Solarne oluje

Solarne oluje

Postod *frajla* » 10 Jun 2011, 10:23

Sunce ulazi u svoj najaktivniji ciklus, kada će na površini besneti solarne oluje, što može prouzrokovati nestanak struje i ometanje veza komunikacija.

Slika
Sunce ulazi u "nemiran" ciklus svakih jedanaest godina. Uskoro nam se bliži period kada će aktivnost na površini biti povećana. Posledice takvih pojava moguće je osetiti na Zemlji u vidu nestanka ili pada napona struje, kao i otežavanju bežičnih komunikacija.

Slika
Trenutno se na površini odvija velika oluja, a moguće je da ćemo posledice osetiti na Zemlji u narednih nekoliko dana, tvrde naučnici laboratorije NASA.

Slika
Mnogi ovakve pojave povezuju sa smakom sveta, ali zapravo ovo je prirodno stanje i ciklus Sunca. Ovo nije ništa novo i nije bilo moguće osetiti promene na Zemlji, ali napredak tehnologije povećao je našu osetljivost.

Slika
U narednih nekoliko dana letovi preko polova će biti izbegavani zbog mogućih prekida komunikacije, a aurora borealis, odnosno polarna svetlost će biti učestalija u severnim delovima naše planete.
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...
Korisnikov avatar
*frajla*
 
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 15:20
Lokacija: Senta

Re: Solarne oluje

Postod Palma » 07 Nov 2011, 20:32

Snimljena jedna od najvećih solarnih oluja

Džinovska Sunčeva pega, popularno nazvana Bad Boy, izazvala je jednu od najvećih solarnih oluja koju je NASA uspela da zabeleži.

Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
 
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 01:48


Povratak na FOTOGRAFIJA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron