se održavanje manifestacija seli u grandiozni "Paviljon Doroti Čendler". Nazvan po ženi koja se zalagala za njegovu izgradnju i dala veliki doprinos umetničkom i kulturnom prosperitetu grada, ovaj paviljon je jedan od tri najveća umetničko-koncertna prostora u državi. Impresivna građevina, bogatog enterijera, postala je lokacija na kojoj se dodela "Oskara" održavala dugi niz godina. Svečani ulazak ceremonije u novi objekat obeležio je film "Oliver" sa osvojenih šest statua, ali i jedan izuzetak, kada je dodela ovih nagrada u pitanju. Naime, prvi put se dogodilo da dve glumice, u konačnom zbrajanju, ostvare isti broj glasova. Bile su to Ketrin Hepbern u filmu "Lav u zimu" i Barbra Strejsend u ostvarenju "Smešna devojka", obe nominovane u kategoriji najbolje ženske uloge. Ne želeći da favorizuje nijednu od njih, Akademija odlučuje da statua bude dodeljena i jednoj i drugoj glumici.
NOVA bura, dešava se već 1971. godine, kada glumac Džordž Skot, nominovan za najbolju mušku ulogu, u filmu "Paton", odbija ne samo da primi nagradu, već i da se pojavi na manifestaciji. Da nije izraziti poštovalac ovog priznanja, pokazao je još 1961. kada je ignorisao i samu nominaciju, za sporednu ulogu u filmu "Hastler". Kada su ga mediji pitali da objasni svoju odluku, odgovorio je da je bio maksimalno posvećen spremanju uloge kontroverznog generala Patona, pa samim tim, uspeh ga nije iznenadio. U istom stilu je dodao, da mu nikakva potvrda Akademije nije potrebna, nazivajući dodelu "Oskara" bezvrednom i preterano napadnom manifestacijom, na kojoj njemu nije mesto.
Iako je naredne godine jedan od najupečatljivijih momenata ceremonije bila dodela počasnog "Oskara", legendarnom Čarli Čaplinu, kojeg je prepuna sala uglednih gostiju pozdravila petominutnim ovacijama, već 1972. skandali se nastavljaju. Ni manje, ni više, čuveni Marlon Brando nastavlja "tradiciju", koju je započeo Džordž Skot. Naime, nezadovoljan načinom na koji američka kinematografija prikazuje Indijance, odbija da primi "Oskara" za najbolju mušku ulogu, u kultnom ostvarenju "Kum"! Međutim, za razliku od Skota, Brando je celu situaciju obogatio i malim performansom. Kako on nije prisustvovao manifestaciji, u njegovo ime se na bini pojavila mlada Indijanka Crveno Pero, obučena u tracionalnu indijansku odeću i pročitala govor u kome Brando objašnjava razloge svoje odluke. Događaj koji je izazvao veliku pažnju kako prisutnih u sali, tako i kompletne javnosti, dobio je sasvim novu dimenziju kada se kasnije ispostavilo da je "mlada Indijanka", zapravo Monika Kruz, "glumica sa zadatkom".
ŠOKANTAN momenat obeležio je 46. dodelu "Oskara", održanu 1974. godine. Dok je jedan od domaćina ceremonije, glumac Dejvid Niven, najavljivao Elizabet Tejlor, koja je imala ulogu prezentera, na sceni se, odnekuda pojavio potpuno nag muškarac! Publika je bila u najmanju ruku šokirana, kao i reditelj direktnog televizijskog prenosa, koji je na sve načine pokušavao da izbegne frontalni prikaz iznenadnog gosta. Nepoznati muškarac je protrčao preko scene, pokazujući znak mira i ubrzo nestao iza scene, gde ga je dočekalo obezbeđenje. Inače, tajanstveni muškarac, bio je izvesni Robert Opel, ne puno poznati fotograf i galerista željan publiciteta.
DRUGI deo filmske trilogije "Kum", 1975. godine, ubedljivo je pobedio u kategoriji najboljeg filma, postavši tako jedino ostvarenje koje je osvojilo "Oskara" i za svoj nastavak. Ujedno, "Kum 2" je bio i apsolutni pobednik te godine, osvojivši šest "Oskara". Samo jednu statuu manje, naredne godine je osvojio film "Let iznad kukavičjeg gnezda", svrstavajući se, već tada među najbolje filmove svih vremena. Pored maestralnog Džeka Nikolsona, koji je pobedio u kategoriji najboljih muških uloga, u pomenutom filmu je briljirala i glumica Luiz Flečer, osvojivši "Oskara" za najbolju žensku ulogu. Poseban utisak na ceremoniji, ostavio je njen govor zahvalnosti u kojem se obratila publici, jezikom znakova, iz poštovanja prema osobama oštećenog sluha. Ipak, kada su nagrađeni filmovi u pitanju, najveće iznenađenje desilo se 1978. godine, kada je statuu za najbolji film, ali i režiju, odnela akciona drama "Roki".
Usledile su godine u kojima su briljirali filmovi poput "Eni Hol", "Lovac na jelene", "Kramer protiv Kramera", ali i kada su dodeljeni neki od počasnih "Oskara". To se, pre svega, odnosi na velikog Lorensa Olivijea, koji je 1979. godine dobio specijalno priznanje za izvanredan doprinos i posvećenost filmskoj umetnosti.
U POLITIČKOM smislu, osamdesete godine DžDž veka nisu najslavnije počele. Atentat koji je pokušan na tadašnjeg predsednika Ronalda Regana, 30. marta 1981, odrazio se i na samu dodelu "Oskara", pa je održavanje događaja neznatno pomereno. Te godine, nagradu za najbolji film osvojila je drama "Obični ljudi", koja je ponela još tri "Oskara", za režiju, adaptirani scenario i žensku sporednu ulogu. Mnogo uspešniji bio je film "Gandi", koji je 1983. sa svojih sjajnih devet "Oskara" zasluženo ušao među ostvarenja sa najvećim brojem osvojenih statua. Isti uspeh ponovio je i legendarni film "Amadeus", samo dve godine kasnije. Ipak, pored apsolutnog trijumfa pomenutog filma, događaj koji je po svojoj emotivnosti ostao upamćen bio je krajnje iskren govor zahvalnosti, glumice Seli Fild koja je primila svog drugog "Oskara" u karijeri, ovoga puta za glavnu ulogu u filmu "Mesto u srcu".
POSLE skoro 20 godina kontinuiranog održavanja manifestacije u paviljonu "Doroti Čendler", dodela "Oskara" se 1988. privremeno seli u prestižni "Šrajn auditorijum". Obeležena filmom Bernarda Bertolučija "Poslednji kineski car", koji je osvojio devet zlatnih statua, kao i sjajnom prezentacijom glumca i komičara Čevija Čejsa, koji se prvi put našao u ulozi domaćina, šezdeseta, glamurozna dodela "Oskara" ušla je u "Šrajn auditorijum" na pravi način. Ipak, da u šou-biznisu nema pravila, potvrđeno je već sledeće godine, kada je manifestacija proglašena za nedopustivo sramotnu, čak i od glavnog borda Akademije! Problem je nastupio već na samom početku direktnog televizijskog prenosa. Odlukom producentskog tima, na čelu sa Alanom Karom, šou je započeo izvođenjem pesme "Proud Mary", koju su duetski interpretirali glumica Ejlin Boman u ulozi Snežane, iz istoimene bajke, kao i glumac Rob Lou. Međutim, duet je zvučao izuzetno loše, a producentska kuća "Dizni" je čak pretila i tužbom. Ipak, situacija se rešila mirnim putem, ali je Alan Kar, producent manifestacije, dobio otkaz.
SLEDEĆA decenija započela je trijumfom drame "Vozeći gospođicu Dejzi", koja je osvojila četiri "Oskara". Posebno interesantna bila je glumica Džesika Tendi, koja je za glavnu ulogu u ovom filmu osvojila svog prvog "Oskara". Naime, ona je sa 80 godina, koliko je tada imala, bila ubedljivo najstariji ženski dobitnik ovog priznanja. U kategoriji najboljeg glumca, ovu titulu poneo je "mnogo mlađi" Džordž Barns, koji je 1975. u trenutku osvajanja ove nagrade, imao 75 godina. Ipak, do danas najstariji dobitnik zlatne statue, nevezano od kategorije, bio je komičar Gručo Marks, koji je specijalnog "Oskara" za celokupan filmski doprinos osvojio u 83. godini. Interesantno je pomenuti da je nasuprot tome, najmlađi dobitnik "Oskara" bila glumica Širli Templ, koja je kao petogodišnje dete - zvezda, osvojila "Oskara" za neke od svojih najuspešnijih filmova.

Rediteljski prvenac Kevina Kostnera "Ples sa vukovima" obeležio je 1991. osvojivši sedam "Oskara". Već naredne godine briljira psiho-triler "Kad jaganjci utihnu", sa maestralnom ulogom Hanibala Lektora, u tumačenju sjajnog Entonija Hopkinsa. Pored nagrade za najbolji film, kao i najbolju glavnu mušku ulogu, ovo ostvarenje dobilo je još tri statue. Iste godine u kategoriji najboljeg filma prvi put je nominovan i jedan dugometražni, crtani film "Lepotica i zver". Usledili su novi "Oskari" - 1995. "Forest Gamp" sa osvojenih šest statua. Naredne godine ratna drama "Hrabro srce", u režiji Mela Gibsona, beleži skok od pet "Oskara", dok 1997. film "Engleski pacijent" osvaja sjajnih devet nagrada. Ipak, filmski spektakl "Titanik", reditelja Džemsa Kamerona, iz 1998. godine, jedan je od rekordera u novijoj istoriji - sa osvojenih, čak, 11 "Oskara".
U POLITIČKOM smislu, osamdesete godine DžDž veka nisu najslavnije počele. Atentat koji je pokušan na tadašnjeg predsednika Ronalda Regana, 30. marta 1981, odrazio se i na samu dodelu "Oskara", pa je održavanje događaja neznatno pomereno. Te godine, nagradu za najbolji film osvojila je drama "Obični ljudi", koja je ponela još tri "Oskara", za režiju, adaptirani scenario i žensku sporednu ulogu. Mnogo uspešniji bio je film "Gandi", koji je 1983. sa svojih sjajnih devet "Oskara" zasluženo ušao među ostvarenja sa najvećim brojem osvojenih statua. Isti uspeh ponovio je i legendarni film "Amadeus", samo dve godine kasnije. Ipak, pored apsolutnog trijumfa pomenutog filma, događaj koji je po svojoj emotivnosti ostao upamćen bio je krajnje iskren govor zahvalnosti, glumice Seli Fild koja je primila svog drugog "Oskara" u karijeri, ovoga puta za glavnu ulogu u filmu "Mesto u srcu".
POSLE skoro 20 godina kontinuiranog održavanja manifestacije u paviljonu "Doroti Čendler", dodela "Oskara" se 1988. privremeno seli u prestižni "Šrajn auditorijum". Obeležena filmom Bernarda Bertolučija "Poslednji kineski car", koji je osvojio devet zlatnih statua, kao i sjajnom prezentacijom glumca i komičara Čevija Čejsa, koji se prvi put našao u ulozi domaćina, šezdeseta, glamurozna dodela "Oskara" ušla je u "Šrajn auditorijum" na pravi način. Ipak, da u šou-biznisu nema pravila, potvrđeno je već sledeće godine, kada je manifestacija proglašena za nedopustivo sramotnu, čak i od glavnog borda Akademije! Problem je nastupio već na samom početku direktnog televizijskog prenosa. Odlukom producentskog tima, na čelu sa Alanom Karom, šou je započeo izvođenjem pesme "Proud Mary", koju su duetski interpretirali glumica Ejlin Boman u ulozi Snežane, iz istoimene bajke, kao i glumac Rob Lou. Međutim, duet je zvučao izuzetno loše, a producentska kuća "Dizni" je čak pretila i tužbom. Ipak, situacija se rešila mirnim putem, ali je Alan Kar, producent manifestacije, dobio otkaz.
SLEDEĆA decenija započela je trijumfom drame "Vozeći gospođicu Dejzi", koja je osvojila četiri "Oskara". Posebno interesantna bila je glumica Džesika Tendi, koja je za glavnu ulogu u ovom filmu osvojila svog prvog "Oskara". Naime, ona je sa 80 godina, koliko je tada imala, bila ubedljivo najstariji ženski dobitnik ovog priznanja. U kategoriji najboljeg glumca, ovu titulu poneo je "mnogo mlađi" Džordž Barns, koji je 1975. u trenutku osvajanja ove nagrade, imao 75 godina. Ipak, do danas najstariji dobitnik zlatne statue, nevezano od kategorije, bio je komičar Gručo Marks, koji je specijalnog "Oskara" za celokupan filmski doprinos osvojio u 83. godini. Interesantno je pomenuti da je nasuprot tome, najmlađi dobitnik "Oskara" bila glumica Širli Templ, koja je kao petogodišnje dete - zvezda, osvojila "Oskara" za neke od svojih najuspešnijih filmova.
Rediteljski prvenac Kevina Kostnera "Ples sa vukovima" obeležio je 1991. osvojivši sedam "Oskara". Već naredne godine briljira psiho-triler "Kad jaganjci utihnu", sa maestralnom ulogom Hanibala Lektora, u tumačenju sjajnog Entonija Hopkinsa. Pored nagrade za najbolji film, kao i najbolju glavnu mušku ulogu, ovo ostvarenje dobilo je još tri statue. Iste godine u kategoriji najboljeg filma prvi put je nominovan i jedan dugometražni, crtani film "Lepotica i zver". Usledili su novi "Oskari" - 1995. "Forest Gamp" sa osvojenih šest statua. Naredne godine ratna drama "Hrabro srce", u režiji Mela Gibsona, beleži skok od pet "Oskara", dok 1997. film "Engleski pacijent" osvaja sjajnih devet nagrada. Ipak, filmski spektakl "Titanik", reditelja Džemsa Kamerona, iz 1998. godine, jedan je od rekordera u novijoj istoriji - sa osvojenih, čak, 11 "Oskara".
GODINE 1999. ceremoniju je obeležila romantična drama "Zaljubljeni Šekspir" s odličnim Džozefom Fajnsom i Gvinet Paltrou, koja je za glavnu žensku ulogu, u tom filmu osvojila svog prvog "Oskara". Ipak, najšarmantniji učesnik i "zvezda večeri", bio je italijanski komičar Roberto Benini, koji je dobio "Oskara" za ulogu u filmu "Život je lep".
Već 2000. godine, samo 15 dana pre održavanja manifestacije, ukradeno je svih 55 statua, koliko je pripremljeno za dodelu. Usledila je neverovatna panika, jer je ovakva, gotovo bizarna situacija, mogla da dovede u pitanje celu manifestaciju. U istragu je bila uključena i služba FBI. Ali, kako je vreme neumitno prolazilo, a početna potraga nije davala rezultate, pristupilo se izradi novih. U međuvremenu, samo nekoliko dana pre manifestacije, ukradeni "Oskari" su pronađeni na lokalnoj deponiji. Obavljajući svoj posao, slučajno ih je pronašao đubretar, Vili Fulger i obavestio policiju. Za svoj doprinos, Fulger je nagrađen kartama, kao i novčanom nagradom od 50.000 dolara.
Godine 2002. ceremonija se seli u novoizgrađeni Kodak teatar. Realizaciju ovog projekta sponzorisala je kompanija "Kodak", po kojoj teatar i nosi ime, uloživši čak 75 miliona dolara u njegovu izgradnju. Upravo u ovom prostoru svoje "Oskare" su poneli filmovi "Blistavi um", "Čikago", "Devojka od milion dolara", kao i ostvarenje "Fatalna nesreća", dobitnik zlatne statue, iz prošle godine. Ipak, posebno treba izdvojiti poslednji deo trilogije "Gospodar prstenova - Povratak kralja", koji je prvi, u ovom prostoru osvojio sjajnih 11 "Oskara" i time se pridužio dvojici prethodnih rekordera, filmovima "Ben Hur" i "Titanik".
DODELU "Oskara" nezaobilazno prati i glamur "crvenog tepiha". Manifestacija je upravo uvođenjem tog "apsolutnog šika", bila i ostala imperativ, budućim ceromonijama sličnog tipa. Crveni tepih je mesto kojim defiluju najveće zvezde, ali i sve važne osobe iz sveta filma i šou biznisa, pokazujući svoj stil, glamur, dekadenciju, posebnost i nedodirljivost. Koliko god to bila noć organizovana u slavu filma i njegove magije, niko ne može osporiti činjenicu da je noć "Oskara" zapravo i najznačajniji modni događaj na planeti. Noć, kada se nosi "visoka moda"! Vrlo često atraktivne modne kreacije bacaju senku i na same filmove, stvarajući same za sebe, momente koji se pamte.
Obasjana sjajem reflektora i sevanjem bliceva, šetnja crvenim tepihom je ravna dobijanju glavne uloge ili, čak samom osvajanju "Oskara". Neobična, glamurozna ili provokativna haljina u kombinaciji sa skupim nakitom i neizbežnim stavom zvezde, može doprineti neverovatnom publicitetu.
KAKO manifestacija svake godine počinje tačno u 18.00 po lokalnom vremenu, prve zvezde počinju da pristižu na crveni tepih već oko 16 časova. Ipak, većina njih dolazi oko 16.30, što im ostavlja sasvim dovoljno vremena za fotografisanja i intervjue.
Još jedno pravilo: ukoliko niste dobili zvanične pozivnice ili jednostavno niste član Akademije, šansa da prisustvujete ovom događaju, gotovo je nikakva. Regularne ulaznice ne postoje i sve funkcioniše po principu poziva, zasluge ili iznenadno velike sreće. Poznat je slučaj iz 1996. godine, kada je dvoje ljudi, za izuzetno veliku sumu novca, otkupilo karte od pravih vlasnika, kako bi imalo priliku da uživa u događaju. Međutim, nisu uspeli da prođu strogu kontrolu i bili su "zamoljeni" da napuste ceremoniju. Naime, ulaznice za dodelu "Oskara", odnose se samo na one kojima su prosleđene i apsolutno su neprenosive!

Kraj
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Priča o Oskaru

Post od Upravnik »

Nominacije za Oskara 2011 su:

BEST PICTURE

Black Swan
Mike Medavoy, Brian Oliver and Scott Franklin

The Fighter
David Hoberman, Todd Lieberman and Mark Wahlberg

Inception
Emma Thomas and Christopher Nolan

The Kids Are All Right
Gary Gilbert, Jeffrey Levy-Hinte and Celine Rattray

The King's Speech
Iain Canning, Emile Sherman and Gareth Unwin

127 Hours
Christian Colson, Danny Boyle and John Smithson

The Social Network
Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca and Ceán Chaffin

Toy Story 3
Darla K. Anderson

True Grit
Scott Rudin, Ethan Coen and Joel Coen

Winter's Bone
Anne Rosellini and Alix Madigan-Yorkin


ACTOR IN A LEADING ROLE

Havier Bardem
Biutiful

Jeff Bridges
True Grit

Jesse Eisenberg
The Social Network

Colin Firth
The King's Speech

James Franco
127 Hours


ACTOR IN A SUPPORTING ROLE

Christian Bale
The Fighter

John Hawkes
Winter's Bone

Jeremy Renner
The Town

Mark Ruffalo
The Kids Are All Right

Geoffrey Rush
The King's Speech


ACTRESS IN A LEADING ROLE

Annette Bening
The Kids Are All Right

Nicole Kidman
Rabbit Hole

Jennifer Lawrence
Winter's Bone

Natalie Portman
Black Swan

Michelle Williams
Blue Valentine


ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE

Amy Adams
The Fighter

Helena Bonham Carter
The King's Speech

Melissa Leo
The Fighter

Hailee Steinfeld
True Grit

Jacki Weaver
Animal Kingdom


DIRECTING

Black Swan
Darren Aronofsky

The Fighter
David O. Russell

The King's Speech
Tom Hooper

The Social Network
David Fincher

True Grit
Joel Coen and Ethan Coen
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

Oskar 2013.-'Argo' pobedio', Ang Li iznenadio!

Održana je 85. dodela nagrade Oskar, a pokazalo se da su se uglavnom realizovali dosadašnji trendovi i lobiranja. 'Argo' je osvojio nagradu za najbolji film, adaptirani scenario i miks zvuka, ali nije i nagradu za najboljeg reditelja jer Ben Aflek (Ben Affleck) nije ni bio nominovan pa se očekivalo da će Spilberg (Spielberg) dobiti svog 'utešnog' Oskara za režiju 'Linkolna'. Umesto toga za najboljeg reditelja proglašen je Ang Li (Ang Lee) za 'Pijev život' pa se Li zahvalio 'Bogu filma' na svom drugom Oskaru.

Glumački Oskari otišli su očekivanim favoritima koji su imali vremena da uvežbaju svoje govore. Najbolji glavni glumac Danijel Dej Luis (Daniel Day Lewis) se u svom govoru našalio da je Meril Strip (Meryl Streep) bila prvi izbor za ulogu Linkolna i da je sreća što film nije snimljen kao mjuzikl, a nagrađena glavna glumica Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) pokleknula je u velikoj haljini - očigledno još ne može da se navikne na veliku garderobu i sve te silne pobede.

Kristof Valc (Christoph Waltz) osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca, a njegova 'Djangova osveta' dobila je i nagradu za najbolji scenario (Tarantino), dok je najboljom sporednom glumicom proglašena En Hetvej (Anne Hathaway) za nastup u 'Jadnicima'. Zanimljivo je da je najviše Oskara, njih 4, osvojio 'Pijev život', po 3 Oskara dobili su 'Argo' i 'Jadnici', a 2 Oskara dobili su 'Djangova osveta', 'Linkoln' i 'Skyfall' koji je jednog Oskara podelio s filmom 'Zero Dark Thirty'.

Ova moderna dodela Oskara protekla je u znaku videolinka pa smo na početku ceremonije na velikom ekranu mogli videti Vilijama Šatnera (William Shatner) u ulozi kapetana Kirka, a na završetku Oskara je glavnog pobednika preko videolinka objavila prva dama Amerike Mišel Obama (Michelle Obama), i to iz Bele kuće. Voditelj ceremonije bio je cinični Set Mekfarlen (Seth MacFarlane) koji je svojim politički nekorektnim humorom svo vreme provocirao američku publiku.

Najviše prašine digao je šalom da je (ubica Linkolna) Džon Vilks But (John Wilkes Booth) 'jedini glumac koji je zaista ušao u Linkolnovu glavu', a imao je on još i sočnih viceva na račun Adeline težine, grudi glumica, Mel Gibsona, Džodi Foster, Krisa Brauna i Riane. Čak je i njegov medvedić Ted kao prezenter izveo šalu s orgijama, a nakon toga se našalio i na račun jevreja u Holivudu.

Popis svih dobitnika je na službenoj stranici ovde, a mi objavljujemo dobitnike Oskara u glavnim kategorijama:

Najbolji film:
'Argo'

Najbolji reditelj:
Ang Lee, 'Pijev život'

Najbolji glavni glumac:
Daniel Day Lewis, 'Linkoln'

Najbolja glavna glumica:
Jennifer Lawrence, 'U dobru i u zlu'

Najbolji sporedni glumac:
Christoph Waltz, 'Djangova osveta'

Najbolja sporedna glumica:
Anne Hathaway, 'Jadnici'

Najbolji originalni scenario:
Quentin Tarantino, 'Djangova osveta'

Najbolji adaptirani scenario:
Chris Terrio, 'Argo'

Najbolji dugometražni animirani film:
'Hrabra Merida '

Najbolji dugometražni dokumentarni film:
'Searching for Sugar Man'

Najbolji film na stranom jeziku:
'Ljubav', Austrija
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Priča o Oskaru

Post od Upravnik »

Oscars 2014: The complete list of nominees and winners

Best picture
WINNER: "12 Years a Slave"
"American Hustle"
"Captain Phillips"
"Dallas Buyers Club"
"Gravity"
"Her"
"Nebraska"
"Philomena"
"The Wolf of Wall Street"

Director
WINNER: Alfonso Cuarón, "Gravity"
Steve McQueen, "12 Years a Slave"
Alexander Payne, "Nebraska"
David O. Russell, "American Hustle"
Martin Scorsese, "The Wolf of Wall Street"

Lead actor
Christian Bale, "American Hustle"
Bruce Dern, "Nebraska"
Chiwetel Ejiofor, "12 Years a Slave"
WINNER: Matthew McConaughey, "Dallas Buyers Club"
Leonardo DiCaprio, "The Wolf of Wall Street"

Lead actress
Amy Adams, "American Hustle"
WINNER: Cate Blanchett, "Blue Jasmine"
Judi Dench, "Philomena"
Meryl Streep, "August: Osage County"
Sandra Bullock, "Gravity"

Supporting actor
Barkhad Abdi, “Captain Phillips”
Bradley Cooper, “American Hustle”
Michael Fassbender, “12 Years a Slave”
Jonah Hill, “The Wolf of Wall Street”
WINNER: Jared Leto, “Dallas Buyers Club”

Supporting actress
Sally Hawkins, “Blue Jasmine”
Jennifer Lawrence, “American Hustle”
WINNER: Lupita Nyong’o, “12 Years a Slave”
Julia Roberts, “August: Osage County”
June Squibb, “Nebraska”

Animated feature film
“The Croods”
“Despicable Me 2”
“Ernest &; Celestine”
WINNER: “Frozen”
“The Wind Rises”

Cinematography
“The Grandmaster,” Philippe Le Sourd
WINNER: “Gravity,” Emmanuel Lubezki
“Inside Llewyn Davis,” Bruno Delbonnel
“Nebraska,” Phedon Papamichael
“Prisoners,” Roger A. Deakins

Costume design
“American Hustle,” Michael Wilkinson
“The Grandmaster,” William Chang Suk Ping
WINNER: “The Great Gatsby,” Catherine Martin
“The Invisible Woman,” Michael O’Connor
“12 Years a Slave,” Patricia Norris

Documentary feature
“The Act of Killing”
“Cutie and the Boxer”
“Dirty Wars”
“The Square”
WINNER: “20 Feet From Stardom”

Documentary short subject
“CaveDigger”
“Facing Fear”
“Karama Has No Walls”
WINNER: “The Lady in Number 6: Music Saved My Life”
“Prison Terminal: The Last Days of Private Jack Hall”

Film editing
“American Hustle,” Jay Cassidy, Crispin Struthers and Alan Baumgarten
“Captain Phillips,” Christopher Rouse
“Dallas Buyers Club,” John Mac McMurphy and Martin Pensa
WINNER: “Gravity,” Alfonso Cuarón and Mark Sanger
“12 Years a Slave,” Joe Walker

Foreign language film
“The Broken Circle Breakdown,” Belgium
WINNER: “The Great Beauty,” Italy
“The Hunt,” Denmark
“The Missing Picture,” Cambodia
“Omar,” Palestine

Makeup and hairstyling
WINNER: “Dallas Buyers Club,” Adruitha Lee and Robin Mathews
“Jackass Presents: Bad Grandpa,” Stephen Prouty
“The Lone Ranger,” Joel Harlow and Gloria Pasqua-Casny

Original score
“The Book Thief,” John Williams
WINNER: “Gravity,” Steven Price
“Her,” William Butler and Owen Pallett
“Philomena,” Alexandre Desplat
“Saving Mr. Banks,” Thomas Newman

Original song
“Happy” from “Despicable Me 2”
WINNER: “Let It Go” from “Frozen”
“The Moon Song” from “Her”
“Ordinary Love” from “Mandela: Long Walk to Freedom”

Production design
“American Hustle,” Production Design: Judy Becker; Set Decoration: Heather Loeffler
“Gravity,” Production Design: Andy Nicholson; Set Decoration: Rosie Goodwin and Joanne Woollard
WINNER: “The Great Gatsby,” Production Design: Catherine Martin; Set Decoration: Beverley Dunn
“Her,” Production Design: K.K. Barrett; Set Decoration: Gene Serdena
“12 Years a Slave,” Production Design: Adam Stockhausen; Set Decoration: Alice Baker

Animated short film
“Feral”
“Get a Horse!”
WINNER: “Mr. Hublot”
“Possessions”
“Room on the Broom”

Live action short film
“Aquel No Era Yo (That Wasn’t Me)”
“Avant Que De Tout Perdre (Just before Losing Everything)”
WINNER: “Helium”
“Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa? (Do I Have to Take Care of Everything?)”
“The Voorman Problem”

Sound editing
“All Is Lost,” Steve Boeddeker and Richard Hymns
“Captain Phillips,” Oliver Tarney
WINNER: “Gravity,” Glenn Freemantle
“The Hobbit: The Desolation of Smaug,” Brent Burge and Chris Ward
“Lone Survivor,” Wylie Stateman

Sound mixing
“Captain Phillips,” Chris Burdon, Mark Taylor, Mike Prestwood Smith and Chris Munro
WINNER: “Gravity,” Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead and Chris Munro
“The Hobbit: The Desolation of Smaug,” Christopher Boyes, Michael Hedges, Michael Semanick and Tony Johnson
“Inside Llewyn Davis,” Skip Lievsay, Greg Orloff and Peter F. Kurland
“Lone Survivor,” Andy Koyama, Beau Borders and David Brownlow

Visual effects
WINNER: “Gravity,” Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk and Neil Corbould
“The Hobbit: The Desolation of Smaug,” Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton and Eric Reynolds
“Iron Man 3,” Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash and Dan Sudick
“The Lone Ranger,” Tim Alexander, Gary Brozenich, Edson Williams and John Frazier
“Star Trek Into Darkness,” Roger Guyett, Patrick Tubach, Ben Grossmann and Burt Dalton

Adapted screenplay
“Before Midnight,” written by Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke
“Captain Phillips,” screenplay by Billy Ray
“Philomena,” screenplay by Steve Coogan and Jeff Pope
WINNER: “12 Years a Slave,” screenplay by John Ridley
“The Wolf of Wall Street,” screenplay by Terence Winter

Original screenplay
“American Hustle,” written by Eric Warren Singer and David O. Russell
“Blue Jasmine,” written by Woody Allen
“Dallas Buyers Club,” written by Craig Borten &; Melisa Wallack
WINNER: “Her,” written by Spike Jonze
“Nebraska,” written by Bob Nelson
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Priča o Oskaru

Post od aleksey »

 
YESSSS...

Ipak su marketing i lobiranje zbog zarade na blagajnama popušili... :lol:
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

"Povratnik" u 12 kategorija za Oskara

Los Anđeles - - "Povratnik", epski vestern Alehandra Injaritua, nominovan je u čak 12 kategorija za nagradu Oskar, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu - Leonardo Dikaprio, ali i sporednu mušku ulogu - Tom Hardi. Veliki broj nominacija - deset, odnosno sedam - imaju i "Pobesneli Maks: Auto-put besa" i "Marsovac". Ova dva blokbastera nominovana su i za najbolji film, uz pomenutog "Povratnika", ali i ostvarenja: "Spotlight", "Opklada veka", "Most špijuna", "Soba" i "Bruklin".

Pored Injaritua, koji je prošle godine dobio Oskara za film "Čovek ptica", u konkurenciji za najbolju režiju su i: Adam Mekej ("Opklada veka"), Džordž Miler ("Pobesneli Maks"), Tom Mekarti (Spotlight) i Leni Abramson (Soba), koji nije bio među nominovanim tokom dosadašnje sezone nagrada.

Iako je među filmskim kritičarima viđen kao jedan od favorita za priznanje Oskar, film Teda Hejsa "Kerol" izostao je iz nekih od glavnih kategorija. Kejt Blančet i Runi Mara nominovane su za najbolje glumice (za glavnu i sporednu žensku ulogu), a još četiri nominacije "Kerol" je ostvarila u nekim manje popularnim kategorijama (najbolji originalni scenario, muzika, kamera, kostim).

Pored Blančet najbolje glavne ženske uloge ostvarile su i: Bri Larson ("Soba"), Dženifer Lorens ("Džoj"), Serše Ronan ("Bruklin"), ali i Šarlot Rempling, koja nije imala mnogo sreće tokom dosadašnje sezone nagrada u Americi, iako je već dobila evropskog Oskara za film "45 godina". Među njihovim kolegama nije bilo iznenađenja. Najbolji glumci su: Leonardo Dikaprio ("Povratnik"), Met Dejmon ("Marsovac"), Majkl Fasbender ("Stiv Džobs"), prošlogodišnji laureat i oskarovac Edi Redmejn ("Dankinja") i zvezda serije "Čista hemija" Brajan Kranston ("Trumbo").

Najbolju mušku sporednu ulogu ostvarili su: pomenuti Hardi ("Povratnik"), nedavno nagrađen Zlatnim globusom Silvester Stalone za lik ostarelog Rokija u filmu "Krid", zatim Kristijan Bejl ("Velika opklada"), Mark Rajlans ("Most špjuna") i Mark Rafalo ("Spotlight"). Pored Runi Mare najbolje glumice u sporednim ulogama su i: Dženifer Džejson Li ("Podlih osam"), Kejt Vinslet ("Stiv Džobs"), Alisija Vinkander ("Dankinja"), kao i Rejčel Mekadams ("Spotlight").

Iznenađenje ovogodišnjih nominacija za Oskara je i izostanak filma Kventina Tarantina "Podlih osam". Pored Džejson Li, nominovan je još kompozitor Enio Morikone za najbolju muziku, dok Tarantino nije među najboljim scenaristima. Za najbolji scenario nije nominovan ni Aron Sorkin za filma "Stiv Džobs", iako je nedavno nagrađen Zlatnim globusom.

U kategoriji najboljih adaptiranih scenarija nominovani su: "Opklada veka", "Bruklin", "Kerol", "Marsovac", "Soba", a za najbolji originalni scenario: "Most špijuna", "Ex Machina", "U mojoj glavi", "Spotlight" i "Pravo iz Komptona".

"U mojoj glavi" je i jedan od najboljih animiranih filmova, uz "Anomalisa", "Ovčica Šone", "Boy and the Wild" i "When Marnie Was There", a najbolji dokumentarni: "Ejmi", o tragično preminuloj pevačici Ejmi Vajnhaus, "Pogled tišine", nastavak priče o genocidu u Indoneziji Džošue Openhajmera, "Cartel Land", o meksičkim kartelima smeštenim s druge strane američke granice, "What Happened, Miss Simone?", o legendarnoj pevačici Nini Simon, i "Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom", koji govori o demonstracijama u Ukrajini tokom zime 2013/14. godine.

Očekivano među filmovima snimljenim van engleskog govornog područja za Oskara se nadmeću: mađarski "Šaulov sin", francusko-turski "Mustang", jordanski "Vuk", koji je inače pobednik prošlogodišnjeg Festa, kolumbijski "Zagrljaj zmije" i danski "Rat".

Dodela nagrada Američke akademije, 88. po redu, biće održana 28. februara u Los Anđelesu, a domaćin će biti komičar Kris Rok.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

Koliko košta dobijanje Oskara?

LOS ANĐELES - Sve ima svoju cenu, pa tako i Oskari. Poznate su priče o glumici koja je platila oglase u kojima je zamolila glasače za Oskara da razmisle o njenoj ulozi, kao i ona kad je jednom producentu zabranjeno prisustvovanje dodeli jer je provodio kampanju protiv suparničkog filma.
To su samo dva primera koji pokazuju kako neki žele uticati na grupu glasača, tačnije na 6000 članova žirija koji odlučuje o dobitnicima ove prestižne nagrade.

Procenjuje se da Holivud na oskarovske kampanje troši od 100 do 500 miliona dolara svake godine, iako o tome niko ne želi javno da govori.

No producent i blogerStiven Falouz je došao do anonimnih podataka prema kojima kampanja za uspešan najbolji film košta oko 10 miliona, s tim da se najviše troši na oglašavanje, medije, talente i publiciste.

U sezoni Oskara, studiji agresivno plaćaju oglase kojima podsećaju glasače na svoje zvezde i filmske zasluge.

Prema nekim procenama, u ovo doba godine, oglas na naslovnoj strani poznatog časopisa Holivud Riporter košta do 72.000 dolara, a sličnu cenu drži i Varajeti.

2011. godine, glumica Melisa Lio, frustrirana činjenicom da se nije pojavljivala u vodećim medijima, sama je platila svoje oglase kako bi promovisala ulogu u filmu „Bokser". Iako su mnogi s gnušanjem gledali na takvu samopromociju, na kraju je odnela kući nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Doduše, još je mračnija strana posla to da je odabrana grupa savetnika plaćena da određene filmove „ubaci u glave" članova Akademije. Oni dobijaju između 10.000 i 20.000 dolara po filmu, ali mogu dobiti i dvostruko ili trostruko više ako njihov klijent bude nominovan ili čak osvoji statuu.

Članovi Akademije se pozivaju da prisustvuju projekcijama u Los Anđelesu, Njujorku ili Londonu, pa često onde dolaze i same zvezde.

„To su visoko plaćeni publicisti koji poznaju članove Akademije, znaju kako doći do njih i šta vole", objasnila je holivudska reporterka.

Iako je zabranjeno davanje mita, glasači dobijaju brojne poklone i pogodnosti pre službenih nominacija. „Dobio sam knjige o kuvanju i gotovo sve osim prezervativa. To je smešno", izjavio je anonimni glasač pre tri godine.

Prema službenim pravilima, od 2011. godine je zabranjeno direktno lobiranje putem mejla ili telefona, a nakon objave nominacija, studiji ne smeju održavati projekcije s besplatnim pićem i keteringom - što im je bila omiljena taktika u prošlosti.

Negativni komentari

Komentari, bili direktno upućeni ili putem društvenih mreža, koji pokušavaju negativno prikazati suparničke filmove su posebno zabranjeni.

Pa ipak, sumnja se da su gore navedeni savetnici delomični krivci za neprekidan niz negativnih priča koje se pojavljuju u medijima neposredno pre dodele nagrada.

Tako smo imali slučajeve da su pre dodele "procurile" priče o tome da je „Milioner iz blata" optužen da je zaposlio i malo platio deci glumcima ili je pak „Zero Dark Thirty" kritikovan zbog toga što nije negativno prikazao mučenje ispitanika.

Edmund Helmer, koji se bavi analizom podataka s Fejsbuka, tvrdi da se sve zajedno na kraju ne isplati koliko Holivud misli. Jer kad se maknu svi drugi činioci, on procenjuje da najbolji film na kraju zaradi tek tri miliona dolara više nakon osvajanja nagrade, što je mnogo manje od 14.2 miliona podsticaja koji slede nakon dobijanja nagrade na Zlatnim globusima.

Moguće je da je krivac za to činjenica da Oskari dolaze na kraju sezone, nakon što je većina filmova već neko vreme bila prikazana u bioskopima.

S druge strane, muški glumci koji osvoje Oskara za najbolju ulogu mogu očekivati povećanje honorara od 3.9 miliona dolara, dok će žene zbog iste časti dobiti „tek" po 500.000 dolara više, piše Bi Bi Si.

Ali, na kraju, Oskari i nemaju toliko veze s novcem, jer veliki udro u odlučivanju ima i politika i priznanje koje dobitnici dobiju od svojih kolega.

Jer dobitnici automatski dobijaju veće šanse, otvara im se više vrata i dobijaju lično zadovoljstvo, kog na primer, Leonardo Dikaprio još uvek čeka.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Priča o Oskaru

Post od Upravnik »

Slika

Od sladunjavog momka do rasnog glumca

Slika

Bravo maestro - Ennio Morricone
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4568
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Priča o Oskaru

Post od Bibliotekar »

Shodno tradiciji, istinski najbolji glumac filma opet je ostao bez ikakvog odličja:

Slika

Štaviše, maestralnim naturalizmom naprosto permanentno emanirajući Meda nije čak ni nominovan za nagradu! Nepravda, pa to ti je... :(
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

Možda si se poistovetio?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4568
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Priča o Oskaru

Post od Bibliotekar »

Sa Medom? To je jednostavno nemoguće! On je naprosto nedostižan. Premda je, istini za volju, Tom Hardi bio mnogo bliži njegovom interpretativnom umeću negoli Siroti Mali Bogatun koji jedva da je i progovorio ljudski engleski u ovome filmu. Njegov lik više od dva sata bukvalno sve vreme urla, puzi, pada preko litice, urla, spava u lešini, urla, pljačka, krvari iz svake pore, urla, jaše, pali vatru, urla, hodi predivnim krajolikom i biva napadan dva puta od strane mama medvedice. :roll:

Ako ćemo pošteno, Medved je čak imao i bolju dikciju od Sirotog Malog Bogatuna Bez Statuete. A nije dobio čak ni nominaciju! Sram vas bilo, spram istinskog talenta vazda nenavidni akademski dolarski licemeri! :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

Mislim, zbog unkanja mede.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4568
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Priča o Oskaru

Post od Bibliotekar »

Unjkanja u neverbalnoj roli po definiciji ne može ni da bude! Budući da je Meda - ako je verovati prilično kontradiktornom scenaristi ! - morao da dočara svoj izlazak iz hibernacije, njegova koloraturna nazalnost samo svedoči o istinski valjanom promišljanju role i sledstvenom naturalističkom interpretativnom verizmu koji je dostojan svakog divljenja. :!:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

OSKAR 14 nominacija za "La La Land", izjednačen rekord "Titanika" i "Sve o Evi"

Mjuzikl "La La Land" Dejmijena Šazela predvodi listu nominovanih za 89. Oskare sa 14 nominacija, čime je izjednačio rekord sa filmovima "Sve o Evi" (1950) i "Titanik" (1997). Drama o tamnoputom gej mladiću, "Moonlight", i priča o komunikaciji sa vanzemaljicma, "Arrival", dele drugo mesto sa po osam nominacija.

Ljubavna priča između džez pijaniste Sebastijana (Rajan Gosling) i neuspešne glumice Mije (Ema Stoun) nominovana je za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glumicu, originalni scenario, montažu, scenografiju, kostim, originalnu muziku, pesmu (dve numere), fotografiju, montažu zvuka i miks zvuka.

Uz La La Land, za najbolji film godine nominovani su i Manchester by the Sea, Moonlight, Arrival (Dolazak), Fences, Hacksaw Ridge (Greben spasa), Hell or High Water (Po svaku cenu), Hidden Figures i Lion (Lav).

Dejmijen Šazel (La La Land), Kenet Lonergan (Manchester by the Sea), Beri Dženkins (Moonlight), Deni Vilnev (Arrival) i Mel Gibson (Hacksaw Ridge) - koji je "izbacio" očekivanog Garta Dejvisa (Lion) iz kombinacije - nominovani su za režiju.

Nominacije za glavnog glumca nisu donele nijedno iznenađenje - reč je o "preslikanom" izboru Udruženja američkih glumaca: Kejsi Aflek (Manchester by the Sea) kao najveći favorit nadmetaće se uz Endrua Garfilda (Hacksaw Ridge), Rajana Goslinga (La La Land), Viga Mortensena (Captain Fantastic) i Denzela Vošingtona (Fences).

U najužem izboru za glavnu žensku ulogu su osvajačica Zlatnog globusa Izabel Iper (Elle), Rut Nega (Loving), Natali Portman (Jackie), Ema Stoun (La La Land) i Meril Strip (Florence Foster Jenkins). Biće ovo jedna od najneizvesnijih trka za Oskara ove godine.

Za sporednog glumca nominovani su Maheršala Ali (Moonlight), Džef Bridžis (Hell or High Water), Lukas Hedžes (Manchester by the Sea), Dev Patel (Lion) i - kao jedino iznenađenje - Majkl Šenon (Nocturnal Animals) koji nije nominovan ni za nagradu Udruženja američkih glumaca (na njegovom mestu je Hju Grant) niti za Zlatni globus, koji je u ovoj katgeoriji osvojio njegov partner iz filma Aron Tejlor Džonson.

Najveći favorit za najbolju sporednu glumicu, Vajola Dejvis (Fences), našla se u društvu Naomi Haris (Moonlight), Nikol Kidman (Lion), Oktavije Spenser (Hidden Figures) i Mišel Vilijams (Manchester by the Sea).

Za najbolji film van engleskog govornog područja nominovani su Toni Erdman (Nemačka), Man Called Ove (Švedska), The Land of Mine (Danska), Salesman (Iran) i Tanna (Australija).

Dodela Oskara biće održana 26. februara u Los Anđelesu. Domaćin večeri biće Džimi Kimel.

KOMPLETNA LISTA NOMINOVANIH

FILM

Arrival

Fences

Hacksaw Ridge

Hell or High Water

Hidden Figures

La La Land

Lion

Manchester by the Sea

Moonlight

REŽIJA

Deni Vilnev - Arrival

Mel Gibson - Hacksaw Ridge

Dejmijen Šazel - La La Land

Kenet Lonergan - Manchester By The Sea

Beri Dženkins - Moonlight

GLAVNI GLUMAC

Kejsi Aflek - Manchester By The Sea

Endru Garfild - Hacksaw Ridge

Rajan Gosling - La La Land

Vigo Mortensen - Captain Fantastic

Denzel Vošington - Fences

GLAVNA GLUMICA

Izabel Iper - Elle

Rut Nega - Loving

Natali Portman - Jackie

Ema Stoun - La La Land

Meril Strip - Florence Foster Jenkins

SPOREDNI GLUMAC

Maheršala Ali - Moonlight

Džef Bridžis - Hell Or High Water

Lukas Hedžes - Manchester By The Sea

Dev Patel - Lion

Majkl Šenon - Nocturnal Animals

SPOREDNA GLUMICA

Vajola Dejvis - Fences

Naomi Haris - Moonlight

Nikol Kidman - Lion

Oktavija Spenser - Hidden Figures

Mišel Vilijams - Manchester By The Sea

MONTAŽA

Arrival

Hacksaw Ridge

Hell Or High Water

La La Land

Moonlight

STRANI FILM

Land of Mine (Danska)

A Man Called Ove (Švedska)

The Salesman (Iran)

Tanna (Australija)

Toni Erdmann (Nemačka)

ORIGINALNA MUZIKA

Jackie

La La Land

Lion

Moonlight

Passenger

SCENOGRAFIJA

Arrival

Fantastic Beasts

Hail, Caesar

La La Land

Passengers

VIZUELNI EFEKTI

Deepwater Horizon

Doctor Strange

Rogue One: A Star Wars Story

The Jungle Book

Kubo And The Two Strings

ADAPTIRANI SCENARIO

Arrival

Fences

Hidden Figures

Lion

Moonlight

ORIGINALNI SCENARIO

Hell Or High Water

La La Land

The Lobster

Manchester By The Sea

20th Century Women

ANIMIRANI DUGOMETRAŽNI FILM

Kubo and the Two Strings

Moana

My Life as a Zucchini

The Red Turtle

Zootopia

FOTOGRAFIJA

Arrival

La La Land

Lion

Moonlight

Silence

KOSTIM

Allied

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Florence Foster Jenkins

Jackie

La La Land

DOKUMENTARNI DUGOMETRAŽNI FILM

Fire at Sea

I Am Not Your Negro

Life, Animated

O.J.: Made in America

13th

DOKUMENTARNI KRATKOMETRAŽNI

Extremis

4.1 Miles

Joe’s Violin

Watani: My Homeland

The White Helmets
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

"La La Land" osvojio šest Oskara, "Mesečina" najbolji film u SKANDALOZNOJ ZAVRŠNICI dodele nagrada (VIDEO)

Mjuzikl "La La Land" osvojio je šest Oskara na upravo završenoj 89. dodeli nagrada Američke akademije za filmsku umetnost i nauku: za režiju, glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, pesmu i scenografiju ali je film "Mesečina" proglašen za najbolji film.
Ekipa najboljeg filma "Mesečina": producenti Džeremi Klajner i Adel Romanski i reditelj Beri Dženkins

U skoro savršenoj dodeli na kraju je ipak došlo do velike brljotine: Fej Danavej, koja je sa Vorenom Bitijem dodeljivala nagradu za najbolji film, pogrešno je pročitala da je dobitnik "La La Land". I dok su reditelj Dejmijen Šazel i ekipa držali svoje govore i počeli da slave, njihov producent Džordan Horovic ih je prekinuo rekavši da je došlo do greške i da je "Mesečina" najbolji film.

Voren Biti je potom dodao da je dobio koverat sa imenom Eme Stoun i filma "La La Land", pa se zbunio i na trenutak zastao, pruživši Fej da pročita dobitnika. Do zabune je očigledno došlo jer za svakog pobednika postoje dve koverte pa je Bitiju i Danavej dat onaj za najbolju glavnu glumicu a ne za film.

Reditelj Beri Dženkins i ekipa "Mesečine" prvo nisu mogli da veruju šta se dešava a onda je Dženkins rekao:

- Čak ni u mojim snovima ovo se nije desilo. Dođavola sa snovima!

"Mesečina" osvojila ukupno tri Oskara: za film, sporednu mušku ulogu (Maheršala Ali) i adaptirani scenario. Po dve nagrade uzeli su filmovi "Mančester na moru" (glavni glumac i originalni scenario) i "Greben spasa" (montaža i miks zvuka).

Dejmijen Šazel (32) postao je najmlađi reditelj u istoriji koji je nagrađen Oskarom.

Glumačke nagrade su, uglavnom prema očekivanjima, pripale Kejsiju Afleku (Mančester na moru) i Emi Stoun (La La Land) za glavne, odnosno Maheršali Aliju (Mesečina) i Vajoli Dejvis (Fences) za sporedne uloge. Ali je postao prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oskara.

Maheršala Ali, Ema Stoun, Vajola Dejvis i Kejsi Aflek
Foto: Paul Buck / EPA;
Maheršala Ali, Ema Stoun, Vajola Dejvis i Kejsi Aflek
pin on pinterestshare it
Dejvisova je održala jedan od najdirljivih govora večeri, koji čak ni orkestar nije "smeo" da prekine:

- Ima jedno mesto na kojem su okupljeni svi ljudi sa najvećim potencijalom. To je groblje. Ljudi me stalno pitaju, Kakve priče želiš da ispričaš, Vajola? A ja im kažem, ekshumirajte ta tela. Ekshumirajte te priče. Priče o ljudima koji su sanjali velike snove i nikada nisu doživeli da im se ostvare. Ljude koji su se zaljubljivali i patili. Ja sam postala umetnik jer smo mi jedina profesija koja slavi šta znači živeti život. Ovo je za Ogasta Vilsona, koji je ekshumirao i uzdigao obične ljude.

... Hvala ljudima koji su me naučili dobrom i lošem, kako da padnem, kako da volim, držim nagradu, kako da izgubim: mojim roditeljima. Zahvalna sam bogu koji vas je izabrao da me donesete na svet. Mojoj sestri Deloris, koja je ovde, koja se igrala sa mnom bogatih belkinja koje prave čajanku. Hvala ti za maštu.

Vajola (51) je četvrta žena koja je dobila i pozorišnu nagradu "Toni" za istu ulogu. Ona i Denzel su 114 puta glumili u pozorišnoj predstavi "Fences" na Brodveju pre nego što je Denzel adaptirao komad za film i režirao ga.

Nagradu za najbolji strani film dobio je "Trgovački putnik" Asgara Farhadija, reditelja koji je bio najpoznatija žrtva Trampove zabrane ulaska u SAD državljanima šest muslimanskih zemalja. On, naime, nije želeo da doputuje u Ameriku za predoskarovske događaje niti da prisustvuje dodeli nagrada, iako je Vrhovni sud suspendovao Trampovu odluku. Farhadijevu poruku pročitala je američka IT inženjerka iračkog porekla Anuše Ansari.

"Velika je čast što dobijam ovu nagradu drugi put. Žao mi je što nisam večeras sa vama. Moje odsustvo je znak poštovanja prema ljudima iz moje i još šest zemalja koji su poniženi neljudskim zakonom o zabrani ulaska imigranata u SAD. Podela sveta na kategorije "mi" i "naši neprijatelji" stvara strah. To je lažno opravdanje za agresiju i rat. Ti ratovi sprečavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su i same žrtve agresije. Filmski autori mogu da upere svoje kamere i snime zajedničke ljudske vrline i sruše stereotipe o raznim nacionalnostima i religijama. Oni stvaraju empatiju između nas i drugih. Empatiju koja nam je danas potrebnija no ikad", glasila je Farhadijeva poruka.

Najbolji dokumentarac je skoro osam časova dugačak film "O.J.: Made in America" Ezre Edelmana o O. Džeju Simpsonu, bivšoj ragbi zvezdi kasnije optuženoj (i oslobođenoj) za ubistvo supruge i njenog ljubavnika koji je trenutno u zatvoru zbog manjih prekršaja.

Najbolji animirani film je "Zootroplis: Grad životinja".

- Zahvalni smo publici širom sveta koja je prihvatila ovaj film i njegovu priču o tome kako je tolerancija moćnija od straha od drugih - poručio je koreditelj Rič Mur.

Orlando fon Ajsnajdel, reditelj nagrađenog kratkog dokumentarca "The White Helmes" rekao je da odlučio da snimi kada je na vestima video snimak dvonedeljne bebe koja je šest sati bila zarobljena u bombardovanoj zgradi u Siriji. The White Helmets (Beli šlemovi) su mladići prosečnog uzrasta od 22 godine, obični Sirijci - kovači i krojači - koji rizikuju svoje živote da bi spasili tuđe. On je pročitao poruku jednog od momaka iz ove spasilačke službe:

"Spasili smo preko 82.000 civila. Pozivam sve koji me čuju da rade na životu, da zaustave krvorpoliće u Siriji i širom sveta".

Neke zvezde nosile su plavu traku u znak podrške Američkoj uniji za građanske slobode, tačnije onima u prvim redovima - u sudovima, pravnim službama i na ulicama - koji rade na očuvanju građanskih sloboda i drugih vrednosti u SAD.

Jedan od prezentera, glumac Gabrijel Garsija Bernal, poslao je političku poruku, mimo zvaničnog scenarija:

- Kao Meksikanac, kao Latinoamerikanac, kao radnik migrant, kao ljudsko biće, protivim se svakoj vrsti zida koji želi da nas podeli.

Za razliku od prethodnih godina, 89. dodela Oskara počela je pesmom i igrom, odnosno prvom nominovanom originalnom numerom "Can't Stop the Feeling" u izvođenju Džastina Timberlejka, a nastavak je bio jednako živahan, bez uobičajenih dosadnih momenata uprkos trajanju od skoro četiri sata.

Voditelj Džimi Kimel bio je izuzetno zabavan i manje političan nego što se očekivalo. Doduše, pomenuo je da se dodela emituje u 225 zemalja "koje nas sada mrze" i zahvalio Trampu jer koliko prošle godine "Oskari su smatrani rasističkim, ali više ne, zahvaljujući njemu". U toku večeri je uživo tvitovao predsedniku, pitajući ga da li je budan.

Francuskoj gumici Izabel Iper je poručio:

- Drago mi je da su te carinici pustili. Mi ovde u Holivudu srdačno dočekujemo autsajdere. Mi ne diskriminišemo ljude na osnovu zemlje porekla. Mi ih diskrinimišemo samo na osnovu godina i težine.

U jednom od najspontanijih trenutaka večeri Džimi Kimel je "skrenuo" turistički autobus koji vodi u obilaske domova poznatih holivudskih stanovnika i nekoliko turista uveo pravo u Dolbi teatar koji su bili, malo je rečeno, zapanjeni bliskim susretom sa Nikol Kidman, Denzelom Vošingtonom, Meril Strip, Hale Beri, Rajanom Goslingom, Enom Stoun, Dženifer Aniston... Jedan par verenika čak je dobio i zvanično "proglašavam vas mužem i ženom" od svog omiljenog glumca Denzela Vošingtona.

Kimel je, takođe, u dva navrata nahranio publiku slatkišima u paketićima koji su padali s plafona poput padobrana, a veče je obeležila i njegova lažna svađa sa Metom Dejmonom, pa je glumca često "prozivao" i "maltretirao". Iako je tokom ceremonije dobio pohvale svojih kolega preko Tvitera, Kimel je rekao da je na kraju "sve uprskao" zbrkom oko nagrade za najbolji film. Ostaje da vidimo da li će ga to koštati vođenja ceremonije sledeće godine.

89. OSKAR - LISTA POBEDNIKA

FILM - Mesečina

REŽIJA - Dejmijen Šazel (La La Land)

GLAVNA GLUMICA - Ema Stoun (La La Land)

GLAVNI GLUMAC - Kejsi Aflek (Mančester na moru)

ORIGINALNI SCENARIO - Mančester na moru - Kenet Lonergan

ADAPTIRANI SCENARIO - Mesečina - Beri Dženkins i Tarel Alvin Mekrejni

SPOREDNA GLUMICA - Vajola Dejvis (Fences)

SPOREDNI GLUMAC - Maheršala Ali (Mesečina)

DOKUMENTARNI FILM - O.J.: Made in America, režija: Ezra Edelman

STRANI FILM - Trgovački putnik (Iran), režija: Asgar Farhadi

ANIMIRANI FILM - Zootropolis: grad životinja (Zootopia), režija: Bajron Hauard, Rič Mur i Klark Spenser

MONTAŽA - Greben spasa - Džon Gilbert

FOTOGRAFIJA - La La Land - Linus Sandgren

KOSTIM - Fantastične zveri i gde ih naći - Kolin Atvud

SCENOGRAFIJA - La La Land - Dejvid Casko i Sendi Rejnolds Vasko

ŠMINKA I FRIZURA - Odred otpisanih - Alesandro Bertolaci, Đorđo Gregorini i Kristofer NelsoN

MUZIKA - La La Land - Džastin Hurvic

PESMA - City of Stars, La La Land - Džastin Hurvic (muzika), Bendž Pasek i Džastin Pol (tekst)

VUZUELNI EFEKTI - Knjiga iz džungle (The Jungle Book) - Robert Legato, Adam Valdez, Endru R. Džouns i Den Lemon

MONTAŽA ZVUKA - Dolazak - Silven Belmar

MIKS ZVUKA - Greben spasa - Kevin O'Konel, Endi Rajt, Robert Makenzi i Piter Grejs

KRATKI ANIMIRANI - Piper, režija: Alan Bariljaro i Mark Sondhajmer

KRATKI DOKUMENTARNI - The White Helmets, režija: Orlando fon Ajsnajdel

KRATKI IGRANI - Sing, režija: Kristof Deak i Ana Urvadi
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4568
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Priča o Oskaru

Post od Bibliotekar »

Oficijelno najbolji ovogodišnji Umetnički Film iz američke produkcije zaista predstavlja uzoriti obrazac kontemporarnog politički korektnog sineastičkog Agitpropa, koji u idealnoj meri sadrži & rabi sve obligatne new-age artističke elemente: Crnci (pardon: Afroamerikanci) + Muželožništvo + Narkomanija + Ubožništvo & Hip-Hop. Retko Dosadno & Maloumno dvosatno mučaljivo filmsko kvaziestetičko onanisanje koje predstavlja neizostavni deo edukativne agende svakog Neosocijalnog Ratnika na planeti Zemlji.

Slika

Sva sreća te je par Starih Majstora jošte aktivno u onom klasicističkom narativnom maniru:

Slika

Da njih nije Kinoteka bi ostala jedino sigurno utočište pred najezdom Nadobudnih Neoartističkih Kenjatora zanatski manjkave strukovne naobrazbe. :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

Objavljeni kandidati za Oskara, jednom filmu čak 13 nominacija

Nagrada Američke filmske akademije će biti uručena 26. februara na ceremoniji koju će voditi komičar Džimi Kimel

U kategoriji najbolji film za prestižno priznanje nadmetaće se devet filmova: "Call Me By Your Name", "Najmračniji čas" (Darkest Hour), "Dankrk" (Dunkirk), "Get Out", ""Lady Bird", "Phantom Thread", "The Post", "Oblik vode" (The Shape of Water) i "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).

Za Oskara će se takmičiti reditelji Kristofer Nolan ("Dunkirk"), Džordan Pil ("Get Out), Greta Gervig ("Lady Bird"), Pol Tomas Anderson ("Phantom Thread" i Giljermo del Toro sa "Oblikom vode".

U konkurenciji za prestižno priznanje u kategoriji najbolji glumac nalaze se Timoti Šalame za ulogu u filmu "Call Me By Your Name", Danijel Dej Luis ("Phantom Thread''''), Danijel Kaluoja ("Get Out"), Geri Oldman ("Darkest Hour"), Denzel Vošington ("Roman J. Israel, Esq"), prenosi AP.

U kategoriji najbolja glumica nominova su Seli Hokins ("The Shape of Water"), Frensis MekDormand ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), Margot Robi ("I, Tonya"), Saoirse Ronan ("Lady Bird") i Meril Strip ("The Post").

Za sporednu žensku ulogu na Oskara pretenduju Meri J. Blajdž ("Mudbound"), Alison Dženi ("I, Tonya"), Lesli Manvil ("Phantom Thread"), Lori Metkalf ("Lady Bird") i Oktavia Spenser ("The Shape of Water").

Pročitajte još: Najmlađa dobitnica Oskara Širli Templ, najstariji Kristofer Plamer

Za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu takmičihe se Vilijam Defo ("The Florida Project"), Vudi Harelson ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), Ričard Dženkins ("The Shape of Water"), Kristofer Plamer ("All the Money in the World") i Sem Rokvel ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri").

Na listi pesama, nominovanih za Oskara, su "Mighty River" iz filma "Mudbound", ""Mystery of Love" ("Call Me By Your Name"), "Remember Me" iz animiranog filma "Koko", "Stand Up for Something" ("Marshall") i "This is Me" (Veliki šoumen).

U kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja nominovani su čileansko ostvarenje "A Fantastic Woman" Sabastijana Lelia, "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva (Rusija), "The Insult" Ziada Doueirija (Liban), "Na duši i telu" rediteljke Ildiko Enjedi (Mađarska) i "Kvadrat" Rubena Estlunda, koji je bio gost nedavno završenog "Kustendorfa".

Kada je muzika u pitanju nominovani su Hans Cimer za "Dunkirk", Džoni Grinvud ("Phantom Thread"), Aleksandre Desplat ("The Shape of Water"), Džon Vilijams ("Star Njars: Poslednji džedaji) i Karter Barvel ("Three Billboards Outside Ebbing, MissouriF").
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Priča o Oskaru

Post od branko »

'Oblik vode' osvojio Oscara za najbolji film

Film Guillerma del Tora imao je najveći broj nominacija za prestižnu nagradu, ukupno trinaest.

Fantastična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriji koja se zaljubi u neobično riječno biće osvojio je ukupno četiri Oscara - uz onaj za najbolji film i najbolju režiju, prestižnu nagradu film je osvojio i nagrade za scenografiju i originalnu muziku.

Ovaj film imao je najveći broj nominacija za Oscara, ukupno 13, javlja agencija Hina.

Smješten u šezdesete godine prošlog vijeka, taj dijelom naučno-fantastični, a dijelom ljubavni film Del Toru već je donio Zlatnog lava u Veneciji i Zlatni globus za najbolju režiju, kao i nagrade društava holivudskih reditelja i producenata.

"Dok sam bio mali i živio u Meksiku, bio sam veliki obožavatelj stranih filmova, poput ET-a, a prije nekoliko sedmica Steven Spielberg je rekao: 'Ako se nađete ovdje, ako se nađete na pozornici, sjetite se da ste dio ovoga nasljeđa, da ste dio svijeta reditelja i budite ponosni na to.' I ja sam ponosan, jako sam ponosan", rekao je Del Toro primajući zlatni kipić na pozornici Dolby Theatrea, gdje su dodijeljene nagrade.

Poruka filma

Živimo u doba, dodao je, "kada vam ponavljaju da se morati bojati drugoga, da su drugi vaši neprijatelji i da to uzrokuje vaše probleme; naprotiv, drugi je rješenje vaših problema, drugi je ono što ostaje, on pokazuje put". Film poručuje "prigrli drugoga", rekao je reditelj, kako prenosi AFP.

Uz Oblik vode, u kategoriji najboljega filma bili su nominirani i Skrivena ljubav, Prijelomni čas, Dunkirk, Bježi!, Lady Bird, Fantomska nit, Novine i Tri plakata izvan grada.

Prema očekivanjima, Oscare za najbolje glavne uloge osvojili su Gary Oldman za ulogu u Prijelomnom času i Frances McDormand za ulogu u Tri plakata izvan grada.

Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada) i Allison Janney (Ja, Tonya).

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij dobila je Skrivena ljubav, za originalni film Bježi!, a čileanski film Fantastična žena najbolji je film na stranom jeziku.

Ratna drama Christophera Nolana Dunkirk, od osam nominacija, Oscara je osvojila u tri kategorije: za zvuk, montažu zvuka i montažu.

Spisak dobitnika Oscara

Najbolji film: Oblik vode
Glavna muška uloga: Gary Oldman (Prijelomni čas)
Sporedna muška uloga: Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada)
Glavna ženska uloga: Fraces McDormand (Tri plakata izvan grada)
Sporedna ženska uloga: Allison Janney (Ja, Tonya)
Režija: Guillermo del Toro (Oblik vode)
Originalni scenarij: Bježi!
Adaptirani scenarij: Skrivena ljubav
Film na stranom jeziku: Čudesna žena / Una mujer fantastica (Chile)
Fotografija: Blade Runner 2049
Montaža: Dunkirk
Scenografija: Oblik vode
Kostimografija: Fantomska nit
Šminka: Prijelomni čas
Originalna muzika: Oblik vode
Originalna pjesma: Remember Me (Coco i velika tajna)
Zvuk: Dunkirk
Montaža zvuka: Dunkirk
Vizualni efekti: Blade Runner 2049
Animirani film: Coco i velika tajna
Dokumentarni film: Icarus
Kratkometražni dokumentarni film: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Kratkometražni animirani film: Dear Basketball
Kratkometražni igrani film: The Silent
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost