Vesti

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11399
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

PORTUGALSKA VLADA: Čitajte Zorana Živkovića!

Roman “Biblioteka” Zorana Živkovića, najprevođenija srpska knjiga u ovom veku sa 18 izdanja širom sveta - uvrštena je u predloge za čitanje koje vlada Portugalije svakog meseca daje svojim građanima

ROMAN “Biblioteka” Zorana Živkovića, najprevođenija srpska knjiga u ovom veku sa 18 izdanja širom sveta - uvrštena je u predloge za čitanje koje vlada Portugalije svakog meseca daje svojim građanima, u sklopu projekta “Nacionalni plan za čitanje”.

Ovaj dugoročni, 2006. godine pokrenuti projekat od strateškog nacionalnog interesa, ima cilj poboljšanje čitalačkih navika i opšteg kulturnog nivoa Portugalaca, i obuhvata celu populaciju, a naročito omladinu. Akcija koja je počela ovog jula podrazumeva mesečne predloge od 12 knjiga koje se Portugalcima preporučuju za čitanje, a “Biblioteka” se među njima našla već u avgustu.

Živkovićeva knjiga je u Portugaliji do sada izašla u tri izdanja i uključena je u obaveznu srednjoškolsku lektiru, a ujedno je i jedna od samo dve knjige nekog srpskog autora kojoj je pripala američka književna nagrada World Fantasy Award.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11399
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Andrićeva nagrada Vladimiru Kecmanoviću

Prestižnu Andrićevu nagradu za 2017. dobio je Vladimir Kecmanović (1972), za priču "Ratne igre" iz knjige "Kao u sobi sa ogledalima", u izdanju "Lagune"

Ovu odluku saopštio je žiri (Aleksandar Jovanović, predsednik, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov) na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Andrićevoj zadužbini. U obrazloženju se navodi:

- Pripovetka "Ratne igre", kao i većina priča u Kecmanovićevoj knjizi, donosi naročit, iskošen pogled na najnovije sukobe i nesaglasnosti u odnosima razumevanja nacionalnih identiteta na balkanskom prostoru. Groteskno-ironijski sagledavajući neposrednu stvarnost, autor je uspeo da izgradi književno-umetnički uverljivu i uspelu sliku našeg protivrečnog i dramatičnog doba, u kome se gubi razlika između igre i tragike.

U konkurenciji 40-ak knjiga, u užem izboru su se našle i: "Veliko spremanje" Branka Anđića ("Agora"), "Prošlost nikad ne prođe", Veselina Markovića ("Arhipelag") i "Naknadne istine", Darka Duševljakovića ("Arhipelag").

Pola sata posle proglašenja, pred novinare je izašao i laureat, koji je rekao:

- Veoma me je obradovala ova vest. Prva nagrada koju sam dobio bila je sa imenom Ive Andrića, nadam se da nije i poslednja. U međuvremenu, dobio sam još jedno priznanje sa Andrićevim imenom. Do romana "Top je bio vreo", Andrić mi nije bio neposredan uzor u pisanju. Tek posle te knjige, kada su počela poređenja, postao sam svestan da taj roman ne bi mogao da postoji da nije bilo Andrićevog dela. "Ratne igre" pokazuju kako se u ovom našem vremenu tragedije pretvaraju u komedije. Glavni junak, oficir JNA, posle dugog ratovanja je spao na to da učestvuje u ratnim igricama imućnih ljudi.

Andrićeva nagrada biće uručena na svečanosti 10. oktobra.

U KNjIZI priča "Kao u sobi sa ogledalima" pisac nas upoznaje s malim velikim ljudima, uglavnom marginalcima, i svedoči o njihovim usponima i padovima, o sudbinama koje su ponekad veće i od života i od literature. Knjiga je mozaik ratnih i poratnih epizoda, tragikomičnih i potresnih situacija koje su se s bosanskog ratišta rasule po ovdašnjim prostorima.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11399
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

ZAVRŠEN SAJAM KNJIGA: Roman Vuka Draškovića najprodavaniji! Egipat počasni gost sledeće godine!

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 63. po redu, završen je juče uz konstataciju svih: svaka knjiga nađe svog kupca. Kao i poslednje tri-četiri godine, i ovog puta najveće gužve bile su na štandovima "Lagune", a posetioci su najviše kupovali novi roman Vuka Draškovića "Aleksandar od Jugoslavije", zatim najnovije delo Haleda Hoseinija "Molitva moru", "Hipi" Paola Koelja, "Čovek po imenu Uve" švedskog pisca Fredrika Bakmana, kao i "Život bez krpelja" Vedrane Rudan.

Od 70 naslova iz produkcije "Vulkana", objavljenih između dva sajma, čitaoci su najviše kupovali "Devojka i noć" Gijoma Musoa, "Čovek iz lavirinta" Donata Karizija, "Zauvek moj dragi" Džodžo Mojes i "Poslednja devojka" Nadije Murad. Štand "Geopoetike" bio je svojevrstan muzej, kojim je ovaj izdavač želeo da podseti na 25-godišnje trajanje te izdavačke kuće.

Ipak, kupci su najviše tražili najnovije knjige: "Ubistvo Komtura" Harukija Murakamija, "Jedna priča" Džulijana Barnsa, "Nespokojni" Lin Ulman i "Razgovori s prijateljima" Sali Runi.

"Hari Poter i putovanje kroz istoriju magije" Džoan Rouling ubedljivo je najprodavanija knjiga na štandu "Evrobuka".
Najprodavanija knjiga "Arhipelaga" je "Odustajanje" Jelene Lengold.

Tradicionalnim uručenjem Otvorene knjige Amiru Avguvejliju, ambasadoru Arapske Republike Egipat u Srbiji, proglašena je zemlja koja će biti počasni gost narednog Sajma.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5110
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Wir bitten um Entschuldigung: KNJIGA POBEDNICE RIJALITI-PROGRAMA „ZADRUGA”, gđe KRISTINE KIJE KOCKAR, POD NASLOVOM „MOJ POTPIS” NAJPRODAVANIJA JE KNJIGA NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Slika:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11399
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Dejan Tiago Stanković dobitnik nagrade EU za književnost

Srpski pisac Dejan Tiago Stanković jedan je od osvajača ovogodišnje Nagrade Evropske unije za književnost za roman „Zamalek“, saopštio je EU Info centar.

Nagrada Evropske unije za književnost odaje priznanje piscima beletristike iz Evropske unije i šire. Uključujući 41 članicu programa Kreativna Evropa, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat tokom ciklusa od tri godine.

Ističući kreativnost i neizmerno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti na polju beletristike, cilj nagrade je da promoviše cirkulaciju literature u Evropi i da podstakne veće interesovanje za nenacionalna književna dela.

Ove godine nagradu je dobilo 13 autora iz zemalja učesnica u ovom ciklusu, a laureate za svaku zemlju izabrao je nacionalni žiri stručnjaka u oblastima književnosti, izdavaštva i knjižarstva.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel i ministarka kulture Portugalije Grasa Foneska čestitale su pobednicima.

Nagrada EU za književnost slavi i promoviše neverovatnu kreativnost i raznolikost koje se mogu naći na evropskoj savremenoj književnoj sceni, a neizmerna vrednost književnosti sada je očiglednija nego ikad ranije je živeći u senci kovida više od godinu dana knjige su postale neophodne, istakla je Gabrijel.

Nagradu Evropske unije za književnost organizuje Konzorcijum udruženja koji čine Evropsko veće pisaca, Federacija evropskih izdavača i Evropska i međunarodna federacija prodavaca knjiga, uz podršku Evropske komisije.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5110
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Literary modernismSlika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11399
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Na “Danima Zorana Radmilovića” predstavljen dramski tekst „Zjapina“ Miloša Latinovića

Nakon „Vecinog cirkusa“ Miloša Šobajića sinoć je u okviru pratećeg programa 30. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru promovisano još jedno izdanje Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

Reč je o dramskom tekstu Zjapina Miloša Latinovića inspirisanom prozom Živojina Pavlovića, romanima Zid smrti, Vašar na svetog Aranđela i Lapot, pričama Raslo mi je badem drvo, kao i esejističkom zbirkom O odvratnom.

Tokom iduće godine Zjapina bi trebalo da se realizuje i kao predstava u zaječarskom teatru.

Nije slučajno što je ovaj dramski tekst objavljen u Zaječaru, budući da je književnik i filmski reditelj Živojin Pavlović dobar deo svoje mladosti proveo kod dede, u zaječarskom selu Vratarnici, a i dobar deo njegove proze, zapravo, zasnovan je na gotovo mitskom prostoru Timočke krajine, čulo se sinoć.

– Sam naslov Zjapina može se tumačiti na nekoliko različitih načina i asocira na mnoge stvari. Prva moja asocijacija bila je ta da je to mesto u Srbiji u kome je zabeležen poslednji primer lapota, izvršen ne tako davno, a zjapina je i neka rupetina, crnilo iz koga isijava samo mrak – kazao je predstavljajući knjigu direktor Sterijinog pozorja iz Novog Sada, dr Miroslav Radonjić.

On je dodao da u ovom dramskom tekstu kao i u nekim romanima Miloša Latinovića pozorište igra posebnu ulogu.

– To je posebno mesto koje karakteriše ne samo likove u komadu, već celokupnu atmosferu koja proizilazi iz teme i predstavlja ogledalo društva i stvarnosti u kome se odvija radnja komada. A radnja se odvija u nekoliko vremenskih tokova, od kojih jedan najviše zanima Živojina Pavlovića koji je napisao 30-tak knjiga i snimio 15-tak filmova. Veći broj tih dela ticali su se ideoloških zabluda tokom i nakon drugog svetskog rata, Informbiroa. I u Latinovićevoj knjizi se ti vremenski tokovi prepliću – kazao je Radonjić.

U Zjapini je jedan deo je vezan za prostor Timočke Кrajine tokom drugog svetskog rata u vreme kada dolazi do tih već tada ideoloških razmimoilaženja i gde su određene ideje kojima su težili likovi zapravo lažni ideali, koji će se kasnije ispostaviti kao uzroci propasti onog što se kasnije desilo.

A na drugoj strani vremenski tok vezan je za period posle Drugog svetskog rata, od revolucije 1968. godine i onoga što se bliži našem vremenu i posledice svega onog što su ti likovi doživljavali u tom periodu njihovih političkih stranputica, ideoloških zabluda i naravno pokušaja da se pronađu u vremenu i prostoru koji im polako izmiče, objasnio je Radonjić.

– Ovaj dramski tekst ima sve ono što čini srž jedne dobro napisane, skrojene drame koja ima jedan jasan narativni sloj koji počinje u periodu Drugog svetskog rata i nastavlja se danas i unutar toga ispričanu istoriju likova, njihovih sudbina i naravno, likovi su sa margine. Кroz tekst se provlači blaga, diskretna melodramska nota, jer drama koja se bavi istorijskim temama i sudbinama ne može biti dobra bez male ljubavne priče. Biće to sjajan tekst za postavljanje na sceni jer ima sve potencijale da bude dobra predstava – zaključio je dr Miroslav Radonjić.

Prema rečima autora Miloša Latinovića, on je pišući knjigu otkrio u punom svetlu Živojina Pavlovića, a njegovo desetoknjižje koje se zove Divlji vetar i koje se u celokupnom opusu odnosi na ovaj prostor i na ove ljude na njega je delovalo kao blagodet.

– Ta vrsta erudicije i priča, snage, zanimljivih tokova, to je nešto zbog čega se nadam da će moja drama Zjapina biti preporuka za sve vas da čitate dela Živojina Pavlovića. O drami će suditi svako ko je pročita ili, daće bog, ako je vidi na sceni. Ovo je nešto što ostaje samo vama, jedno bogatstvo jezika i sudbina koje moramo da znamo zato što se tiču svih nas. Ova drama jeste neka sudbinska priča o ljudima koji nisu izabrali ono što žive. I to je ono što po mom mišljenju najviše povezuje naše vreme i vreme o kome govori drama Zjapina, to je nešto što obeležava nas kao nacion, ali nadam se da će i posle ove knjige i posle predstave biti nešto drugačije – istakao je Miloš Latinović.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost