Srđan Živković - Pobuna vaspitnih mera

Srđan Živković - Pobuna vaspitnih mera

Postod branko » 25 Dec 2011, 23:04

Srđan Živković

Pobuna vaspitnih mera

lutkarska igra iz jednog čina


Uloge:

jedan kaiš ( sa muških pantalona )

prut ( komada jedan, nevažno sa kog drveta )

varjača ( koristi se za očeve ali ponekad je i u funkciji o kojoj govori predstava )

papuča ( neoriginalan rekvizit )

desna ruka ( i sama puna bolova )


Možda će glumiti i

glas ( prodoran, nezabeležene intonacije u nauci )

ćošak ( najbezbolnije vaspitno sredstvo )


KAIŠ

Jaoj, jaoj, jaoj, ala boli. Ljudi moji, kakav je to bio susret dveju koža! Ove moje tvrde, rebraste, oderane sa nekog velikog bika koji je ruku na srce rikao i danju u noću, te i nije šteta što su ga odrali, pa štavljene, sušene, kuvane, sve u svemu, zaista užasne kože i jedne fine, nežne, dečije kože, meke, meke... kao duša. Oh, bože, kako li je ono nežno dečije dupence samo izdržalo mene ovakvog, ružnog i opakog? Jaoj, ala me boli. Jaoj, majko mila.

PRUT ( ulazi )

Zašto tako jako jaučeš, bedni držaču krpljenih pantalona? Je li ti možda stigla zamena od jelenske kože sa prefinjenim ikonicama na sebi pa te je gazda bacio u podrum da se dosađuješ do, recimo generalnog krečenja kuće, kada će gazdarica dreknuti: Dokle ćemo da čuvamo stare i neupotrebljive stvari? Bacaj ovo u đubre!

Onda ćeš jedno vreme tavoriti na gradskom smetlištu dok te jednog zimskog jutra ne pronađu cigani čergari i naprave od tebe uzicu za njihovu ragu kojoj ćeš stalno smetati i sa kojom se nećeš voleti jer će te grickati kad god stigne.

KAIŠ

Ne zafrkavaj bedna grančice. Ako si prut nisi batina. Imam veliku muku i veliki bol. I shvati, nisam ti ja malo dete koje se plaši od tvoje pojave. A moja muka je velika.

PRUT (ironično)

Kaišu je muka velika!

KAIŠ

I muka i tuga.

PRUT

Ti imaš tugu?! Ti koji si skoro uvek deo kulturnog izgleda dečaka. Kažu da je nositi pantalone bez kaiša vrlo, vrlo nekulturno, protivno bon - tonu. Tebe biraju sa posebnom pažnjom. Te, da li si u skladu sa cipelama, da li si u tonu sa kravatom... Ti imaš tugu?! Ja imam tugu! Ja sam onaj koga se plaše. Ja sam onaj koga ne biraju po lepoti. Dovoljno je da sam tanak, savitljiv i da lepo fijučem.

KAIŠ

Alo, alo!!! Prutino glupa... Ne znam sa kog si drveta ali garant je to najgluplja krošnja među svom florom ovoga sveta. O drugome ja pričam. Ukoliko ti je ostao bar još jedan santimetar pameti slušaj me dobro ( glasno i ljutito). Tužan sam jer me je, pre nekih pola sata, moj nervozni gazda skinuo sa svojih pantalona i istukao svog malog sina od samo šest godina. I to zbog običnog dečijeg nestašluka. Čak je i nevažno šta je klinac uradio. Matorac je došao nervozan sa posla, tamo su se nešto svađali oko plata sa rukovodiocima i onda je tip iskalio bes na ovom malešnom dupencetu. Jao, majko mila kako je klinac tužno jecao.

Muk.

PRUT (tužno)

Tužno. Zaista tužno. Znam kako ti je. I ja sam puno puta tako tugovao. Samo dreknu: Daj Mirka sa ormara... Pa udri. Znaš da me zovu i Mirko!? Nisam srećan ni zbog nadimka ni zbog onoga za šta me koriste.

KAIŠ

Ali ja više ovako neću! Ne želim više da tučem decu. U stvari ja ne želim ikog da tučem. Želim da držim pantalone i tačka. Jedino zbog čega sam pravljen jeste da budem držač pantalona.

PRUT

Da. I ja želim da rastem na drvetu i da cvetam i rađam jabuke, kruške, šljive, kajsije... Sve ono što deca vole da jedu. To želim.

KAIŠ I PRUT

Ono što želimo i nije teško

nećemo da nas proklinju svi

hajde matorci man`te se od nas

decu će reči smiriti

KAIŠ

Zato sada ozvaničavam. Ne želim da tučem decu. Od danas stupam u štrajk.

PRUT

Nije pametno momče.

KAIŠ

Nije pametno? A šta je pametno?! Da i dalje crvenim malo dečije dupence. Ne želim više da me deca mrze.

PRUT

Momče, emotivan si ali prilično nepraktičan. Mi prutevi imamo jednu izreku: Jedan prut se može slomiti ali zbijena gomila pruća teško.

KAIŠ

Ne razumem.

PRUT

Naravno da ne razumeš. Pravili su te od svinjske kože a ne od mozga. Doduše i od svinjskog mozga da su te pravili ne bi bio pametniji.

KAIŠ

Hej, ja sam od kože bika!

PRUT

Svejedno burazeru, priču ne kapiraš. Slušaj me dobro. Ako stupimo u štrajk najbolje što ti se može desiti je da te gazda isecka, onakav nervozan, kakav već jeste, na milion komadića, i veruj mi više ćeš ličiti na konfete nego na bivši ukras odeći. Ali... slušaj me sada dobro ako bismo ti, ja... zatim, zatim... pa znaš, sva ona takozvana vaspitna sredstva koja matorci upotrebljavaju za vaspitavanje mališana, dakle, kad bismo mi organizovali pobunu protiv odluka tih nerazumnika da nas koriste za obračun sa najslađim stvorenjima na svetu - e, to bi imalo efekat. Matorci bi onda morali da razmisle... Ako bismo im svi uskratili svoje usluge jedino sredstvo koje bi im ostalo bila bi - reč. I to lepa reč.

KAIŠ

Prutino, povlačim sve ružno što sam o tebi rekao. Ideja ti je zaista genijalna.

PRUT

Ideja je genijalna zato što sam ja genije. Ali hvalićemo mene kad sve prođe. Mi sada hitno moramo da delujemo. Svako odugovlačenje ima za posledicu crvenu dečiju guzu. Zato hajde da osmislimo koga ćemo pozvati na našu pobunu.

KAIŠ

Mudro, prutino, mudro. Svaka ti je na mjestu vala. Evo, ja počinjem da mislim, mislim mislim... Je!!! Predlažem da pozovemo kućnu papuču. Svojim sam očima gledao kada je jedan mali Miša prosuo po tepihu kikiriki. NJegova mama umesto da ga natera da skupi, ona je uzela papuču i izudarala jadnička koji je već bio tužan jer je prosuo svoju zanimaciju.

PRUT

Slažem se kaišu. Sviđa mi se što i ti počinješ da misliš. A Miše se sećam. To je onaj mali iz komšiluka i to je bilo onda kada su Mišini roditelji došli na kafu kod ovih naših a naš mali Dule je bio kod bake u selu. Da, da... dobar ti je predlog. Pozivamo papuču. Dalje?

KAIŠ

Dalje?! Pa... da pozovemo varjaču?

PRUT

Varjaču!? Uh, pa nisam baš siguran da li i ona pripada našoj vojsci. Ja sam je doduše gledao nebrojano puta kako je treznila pijane muževe pa bi se njenoj pobuni oni najviše i obradovali. Jednom sam je gledao i u obratnoj situaciji... ali decu...

KAIŠ

Ma šta ne znaš?! Sećaš se kad smo našeg nestaška Duleta zajedno tukli prošlog leta kada je lubenicu izgurao preko terase pa se tako lepo raznizala u hiljadu parčića a njegovi roditelji više nisu znali da li ga udaraju tobom ili mnome.

PRUT

Da, da, da... Pa kad je Dule onako ljutit i plačljiv nehotice oborio sa stola vazu onda se njegova mama uhvatila i varjače. Jadan mališan... Oh, bože, sećam se. kako se ne bih sećao... Bilo je to baš pred njihov odlazak na more.

KAIŠ

Da. Pa i pre neki dan, naš Duca je seo na mamine nove naočari i varjača je ponovo proradila. To je zaista bila užasna scena. Bolje što nisi gledao.

PRUT

Varjača, dakle?!

KAIŠ

Varjača. Pravi čovek za pobunu.

PRUT

Oh...Vala, bolje što nisam gledao tu scenu, ja sam ionako žalostive prirode. Za tvoju informaciju, inače, ja sam prut sa žalosne vrbe. Ubran sam prošle jeseni kada je Duletov tata vodio porodicu na izlet kraj jezera i kao pokušavao da upeca nešto za jelo. Na kraju su ipak jeli ribu iz konzerve.

?AIŠ

Ali si ti zato radio, ko zna zbog čega po Duletovom dupencetu?

PRUT

Nemoj tako. Nije mi bilo lako. Štaviše, bio sam mlad, lek ubran i imao sam one bodlje, tačnije pupoljke.Kako li je bolelo.

KAIŠ

Ne zanima me tvoja biografija.

PRUT

Ali ja ti samo govorim sa kog sam drveta i koliko sam savitljiv ???ako??e ??? od ?ene zais?a velik?? B?r da su me ubrali od ...

KAIŠ

Rekoh, ne zanima me tvoja biografija. Znači pozvana je i varjača?

PRUT

I varjača. Hajde smišljajmo dalje.

KAIŠ

Smišljajmo dalje?! Ja smišljam dalje! Svi ovi predlozi do sada su moji. To je samo dokaz koliko si ti tup i glup. I ko zna sa kog si ti neplodnog drveta. Verujem da su te ubrali jer na tebi nije rodio ni jedan cvet.

PRUT

Ja tup i glup.

KAIŠ

Ti si tup i glup.

Nastaje žestoka svađa. Iz pozadine se čuje, nezabeležene u nauci, ali visoke intonacije

GLAS

Šta je ovo? Je l` treba da bijem nekog? Može li čovek da se odmori a da mu niko ne pišti nad glavom? Odraću vas od batina, sunce vam kalaisano...

PRUT I KAIŠ ( pritajili se za to vreme )

PRUT ( šapatom )

Je l` ode?

KAIŠ

Čini mi se.

PRUT

Prilično je luckast. Da pozovemo i njega?

KAIŠ

Nije luckast nego lud sto odsto. Mislim da je bolje da ga ne zovemo. Pokvariće nam jedinstvo pobune.

PRUT

Da, da, vrlo je nezgodan. Primetio sam da podvaja decu dok vrišti na njih. Na stariju decu grmi a na mlađima se stišava. Mogao bi tako i kod nas da izazove razdor.

KAIŠ

Dobro, skinuli smo ga sa dnevnog reda. Birajmo dalje, čoveče, vreme nam prolazi.

PRUT

Znam, znam, znam.... Pozvaćemo ćošak. Znaš kad deca budu nemirna pa ih roditelji pošalju za kaznu u ćošak?!

KAIŠ

E, priznajem pokazao si svu glupost ovoga sveta, balvane jedan tupavi. Pa ćošak ništa i ne boli. Dete odstoji tamo nekoliko minuta i to je sve. Nisu ovo vremena kao pre sto godina kada se u ćošak klečalo na zrnevlju pasulja.

PRUT

Da, ali mu dupence ostaje čitavo.

KAIŠ

Ne predlaži ništa više, Dovoljno smo čuli od tebe.

Šetaju. Razmišljaju.

PRUT

Desna ruka!

KAIŠ

Molim?

PRUT

Desna ruka! Ako išta boli onda je to desna ruka. Ona kad udara - udara gde stigne. Ona nam je nužno potrebna u pobuni.

KAIŠ

Bravo prutino! Desna ruka je pravi primer siledžijskog ponašanja matoraca. Zvaćemo i nju. Mislim da će ona vrlo rado pristati da učestvuje u našoj pobuni.

PRUT

Je l sad vidiš koliko sam pametan, bedna praseća kožo?

KAIŠ

Nisam praseća... A ti, ti... Da su te pustili da rasteš postao bi glupi balvan.

PRUT

Ja balvan? Ti si zao i pokvaren i uvek mrzovoljan i prost i lud i ...

Nastaje svađa a onda se opet začu

GLAS

Zar opet sunce vam kalaisano...? E pa sad ću da bijem gde stignem.

Kaiš i Prug zbili se jedan uz drugog i drhteći ćute. Kad sve prođe...

PRUT

Nećemo više da se svađamo.

KAIŠ

Nećemo inače smo nadrljali. Mislim da je pametnije da krenemo na posao. Počnimo da okupljamo sve naše drugare, vaspitne mere, kako nas ti matorci inače zovu, onda ćemo izvazvati pobunu koja će morati da urodi plodom. A plod je...

PRUT

...da nikad niko više, ni roditelji, ni starija braća i sestre, niti bilo ko, koristi nas za tučenje dece.

KAIŠ

Ne kaže se tučenje.

PRUT

E može i tako da se kaže. Baš može.

KAIŠ

Opet počinješ. Umukni ili će onaj drekavac stvarno da nas razvali od batina. Što hitnije krenimo u pozivanje kako nam drugare niko ne bi više tukao.

PRUT

Sećaš se, kako je to lepo rekao čika Duško Radović: Ne tucite decu čak ni kad su kriva, jer će ih život kasnije tući čak i kad nisu kriva. Lepo rečeno, zar ne?

KAIŠ

Tako je. Nema više čekanja. Idemo u potragu za našima.

Rastrčavaju se na sve strane. Počinje muzika, koaj je u stvari uvod pesme koju će zajedno otpevati. Kaiš i Prut trče levo, desno, da bi im se polako priključili jedan po jedan Varjača, Papuča a iz pozadine se pojavila i Desna Ruka.

SVI

Bunimo se protiv dranja

Protiv silnih ružnih reči

A tek protiv udaranja

Nestašluk se lepše leči

Nestašluk se lepše leči

Zar je uvek krivo dete

Recitu mu blage reči

Hajde da ga razumete

Kad završe pesmu polako se ređaju ali tako da se Prut izdvoji otprilike kao vođa.

PRUT

E pa drugari, svi znate zašto smo se ovde skupili. Razlog je više nego jednostavan. Taj isti razlog za decu je prilično bolan.Ja sam došao na ideju da se mi, koje nazivaju vaspitnim merama pobunimo i ne dozvolimo više upotrebu nas u ...

KAIŠ

Stani balvane jedan, šta to pričaš?! Čija je ideja bila? Konačno shvatam da ti zaista nisi normalan. Ovo je moja ideja!

PAPUČA

Ali gospodo, zar je zaista toliko važno čije je ovo ideja. Ideja je zaista dobra i mi smo ovde da bi je podržali.

VARJAČA

I ne samo podržali...Tu smo da je sprovedemo u delo.

KAIŠ

Važno je čija je ideja. Ne može prut da se kiti tuđim perjem. On je nezreo da bi smislio ovako pametnu stvar.

DESNA RUKA (skuplja sve prste. Naravno ostaje samo onaj preteći kažiprst )

Dosta više svi! Stvar je vrlo ozbiljna i nemamo vremena za vaše prepirke. Kada budemo završili stvar onda se vi prepirite do mile volje.

PAPUČA ( kao i svaka alapača )

Slažem se divna ručice. Stvar je zaista ozbiljna. Zamislite pre samo pola sata gazdarica me je skinula sa svoje noge i tako izdevetala onog svog derana da će me pamtiti do kraja života. Baš sam malopre razgovarala sa mojom koleginicom sa leve noge i ja joj kažem jao draga moja da si samo videla kako je naša gazdarica bila besna na ovog našeg slatkog dečkića a ona meni kaže da, da draga moja i ja sam primetila da naša gazdarica u poslednje vreme zaista jeste malo više nervozna. Doduše, dragi moji prijatelji, moram vam priznati i taj mali prošlog meseca... Znate li šta je uradio? Pokidao je čipku sa moje koleginice tako da je možda malo i zaslužio, da da samo malo, batinica... ali, ne, ne, ja sam u stvari protiv batina, ja sam zato i ovde što bih želela...

DESNA RUKA ( odmahuje, pokazujući da je ova dosadna )

LJudi moji, ala ste vi komplikovani. Vi gospođo Papučo, svojim dogodovštinama davite druge ljude. Mi smo ovde radi posla ili bi možda najbolje bilo da onaj koji je ovo napisao i za vas posebno napiše jednu monodramu pa pričajte do mile volje.

VARJAČA

Ako će imati ko da je sluša!

PRUT

Niko ne treba ništa da joj piše. Ona iz glave može da priče duže od svih monodrama...

PAPUČA

Iju! Da li mi se samo čini ili vi to mene vređate?

KAIŠ

Niko vas ne vređa lepa damo. Oni su samo hteli da kažu...

DESNA RUKA

Dosta više!!! Od sada JA preuzimam komandu nad pobunom i molim vas da se moje komande slušaju.

PRUT

Oho-ho. Da li smo mi to dobili diktatora?

KAIŠ

Gospodo, ipak je ideja moja i ja insistiram da budem vođa ove naše revolucije. To je najpoštenije.

DESNA RUKA

Ha, ha, ha. Bože, sa kim sam ja odlučio da idem u pobunu!? Ovo je zaista smešno. Pobuna može uspeti samo ukoliko je ja vodim.

PRUT

Ovo je najgluplja ideja koje su moje uši čule u poslednjih sto godina. Jedini uspeh naše pobune biće ukoliko je ja budem vodio. Dovoljno sam mudriji od svih vas i zato predlažem sebe.

KAIŠ

Ha, ha, ha... Ovakav vic nisam čuo još od vremena kada sam kao svečano odelo mome biku slušao čobane. Jedini vožd po svakoj logici treba da budem ja.

A onda naravno: Nije nego ja! Ja! E, ja! Ne ti, ja!

VARJAČA

Ja napuštam ovaj skup. ( i logično ode )

Svađa se nastavlja sve glasnije. Uleće

VARJAČA

Upomoć! LJudi, upomoć! Pa prestanite sa tom svađom. Upomoć!

SVI

Šta se desilo?

VARJAČA (zadihano)

LJudi juri me gazdarica, traži baš mene. Mali Dušan je opet nešto zabrljao i sad me traže da ga mnome udaraju.

SVI

Auuuu!

VARJAČA

Au, Sad vam je au. Pod hitnbo zahtevam da prestanu svađe. Proglašavam primirje između svih. Je l prihvaćeno?

SVI

Prihvaćeno!

PRUT

Ja znam malog Dušana. To je najslađe dete koje sam ja upoznao. Nemoj varjačo molim te da ideš da ga biju.

VARJAČA

Naravno da mi ne pada na pamet. Slušajte me sada dobro svi. Želimo li da pobedimo moramo biti jedinstveni. Plan je ovakav. Svi zajedno uputićemo jasan proglas svim roditeljima sveta da više ne želimo da učestvujemo u besomučnom uništavanju dečije psihe prokletim batinama i proglasićemo se penzionerima.

PAPUČA

Izvinite, molim vas, ja još uvek dobro izgledam da bih bila penzionerka.

KAIŠ

Madam, bili biste najlepša penzionerka koju sam ja ikada upoznao.

VARJAČA

Kaišu! Udvaranje ostavi za posle predstave. Počnimo da pišemo proglas.

DESNA RUKA

Počnimo ovako: Dragi roditelji...

VARJAČA

Da počnemo sa dragi? Bože desnico ruko, pa moramo biti zvanični. Dovoljno će biti samo roditelji.

KAIŠ

Dakle ovako: Roditelji, vaša deca su najveće bogatstvo koje vi imate, najlepši poklon koji vam je Bog dodelio za života. Ponekad zaista jesu ta vaša deca pomalo nemirna, neposlušna, dosađuju vam dok odmarate, pitaju vas kad niste raspoloženi za priču, traže i više no što biste im vi dozvolili ali ipak... Razmislite malo.

PRUT

Da nije njih ko bi vas ljubio pred spavanje? Da nije njih sa kim bi ste se mazili onda kada se vama mazi? Ili, recimo, da nije njih, ko bi vas poslušao da vam kupi cigarete onda kada voda u džezvi već vri a vi ste nervozni jer nemate nijednu?

DESNA RUKA

Zato, kada poželite da ih isprebijate, a to možete jer ste jači od njih, zastanite... setite se naših reči: Niko vas nikada neće voleti kao vaše dete. A i vi nikoga više ne volite nego svoje dete.

PAPUČA

Probajte da izgovorite lepu reč. To nije teško. Posadite tog nemirka na koleno i ispričajte mu kako ste isti nevaljaluk i vi učinili kada ste bili mali ali pošto vas roditelji nisu istukli vi to nikad niste ponovili. Probajte možda uspe.

PRUT

Ako ne uspe prvi put uspeće drugi. Budite strpljivi isplatiće se. Bićete srećni i vi i vaša deca.

KAIŠ

Da, strpljenje je majka mudrosti.

PAPUČA

Upravo tako, dragi prijatelji. Ja se sećam Dušanove bake. To je bila jedna divna blaga žena koja je imala tako mnogo strpljenja za sve Dušanove nestašluke. Baš se sećam, jednom prilikom...

SVI

Ne opet! Dosta!

PRUT

Naša poruka je bila jasna. Deca se više ne smeju tući.

SVI

Cveće je ukras bašte, leptir je ukras cveta, a deca puna mašte deca su ukras sveta!

DESNA RUKA

A...mogu li ponekad...samo ja...bar malo...onako preventivno...

SVI ( tuku desnu ruku )

Ne, ne, ne! Da ti to nikad više nije palo na pamet.


I... kao u svakoj priči... Sve se lepo završava. Posle ovoga deca neće strahovati od vaspitnih mera. Uostalom, lepše je papuči da krasi nogu, prutu drvo, kaišu pantalone...

A vi, draga deco, ovu priču poturite pod nos vašim matorcima.

KRAJ
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10743
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Povratak na POZORIŠNI TEKSTOVI ZA DECU

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron